Šta je novo?

Serijali, knjige, o Beograd ("Beograd veciti grad"...)

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Pohvaljen
42.239
beograd_veciti_grad_vv.jpg

Red je koju rec i komentar posvetiti ovom za mene fantasticnom serijalu koji se kada je tv forma najdetaljnije osvrnuo na velicanstvenu i dugu istoriju nasega grada.

Knjiga je od pre par dana dostupna u knjizarama RTS-a. Cena knjige je 2500din. U RTS prodavnici na Zelenom vencu sam pitao pred zatvaranje i prodavacica je rekla da je kompletna zaliha knjiga od 150kom prodata u jednom danu. :pob:

Koliko sam razumeo prodavacicu a posto sam predhodno pitao ocekuje se i dvd izdanje nadam se komplet diskova serijala koji je emitovan na tv-u

Da serija je i po meni fantasticna. Nazalost nisam uspeo sve epizode da snimim...

Nisam oduševljen serijom po pitanju faktografije i robovanja nekim popularnim mitovima, ali i ovakva je nešto najbolje što je neko pokušao da snimi kod nas u ovom žanru.

Rado bih je pogledao ponovo, pošto sam naletao tek na svaku treću epizodu..

Serija je zanimljiva ali potkrale su im se sitne greske dali namjerno ili slucajno ,cak i neke lako provjerljive ,steta sto nas clan joanom neposjecuje da cujemo njegov strucni sud

Odredjene greske sigurno postoje, kao i sto u svakoj inerpretaciji istorije ima gresaka. Nekad su one (zlo)namerne, a nekada jednostavno subjektivan rezultat do koga su autori dosli istrazujuci odredjen period.
Ono sto je meni jako bitno je odlicna reakcija javnosti i prilicno velika gledanost ovog serijala, sto nije bas specificno za nasu sredinu, nase sugradjane od kojih se veliki broj cak dici svojim neznanjem, a ruga se onima koji pokusavaju da ga nauce.
Ipak je po meni ovo jedan lep pomak.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2

свидело ми се пар епизода што сам одгледао, тако да можда и набавим :)

na predlog Bocaice tema je prosirena i za ostala pisana dela ili dokumentarce vezane za Beograd

Hvala Igore :)
Eto prilike da na jednoj temi mnoge veze za pisane i E-izvore o Beogradu
nadju se na jednom mestu inače često potezani u raspravama na mnogim temama BBa
:idea:
Beograd pod Beogradom
od Zorana Nikolića - besplatno preuzimanje 21 interesantih strana
http://www.scribd.com/doc/16683163/Zora ... d-Beograda

Мени се свидео серијал, рекао бих да није замишљен као сувопарно хронолошко набрајање чињеница већ се задржало на интересантним детаљима тако да серија баш држи пажњу. Свидео ми се део о дворовима и мислим да је прилично коректно обрађен део који се односи на Други светски рат, није се ишло у идеолошке расправе већ су описане улоге појединих актера, можда не баш свих потпуно коректно али најбољи покушај ког сам видео.

Ово је једна од занатски најбоље урађених документарних серија код нас. Пуно мање познатих података, не превише идеологизована, богата сликом. Диклић је одрадио велики посао и, да је среће, деца би на часовима историје требало да одгледају поједине њене сегменте.

Vrh