Šta je novo?

Koji objekti zasluzuju da se nadju na UNESCO-voj listi?

nombre

Higher intermediate
Učlanjen(a)
24.12.2010.
Pohvaljen
759
Koji objekti u Beogradu po vama zasluzuju da se nadju na UNESCO-voj listi?

Steta da grad sa tolikom istorijom nema nijedan objekat koji se nalazi na ovoj prestiznoj listi.

Po meni najveci potencijal imaju:

Hram Svetog Save
320px-Cathedral_of_Saint_Sava%2C_Belgrade_by_night.jpg

Beogradska tvrdjava
320px-Zapadna_kapija.JPG

Narodna skupstina Republike Srbije
320px-Belgrad2006parlament.jpg

Spomenik Neznanom junaku
320px-Avala-3.jpg

Avalski toranj
180px-Avala_TV_Tower.jpg

Храм не може јер није завршен. можда би могао за неких 100, 150 година (ако УНЕСКО буде постојао и тада). Скупштина, споменик Незнаном јунаку и Авалски торањ не представљају нека спектакуларна културна добра која су подложна УНЕСКО листи. слично је и са Тврђавом, мада би она могла да се узме у оквиру целине са Косанчићевим венцом. али, Београд има природна добра која могу да иду на листу: Ада, Кошутњак са Топчидером, Звездарска шума, или, опет као целина Дунавске аде (која би обухватила све аде на Дунаву од Белегиша до Смедерева, којих мислим да има 11).
иначе, овде имате сва наша добра која су уписана на УНЕСКО листу светске баштине, као и она која су предложена (заједно са годином када су предложена)

Prokop :D ..od prikazanih slika mislim da samo tvrđava ispunjava uslove uneska :wink:

Pa nije ni Sagrada familija gotova pa se nalazi na UNESCO-voj listi.
Isto tako moguce je da se noviji (rekonstruisani) objekti nalaze na listi. Najbolji primer je Stari most u Mostaru koji je zapravo najnoviji most u gradu.

Саграда фамилиа није самостална на УНЕСКО листи, већ је у групи "Дела Антониа Гаудија", која представљају неке нове ствари у светској архитектури тога времена. не кажем да храм не треба да буде, наравно да би ваљало да буде, али мислим да је још рано. он је унутра сив, ништа скоро није постављено. тек када се ураде мозаици, онда га треба предложити за Листу. сада је још рано
Мост у Мостару, с друге стране, је оригинално направљен у 16 веку, али су га Хрвати срушили током рата. после је обновљен, и сада са околним зградам чини целину "Стари мост и стари град у Мостару", која представља мешавину елемената отоманске и медитеранске градње, чега нема много у Европи. и још очувано као што је у Мостару

Pa bruka sto se Beogradska tvrdjava vec ne nalazi na listi.

Београдска тврђава не може бити заштићена док год је на њој ЗОО врт. УНЕСКО-ви критеријуми су доста строги а постојање нечега што константно деградира и уништава објекат спречава тврђаву да уђе на листу. Има ту још разлога, али овај је најјачи.

Да би УНЕСКО нешто заштитио то треба доста тога да испуни и да буде оригинално. Не знам колико стара српска варошка архитектура може да буде кандидат, али она јесте оригинална и доста старих примерака има. АЛи опет, кажем, не верујем ни да оне испуњавају услове. Неко упућенији би знао. Када већ помињем ту културну баштину, ево какав је однос државе према заштићеном објекту на корак од Београда :

stf":16w01k3u je napisao(la):
Влајковићева кућа у Гроцкој, лепотица народног неимарства данас

Лепотица старе стамбене архитектуре и најстарија српска кућа у Гроцкој, стара око 250 година. Кућа је подигнута средином 18. века као породична зграда капетана Грочанске нахије Димитрија Голубовића, а почетком 19. века је откупљује Иван Влајковић по коме данас носи назив. Зидана је у бондручној конструкцији (храстове греде повезане плетером) са испуном од чатме (мешавина сламе и блата) и покривена ћерамидним кровом. Распоред просторија је јасан и логичан, у складу са потребама варошке српске породице. Састоји се од шест просторија, трема, доксата (накнадно затвореног) и подрума испод једног дела зграде. Својим основним архитектонским обележјима припада групи грочанских варошких кућа које одражавају живот и потребе грочанског трговачког и занатског сталежа. Својим архитектонским и етнографским вредностима, ове куће представљају највећи домет грађевинске, стамбене и ликовне културе у народној архитектури. Решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда бр. 605/1 од 30.06.1966. Влајковићева кућа заштићена је као национално културно добро и споменик културе. Још увек се може спасити и обновити на понос српске нације и грочанске општине, али најхитније, већ 2013. година ће је запамтити као још једну у низу несталих старих грочанских варошких кућа и изгубљени споменик српске културне баштине. Ово је апел да се спасе изузетно вредан споменик културе, део наше прошлости и традиције којим би се неки други народи још како поносли и сачували је за наредне генерације.

Текст: Зорица Атић
Извор: nasagrocka.info
http://nasagrocka.info/index.php?option ... &Itemid=30

2zrdhzd.jpg

250v2gz.jpg

Ево како она изгледа данас. Срамота. Ови примерци архитектуре су једнаковредни као нпр. Геозавод, али се не нелазе у центру града па је још теже да добију било какву пажњу.
2cd7c05.jpg

stf":vh9rmq3m je napisao(la):
Не знам колико стара српска варошка архитектура може да буде кандидат, али она јесте оригинална и доста старих примерака има.

све је на држави, јер је она та која предлаже добра за заштиту. само, не знам где све има добрих примера старе варошке архитектуре. знам да је центар Гроцке леп, али он не може да прође, с обзиром да је доста изграђено нових зграда.

ево сликовито како тече процес предлагања добра за УНЕСКО заштиту
unesco_zpsf5649b7b.jpg

и само да знате, добро може да се скине са Листе. за сада су два случаја, станиште Арапског орикса у Оману (скинут је 2007 јер је станиште смањено за 90% због нафте) и долина реке Елбе код Дрездена (2009 због градње моста)

Ako ikada bude kalemegdanska tvrdjava postala deo UNESCO kulturne bastine, mocicemo biti zadovoljni, jer realno gledano, ne vidim sta bi drugo moglo da udje a da je od nekog relevantnog znacaja za covecanstvo.

Vrh