Ajde kad već pominjete grejanje, a svakako da se pomenuto i te kako tiče kvaliteta vazduha u Srbiji, da dodam i ja neku rečenicu
Podržavam izbacivanje uglja iz privatnih kotlarnica u što bližoj budućnosti, jer i sam imam popriličnih neprijatnosti zbog užasnog smrada i prljavštine, a zbog svega par kuća koje lože na ugalj u mojoj neposrednoj blizini, i to ne baš kvalitetnim ugljem izgleda. Dal je vlažan ili pun đubreta, zemlje ili čega god, ni sam nisam siguran, ali je stvarno tragedija da imam problem sa teškim i oporim mirisom na jednoj Trešnji, koja i nije tako gusto naseljena, a ima i više nego dovoljno zelenila u okolini.
E sad, shvatam da su ljudi poprilično ograničeni po pitanju raspoloživih sredstava, ali ima i one bahatosti, i uopšte nespremnosti da se uradi makar i onoliko koliko može, ne bi li olakšali sebi na prvom mestu, pa onda i onima oko njih. Trešnja ima gas odavno, mahom zahvaljući opštini Sopot. Ja sam se iz grada doselio 2010 godine (uskoro se za grad vraćam najverovatnije), bilo ga je i tada, a kad je uveden, već ne bih znao. Do pre dve godine sam se grejao na struju, odnosno uz pomoć električnog kotla snage 12kw, a evo već drugu grejnu sezonu na gas, što me je preporodilo u svakom smislu te reči. Jeftinije, konfornije i manje stresno, jer jednostavno nema nikakvih ograničenja po pitanju potrošnje za razliku od, silnim taksama i tarifama, opterećenje struje.
Elem, nije baš ni sve tako sjajno. Cena uvođenja gasa, plus peripetije sa papirologijom i procedurama, ne idu mu na ruku. Priključak, kotao, kao i radovi oko dovođenja gasa od ulice do kuće, stajali su preko 350.000 dinara. Nimalo naivan iznos za naše uslove. Trešnja makar i ima gas, pa ga bar mogu uvesti oni koji za to imaju uslova i sredstava, dok bi još možda jedino pelet bio, kako tako ekološka, alternativa. Postoje naravno i drugi načini, al to već prelazi platežne mogućnosti većine stanovništva. Problem je što veći deo beogradskog predgrađa i nema gas. Iskreno, ne vidim da je gas nešto naročito subvencionisan, mada i cena, bar što se tiče priključka, varira od opštine do opštine. Država će ipak morati malo više da se angažuje po tom pitanju.
Slažem se da treba i velike zagađivače, što u vidu privatnih, što komercijalnih vozila, postepeno sklanjati sa ulica, mada je tu po mom mišljenju novac najveći problem. Lično vozim automobil star 17 godina, i sigurno da bih ga već sutra zamenio novim da sam u mogućnosti. Imam druge prioritete jednostavno. Tu nema mnogo pomoći, do podizanja sveukupnog životnog standarda.