codepastira
Novice
- Učlanjen(a)
- 12.11.2017.
- Pohvaljen
- 9
Idealno za kajakase.Salim se,super ideja.Mozes da zamislis leti ladovinu ispod mosta pored vodopada.
Hvala na pojasnjenju.stf":cw4zhdjt je napisao(la):Laki, naša administracija je troma, previše troma. Ako se Karađorđeva radi naredne godine znači da je projekat u poodmakloj fazi i faktićki definisan. Jedna intervencija tipa vodopada i potoka je velika izmena sa mnogo parametara. Probija i budžet i vreme za preprojektovanje.
Nije to intervnecija tipa, koju ćemo boju pločnika ... Jedan potok sa vodopadom je malo veći građevinski i finansijki izdatak.
Ideja sa vodopadom je prosleđena, reakcije odozgo su pozitivne ali je rečeno da je sada kasno. Zato i kažem da energiju treba koncetrisati na lokacije za koje nije kasno. Na žalost, BG je suviše zapušten i takvih lokacija ima koliko oćemo.
Ne moramo da idemo na pravi vodopad, kao na Zexlandovom slici. Dovoljan je mali i pitomi vodeni tok, koji ni malo ne prska izvan korita, kao na Andrićevom vencu. Razlika bi bila samo što bi na svom najstrmijem delu bio nagnut negde između 50 i 80 stepeni, i što bi imao male nepravilne kaskade, da bi bilo zanimljivije. Međutim voda nige ne bi napuštala korito i išla kroz vazduh, a završavala bi se u malom bazenu ispod ovog pada. Ne mora ni da ide dalje, ka Savi.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497742#p497742:2swf9c6g je napisao(la):astrodule » 03 Dec 2017 09:08 am[/url]":2swf9c6g]I ja mislim da je vodopad malo "heavy". Ja bih bio zadovoljan samo da urede svaku takvu površinu. Pod "urede" ne mislim samo na travu i ogradu, već na neko ukrasno bilje, drvo, klupu, česmu...
Ako bi odustali od dela potoka koji ide do Save, onda bi preklapanje između projekta uređenja Karđorđeve i ove ideje bilo minimalno. Takođe, kao što sam već spomenuo, nije neophodan baš pravi vodopad, dovoljno je da se voda sliva unutar plitkog korita i završava u malom bazenu ispod njega. Pa se preklapanje svodi na sam ćošak prostora ispod mosta, samo tamo gde piše "fontana" na sledećoj slici. Dakle, nema potrebe za velikim, a možda i bilo kakvim izmenama projekta. Onda se ovo može raditi i naknadno. Bilo bi poželjno samo da se u tom ćošku sada ne radi nešto skupo i nekompatibilno sa kasnijom promenom. Ako bude tako, pošto je površina preklapanja toliko mala, gubitak po osnovu naknadne promene uređenja ne bio previše značajan u odnosu na dobitak jednog izuzetnog i sasvim novog tipa javnog prostora. Nečega što po prvi put zaista koristi i treću, visinsku dimenziju brdovitog Beograda. Dosada je ta posebna karakteristika grada od strane urbanista i arhitekata skoro sasvim ignorisana.[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497659#p497659:1wgl5181 je napisao(la):stf » 02 Dec 2017 07:06 pm[/url]":1wgl5181]Laki, naša administracija je troma, previše troma. Ako se Karađorđeva radi naredne godine znači da je projekat u poodmakloj fazi i faktićki definisan. Jedna intervencija tipa vodopada i potoka je velika izmena sa mnogo parametara. Probija i budžet i vreme za preprojektovanje.
Nije to intervnecija tipa, koju ćemo boju pločnika ... Jedan potok sa vodopadom je malo veći građevinski i finansijki izdatak.
Ideja sa vodopadom je prosleđena, reakcije odozgo su pozitivne ali je rečeno da je sada kasno. Zato i kažem da energiju treba koncetrisati na lokacije za koje nije kasno. Na žalost, BG je suviše zapušten i takvih lokacija ima koliko oćemo.