Šta je novo?

Savski blokovi - četvorospratnice

Hajmo realno - čemu služi terasa u zgradama?

Meni uopšte nije prijatno da sedim na terasi i da me svi vide. Plus prašina, stalno čišćenje, golubovi...
Bolje mi je da taj prostor iskoristim za svakodnevni život, tj, da je zastaklim, stavim zavese (roletne) i dobijem dodatan prostor u stanu.

@astrodule mislim da je ovo čisto subjektivno :)

Dok sam živeo u toplijim krajevima skoto 2/3 godine sam provodio na terasi kada sam bio u stanu. Sad kako se klima menja i u Beogradu sve više vremena provodim na terasi, al kako nisam imao sreće sa istom dimenzija 180x90 cm, verovatno sam jedan od retkih u Beogradu koji ne da nije zastaklio terasu već sam istu proširio na račun dnevne sobe tako da je sada 2x2m :) Možda je stvar navike koja nije toliko bliska u ovom krajevima, pa ne bih poredio sa Rimom, gde su terase u novijim zgradama i od po 20+ m2, al ako većvećina nema tu želju/potrebu, onda svakako, makar kod novogradnji, da se ponudi neko uniformno zastakljivanje.
 
Pusti astroduleta, on bi sve terase zatvorio... i ja sam proširio terasu na račun sobe, pošto sam žele komforniji prostor na terasi. Ali kada to uradiš ne narušiš izgled zgrade drastično (štaviše teško vidljivo), dok svako zastakljivanje osim, po meni, samo pokretnim staklenim panelima bez okvira, značajno narušava izgled objekta.
 
Pozdrav svima....razmisljam o kupovini stana u cetvorospratnicama i interesuje me kakva je situacija sa komarcima i ostalim insektima,moze li leti da se sedi na terasi?....jedan agent za nektetnine mi je rekao da je to bas problem obzirom na blizinu Save...do sad nisam zapazio da se neko eksplicito zali na komarce....
 
Ima komaraca naravno, nekada više nekada manje, ali svakako ih ima... e sada privikneš se ili koristiš one stvari što se pale i rasteruju, kako kome odgovara, ali svakako nije nešto što bi trebalo da ti presudi u odluci oko kupovine. Ostaće terasa svakako upotrebljiva i može da se sedi, nisu to rojevi.
 
Najveći problemi su komarci, buka sa splavova, ali i dosta zelenih površina, ako je neko alergičan. Ja kad sam otišao iz tog kraja u veći beton, gotovo da nemam problema sa alergijama. Sem toga, taj kraj je meni lično savršen.
 
Interesuje me da li je neko radio adaptaciju stana u četvorospratnicama u smislu proširenja kuhinje/sobe sa skidanjem one platforme na podu ? Viđao sam po nekim oglasima stanove koji su kompletno adaptirani i nivo terase je spušten na nivo stana pa me interesuje da li je to uošte bezbedno raditi.

Nije mi baš ni jasna funkcija povišenog nivoa terase u odnosu na stan u ovim zgradama ?
 
Ne razumem u potpunosti kako je spušten nivo terase u odnosu na nivo stana i kakva je platforma u pitanju? Sve zavisi na koji stan u zgradama misliš pošto su različite pozicije mokrih čvorova.
 
@DusanBG nisi lepo pročitao šta je napisao @Falcon037 . Čovek je rekao da postoje stanovi gde se na terasu ulazi preko jednog stepenika (uzvišenja) i da je ta terasa u nivou tog stepenika, prema originalno izgrađenim stanovima, a da su naknadno pojedinci prilikom adaptacija stanova uklonili taj tepenik (uzvišenje), kako bi dobili jedan veći prostor u istoj ravni. @Falcon037 pita da li je uklanjanje tog stepenika (uzvišenja) bezbedno za samu strukturu terase i celog tog dela kod izlaza na terasu.​
 
Aha, moj propust u tom slučaju. Pa ne vidim šta bi taj stepenik imao da bude strukturalno važan, koliko ja razumem poprečni zidovi su ti koje nose opterećenje i isti su vrlo armirani (ne da ih neki ne seku). Taj stepenik je pre vezan za kako je tada stavljana stolarija, plus svaki taj stepenik na kraju i štiti od prodiranja vode sa terase u slučaju nepogoda ili snega (koga više nema).
 
Možda se nisam izrazio najpreciznije ali terasa ima viši nivo od poda u stanu i takve su izvorno sve terase u četvorospratnicama u bloku 45 i 70.

Ovaj stan je proširen za jednu terasu ali je taj viši deo ostao kao sto sam obeležio na slici.
IMG-20240319-WA0003.jpg
 
Mislim da je tu situacija da vi kada preuredite terasu u stambeni prostor morate da ubacite i bar neku izloaciju inače bi vam bila na betonu osnova, a ne možete to da imate kao deo unutrašnjeg prostora. Tako da je to pre razlog, sama terasa jeste u ravni sa podovima u zgradi (1-2 cm gore dole verovatno, nisam merio).
Isto je i sa zidovima.
 
Ulazio sam u dva trosobna stana na drugom do cetiri spratu u bloku 45 i 70,jedan je izvorno stanje,a jedan sa prozorima na terasi od poda do plafona i oba su imali taj stepenik kao podest na prelazu iz dnevne na terasu....
 
Da to mi nije baš najjasnije sta je smisao tog podesta izborno ... ima neku funkciju verovatno.

Konkrento ispod ovog stana je komšija obe terase iskoristio za proširenje pa ne bih imao problema sa donje strane sto se izolacije tiče.

Ali problem je plafon zato što stan iznad ima otvorene terase u izvornom stanju i problem sa vlagom je prisutan. Morala bi da se radi hidro i termoizolacija kod komšije iznad.
 
Znam da nisu tema soliteri u savskim blokovima, al dok ne zaživi da pitam ovde:
Da li ima komšija koje su na neki način spojile toalet i kupatilo u soliterima u bloku 70? Takođe, da li je moguće zbog prostora i generalno odvoda napraviti dva mokra čvora bez spajanja? (mislim na stanove strukture 89 i 96 m2)
Hvala unapred!
 
Što se tiče ljudi koji su zastakljivali terase, da li su imali probleme zbog skidanja betonskih žardinjera?

Zar nije potrebna saglasnost stanara, jer je ipak to narušavanje spoljnog izgleda zgrade? Ako se na svoju ruku to radi, verovatno stanari mogu da tuže vlasnika i da prekinu radove?
 
Striktno gledano treba, a da se ikada desilo, sigurno nije...

E sad, da li postoji neki profesionalni upravnik koji je stvarno pročitao spisak svojih obaveza, moguće da se rodio i takav. U određenim novogradnjama su dosta strogi tako da zaista nikakve izmene ne dozvoljavaju, uključujući i zastakljivanje terasa, da ne kažemo veće izmene.
 
Vrh