Samo kad su Rusi čisti.
Što ne ponude otkup državi Srbiji i tako izađu iz vlasništva?ali ne vidim šta je krivica Gazproma ovde.
Kao zaključak mogu da tvrdim,da je bolje da im lepo uvedemo sve moguće sankcije,ne mi nego naša vlada, da uzmemo sve benefite koje Ameri daju za to,pa kada se rat završi mi lepo promenimo vladu i narod opet živi kako valja kao da se ništa nije desilo,jer će rusi po završetku rata,da istog trenutka nastave da rade sa neprijateljima kao da se ništa nije ni desilo,a to što mo mi do tada patili njih nije briga
То је наратив СНСа, а докази су где? Ко је од Руса/менаџмента НИСа то изјавио, када и где?Rusi su krivi sto bi radije ugasili rafineriju nego prodali.
Rusi su krivi sto bi radije ugasili rafineriju nego prodali.
Mi nismo bili nezavisni. Tadić, Koštunica, Nikolić nisu napravili nikakvu uslugu prodajom NIS-a. To nije "mi smo sa svima" i nezavisni, već smo time postali zavisni od svih. Mi trgujemo sa Zapadom a za energiju zavisimo od Rusa. Tako da sve što smo postigli je da sada mogu da nas ucenjuju i Zapad i Rusi. I to je moglo da funkcioniše dok nije počeo rat, a kad počne rat, onda moraju da se biraju strane. I sad smo u problemu.Zašto USA radi ovo što radi?
Za to što joj se može. Kao što oduvek i radi.
"Očete da budete nezavisni? OK, da vidimo kako stoje sad stvari."
Da opet ponovim, Rusi imaju samo 56% akcija i to nije 100% njihova rafinerija!Ako su Rusi procenili da im je vrednije da imaju zatvorenu rafineriju . . to je sasvim razumljivo
Pre bih rekao da je koruptivne prirodeSpoljnotrgovinska razmena sa Rusijom je na nivou razmene sa BiH.
Vezanost za Rusiju je više sentimentalna nego što ima relano ekonomsko uporište.
Daj bože da bude ovakoOvaj deo je problematičan jer novac od prodaje neće ni videti. Uplatiće se na onaj račun gde je već 100 milijardi zaplenjenih. Koje će ici u obnovu Ukrajine kada se rat završi.
Hah, mislim da smo ipak MI krivi zato što bi pre prodali svoje nekom drugom nego postavili stručne ljude na rukovodeće položaje. ( i manje krali iz sopstvenog budžeta, a više ulagali u državne kompanije..) Umesto da izgradimo novi NIS ili naš rudnik litijuma ili šta god korisno po državi, mi ulažemo u EXPORusi su krivi sto bi radije ugasili rafineriju nego prodali.
Potežu se priče kako su rusi kupili NIS da ostvare nekakav uticaj.Kako oni uopšte mogu bilo gde da imaju bilo kakav uticaj, kada nemaju kontrolu nad bilo kojom svetskom finansijskom institucijom,sudom,berzom?Lupa im šamare kako ko stigne,plene im imovinu,otimaju brodove,kradu novac,naredjuju im da prodaju svoju imovinu pod pretnjom i prinudom,o kakavom uticaju se ovde radi.Kog saveznika su rusi spasili,koju zemlju su podržali u odsudnim trenucima,ili su ipak samo primali propale diktatore pod svoje skute.
Kako se uopšte osećaju neki njihovi prijatelji-saveznici,kada čuju da oni nemaju ništa protiv zemalja koje su poslali tenkove na Kursk,već da su to neprijateljski režimi a ne narodi.
Tu dolazimo i do nas i NIS-a,da smo takvom njihvom politikom došli u situaciju da mi koji im nismo uveli sankcije i dali tenkove ukrajini da sa njima udju u Kursk,više trpimo nego zemlje koje su im uvele 19 krug sankcija i poslali svo moguće oružje,instruktore,i šta sve.
Kao zaključak mogu da tvrdim,da je bolje da im lepo uvedemo sve moguće sankcije,ne mi nego naša vlada,da uzmemo sve benefite koje Ameri daju za to,pa kada se rat završi mi lepo promenimo vladu i narod opet živi kako valja kao da se ništa nije desilo,jer će rusi po završetku rata,da istog trenutka nastave da rade sa neprijateljima kao da se ništa nije ni desilo,a to što mo mi do tada patili njih nije briga.
Tako je. Ali i ideolosko politicka. Sistemska.Pre bih rekao da je koruptivne prirode
Krediti za infrastrukturu koje daju EBRD i EIB su jako povoljni ali vrlo strogi. I za uzimanje i za trosenje. Svaki dinar se kontrolise.Oprostićete mi mali off topic, ali povukao me post Foresta. Kako se daju i troše pare ne samo kod nas nego i malo šire na balkanu.
Još u studentskim danima bio sam u nekoj akciji oko reciklaže otpada. Opština je dobila evropski grant i trebalo je ta sredstva potrošiti i kroz papire opravdati. Naravno kupljeni su kontejneri, kese za različite vrste otpada i organizovane tribine za podizanje svesti stanovništva (to mnogo vole u EU). Pare su provučene kroz dokumentaciju, počeli su neki stvarno da skupljaju i razvrstavaju otpad, ali to je trajalo ni 3 meseca. danas nema ni kontejnera ni kesa, a svest je ona ista, naša. Ali neko u opštini je uzeo pare
Kinezi se tu previše ne zamaraju, ponude kredit, malo je veća kamata, ali nema veze, oni neće gledati kako se pare troše i ko uzima kajmak. Zato je sa njima lakše poslovati. Sve je brže i efikasnije. Ponekad možda zatraže neko jemstvo u vidu rudnika ili neke firmice, zavisi od sume
Rusi odmah odu kod glavnog "Nudimo toliko i toliko, da li možeš da završiš posao". Naravno da može. OK, pare ćeš dobiti u Dubaiju, predaće ti ga dve cice na jahti. I da, snimaće te.