Šta je novo?

Metro

duke23

Intermediate
Učlanjen(a)
05.08.2013.
Poruke
239
Pohvaljen
253
Jel se tamo karta za metro kupuje samo na automatima, ili je ima i na kioscima kao BusPlus kod nas?

Ako su automati, moraću da imam 1,60 leva sitno kod sebe, jer oni ne vraćaju velike kusure.
Možeš koristiti i karticu (mastercard, Visa) za ulaz na stanicu (kao što se Mastercard koristi u busplusu).
 

vucko

Professional
Učlanjen(a)
20.04.2008.
Poruke
20.400
Pohvaljen
11.126
Lokacija
Zvezdara

vucko

Professional
Učlanjen(a)
20.04.2008.
Poruke
20.400
Pohvaljen
11.126
Lokacija
Zvezdara
Integralna verzija našeg saopštenja:

"

Saopštenje za medije UG „Po meri metro" povodom izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o povezivanju Prokopa metroom​


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obilaska radova na Makiškom polju u ponedeljak 23. maja izjavio da je potrebno odmah povezati beogradski metro sa novom glavnom železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu. Naglasio je važnost toga da neko ko putuje metroom može lako da pređe na brzu prugu i da bi bila „katastrofalna greška" da se ta dva sistema ne spoje.

Udruženje građana „Po meri metro" svesrdno pozdravlja stav predsednika Srbije gospodina Aleksandra Vučića i izražava nadu da će aktuelni plan biti korigovan, tako da prva linija obuhvati novu glavnu železničku stanicu, kao i Klinički centar Srbije, koji su ovim planom izostavljeni.

Ističemo da su stručnjaci iz Egis-a i Urbanističkog zavoda na ranom javnom uvidu u Plan generalne regulacije šinskih sistema, predstavili varijantu prve linije metroa koja prolazi kroz Prokop i Klinički centar Srbije. Isto rešenje smo predlagali i mi kao udruženje, ali i mnogobrojni građani u primedbama na javnom uvidu za pomenuti Plan u oktobru prošle godine. Sve primedbe, koje su se ticale povezivanja Prokopa prvom linijom metroa su tom prilikom odbijene i odlučeno je da je prioritetnije povezivanje podnožja Mostarske petlje, umesto glavne železničke stanice.

Među glavnim argumentima za izostavljanje Prokopa sa trase prve linije metroa tada su navođeni šipovi solitera koji se nalaze iznad Prokopa u ulici Stjepana Filipovića. Ti argumenti su se pokazali kao neosnovani kada je prilikom javnog uvida za novu izgradnju u tom naselju utvrđeno da pomenute zgrade uopšte ni nemaju šipove. Uz uvid u tu novu informaciju, pozivamo gradske stručnjake i nadležne iz gradske administracije, da izmene plan i da metro ipak prođe kroz Prokop, kao što je planirano i svim dosadašnjim planovima beogradskog metroa, počevši od 1976. godine.

Železnička stanica Beograd centar, poznatija kao „Prokop" predstavlja centar železničke mreže Srbije i početna je stanica svih vozova iz Beograda. Ujedno je i početna stanica brzog voza „Soko" na relaciji ka Novom Sadu, koji je u protekla dva meseca od otvaranja brze pruge prevezao rekordne brojeve putnika. Smatramo da povezivanje glavne železničke stanice glavnog grada države mora biti apsolutni prioritet pri planiranju trase prve linije metroa, što bi svakako bilo u skladu sa ustaljenom praksom izgradnje metroa u čitavom svetu.

Uzimajući u obzir velika ulaganja u železnicu i ogroman značaj povezivanja i dopunjavanja sa metroom, važnost povezivanja železničke stanice i metroa je svakim danom sve veća. Treba istaći i da će nadolazeća ekonomska kriza negativno uticati na ostvarivanje aktuelnog plana izgradnje metroa, kojom bi Prokop bio povezan tek veoma dalekom trećom linijom. Kako sama građevinska izgradnja prve linije metroa još uvek nije započeta, apelujemo da se trasa izmeni tako da prolazi kroz Prokop. Time bi najoptimalnije bile zadovoljene saobraćajne potrebe i postignuta najveća ekonomska efikasnost projekta. Drugim rečima - metro bi konačno bio po meri građana.


U Beogradu 25.05.2022.


Udruženje građana „Po meri metro”
 

Karlo del Ponte

Advanced
Učlanjen(a)
20.11.2011.
Poruke
2.297
Pohvaljen
4.062
Lokacija
Svuda po malo

Пантограф

Professional
Učlanjen(a)
23.04.2012.
Poruke
12.352
Pohvaljen
22.723
"Другу Т... Вучићу стижу писма подршке радних људи и грађана из свих крајева наше земље":))))
 
Vrh