Šta je novo?

Pitanje za stručnjake - zabrinjavajuće pukotine

ZabrinutIdiot

Novice
Učlanjen(a)
06.10.2025.
Pohvaljen
6
Poštovani,
U pitanju je novogradnja, stan na poslednjem spratu, na zidu ispod plafona koji nije spoljni se nalaze pukotine koje me izuzetno zabrinjavaju. Da li neko stručan može da pretpostavi šta je u pitanju?
Hvala unapred!
P.S. Pošto nisam našla zgradu u temama, nisam znala gde bih "okačila" pitanje, pa se izvinjavam unapred!
Screenshot_20251007_005121_Chrome.jpg
Screenshot_20251007_005138_Chrome.jpg

Prilozi

• 20251006_125250.jpg
    20251006_125250.jpg
    125,4 KB · Pregleda: 57
  • 20251006_125246.jpg
    20251006_125246.jpg
    222,4 KB · Pregleda: 60
I meni deluje da je strugano tim ekserom ali tek nakon sto su se pukotine pojavile, strugano je po pukotinama, nemam predstavu zasto, pa sam zato pitala da li neko ima predstavu od čega su se pukotine pojavile jer ce investitor sigurno da me laze...
Hvala.
Screenshot_20251007_075620_Gallery.jpg

Ako je strugano tim ekserom, mozda da se vidi dubina pukotine i da li se i koliko širi...

I to mi je bilo jasno, ali mi uzrok pukotina nije jasan, pa sam zato postavila pitanje za nekog stručnog da li može da pretpostavi šta bi izazvalo ovako pucanje.
Planiram da pisanim putem pitam investitora pa mi je zato trebala pomoć.

Pukotine mogu nastati iz različitih razloga, zato bi najpouzdanije bilo ukloniti malter na tom delu kako bi se videlo pravo stanje i oblik pukotine ispod njega.
Ako je neko strugao malter da bi bolje video pukotinu, ona je verovatno sakrivena ispod sloja maltera jer ju je neko zamalterisao pa je probila kasnije. Stepen ozbiljnosti zavisi pre svega od stvarnog stanja tih nevidljivih pukotina i od toga da li je zid noseći ili samo pregradni.

Pukotine mogu nastati iz različitih razloga, zato bi najpouzdanije bilo ukloniti malter na tom delu kako bi se videlo pravo stanje i oblik pukotine ispod njega.
Ako je neko strugao malter da bi bolje video pukotinu, ona je verovatno sakrivena ispod sloja maltera jer ju je neko zamalterisao pa je probila kasnije. Stepen ozbiljnosti zavisi pre svega od stvarnog stanja tih nevidljivih pukotina i od toga da li je zid noseći ili samo pregradni.
Zid je noseći, zato sam i zabrinuta.

Da li je zid armirano betonski?

Nemam predstavu. Jos se nisam obratila investitoru jer znam da ce da mi prodaje bajke...Šunjam se po gradilištu ne bih li našla nekog pismenog, međutim sve teletabisi..
Ali verujem da postoji razlog zašto si postavio to pitanje. Šta to znači u slučaju da je zid armirano betonski, a šta znači ako nije. Jedino što još imam na raspolaganju je nacrt stana sa nizeg sprata iste vertikale koji sam prvo bezecovala, pa se odlucila za isti takav na povucenom spratu zbog svetlosti, ako to nešto može da rasvetli..crvena strelica predstavlja problematični zid.
Screenshot_20251008_110343_Yahoo Mail.jpg

Pitao sam jer mi zgrada ne deluje kao da je izvedena u sistemu nosecih zidanih zidova, već kao savremena armiranobetonska konstrukcija gde AB elementi nose sve.
Ovaj plan to potvrđuje jer strelica pokazuje na zid od opeke koji samo ispunjava prostor ispod AB grede.
Armiranobetonski zidovi imaju drugačiju šrafuru, na primer AB zid je ovaj u dnevnoj sobi (soba #2) iza sofe.
Dakle, vrlo su male, gotovo nikakve šanse da je taj zid noseći, s obzirom na to da nije od betona.

Pitao sam jer mi zgrada ne deluje kao da je izvedena u sistemu nosecih zidanih zidova, već kao savremena armiranobetonska konstrukcija gde AB elementi nose sve.
Ovaj plan to potvrđuje jer strelica pokazuje na zid od opeke koji samo ispunjava prostor ispod AB grede.
Armiranobetonski zidovi imaju drugačiju šrafuru, na primer AB zid je ovaj u dnevnoj sobi (soba #2) iza sofe.
Dakle, vrlo su male, gotovo nikakve šanse da je taj zid noseći, s obzirom na to da nije od betona.
Ok, šta treba da zaključim u slučaju da zid nije noseći? Da ne treba da brinem? Sve je normalno?
Hvala unapred!

Po šrafuri se vidi da nije noseći vec pregradni tako da nema problema. Pucanja na malteru mogu biti od sleganja zgrade ali to je očekivano...

Pregradni zid može biti i od gipsanih ploča a i fono blokova tako da je to to

Meni kao potpunom laiku nije bilo logično da je pregradni jer mi je rečeno da su lamele A i B odvojene i to je zid lamele B, a sa druge strane zida je stan koji pripada lameli A, ulazila sam, on nije popucao.

Pregradni zid može biti i od gipsanih ploča a i fono blokova tako da je to to
Učestvovao sam na projektu u kojem su pojedini armiranobetonski zidovi služili kao pregradni elementi gde je zahtev akustičara je bio da određene prostorije budu okružene betonskim zidovima radi zvučne izolacije. Međutim, te zidove nismo konstruktivno povezivali sa ostalom nosecom konstrukcijom, kako ne bismo narušili krutost sistema i njegovo ponašanje pri zemljotresu. Umesto toga, tretirali smo ih kao samostalne pregradne zidove.

Vrh