Šta je novo?

Finansije

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Poruke
6.901
Pohvaljen
5.417
Lokacija
RAKOVICA
Kao što znate, Srbija će ove godine zbog posledica loše ekonomske politike, neadekvatnog upravljanja javnim finansijama i elementarnih nepogoda imati najveći fiskalni deficit u Evropi, od čitavih sedam posto BDP. Javne finansije su u kritičnom stanju i to znači da je u budućnosti ugrožena kompletna javna potrošnja, što uključuje plate zaposlenih u javnom sektoru, javne investicije, potrošni materijal za funkcionisanje javnih službi, spoljne usluge, brojna socijalna davanja i podsticaji.
Da bi s eova situacija prevazišla ili nekako rešila, resorni ministri i ekonomisti predlažu mere štednje poznate kao austerity (engl. situacija prinudne štednje), koje se baziraju na smanjenju plata u javnom sektoru, verovatno i penzija, poskupljenje struje, povećanje fiskalnih zahvata na gorivu, automobilima, povećanje poreza na imovinu i sl.
Zanima me kakvo je mišljenje članova Foruma o predloženim merama (da ne postavljam ovde konkretne mere, o njima čitamo i slušamo svaki dan, a neke još nisu usaglašene u potpunosti) kao i da li misle da imaju neko rešenje, možda i neki primer iz neke druge zemlje koja je imala slične probleme u istoriji, ili ih ima sada, a u kojoj su možda bili ili koja ih na neki način zanima. Da li mislite da bi takve mere štednje kakve predlažu naši i MMF imale pozitivni efekat ili bi samo pogoršale stanje jer bi dodatno ugušile ionako već ošamućeni realni sektor? Treba li otpuštati u javnom sektoru, prodati EPS, Telekom, RTB, Aerodrom. Kako rešiti ogromnu nezaposlenost? Pošto svi znaju da kritikuju a malo ko predlaže neko rešenje. Voleo bih to da pročitam od vas ovde.
 
Nema tu neke nauke. Nemamo naftu, nemamo zlato, nemamo proizvodnju...

Otpustiti dooobar višak zaposlenih u javnom sektoru - prvo i osnovno. A to i vrapci na grani znaju da kako koja stranke dođe, samo ''trpa'' svoje, da izvinete na izrazu. Džabe sve ostalo, kad ovde primetno odlaze pare svakog meseca. Ako treba da dođe do prodaje nečega, EPS nikako, RTB/Aerodrom nemam mišljenje, dok Telekom može, ALI SAMO ako se infrastruktura izdvoji kao posebna firma (bila bi glupost veka dati strancu vlasništvo nad infrastrukturom).
 
Problem sa otpuštanjem u javnom sektoru jeste što bi to predstavljao ogroman udar na potrošnju, i time bi bile najviše pogodjene banke. Mislim da upravo banke vrše pritisak da do toga ne dodje jer najveći broj kredita njima otplaćuju upravo zaposleni u javnom sektoru. Posledično bi i opala potrošnja u trgovinama, jer su upravo javni radnici najveći potrošaći. Da li je neko razmišljao o prekvalifikaciji suvišnih radnika u javnom sektoru i njihovo prebacivanje negde gde bi bili od veće koristi? Ono što meni nije jasno je što se nikad nije pobeoljšala situacija sa vadjenjem dozvola za izgradnju, pokretanje raznih poslova i sl.
 
Ono sto je evidentno i sto stalno potenciram kada razgovaram sa prijateljima na ovu temu je NEDOSTATAK VIZIJE jos od vlade Mirka Cvetkovica pa na ovamo. Mozemo mi pricati o stednji koja je neminovnost naravno, ali mora se imati vizija i jasan plan sta dalje, jer sama stednja u nasim uslovima nije dovoljna. Zasto to kazem? Pa da obrazlozim na primeru Nemacke. Kada imate ozbiljnu drzavu, gde se propisi ne menjaju od godine do godine, industriju i poljoprivredu - privredne grane koje zaradjuju realan novac, stvaraju nove vrednosti, onda se mere mogu svesti samo na stednju. Kada zivite u zemlji gde je privredni rast misaona pojava, gde jos nismo u mogucnosti da dosegnemo nivo predratne 1998, a kamoli 1989, onda stednja sama po sebi nije dovoljna. Ona mora da bide samo jedna od mera, ali osnovne mere moraju imati za cilj povecanje proizvodnje i usluga u cilju povecanja prihoda.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
Dovoljno je svaki potez pogledati kroz prizmu:

Sto ,,jači,, prosečan gradjanin , jača je i država
svaka mera koja ,,slabi,, prosečnog gradjanina, slabi i državu...

i odmah je kristalno jasno , dal je mera dobra ili suluda...
 
1. Smanjiti stopu obaveznih rezervi banaka. Time bi se oslobodio neophodan kreditni novac, jer imamo viška svih resursa osim kapitala, koji onemogućuje da se ovaj višak umanji.
2. Maksimalno pojednostaviti procedure pribavljanja svih dozvola.
3. Olakšati uslove zapošljavanja i otpuštanja radnika.
Olakšati uslove kreditiranja, prvenstveno za mala i srednja preduzeća.
4. Poslati suvišne radnike u administraciji u radne akcije obnove zemlje zbog poplava, a drugi deo prekvalifikovati na bilo koji način, da rade potrebne poslove u državnoj službi.
5. Podsticati privatnike da zaposle suvišne radnike iz javnog sektora, najviše ekonomiste, pravnike, menadžere, jer iako njih ima najviše na birou rada, privatnici ih najviše i traže, posle IT sektora.Time se radnik-trošak iz javnog sektora pretvara u radnika-resurs u privatnom sektoru koji doprinosi društvenom dohotku.
6. Povećati cenu struje za 15% do kraja godine, jer je najjeftinija u Evropi. Ne dirati cene goriva.
7. Pustiti da dinar padne na 1 za 125 Eur do kraja godine, što bi pozitivno uticalo na platni bilans.
8. Povećati kontrolu rashodne strane budžeta - javne nabavke, javne investicije.
9. Uvesti stalnu ponudu rada u poljoprivredi za nezaposlene, u organizacijama pod kontrolom države koje bi koristile zaparloženu zemlju. Država bi plaćala zakup vlasnicima zaparloženih imanja i radnike sa tog biroa, a prihodovala bi od prodaje poljoprivrednih proizvoda. Time bi se stvorili bolje šanse za najugroženije i najsiromašnije na način koji bi povećao efikasnost naše ekonomije.
10. suzbiti šverc roba iz okolnih država, jer madjarski kačkavalj možda jeste u startu jeftiniji, ali će ga otplaćivati i vaši unuci.
 
1. О приватизацији ЕПС-а не говорити у контексту бољег или лошијег решења већ само у контексту велеиздаје

2. Заштитити оне који легално раде од нелојалне конкуренције. Мали пример, скоро сам купио неки продужни кабл у једној радњи. Домаћа производња и добио сам рачун за њега. Дакле овде постоји домаћа фирма која производи и плаћа раднике и порез држави, продавница која уредно плати пдв и све остале дажбине. Квалитет израде делује бољи него неки кинески који се могу купити за неке мање паре. Тај кинески се продаје без икаквих пореза и класична је нелојална конкуренција а при том представља већи ризик од пожара. Сасвим је логично да ће неко ко гледа само цену пре купити кинески на некој пијаци.

3. Преиспитати сва могућа социјална давања од неких пензија до повлашћених цена вртића. Бесмислено је да у Старом Граду пензионери који имају станове вредне пар стотина хиљада евра имају бенифициран базен или да родитељи који плаћају бенифициране цене вртића долазе џиповима од 5000 кубика по дете.

4. У јавним предузећима најлуксузнији аутомобил да буде фијат 500Л.

5.
 
Svakako da treba otpustiti višak iz državnog sektora i prebaciti ga u privatni. Pritom, državni sektor treba drastično reformisati i modernizovati da bi se stvari obavljale u najkraćem mogućem roku.
Javna preduzeća ne prodavati. Što smo prodali, prodali smo. Ostatak reformisati, dovesti strateške partnere i prefesionalne ljude da upravljaju njima uz obavezno vlasničko učešće države od 51 %.
 
OK-podržavam :) ali pare se ne stiču kada u kuci se samo štedi
nego kada donosiš još i sa strane (spolja)
te tako i ovo malo sto proizvodimo nema ni ko da to ,,napolju,, proda

Svi se okrenuli ka unutra i samo gledaju sto više da sa ledja grebu
umesto da od ,,spolja,, donose - gotovo listom nesposobni koj time jedu svoje (naše) telo :(
U medicini se to zove,, ćelije raka,, :dil:

I malo veselosti za kraj
Pitao rak žabu
-Žabo žabo od čega boluješ
- Od raka reće žaba
-Znači od mene reče rak , te pojede žabu :lool:
 
Pročitah par stvari ovde još pre neki dan, pa moram da reagujem :)

Da se smanji stopa obaveznih rezervi banaka? Ovo pitanje obaveznog kapitala se na nivou celog sveza redovno postavlja, i bazel odluke to i pokazuju. Ako smanjiš taj kapital dovodiš banke u rizik da prestanu da budu likvidne što se i desilo. Ako staviš previše kapitala onda su usluge banke preskupe. E sad, mi smo potpisnici bazela i pratimo taj svetski standard i to je tako kako je. A ima i toga da dosta privrednika i građana i inače ne vraća kredite, i da nema tog kapitala pitanje je kako bi prošli.

Isto tako važe i uslovi kreditiranja, ne mogu se olakšati. Osim ako država nešto sama ne da, ali i onda je pitanje efikasnosti tj optimizacije utrošenih para.

Ostalo je koliko-toliko ok. Ako nađem vremena prokomentarisaću još neki predlog. A u ovoj situaciji gde smo sada je jako teško da se nešto drastično uradi, mislim da bez dužeg vremena oporavka nema ničega. Isto tako i bez smanjenja poreza. Mislim da smo previše skupi i previše nepredvidivi da bi neko investirao i pokretao nešto.
 
Treba smanjiti stopu obaveznih rezervi, naravno ne naglo, ne radikalno, nego postepeno, onako kako se radi sa referentnom kamatnom stopom.
Smanjenjem referentne kamatne stope opašće i kurs dinara (ovo se upravo i dešava) zbog smanjenog interesovanja špekulativnog kapitala u državne obveznice i trezorske zapise. Na dugi rok to će biti dobro za našu monetu jer će vrednost dinara reflektovati samo tendencije u ekonomiji, i neće biti rezultat nečijih špekulacija na berzi.
Možda poslednji predlog koji sam dao vezano za poljoprivredu deluje veoma radikalno, kao kineski "great leap forward" ali otidjite u neko selo i vidite koliko ima besposličara, a koliko neiskorišćene zemlje.Ovo treba iskoristiti na najbolji način. Veća poljoprivredna proizvodnja znači kako jeftiniju hranu tako i veći izvoz. U Srbiji se trenutno jede najskuplja piletina na Svetu.
Medjunarodne finansijske institucije će svakako prihvatiti nove ideje za rešavanje problema sa fiskalnim deficitom, i predložiće kreditni aranžman kojim bi Srbija premostila "gap" na prihodnoj strani. Sve vreme se naravno treba strogo držati dogovorenog.
 
Uvesti red u sve oblasti poslovanja a krenuti od ove dve

1. Gradjevina-kada se pogleda cena kvadrata novogradnje i cena radnog sata nekog mucenika koji najcesce nije prijavljen jasno je da ovde ima i te kako prostora za uvodjenje reda. Nastranu sto je to sve neki polukriminalni milje pa su vrlo ceste situacije da se ne plati nekom podizvodjacu u lancu i na kraju svi ispod izvise. To dovodi do toga da ljudi iz struke vrlo tesko mogu da opstanu u svemu tome tako da ovde vlada opsti haos

2. Ugostiteljstvo posebno elitni klubovi i restorani- mislim da je retkost da izdaju racune posebno nocu kad su profiti ogromni. Trebalo bi da budu suoceni sa mogucnoscu da im klub bude zatvoren na neko vreme pa da se dobro zapitaju da li ce da donesu pravi racum ili nesto naskrabano od strane konobara pa da se jos i moras prepirati sta si porucio. Neko moje iskustvo je da oni koji imaju ogromne profite ne izdaju racune a oni kafici koji posluju na granici rentabilnosti uglavnom izdaju. Zato smatram da na pocetku inspekcija treba da obradjuje samo vece, ovim manjim da se ne zamajavaju. I naravno inspekcija da se formira na nivou republike da ne mogu inspektori da dolaze u dilove sa vlasnicima. Cak i ne moraju da budu ceste kontrole dovoljno je da budu dovoljno efikasne

A sto se tice socijalnih davanj apreispitati invalidske penzije, onim akoji su muvali ne samo ukinuti te penzije vec i sa kamatom naplatiti sve sto su primili a lekare koji ucestvovali u laziranju zatvoriti i oduzeti im imovinu. Ovome je vrlo lako uci u kraj jer se time baliva samo nekilicina lekara.
 
1 izvuci novac iz krimogenih struktura.
2 ukinuti sivu ekonomiju
3 preseci lanac uvoznickog lobija
4 podsticati privredu na izvoz
5 uloziti u visoko obrazovani kadar
6 stimulisati potrosace na kupovinu domace robe
7 stimulisati proizvodjace na poboljsanje kvaliteta robe
8 zahtevati od hrvatske da se 1 za 1 postuje sporazum o reciprocitetu
9 pokrenuti vojnu industriju
10 stimulisati visoko tehnolosku industriju
11 povecati standard kroz smanjenje osnovnih troskova
12 definisati strateske sirovine i proizvode i pametno ih plasirati na inostranom trzistu
13 spreciti odliv mozgova i kvalifikovane radne snage
14 ukinuti besmislene drzavne agencije i finansiranje besmislenih projekata
14 smanjiti politicki kadar
15 kad se obezbede potrebni uslovi radnike iz drzavnih firmi otpustiti, odnosno zaposliti u privatnom sektoru
16 stimulisati preduzetnistvo, mala i srednja preduzeca
... da se ne nabrajam...
mere stednje ce samo dovesti do ubrzanog kolapsa privrede, a posle boze nam pomozi.
 
17. minimalac 1500 eura.
18. ukinuti poreze.
19. smanjiti komunalije.


dopišite dalje.
 
heheh

kako bese

hleb od 3din, ne placanje rts pretplate, u novije vreme busplusa jeftinija struja itd :)
 
Moze hlje******* da kosta 3 din onog dana kada 1 din = 1 e samo da nam ne bude skupo
 
Jeftina vekna belog hleba nije nikakav standard, vec nesto sto je porazavajuce za jedno drustvo.

Sto laki kaze, potrebna je vizija, ali ne megalomanski projekti kao sto je Beograd na vodi, vec treba poceti od "malih stvari".
Buducnost jedne male zemlje koja nema puno prirodnih resusrsa za eksploataciju lezi u obrazovanju i nauci, u inovacijama koje bi mogle dobro da se prodaju u svetu.

Mi imamo puno telentovanih ljudi koje drzava ne prepoznaje i jos vise onih koji i ne znaju da su za nesto talentovani jer nam je los obrazovni sistem.

U vremenu tzv. svetske ekonosmke krize bilo bi pravo cudo za jednu drzavu da se na brz nacin obogati, mada nama za sada nije puno potrebno, bili bi krajnje zadovoljni da imamo standard nekih od prosecno bogatih centralnoevropskih drzava.
 
Pazi i francuska drzava je propisala cjenu bageta i da ga pekari moraju imati u ponudi
Ovdje nije upitanju talenat vec partiska knjizica , u partijamaa cast izuzetcima su uglavnom nesposobni poltroni , ulizice
 
Мислим да је партијска књижица извикана, сви се ухватили партијске књижице а оно цветају родбинске, кумовске, завичајне, швалерске и многе друге везе :)
 
Ooo, nikako nije izvikana!!!
Ona se kombinuje sa ovim 'kombinacijama' koje si naveo.
Kao dokaz, pogledaj kako se isti ljudi uz promenu dresa (partijska knjizica) nalaze na bitnim polozajima zadnjih 20 godina, uprkos ocajnim postignutim rezultatima.
 
Ја мислим да су ове везе које сам навео кључне а по потреби се мењају партијске књижице или чак по потреби набављају дипломе. Да не буде забуне не мислим да лажне докторате којим се замајава јавност већ на ликове са средњом школом који за потребе напредовања завршавају ненекве приватне факултете. Чак мислим да би се лакше решио проблем неспособности на вишем нивоу него трулеж која постоје на неком средњем нивоу.
 
B92: Vučić danas predstavlja set mera http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=901033

Beograd -- Premijer Vučić najavio je da će danas javnosti predstaviti set reformskih mera koje neće biti nimalo lake, ali će biti velika stvar za Srbiju i njenu budućnost.
Aleksandar Vučić (Foto: Beta, arhiva)
"Te reforme neće biti nimalo lake. Mene, koji gotovo nikada nisam nasmejan, teško da ćete videti smrknutog pošto znam da radimo veliku stvar za našu zemlju i budućnost naše dece, jer smo konačno skupili hrabrost da radimo, ne ono što će nekome da se dopadne, već ono što će biti dobro za zemlju", rekao je Vučić u sredu.
On je naveo da je Vlada za sada uradila mnogo od onoga što je najavljeno, ističući da su usvojeni zakoni o radu, privatizaciji, stečaju, ali da predstoji ozbiljniji talas reformi.
"Uveren sam da ćemo u svemu tome imati podršku i Francuske i francuskih kompanija u Srbiji i siguran sam da će Srbija biti uspešna, moderna i pristojna evropska zemlja za nekoliko godina kojom će se ponositi i građani Srbije i naši francuski prijatelji", rekao je Vučić sinoć na proslavi petogodišnjice Francusko-srpske privredne komore..


" Mene, koji gotovo nikada nisam nasmejan, teško da ćete videti smrknutog..."

Ja sam zaista ostao bez komentara, ali 'kacim' ovo da ostane zabelezeno...
 
Vrh