Покушаћу да оживим мало ову, мени јако занимљиву, тему. Ево шта сам извукао из штурих података са свемогућег интернета.
Прво да допуним постојећи списак неким подацима који фале:
Становачко брдо - између Вишњице и Сланаца
Милићево брдо - исто између Вишњице и Сланаца. Висина 279м.
Лисасто брдо - изнад Лештана
Лозовичко брдо - недалеко од Болеча, 209м
Старац-Васино брдо - између Винче и Ритопека, исто 209м
Стојчино брдо - између Миријева и Малог Мокрог Луга, јасно се препознаје са аутопута по малом предајнику. Висина 253м
Малешко брдо - између Прокопа и аутопута
Митрово брдо - то је нови (стари?) назив насеља Вељко Влаховић у Јерковићу, поред Падине, код окретнице 26
Велико брдо - изнад, јелте, Великог Села. Лаки, занимала те је висина - 201м. И није баш толико велико
Ерино брдо - изнад Гроцке, 280м
Орловско брдо - код Миријева, 266м
Жуто брдо - изнад Моштанице, 200м
Да додам још пар брда на Лакијев списак:
Зелено брдо - брдо и насеље, део Звездаре, од Миријевског булевара ка Малом Мокром Лугу, Постоји и истоимена месна заједница која се протеже скроз до Олимпа.
Везирово брдо - мени посебно занимљиво. Изгледа да је брдо на којем је Бели Двор некада носило овај назив?
Голо брдо - то је то брдо између Падине, ВМЛ и Кумодража. Неки га зову и Мокролушко. У задњих пар година се интензивније изграђује. Висина 248м
Неки помињу и Теразијску греду као
Теразијско брдо.
Ђурђево брдо - део Сењака, између Бул. војводе Мишића, Бул. вој. Путника, Василија Гаћеше и Васе Пелагића.
Гољино брдо - шумовито брдо између Бањице и Миљаковца, у првом плану са десне стране, када се спуштате Борском.
Заборавили смо и несрећну
Стражевицу изнад Кнежевца.
Бежанијска коса је исто у неку руку брдо.
Све ово око београдских брда је баш занимљиво али и баш конфузно. Изгледа да се брдима понегде називају и делови већих брда, нека брда имају и по неколико назива. Често је тешко одредити њихове "границе".
А што се тиче питања на шта се Дедиње односи данас - Бог свети зна. Питај 10 људи и добићеш исто толико одговора. У најширем смислу, то је све од Хајд Парка до Војне академије, и од Топчидера до два стадиона. Мада ја мислим да је оно "првобитно" Дедиње мали крај између Незнаног јунака, Булевара Мира и Михајла Аврамовића, уз наравно цео дворски комплекс.