Šta je novo?

NIS - Naftna industrija Srbije

Moguce. Ili samo razmisljam o onom sta procitam. Dok su vama glavni problem kartice i kako ce sektasi dati bolju ponudu iako vlasnici uopste nisu ni razgovarali o ponudi za vecinski udeo, pogotovo ne sa nama.

Pa upravo je rečeno da Rusi razgovaraju sa potencijalnim kupcima iz Azije i Evrope, pa ako to ne uspe Srbija će dati bolju ponudu.

Mada to jeste veoma glup tačtički potez. Prvo - Rusi znaju da će dobiti više para od nas nego od tih potencijalnih kupaca. Drugo, po ugovoru, ako se ne varam, Srbija ima pravo preče kupovine, što znači da ako Abdul ili ko god ponudi neku cenu, a Rusi prihvate, Srbija ima pravo da otkupi ruski udeo u NIS-u po istoj ceni pre Abdula.

I lepo ti čovek iz rafinerije napisao koliko ima rezervi naftnih derivata i koliko može da rafinerija ne radi. Ali ti teraš svoje...

To za kupce je receno i u proteklim mesecima, kao i da smo spremni za bolju ponudu. Problem je sto su Rusi pregovarali za onih 11% (a sa nama ni za toliko).
A sa covekom iz rafinerije se slazem (osim oko isplate radnika). Izgleda da ti nisi razumeo razliku kad rafinerija radi (preradjuje) i kad ne radi (remont). Dakle zvanicno radi jos nedelju dana, nebitno kolike su zalihe.
I pravo prece kupovine vazi ako se prodavac slozi s tim, moze da kaze necu i odustane od prodaje. A u ovom slucaju Rusi mogu da nam kazu i 'mojne vam padne na pamet da pokusate da uletite i otkupite'.

Poslednja izmena:
Priča o opciji da Rusi “ne budu zadovoljni ponudjenom cenom treće strane” pa mi kao izadjemo sa boljom cenim mi ne pije vodu jer Rusija ni nije u fazonu da ostvari najbolju moguću cenu i izadje iz priče, nego da napravi kombinaciju s nekim od partnera dok se ne završi rat/ne skinu sankcije. “Cena” će biti faktor pro forme. E sad da li tu mi možemo da se pojavimo s većom cenom i blokiramo prodaju to ne znam, ali ćemo saznati.

Mogu i da izadju trajno ali da dobiju dobru kombinaciju u nekom drugom, sebi bitnom, regionu, sektoru ili relaciji. Mi samo nacionalizacijom mozemo nesto a od toga se bezi.

E sad da li tu mi možemo da se pojavimo s većom cenom i blokiramo prodaju to ne znam, ali ćemo saznati.

Po pravilu preče kupovine možemo da se pojavimo sa istom cenom.

Međutim, ovo bi trebalo @Sale013 da zna, da li Srbija ima stručne kapacitete da vodi NIS samostalno u ovom trenutku? Ili je u tom smislu bolja opcija da se barem jedan deo poveri nekoj stranoj naftnoj kompaniji?

U principu, teoretski, ne mora ni jedna kompanija da kupi čitav ruski udeo Gazpromnjeft 45% + Intelligence 11% (ukupno 56%). Mogla bi recimo Srbija da kupi od Intelligence-a 11%, uveća time svoj udeo na 40%, a strana naftna kompanija kupi 45% od Gazpromnjefta.

Poslednja izmena:
Po pravilu preče kupovine možemo da se pojavimo sa istom cenom.

Međutim, ovo bi trebalo @Sale013 da zna, da li Srbija ima stručne kapacitete da vodi NIS samostalno u ovom trenutku? Ili je u tom smislu bolja opcija da se barem jedan deo poveri nekoj stranoj naftnoj kompaniji?

U principu, teoretski, ne mora ni jedna kompanija da kupi čitav ruski udeo Gazpromnjeft 45% + Intelligence 11% (ukupno 56%). Mogla bi recimo Srbija da kupi od Intelligence-a 11%, uveća time svoj udeo na 40%, a strana naftna kompanija kupi 45% od Gazpromnjefta.
Srbija ima stručne kapacitete koji mogu samostalno da vode školstvo, zdravstvo, energetiku, bezbednost, pravdu itd. na svetskom nivou pa opet se to nikako ne dešava.

Sa razlogom smo imali u školi lektiru, samo nema ko da čita:

Rusi su tu samo da uzmu kajmak. Ako gledamo inžinjeriske kapacitete, Srbija je i više nego sposobna da vodi NIS samostalno (ako izuzmemo politiku i lopove). Nama Rusi nikad nisu ni bili potrebni, potrebni su nam Amerikanci, Nemci, Francuzi i Englezi. Njihovu tehnologiju i opremu koristimo i oni nam povremeno trebaju a ne Rusi.

To je još jedan od benefita izlaska Rusa iz firme, konačno će početi opet da nam prodaju delove/opremu i početi da sarađuju s nama. Veoma se osetio njihov izlazak iz saradnje odmah po najavi sankcija prošle godine.

Pa upravo je rečeno da Rusi razgovaraju sa potencijalnim kupcima iz Azije i Evrope, pa ako to ne uspe Srbija će dati bolju ponudu.
Rekao je da će i on danas razgovarati da tim "kupcima" i da oni moraju brzo da se izjesne o kupovini. A ako ponudjena cena bude neprihvatljiva za Ruse, onda ćemo mi dati bolju ponudu. Zato je i rekao Guvernerki da se spremi za "specijalnu operaciju" o kojoj su oni već govorili.
Ali, Rusi NEĆE da nama prodaju njihov deo, pa ako opet odbiju našu ponudu, onda moramo sami da rešimo problem. Na kraju je rečeno i da Rafinerija i NIS moraju da rade - što je svima jasno.

Zasto bi se brzo izjasnili? Pa njima je u interesu da se sto kasnije izjasne kako bi prosli povoljnije.

To i jeste najbitnije, zamisli da Caci ulete u menadzment, razvukli bi NIS na sve strane i jos napravili ekolosku katastrofu da prikriju kradju.

Pošto su Amerikanci shvatili naše šibicarenje i to da volimo sa se pravimo pametni ne bi me čudilo da ne prihvate učešće države tj da novi kupac mora preuzeti i naš deo plus da nema veze sa MOL-om i sličnim "pametnim" bratskim rešenjima.

Vrh