Šta je novo?

Problemi sa stanom u novogradnji

marekbg

Novice
Učlanjen(a)
25.11.2008.
Pohvaljen
0
Trazeci informacije za resenje problema naisao sam na ovaj forum. Vidim da imate dosta znanja i iskustva u oblasti gradjevinarstva pa me interesuje vas stav o mom problemu. Naime kupio sam stan u Beogradu novogranja je u pitanju. Prilikom kupovine stana sve je delovalo legalno i vrlo brzo useljivo. Medjutim u medjuvremenu sam saznao da je investitor odstupio od glavnog projekta i da nema odobrenje za izmenu istog. Zgrada je zavrsena, prikljucena je na vodovod i kanalizaciju. Za struju kazu da je iz trafostanice, stim sto zovete radnika sa gradilista da vam pusti struju ukoliko zelite da se uselite. Centralno grejanje jos nije prikljuceno. Zgrada jos uvek nije prosla tehnicki prijem. Mene interesuje sa pravnog aspekta koliko je sve ovo legalno i sta da radim da li da se useljavam ili da cekam......Hvala unapred

Pozdrav Mare! :)

Sa pravnog aspekta u svakom slucaju nije legalno to sto je investitor uradio. Ako nije imao odobrenje za izmenu projekta, sve zavisi od njegovih veza i toga koliko ce potplatiti (ako uopste to planira) nadlezne da mu izvrse tehnicki prijem zgrade.

E sad, do skoro je vazila valuta , zgrade koje su stavljene pod krov ili cak i useljene se nece rusiti. Trazice se neko kao resenje koje se na kraju svede na neki kompromis izmedju investitora i grada, ili jos gore, izmedju kupaca stanova i grada, u slucaju da se investitor povuce (ako je prodao i naplatio sve stanove).

Ovo je u svakom slucaju vazilo ranije, a sada kako ce biti sa novom vlascu, ne zna se. Krenuli su malo rigoroznije u resavanje takvih slucajeva, ali kako ce nastaviti politiku u tom smeru, mislim da ni oni ne znaju. Ono sto znam je da gradske vlasti gradnju imaju kao prioritet broj 1 i da se sve duplo i troduplo proverava. S' obzirom da je ta tvoja zgrada izgleda krenula da se radi pod prethodnom vlascu (za vreme vladavine Komatine), ne znam kako ce se Grad poneti u takvim slucajevima.
U najgorem slucaju sve moze da zavrsi na sudu, jer stanovi nece moci da se uknjize bez tehnickog prijema, sto znaci da zgrada nije legalizovana.

Ako investitor preda molbu za izmenu glavnog projekta (naknadno, s' obzirom da je zgrada vec zavrsena), postoji mogucnost da se to odobri (ako nije preterao i ako malo plati) ili da se eventualno jedan deo zgrade srusi, na primer ako je napravio duplo potkrovlje.

U kojoj opstini se nalazi zgrada?

Opstina Vozdovac. koliko ja znam pretvorio je zajednicke tavanske prostorije u stambene i delio je vece stanove na po dva manja.

Nisam našao ništa sličnije al ako postoji neka Vucko premesti. . . .

P o d o v i

Ovde kod nas kao da postoji carstvo ,,Keramičara,, pa ni jedan arhitekta nesme da ,,udari,, na nj. :p

Iniciran ličnom potrebom da zamenim pod u kuhinji prošvrljah malo internetom
i gle čuda ,
umesto uobičajenih keramičkih podnih pločica postoji velika velika ponuda još boljih raznih podova
Ne nebih da reklamiram šta sam sve video ali ima mnoooogo dobrih i lepih rešenja . . .

Svega ima, samo ovde izgleda ostale uglavnom ,,arhiTetke,, , pa i u nj. novim projektima
moraju da ,,igraju,, po nalogu carstva keramičara :p

Rekao bih da je istina mnogo prostija.

Većina zgrada se pravi sa što je moguće jeftinijim materijalom, samo da izgleda kako-tako.

Kad su mi uvodili kablovski internet u novi sveže izgrađeni stan, morali su da menjaju sve utičnice za kablovsku, jer su najgore kinesko đubre koje unosi mnogo šuma.

Razlika na jednoj utičnici je 50 dinara, ali kad se u celoj zgradi štedi na svemu, napravi se razlika.

Recimo, cevi od grejanja ne idu uza zid, već dijagonalno ispod parketa. Da se uštedi 5 metara cevi..

@medjutim
Au. . . pa to ne bi ni arhi-tetka uradila, mora da je projektovala arhi-rado-dajka,, :laugh:
cije ime nosi projekat ? mozda nekog profesora :laugh: :lool: :laugh:

Naravno da ne mislim ozbiljno , vec da naglasim odgovornost učenih glava
da što pre počnemo da stvarno živimo u veku u kome se i nalazimo
a veliki utica imaju i arhitekte svojim radom i standardima :)

Marekbg, ako ti je za utehu nisi jedini! Identican problem imam i ja. Stim sto sam se ja uselio sto sam brze mogao (sto i tebi savetujem) jer sam cuo da se neki stanovi prodaju i po vise puta! Posle se to ispostavilo kao tacno jer se pojavio gospodin koji je tvrdio da je kupio stan u kojem ja zivim. Investitor je uspeo da ga nagovori da uzme drugi stan u zamenu, ali da nije pristao ne znam sta bi bilo....
Inace, cg nam jos nije pusteno, a struju imamo 'sa bandere' vec 4 godine. Investitor je inspektor u policiji i ima sve moguce veze tako da mu ne mozemo nista. Posebno sto sve papire vodi na brata koji i ne zivi u Srbiji...

Vrh