Šta je novo?

Nove opštine

Homer Jay":j6vzmhzf je napisao(la):
Da se ne ljute somi303 i stf sto sam separatista, ali Калуђерица–Лештане–Винча–Ритопек–Болеч = idealno :)
Нема љутње, ја се слажем. ;)
Сва та насеља су мање више хомогена целина, док је остатак гроцке и физички одвојен од ове групације. Једноставно, географија подржава идеју.

Такође, данашња општина Гроцка је прегломазна, а има премали буџет.

Оно што мене занима, је питање, да ли би "остатак" Гроцке био финансијски самоодржив? Једино ако би тај остатак имао акценат на воћарству, виноградарству и наутичком туризму, док би новонастала општина акценат имала на лакој индустрији. У том случају би ПКБ плантаже требало одвојити од Болеча и припојити Гроцкој.
Тако би новонастала општина имала Нуклеарни институт, као јавно предузеће, а "остатак" плантаже.

Мада сам ја мишљења да је ово популистичка политика без реалности, као и ухљебљење додатник партијских пацова, како неко рече.
Такође, знају на коју карту играју. Међутим, ако се Калуђеричани надају већем буџету, грдно су се зај****, добијали би као и до сад, тј. данашња сума општини Гроцка би тада била дељена на два.

Део плантажа припада Заклопачи тачније онај део на коме нема јабука :lool:, а не би било лоше да се Болечу "одузму" целе плантажа, односно да граница општине Калуђерица (ако се тако буде звала) и општине Гроцка буде код оне две станице које су скоро урађене јер ту престаје насеље Болеч, барем насељени део :D А остатак општине Гроцка има потенцијал да се одржи у "животу" само од пољопривреде. ако се стварно одцепе Гроцка ће морати "дебело" да поради на побољшању инфраструктуре у насељима која остану у склопу ње. Ја имам један предлог који би добро дошао становницима Заклопаче, а то је да Гроцка задржи ПКБ и "оживи" га односно од њега направи фабрику-откупни центар. Воће би се откупљивало од пољопривредника и свима лепо :D :D

Wile E. Coyote":6yi3duga je napisao(la):
Било је иницијативе да Старчево и Омољица формирају општину. Докле се стигло, не знам.
Ok, možda je bilo inicijativa, ali je po meni preskupo formirati opštinu za svega 15ak hiljada stanovnika.

Podrska za Avalski venac (sa Vrcinom), Dunavski venac, Kaludjerica, Batajnica...
Ovo mi ima smisla, ostalo i ne bas toliko, pogotovo Bezanijska kosa i Resnik.
Sto se kadrova tice, svakako ce ih biti vise.
Moje misljenje je da postoji veliki broj gradskih opstina i da se mora poraditi na tome da se napravi jedan novi projekat i iz korena promeni sistem opstina kod nas. Mislim da odnos recimo Stari grad - Novi Beograd nije realan, a oba imaju status opstine.
Sto se mesnih zajednica tice, to je odavno izgubilo smisao. Vozdovac ima recimo 24 mesne zajednice. To je previse. Ako racunate da svaka mesna zajednica ima tehnickog sekretara sa platom od 10-ak hiljada, a posao im je uglavnom nikakav, znate na cemu nam trosi ova drzava.
Da li postoji neko strucan za ovu temu na ovom forumu da da neku konstruktivnu ideju za resenje pa da se damo na mozganje svi, sta bi bilo najbolje?

Puko instaliranje radi instaliranja opština nema prevelikog smisla. Da bi jedna opština kako-tako funkcionisala, mora imati instalirane bar neke minimalne kapacitete - servise građanstvu.
Broj stanovnika tu ne igra presudnu ulogu. Rođen sam u opštinskom mjestu koje je u svojim najboljim danima imalo oko 7 000 stanovnika, a čitava opština 23 000 (u ranija vremena bilo je i 40 000). Mjesto je imalo bolnicu, porodilište, šumariju, sud, srednjoškolski centar, jednu veliku i nekoliko manjih tvornica kao nosilaca razvoja, te veliki zaleđinu u stočarstvu po okolnim selima.
Silom prilika preselio sam se u drugo opštinsko mjesto, sa 20 000 ljudi i opštinom od skoro 50 hiljada. U tom mjestu nema ni porodilišta, ni gimnazije (odnedavno nema ni suda, nakon reorganizacije sudova).
Važnije od toga koliko i kakvih će opština biti je kako će opštine međusobno komunicirati. Evo primjera: najduža ulica u Srbiji, Bulevar NJ.K.V. Aleksandra Obrenovića, prostire se kroz 3 opštine ako se ne varam (Vračar, Zvezdara i Grocka). Po novom ustrojstvu možda će ih biti i pet-šest. Ali, kad se vozite ovom ulicom
(koja se, ako stavimo ruku na srce, teško i može nazvati bulevarom od Cvetkove pijace nadalje) vama je najvažnije da su trake čiste i prohodne, da je asvalt dobro održavan (a znamo u kakvom je stanju taj put). Nama treba sistem u kojem će javni interes (a u ovom konkretnom slučaju zidanje pravog bulevara je jedino logično i normalno rješenje) nadvladati lokalne razmirice. Bojim se da ćemo instaliranjem novih opština dobiti upravo razmirice tipa: ovaj problem je van naše opštine = mi sa tim nemamo ništa. Kad život bitno odstupa od zacrtanog, to je uvjek put u problem. U vezi sa tim, i moje je mišljenje da bi Pančevo i Pazova trebalo da se pripoje beogradskom regionu, jer je očito da sav razvoj tih gradova i postoji zbog blizine Beograda. Na isti način mislim i da su npr. Mladenovac ili Lazarevac predaleko da bi pripadali Beogradu.

Ja sam za formiranje novih opština, pre svega kao servis građanima sa tih teritorija, i zbog bolje raspodele sredstava.
Međutim protivim se pripajanju pre svega Pančeva administrativnoj teritoriji grada. Iz više razloga, ali glavni su nezavisnost, decentralizacija, pa ako hoćete i istorijski razlozi. Nemar vlasti u Pančevu ne opravdava pripajanje ovog grada Beogradu.
A da ne pričam da je Pančevo poslovni i administrativni centar Južnog Banata.

Stvaranje novih opština je i stvaranje nove adrministracije - nove grbe ovom narodu - nove pijavice
Ja sam više za
Povećavanje moći postojećih mesnih zajednica tj moć lokalne zajednice
Trenutno stanje uloge i moći , je gotovo ravno nuli , opština je prigrabila sve ekonomsko-urbanističke stavke
a time je uvećala administrativni broj opštinskih đabaleboroša :bash:

Poenta je da lokalna zajednica upravo dirketno utiče na interesnoj lokaciji
te se ovde i a šire javljaju predlozi , da višlje distance (moć) spuštamo na niži nivo
i time ih brojno uvecavamo ,
a zdrava pamet jednostavno kaže - smanjivati tu administraciju - pijavice :vops:

Vidim da niko ne pominje Posavski venac, buducu opstinu koja ce se formirati na teritoriji Cukarice :)

Tu spadaju naselja Zeleznik, Sremcica, obe Mostanice, Umka i Ostruznica.
Vrlo je slicna situacija, kao i kod opstine Palilula, sve ide u Pozesku, a vrlo malo se ulaze u ostala naselja.

Bec ima 23 opstine na 420km2 i 2.5 miliona ljudi a Beograd sa 1.7 miliona ljudi da ima 20tak opstina na 350km2?Da ne govorimo o tome da je budzet Beca 20 puta veci od Beograda.

Bureaucracy expands to meet the needs of the expanding bureaucracy Oscar Wilde

zexland":2l0yt9mp je napisao(la):
Vidim da niko ne pominje Posavski venac, buducu opstinu koja ce se formirati na teritoriji Cukarice :)

Vrlo je slicna situacija, kao i kod opstine Palilula, sve ide u Pozesku, a vrlo malo se ulaze u ostala naselja.
Зар није једноставније да се та општина зове Железник, него да имамо и Савски и Посавски Венац.

Све општине које имају преко 150 000 становника треба исцепати. Земун, Нови Београд, Чукарица, Вождовац, Палилула. Можда чак и Звездару.

Grad Beograd sa četiri reona umesto opština (reon je sa vecom nadležnošču nego sada što ima opština)
sve nadležnosti koje se tiču lokalne interesne zone prepustiti mesnim zajednicama sve sa pripadajućim buđetom
ukidanje ovolikog broja opština donosi smanjivanju ogromnog broja administracije

lepo je poređenje sa brojem stanovnika i površinom a prikazati i kompletno poređenje
hajde
uporedti i broj admistracije koju imaju u Beču i naš broj

poenta je više para za projekte lokalnoj zajedici
a ne za administraciju i njene potrebe koja nam i ovako mala sredstva pojede

Arnorian":2hfyn7xj je napisao(la):
zexland":2hfyn7xj je napisao(la):

Зар није једноставније да се та општина зове Железник, него да имамо и Савски и Посавски Венац.

Све општине које имају преко 150 000 становника треба исцепати. Земун, Нови Београд, Чукарица, Вождовац, Палилула. Можда чак и Звездару.

Jeste, ali bi se onda ostali bunili, zasto bas da se zove po tom naselju, ovako je neutralno :)

MilisaV":30df105x je napisao(la):
Smatram da je gomilanje opština samo način za uhlebljenje partijskih kadrova, konkretno u ovom slučaju URS-a.

toronto kao grad ima samo jednu opštinu.

apsolutno se slazem. Nisam za izmisljanje novih radnih mesta za kadrove stranaka na vlasti, nego za kontrolu rada i opste uvodjenje discipline rada u opstinske institucije koje sada imaju radnike koji idu na pauze kada im se hoce, koliko im se hoce, resavaju sudoku pred ochima ljudi koji cekaju jer " da li si ikada cuo da je neko izgubio posao u drzavnoj sluzbi"... U Srbiji ciji je, npr penzioni i zdrastveni sistem pred finansijskim kolapsom, poslednje sto nam treba je josh 200-300 neradnika na drzavnoj sisi

Info iz Grada u vezi sa opstinama - uz lokalne izbore ce 99% biti odrzani konsultativni referendumi o stvaranju novih opstina (potrebna samo prosta vecina). Gradonacelnik je cak u fazonu da bi referendumi trebalo da se odrze pre lokalnih izbora kako bi gradjani vec na prolece birali odbornike za nove opstine. Ipak, izgleda da spajanje izbora i referenduma ima vecu podrsku, sto je malo glupo jer cemo ubrzo posle toga u novim opstinama morati opet na izbore, a i nefer je prema opstinama od kojih se odvajamo jer smo ucestvovali u izboru vlasti koju im "ostavljamo".

DS se zalaze za tri nove opstine (Kaludjerica, Dunavski venac i mislim Batajnica), tako da su te tri opstine prakticno sasvim izvesne. URS trazi cak sedam novih opstina i tesko da ce ta inicijativa proci.

Kada je rec o Kaludjerici, formiranje te opstine ima podrsku gotovo svih stranaka koje su trenutno u gradskoj vlasti. DS nam vec deli letke o novoj opstini Kaludjerica (nedavno su bili ovde i Ozegovic i Bjelic i potvrdili ovu inicijativu), SPS se udruzio sa Grupom gradjana iz Kaludjerice koja je vec na proslim izborima izasla sa programom za stvaranje nove opstine i ima veoma jak uticaj u ovom kraju, dok se URS okrenuo Grocanima i tamo je za saveznika pribavio bivseg predsedniak opstine Blazu Stojanovica (vrlo popularnog politicara karijeristu iz ovog kraja).

Ostaje jos samo da se SNS izjasni o ovoj inicijativi. Mislim da ce je podrzati jer oni obrni-okreni ovde imaju jaku glasacku bazu i razdvajanjem Grocke na dve opstine imaju realnu sansu da naredne godine preuzmu i jednu i drugu.

Ja podrzavam samo novu opstinu Dunavski Venac,ta nova opstina u potpunosti ima smisla po mom misljenju.

Uf, ja sam vec deceniju tvrdokorni separatista :D Znam da mnogima to deluje samo kao glupo rasipanje budzetskog novca i iluzija demokratizacije, ali kada biste ziveli ovde shvatili biste zasto nam je funkcionalno razdvajanje potrebno.

Naravno, formiranje nove opstine nije garancija da ce bilo sta da se pokrene, ali jeste bolji okvir i preduslov za tako nesto.

vozdovacki":3bznhi3a je napisao(la):
Avala je srce Vozdovca...:D kakav bre avalski venac i urs :notok: ..

@Vozdovacki za formiranje Avalskog venca postoji vise razloga. Pogledaj koliko je od zgrade opstine udaljen Ripanj? Oko 20-ak km. znaci toliki put moraju da prodju svaki put za bilo kakvu papirologiju.
Sto se novca tice urabni deo Vozdovca mnogo trpi raspodelu novca. Cinjenica je da su uslovi zivota u podavalskim naseljima daleko gori od urbanih delova, ali da se oko 80% novca ulaze u podavalski deo (govorim predhodne dve godine) u odnosu na 20% koji obuhvata teritorijalno manji deo, ali sa daleko vise stanovnika.

boca-ica":3bznhi3a je napisao(la):
Grad Beograd sa četiri reona umesto opština (reon je sa vecom nadležnošču nego sada što ima opština)
sve nadležnosti koje se tiču lokalne interesne zone prepustiti mesnim zajednicama sve sa pripadajućim buđetom
ukidanje ovolikog broja opština donosi smanjivanju ogromnog broja administracije

lepo je poređenje sa brojem stanovnika i površinom a prikazati i kompletno poređenje
hajde
uporedti i broj admistracije koju imaju u Beču i naš broj

poenta je više para za projekte lokalnoj zajedici
a ne za administraciju i njene potrebe koja nam i ovako mala sredstva pojede

Slazem se i to je i moje misljenje, potrebno je podeliti Beograd na reone i dati vece nadleznosti Mesnim zajednicama. I optimalnije podeliti mesne zajednice. Npr: Kumodraz 1, Kumodraz 2 i kumodraz selo su tri mesne zajednice a ukupno imaju oko 15.000 stanovnika po novom popisu, dok Banjica koja je jedna mesna zajednica ima oko 18.000 stanivnika. Povrsina nije mnogo bitna, vec broj stanovnika, i administracija po broju stanovnika.
Dakle Podela po Reonima i vece Mesne zajednice, manje troskova za administraciju, vece nadleznosti za MZ i na kraju lakse rasporedjivanje novca cime bi mogli da se pokrenu i ozbiljniji projekti, a ne kao do sada da se gradi igraliste godisnje.
Ovolika administracija opstina nije potrebna, primer Vozdovca je da je opstina od 2 sata vec skoro cela prazna. a slicno sam video i da je na Zvezdari i u Rakovici (za to mogu da kazem posto sam to i video).
Naravno ovo znaci i manje posla za partijske piune ali ako ih mi placamo valjda mozemo i nesto da kazemo.

OK..ali samo zato sto se jednom godisnje(primer) mora otici do opstine po papire nije bas reprezentno da bi se pravila nova opstina,koliko puta godisnje idu do grada ti ljudi koji zive u podavalskim naseljima? Jel treba onda i centar grada da im priblize..ako je vec udaljenost u pitanju.
Shvatam i predlog za palilulu i kaludjericu ali da se Vozdovac opet cepa nema dovoljno razloga,pogotovo necu shvatiti kako vml i neki delovi padine spadaju pod zvezdaru npr...ili da skoro ceo medak3 prpada vozdovcu a onaj mali deo zvezdari(kako su oni to podelili)...
p.s. ako ce vec da cepaju vozdovac,avala mora ostati jer samim odvajanjem avale vozdovac bi izgubio svoj simbol,evo pr. cukarica ima adu,vozdovac ima avalu..

Homer Jay":26y39kuw je napisao(la):
kada biste ziveli ovde shvatili biste zasto nam je funkcionalno razdvajanje potrebno.

Занимљив је тај разлог, човек би помислио да сама Гроцка поједе сву лову. ;) Комшија, одма да ти кажем да ни у самој Гроцкој није шта знам колико боље, а у источним насељима је тек крај света. Заиста не видим начин да вам у новој општини буде боље, јер је сада свуда исто. А све паре ионако одоше за Калуђерицу, то ти је мишљење готово једногласно у самој Гроцкој.

Тако је Стф, и када се буде формирала општина Калуђерица не верујем да ће нешто много улагати у Болеч и Ритопек :rolleyes: Можда би Гроцку требало поделити на 3 дела.
Општина Калуђерица (Калуђерица-Лештане-Винча)
Општина Гроцка (Болеч-Ритопек-Заклопача-Гроцка-Бегаљица)
Општина Брестовик или Пударци у чијем ће саставу бити сва насеља после Бегаљице
Можда би Болеч могао да остане Калуђерици, али не знам :rolleyes:

Vienna is composed of 23 districts (Bezirke)

Area
• City 414.65 km2 (160.1 sq mi)
• Land 395.26 km2 (152.6 sq mi)
• Water 19.39 km2 (7.5 sq mi)
Elevation 151 (Lobau) – 542 (Hermannskogel) m (495–1,778 ft)
Population (2011)
• City 1,714,142
• Density 4,002.2/km2 (10,365.7/sq mi)
• Urban 1,983,836
• Metro ca. 2,419,000
Statistik Austria,[1] VCÖ – Mobilität mit Zukunft[2]

The Belgrade city is divided into 17 municipalities

Area[2]
• City 359.96 km2 (139 sq mi)
• Metro 3,222.68 km2 (1,244.3 sq mi)
Elevation[3] 117 m (384 ft)
Population (2011)[4]
• City 1,154,589
• Density 3,207.5/km2 (8,307.4/sq mi)
• Metro 1,639,121
• Metro density 508.6/km2 (1,317.3/sq mi)

Problem su politicari a ne broj opstina!Dzabe i ta imamo 1000 opstina,bice isto ili jos gore jer ce biti jos vise birokrata koji sisaju gradski budzet :grand:

Vec sam jednom zamolio kada se vrši poređenje
uporediti obavezno i broj zaposlenih opštinskih ,,pijavica,,
poređenje je besmisleno bez tog podatka :bash: (a nije ni fer)

Koliko nam sredatava za lokalne projekte pojedu silne službe
sve sa njihovim službenim vozilima, internetom , telefonima , platama itd (rashodi su predugački da bi ih sve naveo)

A pitamo se kako lokalna zajednica nema sredstava za lokalne male i srednje projekte
pa i u programu za pristup EU kažu smanjiti administraciju - i da su nacrtali đaba i pisati i crtati
Uveren sam da niko u savremenoj E -evropi nema klasičnih administrativaca brojčano više od Beograda
pojedoše nam sve i nikada necemo ni imati sredstva, naročito ako uvećavamo tu administraciju

@vucko,

Pa baš ti podaci o poređenju Bača i Beograda govore puno o tome da je potrebno više opština.

Beč ima to svoje administrativno područje koje je uporedivo sa gradskim područjem Beograda po površini, a pritom Beč ima 23 Becirka, dok Beograd na tom području ima samo 10 opština.

Veći problem Beograda je taj što obuhvata i potpuno nepotrebne prigradske opštine.

Ja bih njih izbacio potpuno, i dodao 3 nove cepanjem postojećih gradskih. Tako bismo dobili optimalno funkcionalno podeljen grad.

vozdovacki":1rduw9l0 je napisao(la):
OK..ali samo zato sto se jednom godisnje(primer) mora otici do opstine po papire nije bas reprezentno da bi se pravila nova opstina,koliko puta godisnje idu do grada ti ljudi koji zive u podavalskim naseljima? Jel treba onda i centar grada da im priblize..ako je vec udaljenost u pitanju.
Shvatam i predlog za palilulu i kaludjericu ali da se Vozdovac opet cepa nema dovoljno razloga,pogotovo necu shvatiti kako vml i neki delovi padine spadaju pod zvezdaru npr...ili da skoro ceo medak3 prpada vozdovcu a onaj mali deo zvezdari(kako su oni to podelili)...
p.s. ako ce vec da cepaju vozdovac,avala mora ostati jer samim odvajanjem avale vozdovac bi izgubio svoj simbol,evo pr. cukarica ima adu,vozdovac ima avalu..

Izvini ali meni nije normalno da neko ide zbog papirologije 20 kilometara. Ako mislis da jeste onda ok, ali veruj mi cesto sam u kontaktu sa Ripanjicima i da se pitaju oni, naravno da bi hteli da imaju svoju opstinu. Uostalom nova opstina znaci i novi budzet, i ma kolko meni bilo zao sto neko nema vodu i kanalizaciju, kao ni puteve ni domove zdravlja, nije bas ok da moramo mi da trpimo tako sto se kod nas ne radi nista dok se kod njih radi sve. Ostatak Vozdovca kolko god da je urbaniji, realno se raspada. Budzet same opstine je minimalan, a odkad je SNS preuzeo vlast, DS nije bas nesto oran da mu iz grada salje neke vece pare.
A to kako su se naslja delila, pa samo cu ti reci da je sportski centar na Banjici podeljen na dva SC-a koji samostalno rade. Jedan je SC vozdovac, koji pripada vozdovcu, a drugi je SC Banjica koji pripada Savskom Vencu. Ironija je sto je SC Vozdovac teritorijalno blizi Savskom Vencu, a jos veca ironija je sto su oba na teritoriji opstine Vozdovac. Te podele je kao i sve vezano za infrastrukturu u ovom gradu, radio neki amater i nikada nije radjena neka studija o tome. Pa pogledaj i kako se samo GUP-ovi rade.... :)

Vrh