Šta je novo?

Obukao bih kućicu od termo bloka u storipor+lamperiju

losmilosmi

Novice
Učlanjen(a)
29.07.2024.
Pohvaljen
1
Pozdrav! Imam malu vikendicu od ružnog narandžastog termo bloka, a moram je odenuti u drvo kako znam i umem. Mislio sam možda je najoptimalniji način da istovremeno odradim i minimalnu izolaciju od 5 cm stiropora, a preko njega turim lamperiju.
Kako se ovo radi, kako da sprečim buđ ispod stiropora i čime je najbolje lepiti/tiplovati stiropor, uspravne daske i poprecnu lamperiju koja ide preko svega?
Budžet mi je glavno ograničenje, ne bih radio ništa što nije neophodno.

Ti bi to iznutra da radiš, nije baš najjasnije?
Jer ako je iznutra, stiropor je loš izbor, koristi se vuna.

Ti bi to iznutra da radiš, nije baš najjasnije?
Jer ako je iznutra, stiropor je loš izbor, koristi se vuna.
Izvinjavam se zbog nejasnog izlaganja, mislio sam spolja. Iznutra mi je dovoljan malter. U prirodi je, svako jutro je intenzivna rosa, sve bude mokro pa ne znam kako da sprecim budjanje, da li je ok da stavim ter papir na blok, preko toga stiropor pa preko njega lamperija, a nisam siguran ni koliki razmak izmedju vertikalnih letvi da ostavim, letve koje ce da nose lamperiju...

ja bi ankerisao, bar tiple u gornjoj zoni, teška je obloga. Knauf bi ti preporučio vunu, pa paropropusnu foliju, pa oblogu u slučaju ventilisane fasade. U slučaju kontaktne fasade folija (parna brana), vuna, pa obloga.
Za oblogu je bolji izbor falcovana poluoblica, lamperija je tanka, pitanje koliko bi trajala u tim uslovima koje opisuješ

ja bi ankerisao, bar tiple u gornjoj zoni, teška je obloga. Knauf bi ti preporučio vunu, pa paropropusnu foliju, pa oblogu u slučaju ventilisane fasade. U slučaju kontaktne fasade folija (parna brana), vuna, pa obloga.
Za oblogu je bolji izbor falcovana poluoblica, lamperija je tanka, pitanje koliko bi trajala u tim uslovima koje opisuješ
Hvala na savetima, ali skromni budžet mi je nažalost ograničavajući faktor, oblice jesu lepše i deblje ali su i tri i po puta skuplje od (mnogo tanje) lamperije. Buđ koja mi se smeši zbog stiropora i PVC prozora bih možda mogao da izbegnem tako što ću uvek držati odškrinute prozore (svaki prozor ima šalone kao i komarnik pa ne bi trebalo da ulaze glodari/insekti)

Izmedju stiropora i zida postojao bi razmak od nekih 5mm koji bi drzala nisko ekspandirajuca purpena, pa je i to mozda faktor protiv budji?

A da uradis neki premaz nesto iz sikne kolekcije za izolaciju spolja pa onda izolacija pa onda završni paneli fasadni

Pa ako imaš prodor vlage unutra trebalo bi ustanoviti odakle potiče
Da li je cigla vuče od zemlje ili spolja
U svakom slučaju zna se redosled radova
Valjda imas krov koji delimično prelazi preko zidova prepust pa da odozgo nece dolaziti vlaga
Plus da se puhovi ne usele

Ja sam ukapirao da se on boji kondenza unutra nakon oblaganja stiroporom

Vrh