Zdravo. Podržavam inicijativu da se uđe u novi posao, samo ne žurite. Na forumu se pojavljuju kupci stanova u raznim delovima grada, obratite im se preko ličnih poruka kako bi znali šta sve njih privlači a šta ne. Kao mala anketa, zato što su ljudi solventni za kupovinu stanova teška manjina, i njih nećeš naći uličnom anketom.
Bilo je tu dobrih ideja. Rešili ste da napravite 4000 kvadrata, približno stanovi za 50 četvoročlanih porodica (grubo) i rešili ste da napravite gejm čendžer kako su govorili naši stari. Mislim da to može biti jedino ako se kupi nešto veća parcela tako da nakon prodaje odmah krenete da pravite još objekata, pa da se napravi veća celina. U smislu da se vremenom zavrti i da nakon prodatih 50 prodate još 50 stanova i tako napravite svoj uslovno rečeno "gradić". Recimo, vezano za teren za odbojku i košarku jedan za mali fudbal drugi, tako nešto se tamo gde se gradi planski gradi za nekoliko stotina stanova i otvornog tipa. Ima tu dosta primera šta je opravdano pri kakvoj populaciji korisnika.
Kao jednu koncepciju ja vam predlažem kraj Altine severno od Pavla Vujisića par njiva, projekat tranzit orijentid divilopment, kako govore naši stari vezan za jedini brzi sistem gradskog prevoza koji Beograd ima. Čak do Novog Sada stižeš za 42 minuta bez presedanja na GSP. Takav projekat bi mogao sam po sebi da generiše džentrifikaciju. Jedan od predloga je da se namerno napravi sovjetsko-postsovjetski koncept dečejeg vrtića, kao novina i protiteža onoga što se u Beogradu naziva "dečiji vrtić", a po faku pravilno je dečji betonić. Šta to znači? Veliko dvorište, zastakljeni bungalovi za maksimalan boravak napolju čak i kada je loše vreme, zatvoreni mali bazen, poligon za učenje pravila vožnje kroz igru, i mesto za učenje pravila reciklaže kroz igru, fiskulturna sala, dečji inventar ne samo klackalice i ljuljaške, nego maštovitije sa zavlačenjem u cevi, pentranjem uz mrežu i svašta zanimljivo i bezbedno. Nisam pripremio za sada dovoljno slika kako to izgleda. Vezano za program rada, sada postoje privatni vrtići sa Valdrop i Montesori metodama, odnosno, baš takav vrtić može biti važan element džentrifikacije. Žao mi je što za sada nisam pripremio nekoliko fotografija.
Jako važan faktor je na koji način ćete urediti kapiju naselja, a to je severoistočni izlaz iz podhodnika sa stanice Zemunsko polje. Na tom mestu treba da napravite stanični trg, krajnju stanicu autobusa, nekoliko klupa sa drvećem, mesto za ugostiteljske i uslužne objekte, parking.
Ovo je predlog fontane kakvih je dosta u Belorusiji. A u klimi koja je 5 stepeni hladnija od Beograda (oko 40 dana kraći topli deo godine). Sledeće što može da bude novina u vašem načinu projektovanja je da zelene površine budu ne manje od 50% celog projekta.