Šta je novo?

Ložionica

Лепо, ал није било нужно да буде у овом објекту. Овако су могли да уреде железничке магацине који су били у низу иза последњих колосека.

Jedina katarza za tu ložionicu je, da se u njoj spale sve te lažne i kupljene diplome, raznih Sega Mega i Nezbit magova :ROFLMAO:koji haraju na državnim jaslama.

Poslednja izmena:
Par događaja iz Ložionice, iz glavne sale. Simpatičan prostor i ništa više od toga. Zvučnici su izgleda konstanta. Nije mi jasno zašto u tom objektu neke firme imaju kancelarije sa sve staklima prema hodniku kojim šeta ko hoće, potpuno je wtf. Prva asocijacija mi je bila majmuni u zoo vrtu, da se ne uvrede zaposleni. Čak i sve ide po kružnici, baš kao u zoo vrtu…

IMG_6050.jpeg

IMG_6054.jpeg
IMG_6373.jpeg

Mogli su da stave bar neki vizuelni simbol železnice.

Gde u Srbiji su još uvek nesrušene stare ložionice
Ja znam jedino za jop ovu u Ćupriji 43,9164175, 21,3756324
Zapravo i za nju sam saznao ovde na forumu, a tim putem pored nje sam prošao 100 puta. Tu je sada livnica ili tako nešto

Šta tačno ovde nije izdržalo? Ako mislite na saksije koje deluju prazno ili oštećeno, u njima su posađene puzavice čija je svrha da stvore biodiverzitet vertikalne šume i na taj način zaštite bambuse.

Šta tačno ovde nije izdržalo? Ako mislite na saksije koje deluju prazno ili oštećeno, u njima su posađene puzavice čija je svrha da stvore biodiverzitet vertikalne šume i na taj način zaštite bambuse.

Aha, sada shvatam da je namerno urađeno da izgleda kao da su se bilje osušile, namerno je urađena neka asimetrija kod tih saksija i biljaka, namerno izgleda da su nasumične saksije prazne, isl.

Podseti me molim te, kako se zove taj najnoviji trend u dizajnu i arhitekturi?

Kontrolisana nasumičnost radi postizanja organskog utiska se primenjuje u arhitekturi već dugo i nije ništa novo, nažalost nisu izgurali priču sa foto-bioreaktorima, ali i ovo rešenje je pomak na trenutnoj arhitektonskoj sceni Srbije.
IMG_7505.jpeg
IMG_7502.jpeg

Biljke koje deluju suvo u saksijama nisu osušeni bambusi (bambus ne može tako da se osuši i oklembesi, bre! :D ). To su puzavice koje treba da narastu svuda okolo. Da ne tupim, lepše su to objasnili autori za Beobuild ;)

Oko samih bambusa postavljena je opna od tankih inoks sajli, koje ih štite od vetra, ujedno pružajući i poligon za raznovrsne puzavice kojima će šuma bambusa biti prošarana", objašnjava Anđela Karabašević Sudžum, jedan od autora projekta u okviru tima AKVS Arhitekture.

Meni te vertikalne džungle nikada nisu bile privlačne, ni funkcionalno ni estetski, iako sam ljubitelj prirode. Jedino što mi ima smisla su uređeni zeleni krovovi koji ptedstavljaju urbane džepove. Ali ni toga baš nema kod nas, jer ti kao uređeni kjrovovi imaju mahom razbacano zelenilo, čisto da bi se moglo reći kako imamo zeleni krov i kako smo ispunili normu.​

Ми Срби не умемо да одржавамо ни зеленило које је на тлу, а камоли висеће.

Vrh