Šta je novo?

Reciklaža - Sortiranje otpada i nove tehnologije

Bender Rodriguez

Professional
Učlanjen(a)
12.03.2017.
Poruke
18.350
Pohvaljen
37.304
Pa da, pisao sam ranije da ta njesra imaju neku hemiju zbog koje ispuštaju kancerogene materije dok stoje uskladištene ili pored kase, a uz to imaju i supstance koje razaraju kožu onih koji ih stalno dodiruju. Ne znam kako je u svakom marketu, ali znam da su mi se u jednom žalii, mislim da je ili Maxi ili Idea, da ovi koji ih stalno dodiruju (kasirke) imaju problema sa kožom na rukama i da im koža stalno puca. Jer iste te supstance koje pomažu da se razore molekuli najlona (ili polistirena, čega već...) isto tako pomažu da se razaraju i molekuli kože. Ali ne vredi, sada ti je u modi ta neka @Kailan ekologija, koja nalaže da nije bitno koji je krajnji rezultat neke ekološke borbe, nego da to sve zvuči i deluje kul pred kamerama i javnosti. Čak i onda kada se otvoreno zna i pokaže da ništa od toga ne donosi ni dinar više od ulaganja u ekologiju i ekološke akcije čišćenja. A o zdravlju tih koji rukuju s tim kesama dok im koža puca, da ne govorimo. Ko ih šljivi bre, jbg, to je za viši cilj - za čistije reke. Iako reke nisu ič čistije, ali nema veze, pravićemo se svi da jesu.
 

Igormartin

Intermediate
Učlanjen(a)
20.11.2020.
Poruke
390
Pohvaljen
576
Inače po zapadnoj evropi najčešće ne možeš bilo šta bilo gde da "unovčiš" nego proizvode koje prodaje jedan lanac možeš da vratiš u taj isti i da dobiješ računčić koji možeš da pokažeš samo u tom istom lancu. Meni to govori da su ti trgovinski lanci integrisani u sistem reciklaže, i to ne samo na sakupljačkoj osnovi nego možda i jače i da su oni tu našli svoj interes. Ja mislim da je to dobar pravac u kom bi mi mogli da krenemo. Ono što nas koči je to što nemamo svoje jake lance, nego strance robovlasnike tipa lidla koji će uzeti svašta nazad al će ti dati jedan veliki cvrc :)
Možeš da vratiš bilo gde. Imaš dva tipa ambalaže, povratnu kao i u Srbiji i ovu za naknadu koju vraćaš gde hoćeš.

Lidl ima mašine za gutanje slične ovom od Željka Pinka šta su postavljene po Beogradu.

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
 

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Poruke
19.346
Pohvaljen
21.189
Lokacija
Prokop

URBANI EKO PROJEKT – VINKOVCI ZAMIJENILI PRIRODNA STABLA METALNIM


Gradsko-zelenilo-Vinkovci.jpg


U svijetu u kojem se sve više ljudi okreće umjetnom, stabla od reciklirane plastike i metala su postala neizbježan trend, posebno u gradovima, koji će zamijeniti prirodna stabla. Među njima se našao i grad Vinkovci, jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, koji je donio nesvakidašnju odluku i uveo metalna stabla u Lapovačkoj ulici. Naime, u posljednjih nekoliko godina, u Vinkovcima je uočen problem sa psima koji uriniraju po mladim stablima. Taj problem je postao sve veći u visoko urbaniziranim područjima grada Vinkovaca, kao što su npr. Lapovci. Ovakva situacija ne samo da dovodi do estetskih problema, već ima i ozbiljne posljedice na zdravlje i život stabala.

Osim toga, s prirodnim stablima uvijek postoje i drugi problemi kao što su otpadanje lišća, zagađenje tla, štetnici, bolesti i troškovi održavanja. S druge strane, umjetna stabla su bez navedenih problema. Ne morate ih zalijevati, ne trebate se brinuti o bolestima i štetnicima, neće otpadati lišće, a kada dođe vrijeme za čišćenje, lako se brišu čak i najobičnijom pamučnom tkaninom. Također, umjetna stabla su uvijek zelena i lijepa, bez obzira na vrijeme i doba godine.

Uz to, reciklirana plastika i metal su izdržljivi materijali, što znači da će stabla biti dugotrajna i da će trajati mnogo dulje od prirodnih stabala koja mogu izgubiti svoju ljepotu i funkciju s vremenom.

Nadalje, postavljanjem umjetnih stabala u gradove može se riješiti problem smanjenja zelenih površina u urbanoj sredini. Umjetna stabla mogu se postaviti gotovo bilo gdje, čime se otvaraju nove mogućnosti za stvaranje zelenih površina. Također, upotreba recikliranih materijala za izradu stabala pomaže u održavanju održivosti i štiti prirodu.

Ukratko, umjetna stabla su praktičnija, dugotrajnija, ljepša i ekološki prihvatljivija opcija od prirodnih stabala. Kada se uzmu u obzir svi navedeni čimbenici, jasno je da umjetna stabla predstavljaju bolju alternativu prirodnim stablima, te bi se trebala koristiti kao prva opcija za uređenje urbanih sredina.

 

Igormartin

Intermediate
Učlanjen(a)
20.11.2020.
Poruke
390
Pohvaljen
576
To je sarkazam i zaje.... jer nema stabala

Poslano sa mog M2007J3SG koristeći Tapatalk
 
Vrh