Šta je novo?

Putevi u Mačvi i Podrinju

ivchonny

Higher intermediate
Učlanjen(a)
19.05.2017.
Pohvaljen
3.250
Da li neko zna da li je rekonstruisam put Prnjavor-Badovinci, ili se i dalje radi?

Nisam prolazio ali mi prijatelj kaže da je put urnisan od silnih kamiona koji prevoze šljunak.

Znam. Ja sam pre mesec-dva prolazio I na dobrom delu su bili skinuli asfalt, prakticno ostao makadam. Ali ne znam da li su zavrsili sa rekonstrukcijom. Juce nisam smeo da se usudim da idem tuda, a nisam ni preko Zminjaka, jer je bila neka.fijakerijada izgleda, pa sam na kraju preko Šapca i Buđanovaca.

Misliš Badovinaca? Svi putevi u opštini Bogatić su zreli za temeljnu rekonstrukciju. Jedini deo koji su pošteno rekonstruisali je onaj u Belotiću.

Misliš Badovinaca? Svi putevi u opštini Bogatić su zreli za temeljnu rekonstrukciju. Jedini deo koji su pošteno rekonstruisali je onaj u Belotiću.
Ne, išao sam preko Šapca, Platičeva, Buđanovaca do Beograda iz Loznice.
Što se stanja puteva tiče, tačno je da je većina zrela za temeljnu rekonstrukciju.
Mada su pre izbora asfaltirali puteve kroz sela, i to delom kroz Badovince, zatim kroz Mačvanski Metković i Noćaj, ali I deo kroz Bogatić. Takođe asfalt je menjan i u Klenju. Deo od Mačvanske Mitrovice ka Zasavici je takođe menjan.
Ali komunikacije među selima su kriminalne. Prnjavor-Badovinci je pun rupa. Deo je doduše rekonstruisan, ali ne znam koliko jer je pre par meseci trajala je rekonstrukcija jednog povećeg dela.
Jako zanimljiv pravac na relaciji LO-SM je I deo od Badovinaca preko Glogovca,Banovog Polja, Ravnja, Zasavice i Mačvanske Mitrovice, ali je i tu put dosta oštećen na pojedinim pravcima a asfalt prastar. Ali tim pravcem nisam išao godinu - dve, a ubedljivo je najmanje opterećen.

Ali mi te rekonstrukcije katastrofalno izgledaju. Put je ostao iste širine. Dva kamiona ili autobusa se ne mogu normalno mimoići a bankine su nasipali jako lošim tucanikom koji me podseća na šljunak te vrlo brzo prave kratere sa strane što je jako opasno ako točak upadne u njih.
Skoro sam išao kod drugara u Glogovac. Deo kroz Sovljak je već propao a to se presvuklo novim asfaltom pre godinu-dve. Jako rizično je voziti se noću jer je na pojedinim mestima asfalt toliko propao da se moraš zaustaviti i lagano prvom preći inače rizikuješ da ozbiljno oštetiš auto.

Tako je kad se asfaltira u političke svrhe, na brzaka pre izbora...
Slažem se da ne mogu kršteno da rekonstruišu put. Pa u Salašu Noćajskom put je kao staza za bob sanke. Ako ne vidiš ono brdo na sred puta, završiš komotno na krovu.

I na sve to čak se i ne održavaju. Kanali su zapušeni. Mačvani sve to uredno naspu "šoderom". A vegetacija je na pojedinim mestima toliko bujna da je čak i krivina malog radijusa totalno nepregledna.

Evo stanja na nekim mačvanskim putevima:
Jednom rečju - očajno. Most od Sremske Mitrovice do Salaša Noćajskog u raspadu. Rupe i ulegnuća. Od raskrsnice Noćaj-Mačvanska Mitrovica sve je više rupa i kratera. Od Noćaja do Glušaca put standardno loš sa rupama, posebno u pravcu ka S. Mitrovici. Glušci-Metković nije loš put, a Metković- Bogatić opet sve više rupa. Pravac Bogatić-Klenje-Badovinci nije loš, ali zato Badovinci-Prnjavor katastrofa. Još vìše rupa se stvorilo na nerekonstruisanom kolovozu, deo koji je još ranije skinut a koji je bio ravan, sada je kaldrma, tj. oranje, tako da džaba rekonstruisani deo.
Pravac Loznica - SM preko Zminjaka i Bogatića je nešto bolji, ali i tu ima rupa i krpljenja. Štaviše, neki delovi koji su u suprotnom pravcu podnošljivi, ovde su katastrofa.
Opšti utisak je da asfalt ima 70 -80 godina (čast izuzecima), a da se novopostavljeni asfalt na nekim deonicama ponaša kao tečnost i da stvara ulegnuća i ogromne kolotrage i talasenna kolovozu. Negde su se i bankine podigle za pola metra, tako da izgleda kao staza za bob sanke. Sve u svemu tragedija. Jedva čekam auto-put do Šapca, odnosno brzi do Loznice.

Po Badovincima se priča da će nakon otvaranja brzog puta sve kamione sa drinskim šljunkom terati na isti i da će potom rekonstruisati puteve. Sad gde i kako i da li je to istina, pokazaće vreme.

Vrh