To postronjenje ne radi na mazut. Kako su meni zaposleni objasnili dok sam bio na praksi tamo,to su dimnjaci gasnh turbina koje proizvode el.energiju i dogrevaju toplu vodu kad upekne zesci minus i one koriste sirovi benzin. Ispred se nalazi(la) i trafo stanica,ne znam da li je sve to kompletno,znam da su taj trafo demontirali i darivali negde. Na mazut je radilo par malih kotlova za potrebe toplane.ovo je od pre par dana, valjda su dva velika dimnjaka za gas, ova tri mala za mazut (mozda gresim, ali vidi se da dim nije isti)
![]()
Zamislite ovaj pravac između zgrada ko neki mali beogradski "central park" znam da zvuči smešno, ali to uopšte nije tako teško postići, kada bi se ovakvi urbanistički problemi mogli rešiti barem u bloku od 10 zgrada, zatim takvo rešenje reklamiralo i drugi ljudi bi zaželeli isto, mogli bi se dobiti i određeni EU grantovi pošto oni prosto obožavaju takve stvari, ali sve u svemu izgradnja garaža deluje kao jedan značajan način za ozelenjivanje NBG ali i rešavanje drugih urbanističkih problema, a opet ne vidim da je to toliko komplikovano i problematično za državu.
Naveo si konkretne probleme i stvari, sve je tačno.U Finskim blokovima je verovatno projektovano više parking prostora nego kod nas ili u SSSR-u.
Generalno je u komunizmu projektovan mali broj parking mesta negde sam čuo po jedno na svaka 3 stana, ali i tu ima izuzetaka npr. Poljska koja je na vreme krenula da predviđa veći broj parking mesta.
Evo par zanimljivih linkova:
![]()
Soviet dream: parking space for every car - UPI Archives
Cars are jammed onto sidewalks and crowded against buildings in the Soviet Union because there are not enough parking lots and garages, a Soviet newspaper...www.upi.com
![]()
Back To The USSR – Part II, A Few Words On Parking And Garage Collectives
(first posted 6/26/2016) Some time around 1955 as the campaign for country-wide construction of prefab concrete apartment blocks (‘Khruschev barracks’ as they became known ) picked up pace, the government […]www.curbsideclassic.com
https://www.google.com/download/article/governparkingspaceit
Što se tiče izgradnje garaži pitao sam jednog čoveka koji radi u građevinskoj firmi, kaže da je vrlo teško zaraditi pare na garažnim mestima, zato ih ni ne prave više nego što moraju.
1. Beton je bio skup i pre ove inflacije, sada sa inflacijom podzemne garaže po nivou koštaju samo za beton 500.000eur - 1000.000eur - 1.500.000eur (u zavisnosti od površine etaže)
(to je glavni i najveći trošak);
2. Dosta su pooštrili poštovanje pravila koja se tiču manevarskog prostora u garaži (i bilo je krajnje vreme) - to znači da na istoj površini manje ostaje za garažna mesta;
3. Što se više ide u dubinu mora više da se uloži u hidro izolaciju, pumpe i sl.
Npr. neki se sećaju da je na 2016te u A bloku na drugom nivou garaže bilo čestih poplava, u Savadi poplavi nije bilo jer postoji samo jedan nivo garaže.
Danas se čak i garsonjere retko projektuju - samo zato što i za nju mora da se obezbedi 1,1 ili 1,2 parking mesta po stanu.
Верујем да је првобитни Перпер легалан, па онда и Макси. А вероватно и још понешто. Ту онда нема ништа од "чишћења".Има ли ишта у том ћошету да је легално, од Дурмитора преко Максија, перионица, кинеске брзе хране, све до Централ Паба? Да не заврши све како оно мање ћоше у Блоку 29.
Пре ће бити да је БЕТОНСКИ КУТАК:Na mestu Košnice se gradi neki zeleni kutak ili šta već.
Pogledajte prilog 152374Pogledajte prilog 152375
Nema računice u tome da se prave tolike garaže na NBG, osim da se istovremeno bukvalno zabrani parking na pola postojećih mesta (npr pretvore Japanska, Evropska u čiste bulevare bez parkinga). Kako je navelo par forumaša iznad, to je dosta skupo za izgradnju, plus za upravljanje posle, ako bi bile iole tržišne cene istih. A o reakciji stanara da i ne mislim, zato što sada možda 10% stanovnika ima 10-15k da da za parking mesto.Zamislite ovaj pravac između zgrada ko neki mali beogradski "central park" znam da zvuči smešno, ali to uopšte nije tako teško postići, kada bi se ovakvi urbanistički problemi mogli rešiti barem u bloku od 10 zgrada, zatim takvo rešenje reklamiralo i drugi ljudi bi zaželeli isto, mogli bi se dobiti i određeni EU grantovi pošto oni prosto obožavaju takve stvari, ali sve u svemu izgradnja garaža deluje kao jedan značajan način za ozelenjivanje NBG ali i rešavanje drugih urbanističkih problema, a opet ne vidim da je to toliko komplikovano i problematično za državu.
Dobio sam odgovor da prave urbani džep. A urbano ne ide bez betonaПре ће бити да је БЕТОНСКИ КУТАК:
Pogledajte prilog 152429