Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Beograd Plus,... ]

Beli od jutros kontrolišu karte. Počelo je...

Ovome se nisu nadali kada su se laktali za državni posao :)

Ali sad ozbiljno - da li je neko možda primetio da "Beli" kontrolori imaju neku aplikaciju za praćenje vozila JGP?
U vozilima, kao što vidimo, i dalje rade centralni računari. Vajni novinari, kada ćete ga pitati za to?
 
Опала наплата за једно 70%, па му променило планове.
А сваке ће му планове променити живот, кад је, благо речено, пглу.
 
Опала наплата за једно 70%, па му променило планове.
А сваке ће му планове променити живот, кад је, благо речено, пглу.

Па како сад то? Зар није био консензус овде на форуму да нико неће да се бламира да не плаћа карту од 50 динара?
 
Ja vidim drugačije, dosta mojih drugova studenata sada prvi put uzima kartu i raspituje se kako to može da se uradi. Postoji otpor, većina je mišljenja da je to nešto opciono da ti možeš da biraš (kao ranije), ali ima nekog efekta sve ovo što se dešava
 
Kod mene na poslu svi šverc a to su mladi zaposleni od 20 do 30 god koji bi trebali da plaćaju. Neki se i vade da su srednja škola.
 
I na poslu prvo napravis sistem pa onda ocekujes rezultate i uvodis rigorozne kazne. Ovako je potpuno svejedno da li je karta 10,20, 10000 din, kada je sistem stap i kanap, i neoprostivo ukidanje GPS lokacije autobusa za stanovnistvo. Ako, i to veliko ako, se ostvari najavljeno do kraja juna, pa i jula da pocne sa radom aplikacija sa se QR kodom, mogucnost kupovine karte na trafikama, u marketima, mogucnost pracenja vozila, e onda druze imas potpuno pravo da pocnes sa belima i pises kazne.
 
Pošto je Šapić potpuno sludeo narod sa razbucavanjem starog i neisplaniranim novim sistemom sa izmenama na dnevnom nivou, da li neko može da potvrdi da stare "penzionerske" Beogradske kartice važe do kraja 2023. godine ili ne važe, tj da li penzioneri koji su već imali uplaćenu godišnju kartu preko personalizovane "Beogradske kartice" moraju sada odmah da vade "šupravinu" penziorersku kartu?
 
Мени ово ништа није чудно. Тако су и железницу неплански претурали. Сад дошао ЈГП на ред.
 
Ne mogu da ulazim u manjkavosti novog sistema, primetio sam da je loše što nema najava narednih stajališta i ne znam jel to u svakom vozilu tako, verovatno jeste. Neverovatno da su te stvari bile vezane za neku privatnu firmu koja ih nosi sa sobom kad ode. Koji je to amaterizam. Aplikaciju za praćenje vozila nisam koristio, svakako je loše ako sve to više ne postoji...

Želim da se osvrnem, ukratko, na deo koji me zanima, a to je navodno pokazivanje "privatne prepiske" iz telefona koje bi bilo povreda Ustava, koji garantuje nepovredivost tajnosti pisama.

Super, onda neću ni u vozu više pokazivati svoju elektronsku kartu nego ću da se svađam sa kondukterom da je to povreda mojih prava da mi gleda u telefon.

Šalu na stranu, ovde imamo 2 stvari na koje se treba osvrnuti. Prvo je da li ovlašćena lica da kontrolišu kartu (pripadnici komunalne milicije) mogu da zahtevaju uvid u tvoj telefon? Ne mogu. Da li mogu da ti naplate kaznu ukoliko nemaš kartu ili ne želiš da je pokažeš? Mogu. Ti bi mogao i sam da im pročitaš broj karte ako ne želiš da im pokažeš i da na taj način provere. Tako da i tu može da se nađe način da se to reši, ali bez obzira na to mišljenja sam da način putem kojeg prikazuješ da je karta kupljena nije povreda tajnosti pisama.

Dok ceo svet plaća telefonom, poručuje telefonom, šalje zahteve za plaćanje telefonom, prihvata naplatu telefonom, milion pravnih radnji se radi telefonom i sad su se dosetili jer je konkretan mehanizam plaćanja SMS da je to povreda prava na privatnost sadržaja prepiske iz tvog telefona.

Znači koje god tumačenje prava da primeniš sem logiku debila dolazi se do toga da nikakva povreda nikakvog ustavnog prava ne postoji ukoliko pokažeš ne privatnu prepisku sa nekim nego elektronski kupljenu kartu SMSom. Konkretni primljeni SMS je kupljena karta, a poslati SMS je poslat zahtev da se kupi karta, a ne privatna prepiska. Ciljnim tumačenjem norme se stiže samo dotle i ne može da se ode dalje.

Mislim ja sam protiv ovog režima samo tako, ali ovo je takav bezobrazluk sada. Papirna mora da bude kao opcija iz više razloga, neko nema telefon, iscuri baterija, ali kakva privatna prepiska na uvid... Baš zaglibe nekad sa tim na kraju je sve kršenje prava sem da ne platiš kartu.

Pokažite tu kartu od 50 dinara i nemojte da ste bezobrazni i da se blamirate... Ne znam koliko će biti strogi u kontroli, možda ne budu pisali kazne odmah. Dobra bi bila opcija da doplatna nije ogroman iznos, nego recimo 500rsd, za celodnevnu kartu, da mogu da naplate direktno u vozilu. Ali stvarno privatne prepiske i tajnosti pisama, kao da je 19. vek... Skaradno tumačenje prava koje po mom mišljenju apsolutno ne pije vodu...

Dakle, moje mišljenje je da nema ni govora o povredi prava na tajnost pisama. Niko ne može da ti otme telefon i vršlja po njemu bez dozvole, ali na tebi je da pokažeš kako god hoćeš da si kartu kupio. Barem pročitaj podatke iz poruke koju si primio da kontrola proveri, jer to nije privatna prepiska nego kupljena karta, a način kupovine je SMS.

Biće bolje kad uvedu aplikaciju kao SrbVoz i ako društvo bude insistirao da je ovo povreda prava (sam čim se ja ne slažem) ja bih rekao u redu i ukinuo SMS plaćanje, ostavio papirnate i aplikaciju.
 
Их, као да је нов феномен у питању... Па овде је Уставни суд још пре 50 година пресудио да су "лисице" за непрописно паркиране аутомобиле - неуставне. А у Лондону, дабоме, нису.

(А, да, Британија нема Устав, то је.)

Томе нама и служи Устав, да нешто лакше изјајаримо.
 
@Пантограф Moram samo da te ispravim da Britanija ima ustav ali samo u materijalnom smislu a ne i u formalnom kao druge zemlje evropsko-kontinentalnog sistema, pa i Amerika 🙂

Prosto nemaju jedan akt koji bi se zvao ustav nego razbacane ustavne norme, norme ustavog ranga, svuda...

Da, verujem da je tu možda bilo problema i oko naplate parkiranja sms-om, ne vozim, pa ne znam kako je to išlo i za nepropisno parkirane... ali ovo oko javnog prevoza pratim i baš preteruju...
 
Знам, знам... а међу тим нормама које Британци поштују су и НЕПИСАНЕ конвенције... И оне баш регулишу неке од најважнијих стварчица... нпр. мање-више и то да монарх нема никакву власт :) Једноставно, не може да распусти парламент кад хоће... јер се то не ради. Не може да поништи закон - из истог разлога: ни у једној хартији то не пише.

Сад, да ли би се то код нас поштовало, или како рече онај брадати из Зајечара, "какви сте ми ви Енглези такав ћу вам и ја бити Гледстон". Кад се сви држе за параграф као изнад провалије - што је пандан логицизатора који се овде на форуму тако држе за свој танани аргументчић - нема леба.

Нема цивилизације без ферплеја и џентлменства, јбг.
 
Poslednja izmena:
Постоји у оквиру апликације Кад ће ми бус опција плаћања СМС-ом. Нешто сличнин као Паркинг манијак.
Мада ја имам инсталирану званичну апликацију Паркинг сервиса али ми је брже послати поруку на класичан начин.

bus.jpg
 
Па како сад то? Зар није био консензус овде на форуму да нико неће да се бламира да не плаћа карту од 50 динара?

Још је рано, није још заживело, сад је блам кад би неко извадио телефон у аутобусу или на станици и добио звучни сигнал повратне поруке, људи би га гледали и мислили у себи гледај ову будалу,
кад Бели почну да кажњавају, па онда полако да крену да се плаћају карте,
а до тада ко хоће да плати карту једино да подеси на вибрацију или нечујно, да се не брука.
 
Још је рано, није још заживело, сад је блам кад би неко извадио телефон у аутобусу или на станици и добио звучни сигнал повратне поруке.
Ne pamtim kada mi je poslednji put bio upaljen zvuk na telefonu, možda 2016. :ROFLMAO:
 
Vrh