Šta je novo?

Nelegalna gradnja - Luk Oil u Zemunu

Matt

Advanced
Učlanjen(a)
14.11.2007.
Poruke
3.167
Pohvaljen
4
Lokacija
Batajnica
Ovde je rec o nekoj teskoj muljacini. Pumpa je bukvalno gradjena iza traka koje su postavili inspektri i niko ih nije dirao! Juce sam video zavrsne radove, a trake stoje i dalje.

„Lukoil“ mesecima bez dozvole gradi pumpu

M. Leskovac | 17. 08. 2010. - 00:02h | Komentara: 22
Na Trgu Branka Radičevića u Zemunu, „Lukoil Beopetrol“ već mesecima gradi benzinsku pumpu za koju nema građevinsku dozvolu. Građevinska inspekcija u nekoliko navrata izdala je rešenje o zabrani radova, a poslednje pre desetak dana. Međutim, od pre nekoliko dana traka kojom je inspekcija zapečatila gradilište je sklonjena, a radnici su nastavili radove.


Divlja gradnja pumpe počela je još krajem prošle godine, kada je malu pumpu predviđenu za rušenje, „Lukoil Beopetrol“ bez ikakve dozvole počeo da proširuje na ceo Trg. Građevinska inspekcija ubrzo je zabranila ove radove, ali su se oni samo tri meseca kasnije nastavili. Inspekcija je još mnogo puta stavljala crvenu traku oko „Lukolilovog“ gradilišta, ali bi nakon toga radnici skinuli traku i nastavili radove kao da ničeg nije ni bilo. Tako je gradnja pumpe došla do samog kraja, a u gradskoj građevinskoj inspekciji i dalje tvrde da te radove ne vide.

- Pre deset dana primili smo prijavu da se na Trgu Branka Radičevića ponovo izvode radovi na pumpi. Inspektor je izašao na teren i zatvorio gradilište. Nismo znali da su nakon toga radovi nastavljeni – rekao je za „Blic“ Petar Živanović, sekretar Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju i zahvalio se što smo ga o tome obavestili.

Nakon zabrane, radovi su najpre nastavljani noću, između 23 časa i ponoći, kada su radnici kamionima krišom dolazili na Trg. Od petka se radovi intenzivno izvode i danju.

U inspekciji opštine Zemun, koja je dužna da o kršenju zabrane radova obavesti gradsku inspekciju, juče je „Blicu“ rečeno da su baš juče o ovom problemu obavestili nadležne

- Vasilije Lazić, glavni građevinski inspektor telefonskim putem obavestio je Jovana Grčića, gradskog građevinskog inspektora o nastavku bespravnih radova na ovoj pumpi – naveli su juče u opštini Zemun.

Stanovnici Zemuna najviše su ogorčeni zbog činjenice da se tek tako narušava deo Starog jezgra Zemuna, inače zaštićenog kao kulturno dobro od velikog značaja. Da bi neko gradio na zaštićenim kulturnim celinama, treba da dobije saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a u Zavodu kažu da za gradnju „Lukoilove pumpe“ na Trgu Branka Radičevića nikada nisu dali saglasnost.

- Želeli smo da podignemo spomenik Branku Radičeviću. Sada ceo trg zauzima benzinska pumpa. Osim toga, pumpa je ogromna i predstavlja ozbiljnu smetnju u saobraćaju, jer zauzima mesto gde je nekad bila okretnica – žali se jedan starosedelac Zemuna.

Inače, prema Planu detaljne regulacije Starog jezgra Zemuna, deo trga (na uglu ulica Dobanovačke i cara Dušana) predviđen je za podzemno-nadzemne garaže.
Da podsetimo, gradonačelnik Dragan Đilas još sredinom februara naglasio je da će odgovorni za nelegalnu gradnju pumpe na Trgu Branka Radičevića morati da odgovaraju. U „Lukoil Beopetrolu“ rekli su da će odgovore povodom pumpe u Zemunu proslediti redakciji „Blica“ tokom jučerašnjeg dana ali to nisu učinili.

Opasna po okolinu
Pored toga što narušava izgled i funkcionalnost Trga, „Lukoilova“ pumpa nije ni bezbedna za one koji žive u blizini. Beli zid pumpe graniči se sa stambenim delom u komšiluku, a na samo dva do tri metra od tog zida su cevi, ventili, merni instrumenti, gde se iz auto-cisterni pune ukopani tankovi sa gorivom. Tome u prilog svedoči i elaborat Službe za higijenu i zaštitu životne sredine Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u kojem se jasno navodi da „benzinsku stanicu sa 80 metara kubnih goriva na Trgu Branka Radičevića, koja degradira prostor i funkciju Trga i predstavlja realnu opasnost u slučaju akcidenta, treba dislocirati.“
 
Шта су направили од Мухара... То је био леп мали трг, леп простор између зграда... Урнисали су га! :rant:
 
Vise je pitanje KAKO SU NAPRAVILI. Potpuno bez dozvole. A neko iz uprave je to tolerisao jer ce im naknadno obezbediti papire!
 
Ne rusi se braci,oni nam zaboga spasavaju kosovo pa zato mogu da nam rade sta oce :p
 
Лепо ја ономад рекох, биће ускоро важније знати руски од енглеског... Амери на Косову, а Руси у Београду...
 
I nastavlja se epopeja,verujem da ce biti tako kako kaze Djile ali procice jos dosta vremena do tada

GRADONAČELNIK NAJAVIO
Pumpa u Zemunu biće srušena

M. Leskovac | 20. 08. 2010. - 00:02h | Komentara: 16
Pumpa koju „Lukoil Beopetrol“ već nekoliko meseci gradi na Trgu Branka Radičevića u centru Zemuna iako nema građevinsku dozvolu, moraće da se ruši, najavio je gradonačelnik Dragan Đilas. S druge strane, u Sekretarijatu za građevinsku inspekciju kažu da „Lukoil“ i dalje može da sakupi potrebnu dokumentaciju za legalan rad ove pumpe.


Pumpu koju „Lukoil Beopetrol“ već nekoliko meseci gradi na Trgu Branka Radičevića u centru Zemuna
- Pumpa će biti srušena jer je bespravno građena. Protiv investitora su tužilaštvu podnete krivične prijave za bespravnu gradnju, a intervenišemo i da se postupak ubrza - kaže Đilas.

Sekretar za imovinsko-pravne poslove Petar Živanović objašnjava za „Blic“ da će „Lukoil“ sigurno odgovarati za bespravnu gradnju, odnosno za to što su izvodili radove bez valjane dokumentacije. Međutim, Živanović dodaje da „Lukoli“ može u međuvremenu da prikupi sve neophodne dozvole i da ako u tome uspe, moći će da završi radove i otvori pumpu.

Gradnja pumpe počela je još krajem prošle godine, kada je malu pumpu predviđenu za rušenje, „Lukoil Beopetrol“ bez ikakve dozvole počeo da proširuje na ceo Trg. Građevinska inspekcija ubrzo je zabranila ove radove, ali su se oni samo tri meseca kasnije nastavili. Inspekcija je još mnogo puta zatvarala gradilište, ali bi se i uprkos tome radovi izvodili. Poslednjih dana može se videti da je pumpa skoro u potpunosti dovršena, iako za njenu gradnju još ne postoji građevinska dozvola.

- Osim građevinske, „Lukoil“ mora da pribavi i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika, jer se ova pumpa nalazi u okviru Starog jezgra Zemuna, zaštićenog kao kulturno dobro od velikog značaja. Takođe, potrebna je i dozvola ekološke inspekcije, ali i saobraćajne zbog dela kolovoza koji pumpa zauzima – kaže sagovornik „Blica“ iz opštine Zemun.

Prema nezvaničnim saznanjima, „Lukoil“ za sada nema nijednu od navedenih dozvola. Takođe „Lukoil“ nije prijavio izgradnju nove pumpe koja je u toku, već samo „izvođenje radova na investicionom održavanju“ u šta spadaju radovi kao što su zamena prozora ili crepa, sitne popravke, krečenje ili farbanje.

Traže spomenik pesniku
Redakciji „Blica“ juče se javilo nekoliko Zemunaca, koji žive u neposrednoj blizini Trga Branka Radičevića. Miloš Nikodijević kaže da je očigledna „nespojivost arhitekture i veličine nove benzinske stanice koja je pre za autoput“ i da bi trebalo umesto pumpe postaviti spomenik Branku Radičeviću. Sa tim je saglasan i njegov komšija Luka Krivokuća i dodaje da ne želi da mu „cisterna tankuje gorivo na tri metra od zida kuće.“

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/203475/Pumpa-u-Zemunu-bice-srusena
 
Сјајно... Набавиће дозволе и остаће пумпа иако сам се надао да ће је коначно уклонити... :rant:
 
Ne,ne uklonice je,cika djile ce pritegnuti urbaniste,nece se izvuci jer kad on tako nesto kaze na tv tako i bude.(ozbiljno kazem bez imalo sarkazma)
 
Proterati sve pumpe sa trgova Beograda. Poceti sa ovom , a nastaviti sa onim NIS-ovim stracarama po centru grada....
 
Takodje i sa onom kod raskrsnice cvijiceve i 29 novembra za koju je uradio plan zex sa lepom fontanicom.
 
Primer dobro locirane pumpe je ona na autokomandi na Bulevaru oslobođenja. Treba ukloniti pumpu koja je kod hotela Palas. Tu je onaj lep park sa spomenikom vojvodi Vuku. Milim da je i čuvena pumpa Dejton loše locirana pošto potpuno zaklanja pogled na stari Beograd. Ona bi se mogla postaviti bliže Tošinom bunaru, naravno sa iste desne strane gledano ka Savi. U gradu ne treba praviti ogromne pumpe koje zauzimaju mnogo prostora i zagađuju okolinu. Takve pumpe treba praviti na krajnjoj periferiji. Što se tiče pumpe Lukoil u pitanju je krajnji bezobrazluk koji je ozbiljno stavio na ispit institucije u Beogradi i autoritet samog Dragana Đilasa. Mislim da se tako bahato nisu ponašale ni u XIX veku kolonijalne velesile po afričkim državama.
 
SAMO KAFIC NEDJU IM VALJDA DA SIPAJU GORIVO U REZERVARE :bash: :bash: :bash: :rant:
 
da vidimo sta ce biti...ja se uzdam u djileta...

СЛУЧАЈ ПУМПЕ У ЦЕНТРУ ЗЕМУНА
Полиција није могла да спречи радове

М. Лесковац | 25. 08. 2010. - 00:02 х | Фото: Н. Марковић | Коментара: 18
Полиција није могла да спречи улазак и наставак радова на изградњи пумпе у центру Земуна, јер је Грађевинска инспекција није обавестила да је то градилиште запечетила и донела решење о обустави радова, речено је "Блицу" у МУП-у. У инспекцији, која је за протеклих годину дана издала четири решења о забрани радова јер "Лукоил Беопетрол" нема важећу документацију, кажу да полицију обавештавају кад постоји проблем у спровођењу решења о забрани радова.


Пумпа на Тргу Бранка Радичевића у Земуну
- Градска грађевинска инспекција није нам се ни писменим ни усменим путем обраћала ради пружања полицијске помоћи у вези са изградњом бензинске пумпе у Земуну на Тргу Бранка Радичевића. Зато нисмо могли да реагујемо и приведемо свакога ко је на ово запечаћено градилиште улазио и изводио радове - кажу у МУП-у.

Градска грађевинска инспекција у више наврата је печатила "Лукоилово" градилиште, али су упркос забрани радови настављено.

У Секретријату за имовинско-правне послове и поред тога тврде да нису имали проблем у спровођењу забране и да због тога ниси тражили помоћ полиције.
- Када постоји проблем у спровођењу решења о забрани радова, тражи се интервенција полиције - рекао је за "Блиц" секретар Петар Живановић.

"Лукоил Беопетрол" још у октобру прошле године почео радове на малој пумпи на Тргу Бранка Радичевића. Ова пумпа је према Плану детаљне регулације Старог језгра Земуна била предвиђена за рушење. Иако су из "Лукоила" тада тврдили да само раде реконструкцију постојеће мале пумпе, заправо је почела градња нове, која сада заузима цео Трг. "Лукоил" је пумпу градио без грађевинске дозволе, али су у Секретријату за имовинско-правне послове објаснили да и поред тога "Лукоил" може накнадно да прибави потребну документацију и добије дозволу за рад ове пумпе. Од те документације, "Лукоилу" је неопходна и сагласност Завода за заштиту споменика, јер се пумпа налази на делу заштићеном као културно добро од великог значаја (Старо језгро Земуна). У Заводу кажу да "Лукоил" њихову сагласност не може да добије.

- Став Завода је да се не може градити мимо Плана детаљне регулације Старог језгра Земуна. Према овом плану, на Тргу Бранка Радичевића није предвиђена бензинска пумпа, већ изградња подземно надземне гараже која би се налазила између угла улица Добановачки и цара Душана, што значи да за пумпу ми не можемо никако издати сагласност - кажу у Заводу за заштиту споменика
Такође, ни према Плану генералне регулације мреже станица за снабдевање горивом, који је Скупштина града донела на седници одржаној 22. јула 2009. године, није дозвољена изградња бензинских пумпи у оквиру културно-историјских добара као што је овај.

Министарство реаговало по закону
Грађевинска инспекција је 12. новембра прошле године донела решење о рушењу пумпе и затварању градилишта на Тргу Бранка Радичевића. Ова решења поништена су решењима Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, 28. и 29. јануара. У Министарству кажу да су свој посао радили по закону.
- Поступили смо као другостепени орган по жалби "Лукоил Беопетрола" и поништили решења због процедуралних недостатака. Нисмо кочили рад грађевинске инспекције, већ поступали по закону. На њима је било да контролишу да ли "Лукоил" поштује забране радова које су доносили или не - кажу за "Блиц" у Министарству. Инспекција је после тога још неколико пута издала решења о забрани радова која нису поништена.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/204187/Policija-nije-mogla-da-spreci-radove
 
Prosao malopre, i videh da je pocela demontaza pumpe tj jednog dela, tako da je moguce da ce je samo skratiti.
 
dusan":3nfknqkr je napisao(la):
Prosao malopre, i videh da je pocela demontaza pumpe tj jednog dela, tako da je moguce da ce je samo skratiti.
Лепа вест Душане, +1.

Најбоље би било кад би је целу срушили и направили леп паркић, Мухар како је некад изгледао.
Јел може нека сличица "скраћивања" те пумпе.
 
Parkić, pored Dušanove ulice?
Ne verujem da iko želi da sedi na takvom mestu...

Trg, OK.
 
Proradila
Evo ja svoim očima video pre 40 min , kako sipaju gorivo iz benz. pištolja u rezervar automobila

**iga ,nije šala , dolazi big Meda, ..... :laugh: :lool: :laugh:
 
Vladimir Vladimirovic Putin je najavio dolazak u BG sledeceg mjeseca :kafa:
 
Sad će svima da nam se naje** matere i ekonomija će da nam proradi.
 
А после тога ће доћи Обама, који ће такође да нам се наје** матере и економија ће још више да проради.

Како играју пинг-понг са нама, то је страшно. Велики пријатељи. :bash:
 
@ Wile E. Coyote
Ne dopada mi se ta pumpa na skveru B. Radičevića, ali da je nisu postavili taj skver se ne bi i dalje nigde pominjao kao da ne postoji ...
Nisam video čak ni predloge , proširenja ili nekog konkretnog uređenja ... bilo je priče kao treba... ali nigde nisam video projekat... :(
Ovako , malo je došao u žižu interesovanja a za par godina bice neke šanse za izmenama ....
Definitivno Zemun bi samo dobio kada bi i taj deo bio uređen
ovako kad vec stoji , nek stoji i ta pumpa , možda ona bude i neki razlog za pokretanje sa mrtve tačke... :)
 
Kada čitate ovakve vesti, fascinantno je koliko je kompanijama i nekim pojedincima potpuno nebitna činjenica da za nešto treba dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Fascinantno je i koliko puta ćemo na svako dizanje glasa zbog ovakvih stvari videti nasmejana lica naših gradskih očeva, koji će nas uveravati da neće dozvoliti bespravnu gradnju.

Tačno je da se nije ozbiljnije razmatrala sudbina Muharskog trga ali ovakvo pucanje u svoju nogu je prevelika cena za pokretanje priče sa mrtve tačke.

Doduše Zemun je inače toliko osakaćen u zadnjih 20-tak godina da je ova plastika samo nastavak iživljavanja koja kod nas više budi nostalgiju na stara vremena nego što može da izazove reakciju.
 
Vrh