Šta je novo?

Naplata karata i kontrola - [ Bus Plus,... ]

Ja priznajem da nisam it stručnjak, ali da vam kažem iskreno, od firme koja je u svakoj telefonskoj centrali imala posebnu sobu za "službu" apsolutno me ne bi iznenadilo da imaju neki dodatni nivo u aplikaciji koji prati kretanje korisnika.
Ne treba biti ajti :) stručnjak da se shvati da je to potpuno moguće.
Naravno da je pominjanje VPN-a totalna budalaština jer je logika tih aplikacija sasvim drugačija.

I potpuno je iluzorno očekivati da će neko snifovanjem saobraćaja na telefonu moći da otkije dalje konekcije na serveru
 
Javio mi se malopre na twitteru dečko koji je za ovog lika radio analizu aplikacije, zbog ovog gore tvita koji sam napisao, zbunio ih je Clludflare na kraju, nema dodatnih servera. Provukli su posle app kroz Android Studio, malo referuje na NSmart, malo na Nicard, teška zbrzana muljaža. U takav kod oni nisu ni sposobni da ubace bilo kakvo praćenje, jedva im radi praćenje autobusa.

Eto toliko.
 
Blaženo počivśi Bus Plus,bio je koncipiran, na bazi praćenja korisnika,samom obavezom validiranja,čak i za korisnike kojima firma plaća mesečnu kartu.Opravdanje je bilo ,da se tako prati broj putnika na linijama,radi unapredjenja prevoza.Naravno da je to palo u vodu od prvog dana,i da takav sistem nije bio u interesu niti grada ,niti GSP-a.
Grad treba da zanima,da li si platio kartu ,ili ne,i da ima direktan uvid u tvoju kupovinu,a ne u tvoje kretanje.
Instalirali su milion kamera u prevozu,ali se nisu setili da kupe softver za brojanje putnika,ako su već hteli da broje putnike po linijama.
Sada imate bar kod,koji je običan broj, povezan za uplatu vaśeg poslodavca.
Lose je sto ,svaki mesec dobijate nov bar kod,odnosno,broj treba da bude konstantan,i da se na njega vezuje uplata vaseg poslodavca.
Drugim rečima,vraćam se na prvi Smart korak,koji je Srbija napravila,a to je lična karta sa čipom.Taj odličan potez,ostao je potpuno neiskoriśćen.
SMART lična karta,treba da bude,jedini,ali jedini dokument,koji treba da nosite sa sobom,ona treba da bude i zdravstvena knjižica,i karta za prevoz,i propusnica za stadion,i propusnica za biblioteku,bukvalno sve, a da sa druge strane,čitači tih drugih institucija,imaju ograničenje u vase lične podatke,shodno potrebi,i da naravno postoji softver koji će raditi unos potrebnih podataka, i zastitu korisnika.Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
U takav kod oni nisu ni sposobni da ubace bilo kakvo praćenje, jedva im radi praćenje autobusa.

Eto toliko.
Za praćenje gps lokacijr ti treba 10 linija koda u Android aplikaciji i neka prosta SQL baza, da ne kažem tabela, na serveru.
Ti si već prijavljen na sistem, samo treba aplikacija da šalje gps lokaciju.
Tabela prosta ne može prosija biti.
Šifra korisnika i gps lokacija. Dva intedžera.

Slanje može da se nečim trigeruje ili da se šalje na vremenski period.
A ko će dalje da vrši upite nad bazom ti kao korisnik apsolutno nemaš mogućnost da saznaš.


EDIT:
Aplikacija čita gps lokaciju korisnika. Upravo sam proverio.
Mislim da ovo nije neka velika priča, ali da mogu da prate narod - mogu.
Da li te podatke i koriste za bilo šta, nemam pojma, verovatno ne.
 
Poslednja izmena:
Android po difoltu treba da traži odobrenje korisnika da aplikacija koristi GPS lokaciju (odnosno servise). Tako da, ako korisnik to ne odobri na početku, aplikacija ne sme, a i ne može, da koristi servise za lokaciju.
Ako aplikacija već tajno to koristi, onda je to teški prekršaj, pa će i sam Gugl da ukloni aplikaciju.
 
Па тражи апликација дозволу на почетку, када је тек отвориш, али ако је не даш неће да ради даље. Крахира, затвори се. Не постоји начин рада "укуцаћу стајалиште ручно".

Ево одмах да се самодемантујем. Тачно је, први пут кад се одбије дозвола за локацију крахира, али сваки наредни пут се отвори и ради само што те баци на подразумевану локацију негде око СЦ Ташмајдан. Бар сам ја тамо завршио. 😂
 

Prilozi

  • Screenshot_2023-07-13-13-04-45-49_0dbe9f58b5ad92abe8e9121df34bf504.jpg
    Screenshot_2023-07-13-13-04-45-49_0dbe9f58b5ad92abe8e9121df34bf504.jpg
    58 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Dokle se stiglo sa papirnatim karticama?
I kada će moći zamena, ne mogu da prežalim mojih 2K dindži na starim Busplus karticama
 
Pa idi do najbliže lokacije za prodaju karata da ti daju zamenske karte za vrednost kredita na kartici. To još od pretprošlog meseca može da se izvede.
 
Dokle se stiglo sa papirnatim karticama?
I kada će moći zamena, ne mogu da prežalim mojih 2K dindži na starim Busplus karticama
2k dindzi mozes da iskoristis i da kupis kartu... od prvog dana. Samo ne znam da li mozes da kupujes deo po deo ili moras da potrosis odmah sve - tipa kupis neku mesecnu kartu
 
Ko sad može da kaže da aplikacija nije precizna? :)
 
Vrh