Šta je novo?

Palata pravde - Rekonstrukcija - Ulica Savska br. 17

Mair

Higher intermediate
Učlanjen(a)
28.01.2014.
Poruke
1.390
Pohvaljen
690
Lokacija
Beograd
Najava rekonstrukcije ove zgrade.

Pogledajte prilog 6

Politika, недеља, 22.05.2016.

Београдска Палата правде биће у августу потпуно исељена, све судије, тужиоци и запослени преселиће се у нову судску зграду у Катанићевој улици, а у велико здање у Савској улици уселиће се архитекте и мајстори свих заната. Већ у септембру почињу радови на санацији и реконструкцији Палате правде, који ће трајати две године.

Како сазнајемо, цела зграда биће потпуно „ољуштена” изнутра и споља, мењаће се све инсталације и све ће комплетно бити реновирано, укључујући и плато испред зграде и пешачке прилазе. Једино ће споменик српског цара Душана остати нетакнут.

Министарство правде завршава припрему тендера за реконструкцију и санацију зграде, a oчекује се да тендер буде расписан већ следеће недеље. Радови на адаптацији зграде биће финансирани из кредита Европске инвестиционе банке, а почетак радова планиран је за септембар 2016. године. Укупна нето површина објекта је 26.340 квадратних метара.

– Према пројекту, планирано је да радови на реконструкцији и санацији Палате правде трају две године. Реконструисаће се цео постојећи објекат, припадајућа катастарска парцела са приступним платоом и осталим пешачким прилазима. Пројектом се предвиђа просторно, прoгрaмскo, функционално, техничко и технолошко унапређење и осавремењавање услова и стандарда рада, свих неопходних инсталација, система и опреме за ефикасно, сигурно и безбедно одвијање свих радних процеса будућих корисника – речено је „Политици” у Министарству правде.

Ово ће бити прва обнова београдске Палате правде од када је изграђена. Усељена је 1971. године и у њој су радила по два београдска општинска суда и тужилаштва и некадашњи Окружни суд у Београду, данас Виши суд. Највећи део територије Београда и приградских општина „гравитира” ка Палати правде, па је она витални објекат београдског правосуђа. Недавно су парнична одељења основних судова пресељена у нову зграду на Новом Београду (бивша зграда Аероинжењеринга), а један део у Тимочку улицу на Црвеном крсту. У Палати правде остала је „кривица”, а то значи све истраге и суђења за сва кривична дела, осим за организовани криминал и ратне злочине, који се од 2003. године суде у згради такозваног Специјалног суда у Устаничкој улици.

У Палати правде сада се налазе Виши суд у Београду, Више јавно тужилаштво у Београду, Први и Други основни суд, Прво и Друго основно тужилаштво, Служба међународне правне помоћи у кривичним стварима, Земљишнокњижно одељење. Виши суд надлежан је за цео Београд, Први основни суд надлежан је за Палилулу, Звездару, Врачар, Савски венац и Стари град, а Други основни суд за Вождовац, Чукарицу, Раковицу и Гроцку. Зато у Палату правде дневно дође више од хиљаду грађана, а толико има и запослених.

Сва суђења која су заказана за септембар неће бити одржана у Палати правде, него у новој згради у Катанићевој улици. Реч је о бившој згради Војнотехничког института. Радови на њеној адаптацији већ се приводе крају и очекује се да се прве судије из Палате правде уселе већ у јулу. Други основни суд и Друго основно тужилаштво остаће трајно у згради у Катанићевој. За Први основни суд и тужилаштво и за Виши суд и тужилаштво још није извесно где ће радити током наредне две године, али је највероватније да ће највећим делом бити привремено смештени у зграду у Катанићевој. То ће бити огроман посао, који започиње већ у јулу, јер треба иселити комплетне писарнице и све канцеларије.

– Још се праве планови размештаја, али грађани ће бити благовремено обавештени где ће се одвијати суђења. Грађани не смеју да трпе због реконструкције Палате правде. Више детаља ћемо знати после расписивања тендера и грађани ће бити на време информисани – кажу у Министарству правде.

Реконструкција Палате правде најављивана је годинама. Велики објекат је прилично дотрајао –оштећена су степеништа, зидови и подови, поломљена стакла, поломљен инвентар... У подруму су притворске ћелије, где нам овога пута није био омогућен приступ, али се већ на основу погледа на ходнике може претпоставити да су у веома лошем стању. Реконструкција ће обухватити и подземну гаражу.

Палата правде препознатљива је по црвеној фасадној цигли, којом су обложени и спољни и унутрашњи зидови. Сцене из Палате правде остале су забележене и у познатим домаћим телевизијским серијама – ”Врућ ветар”, „Бољи живот” и „Породично благо”.

Део ових зидова остаће и даље у згради, стакла ће бити замењена и цео објекат ће добити модеран изглед, достојан свог значаја.


Pogledajte prilog 5

Pogledajte prilog 4

Pogledajte prilog 3

Pogledajte prilog 2

Pogledajte prilog 1Izvor: http://www.politika.rs/scc/clanak/355583/Palata-pravde-bice-iseljena-u-avgustu

Izvor fotografija: http://www.bg.vi.sud.rs
 
Надам се да ће урадити и централну климу.
 
Kamo sreće da nam bolnice izgledaju kao palata pravde u ovom stanju. Ko hoće neka se prošeta da vidi našta liči KBC Zvezdara odeljenje u Preševskoj. Palata pravde je lux hotel naspram većine zdravstvenih ustanova u srbiji. Ali dobro normalno je da svaka država na svetu više ulaže u represiju nego u humane stvari jer na represiji i opstaju.
 
Stavi fotke bolnice imamo temu i za to ako vec svrljas tamo po gledaj ima negdje nesudjena maketa zgrade nesudjene kc na zvezdari u sumi
 
А што реконструкција ове зграде не почне њеним рушењем? Бетонски брутализам Београда је најочигледнији управо у овој згради. Не знам где се споља виде те црвене цигле, много сам пута пролазио туда пешке и не могу да се сетим. Све друге државе могу да имају Палате правде у некаквом неокласицистичком стилу, а само ми у овом бетонском чуду. И не само то, него је и енергетски неефикасна. Све у свему, треба додати још мало парица и ову зграду људски преобратити.
 
Pa to sto si ti napisao se i planira...
 
Crvena cigla je unutra energetska efikasnost je jedan dio rekonstrukcije zolacija itd
 
Meни је Палата праве одувек одударала од околине.
 
Uvek se plasim "rekonstrukcija" u Srbiji. Velika je verovatnoca da preraste u ozbiljan mutant.
 
Pa mutanti su svuda oko nas, barem smo dosledni :)
 
Ja sam blagi optimista zbog ovog primera rekonstrukcije koji izgleda sasvim solidno

j3795F6.jpg
 
Ovaj je dobar, tacno je. Uzdamo se onda u tvoj optimizam. :wink: :gobb:
 
Mogli bi da potkače u rekonstrukciji i zgradu Ministarstva pravde. Centralna klima očito treba da bude prvi korak, smuči mi se kad ih vidim

Zgrada-Ministarstva-u-Nemanjinoj-1.jpg
 
Klime su je ulepšale.
 
Да има памети, све државне установе би одавно имале централне климе.
 
Tu je i Ministarstvo poljoprivrede.
Upravo ovo sto je Dosljak rekao, sve drzavne ustanove, ustanove od javnog znacaja i svi objekti zasticeni kao kulturno dobro, bi trebali da nemaju vidljive klime.
Bilo je nekih najava pre pola godine oko toga, ali zamrlo to nesto...
Valjalo bi podsetiti gradske celnike i gradskog arhitetku na to.
 
Ovo je isto dobar primer dobro urađene rekonstrukcije, zgrada Kasacionog suda, Apelacionog suda i Upravnog suda u Nemanjinoj ulici.

n3sqwp.jpg


33xws1v.jpg
 
Ona gore zgrada je zgrada MINISTARSTAVA u Nemanjinoj ulici.
Ima ih gomila u toj zgradi.
Sem centralne klimatizacije, šta god da se zagrebe, napravila bi se ušteda ili poboljšanje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=388076#p388076:1pkkg5pb je napisao(la):
Mair » 26 May 2016 04:38 pm[/url]":1pkkg5pb]Ovo je isto dobar primer dobro urađene rekonstrukcije, zgrada Kasacionog suda, Apelacionog suda i Upravnog suda u Nemanjinoj ulici.

n3sqwp.jpg


33xws1v.jpg
Uopšte ne mogu da se setim kako je ova zgrada izgledala pre bombardovanja i šta se u njoj nalazilo.
 
Zgradu suda na nbg u mihajla pupina morace da vrate karicu ili da mu placaju kiriju ladno su tudju zgradu obnovili
 
Vrh