Šta je novo?

Prelazak sa monofaznog na trofazno brojilo u stambenoj zgradi.

NRakocevic

Intermediate
Učlanjen(a)
31.10.2019.
Pohvaljen
1.022
Da li je neko imao iskustva u zgradama od crvene fasadne cigle gradjenim 70-tih godina na Lionu - da li postoje tehnicke mogucnosti za prelazak sa monofaznog na trofazno brojilo?
Nasledio sam stan koji zelim da renoviram i primetio da je odobrena snaga 5.75 kW sto odgovara klasicnom monofaznom brojilu. Za danasnje uslove to je jako malo, jedna dobra indukciona ploca moze da povuce tu snagu.
U modernijim zgradama danas je standard 17.25kW (3 faze po 25A svaka), cak ja to imam u vikendici na selu, i to bi mi bilo dovoljno. Da li neko zna da li je u tim zgradama uopste dostupna trofazna struja? Hvala.

Obrati se edb zvanično a mozes da pitaš upravnika sigurno je neko već renovirao stan

Da li je neko imao iskustva u zgradama od crvene fasadne cigle gradjenim 70-tih godina na Lionu - da li postoje tehnicke mogucnosti za prelazak sa monofaznog na trofazno brojilo?
Nasledio sam stan koji zelim da renoviram i primetio da je odobrena snaga 5.75 kW sto odgovara klasicnom monofaznom brojilu. Za danasnje uslove to je jako malo, jedna dobra indukciona ploca moze da povuce tu snagu.
U modernijim zgradama danas je standard 17.25kW (3 faze po 25A svaka), cak ja to imam u vikendici na selu, i to bi mi bilo dovoljno. Da li neko zna da li je u tim zgradama uopste dostupna trofazna struja? Hvala.
Mozes lagano, dovesce ti brojilo i prikljucak, e posle toga je sve na tebi. Ja sam radio isto.

Hvala! Cim stignem u BG idem u Elektrodistibuciju da prevedem brojilo (stan je vec uknjizen na mene) i predam zahtev.
Koliko sam cuo, najbolje je naci nekog ko radi u EDB-u i platiti mu da sve zavrsi tipa soma i po, inace procedura ume da traje beskonacno dugo...

Hvala! Cim stignem u BG idem u Elektrodistibuciju da prevedem brojilo (stan je vec uknjizen na mene) i predam zahtev.
Koliko sam cuo, najbolje je naci nekog ko radi u EDB-u i platiti mu da sve zavrsi tipa soma i po, inace procedura ume da traje beskonacno dugo...
Tako je, uzimaju pare odmah 50-60k zavisi (oficijalni zahtev), ali to moze da se ceka mesecima.. tako da je korupcija validna opcija, ja nisam isao na tu opciju jer mi nije bilo hitno (stan se renovirao), ali sam se zeznuo ovaj put i sad cekam odvojeno brojilo za punjac u garazi.. mozda ga i docekam

Pre pet godina sam radio prelaz na monofazno i moram priznati da sam odgovor EDB dobio u roku do mesec dana, nikakva korupcija. Samo zvanična tarifa i to je to (ne sećam se koliko je bilo tančno 30tak hiljada čini mi se).
Više moraš da proveriš onda vezu od brojila do stana i koliko ti tu treba radova i prave li probleme u zgradi.

Pre pet godina sam radio prelaz na monofazno i moram priznati da sam odgovor EDB dobio u roku do mesec dana, nikakva korupcija. Samo zvanična tarifa i to je to (ne sećam se koliko je bilo tančno 30tak hiljada čini mi se).
Više moraš da proveriš onda vezu od brojila do stana i koliko ti tu treba radova i prave li probleme u zgradi.
Mozda je tad bilo drugacije.
Prvo, mora da se preda zahtev i oformi predmet, zatim ide kupovina brojila, osiguraca, itd. i instalacija od strane licenciranog elektricara, zatim se ceka zvanicno odobrenje, onda mora da izlazi komisija, primi brojilo i plombira ga. Svi ti koraci imaju cenu i vreme...
Od brojila do moje kutije sa osiguracima tu nema problema, bukvalno 3m po vertikali, ne pravi probleme nikome. Inace sve grube radove planiram u avgustu kad ljudi i nisu tu.

Mnogo me zanima kako ovaj proces tačno ide, zato što sam nešto slično uradio babi u Knjaževcu pre par godina i šokirao se koliko je lako prošlo.

Imali jednotarifno čitanje, otišli u poslovnicu, oni konstatovali da nam je isteklo baždarenje i napisali nalog za novo brojilo, sve ljubazno i za 5 minuta. Došao čovek sutradan, zamenio brojilo novim digitalnim, plombirao, dvotarifno sada radi, platili 0 dinara.

A u Beogradu, birokratski pakao, koliko vidim, kroz koliko ruku treba da prode to brojilo dok se ne uključi? Ima smisla da se neki rad plaća tamo gde je pritisak na službe veći, kao i platežna sposobnost, ali da čak i kad platiš treba da čekaš dugo i da ti je sve to polu-izvesno, to mi baš nije jasno.

Pa ne mozes da poredis beograd i knjazevac, uporedi samo broj korisnika i sve ce biti jasno.. A broj majstora verovatno slican, plus drzavna firma

Mnogo me zanima kako ovaj proces tačno ide, zato što sam nešto slično uradio babi u Knjaževcu pre par godina i šokirao se koliko je lako prošlo.

Imali jednotarifno čitanje, otišli u poslovnicu, oni konstatovali da nam je isteklo baždarenje i napisali nalog za novo brojilo, sve ljubazno i za 5 minuta. Došao čovek sutradan, zamenio brojilo novim digitalnim, plombirao, dvotarifno sada radi, platili 0 dinara.

A u Beogradu, birokratski pakao, koliko vidim, kroz koliko ruku treba da prode to brojilo dok se ne uključi? Ima smisla da se neki rad plaća tamo gde je pritisak na službe veći, kao i platežna sposobnost, ali da čak i kad platiš treba da čekaš dugo i da ti je sve to polu-izvesno, to mi baš nije jasno.
Postoje dve bitne razlike.
Vi ste samo zamenili jednotarifno sa dvotarifnim brojilom, dok su obracunska snaga i broj faza ostali isti.
Drugo, odobrenje za promenu obracunske snage ili prelazak sa 1 faze na 3 faze (i obrnuto) daje nacelnik regionalnog EPS-a, tako da u Knjazevcu naravno nema guzve i na 1 nacelnika dolaze 3 zahteva a u Beogradu na 1 nacelnika 300 zahteva. Bitna razlika.

Ja sam dodavao (razdvajao) trofazno brojilo i proces je trajao 5 meseci i kostao je 55 hiljada + 6 hiljada za atest.

Menjali ste jednotarifno za dvotarifno na monofaznoj ili trofaznoj?

trofaznoj. to je verovatno moglo da se obavi i bez promene brojila, ali je eto bilo isteklo baždarenje pa su sami predložili da ga promene :)

Da postavim konacno svoja iskustva i utiske.
Zamenu monofaznog sa trofaznim brojilom sam zavrsio, upravo se rade finalni radovi u stanu pre nego sto se sve konacno poveze i pusti u rad.
Proces je trajao 5 meseci bez "ubrzavanja" i bilo kakvog podmicivanja. Jednostavno, traje.
Potrosio sam 1000 EUR za brojilo (to naplacuje EDB) i 100 EUR za atest koji je obavezan. Jos 50-ak EUR da se obradii rupa u zidu koju je napravila firma koja radi za EDB (u mom slucaju to je bio Peraelektro) i ponovo okreci taj zid. Problem je sto nije moguce ubaciti novo brojilo u stari orman, vec se sve mora izmestati - pravi se nova rupa u zidu gde je ormaric sa brojilima. Na kraju balade to ostane raskopano pa je nephodno angazovati molere da to pokrpe izgletuju i okrece. Obzirom da renoviram kompletan stan to nije bio problem.
Eto to je to.

Vrh