Brodski pod, kao što mozda vec imaš informaciju se montira slično kao lamperija na zid. Napravi se ,,rostilj" od letvica, koje utipluju u pod i između se stavi stiropor. Dobra strana toga je sto ces imati podnu izolaciju. I onda se daske stavljaju preko i kucaju u te letvice. A svaka ima žleb u koji se sladeca ubacije. I posle se fuguje i stavljaju lajsne. Mana toga je sto vremenom od vibracija koje prozvodi hodanje, pomeranje stvari i slicno, počnu da se pojavlju pukotine, pa i deformacija daski, što sam imao prilike da vidim na dosta mesta gde su brodski podovi stari po nekoliko godina. Kada pogledaš, daske na podu su na cvrstoj podlozi samo na onim delovima gde su letvice ispod, a gde je stiropor nisu, bez obzira koliko su letvice blizu jedna drugoj i koliko god da je dobro urađeno.
Parket, pretpostavljam da bi se postavljajo koso, je opet bolje rešenje, ako se dobro postavi, nebitno da li se lepi na lepak ili na smolu. Ceo postavljen parket stoji na tvrdoj podlozi, a kod brodskog poda je to, samo na onim delovima gde su letvice, bez obzira koliko su one blizu jedna drugoj. Pukotine na fugni u tom slucaju, teže mogu da se pojave i posle par godina u prostoriji gde se svaki dan boravi, hoda i ostalo sto proizvodi vibracije. Kada se izgrebe, ishobluje se i opet je nov. Mana parketa je sto nemas podnu izolaciju u vidu stiropora, sto nije cak ni mana, sem, ako ti stan nije na prvom spratu iznad nekog podruma, vešeraja i slično. Ja imam u dve sobe, lepljen na lepak, koje se koriste svaki dan. Posle 9 godina, nigde se nije odlepio, ispucala fugna ili lak.
Dace jos neko od forumaša svoje mišljenje i iskustvo, pa ti proceni, ali moj glas ide parketu.