Šta je novo?

Izbori 2025

Koji kontekst? U čemu si se prepoznao? Poput tebe osvrnuo sam se na suprotna iskustva ljudi koji su izbegli direktno u Beograd jer su imali nekog tu i koji su kao vršnjaci bili prihvaćeni. Različita su iskustva.
У том случају ок.
Да се на време оградим и објасним да не бих стварао могућу забуну и послужио за погрешна тумачења 🙂

Nešto što mi se mota po telefonu zadnjih par dana. Taman dobro došlo za ovu tekuću diskusiju...

parola-kojom-se-ovaj-narod-vodi-evo-30-godina-nema-veze-v0-yodhbl2uvs4g1.jpeg

I sad kao neko od nas treba da gradi zajednicu i bolju budućnost sa takvim likovima... Ma idi begaj. A puna je Srbija takvih.

Inače slika nije baš 100% prikladna jer fali velika PVCom obložena i ko Las Vegas osvetljena kockarnica na ćošku zgrade. Ostalo je sve na mestu.

То ти је последица самоуправљања где су људи дресирани да им је Тита обезбедио и стан и посао и летовање.

У том случају ок.
Да се на време оградим и објасним да не бих стварао могућу забуну и послужио за погрешна тумачења 🙂

Na tebe sam se tada samo nadovezao, nego sam u istom dužem postu odgovarao i Deliji između ostalih... pa su letele misli i rečenice.

Ipak video sam da se samo nadopunjujete sa Delijom, niko da mu kontrira, da malo zakoči i da napravi neku ogradu, pa sam zato žustro odgovorio, misleći na njega.

Ako neko od nas Beograđana deluje nadmeno to je verujte mi u najvećem broju slučajeva nesvesno, morate nam u tom trenutku skrenuti pažnju ako vam nešto smeta a ne čekati da vam se sve skupi pa eksplodirati gde ne treba i napakovati nam i ono gde nismo krivi 😊 svakako je bez želje da povredimo drugog. To je prosto karakteristika većeg grada u odnosu na manji. Veća zatvorenost i držanje distance. Pomalo nabeđen govor. Ali tako nam deluju i ovi Rusi sada pa na kub.

Možemo da pričamo o svemu tome, i kako nama deluju drugi, svesni da pravimo stereotipe i da je opasno kad to radiš u funkciji da deliš Srbe na dobre i loše.

Ako neko od nas Beograđana deluje nadmeno to je verujte mi u najvećem broju slučajeva nesvesno, morate nam u tom trenutku skrenuti pažnju ako vam nešto smeta a ne čekati da vam se sve skupi pa eksplodirati gde ne treba i napakovati nam i ono gde nismo krivi 😊 svakako je bez želje da povredimo drugog. To je prosto karakteristika većeg grada u odnosu na manji.
Искрено, током 5 година живота у Београду нисам се сусрео са негативним стереотипима што се тиче мене лично тако да лично немам шта ни да замерим Београђанима.
"Подбадања" кроз стереотипе не рачунам јер је све рађено међу пријатељима у циљу хумора и забаве и ту није било ничег злонамерног.
Нити гајим некакав анимозитет према Београду и његовим становницима нити га видим као неко место које је боље и посебније у односу на остатак државе (осим чињенице да је глави и највећи град).
Јесам неколико пута од појединаца чуо доста незгодне коментаре на рачун, рецимо, "јужне пруге" или дијалекта којим говоре људи из, рецимо, Крушевца.
Или, рецимо, да се о неком делу и државе али и самог Београда говори на другачији начин у односу на неки други део али то је нешто што једноставно постоји у свакој средини и сваком граду и није специфичност само Београђана.
То свакако није нешто што је позитивно али једноставно је тако.

Poslednja izmena:
Срби су били и нажалост остали највећи и последњи Југословени.
Шта год ко о њој мислио и како год се она кроз историју показала то је једноставно чињеница.
У некој алтернативној стварности када би Хрвати сутра рекли "Браћо Срби, хајде да се помиримо и поново будемо браћа и поново направимо Југославију" убеђен сам да би огроман број Срба то прихватио оберучке без да пита пошто кошта.

Наравно, као и универзални приход и многе друге ствари...

Мени је ту највећа перверзија што су данас највећи југоносталгичари углавном грађанска екипа по Србији који никада нису ни живели са и поред других народа.

Малограђанска, не грађанска, не треба им давати тај епитет.

Da nije Krajišnika, deo između BG-a i NS-a bi bio pustara. Sada je to najrazvijeni deo Srbije, sa najviše firmi i radnih mesta. Ako izuzmemo divlju gradnju (država im dozvolila), taj deo Srbije se jeste razvio. Sa druge strane, HR je izgubila radnu snagu koja je uglavnom radila u fabrikama i bavila se poljoprivredom. Sada imamo situaciju da u tim krajevima nema jedne ovce, a da fabrike ne postoje. Milošević je pustio Srbe niz vodu jer ih je video kao topovsko meso i korisne budale koje treba da budu na meti Albanaca. Pritom mi je smešno da ih neko naziva dođošima, a cela Vojvodina je naseljavana kroz vekove Srbima. Stanovnici Bačke Palanke su poreklom iz Like, Crnogorci oko Vrbasa itd... Realno, da se Srbija nije punila Srbima iz HR i BIH, danas bi demografski bila pravi Meksiko.

Србија кроз целу историју има сеобе народа. Нпр. Новосађани потичу од Срба које су турци протерали из Београда, Шумадија и Западна Србија је већином пореклом из Црне Горе и Херцеговине, Личани тврде да вуку порекло са Косова, итд.

Da, a pre Tita inače sve bilo u odličnom stanju i na dobrom putu.

Pa upravo taj tvoj post i rezon su odraz uspeha ove vlasti, da su uspeli da ubede narod da veći deo svega lošeg potiče iz perioda 1945 - 2012, a sve pre ili posle toga je bilo super.

Starija je survanost Srba od Tita i 1945.
Није било сјајно, али је садашње стање свести у народу у највећој мери обликованк у самоуправљању.

Koji se se sve ovde neostvareni mamlazi pojavljuju i o čemu pričaju, pa to nema nigde, pri tom ne mislim na tebe i KlauKalasha, ali vidi se na koga mislim i ko deli Srbe i okreće na mržnju. I onda još navode da bi najrađe želeli Hrvatsku bez Srba i onda dodaj tu i Kruševac. Nešto isto bilo u Kruševcu? 😏 Ja ponovo imam najbolja sećanja na Kruševac i sećam se da su neki ljudi morali da prodaju kuće i odu s Kosova, ali ne i da su ih Kruševljani zajedljivo gledali i dočekivali. Prosto ja to sećanje nemam.
Noki, ti si u pravu za ceo komentar i tako i treba da se gleda.
Ali morao sam da ubacim Krusevljane jer sam vise puta cuo bas to "prodali tamo na Kosovu a ovde dosli". Svaki put kada sam to cuo sam reagovao, naravno, bez uspeha da promenim misljenje. Mnogo je vise onih koji ne misle tako, ali mi ovi jednostavno vise zapadnu za oko i iznerviraju me, pa zato na tu manjinu i obracam paznju.

Da nije Krajišnika, deo između BG-a i NS-a bi bio pustara. Sada je to najrazvijeni deo Srbije, sa najviše firmi i radnih mesta. Ako izuzmemo divlju gradnju (država im dozvolila), taj deo Srbije se jeste razvio.

Tzv. svečane sale su najjači primer toga. 😁 Gledam pre neki dan baš na tom potezu, 4 građevine svaka svoju politiku vodi, spojene u jednu i piše "svečana sala" i broj za rezervacije...

ali nema to veze sa pridošlicama ima toga generalno kroz Srbiju gde god da kreneš i nažalost dozvoljava se zadnjih 35 godina, mali biznisi prerastu u velike, objekti se naknadno spoje i nastane svečana sala.

Noki, ti si u pravu za ceo komentar i tako i treba da se gleda.
Ali morao sam da ubacim Krusevljane jer sam vise puta cuo bas to "prodali tamo na Kosovu a ovde dosli". Svaki put kada sam to cuo sam reagovao, naravno, bez uspeha da promenim misljenje. Mnogo je vise onih koji ne misle tako, ali mi ovi jednostavno vise zapadnu za oko i iznerviraju me, pa zato na tu manjinu i obracam paznju.

Ma iznerviralo me kad si napisao "dodaj tu i..." Šta ima da dodaje, može samo da mu se oduzme, kako i šta piše, nemoj da mu dodaješ brate molim te 😄 da si napisao dešavalo se u Kruševcu, u redu... Ovako ispalo svi se složili. Samo se nižu postovi saglasja. On decko drži slovo, ne zna gde udara, a vi aminujete. 😆 zato sam bio malo oštriji. Al zaista nisam čuo kritički ton prema ljudima odatle sem da bi se reklo da imaju para, više u nekom ekononskom smislu ako neko čeka dobru priliku da nešto proda, ništa osuđujuće. Dosta sam provodio vremena u KŠ kao mali, nekad i celo leto.

Нпр. Новосађани потичу од Срба које су турци протерали из Београда, Шумадија и Западна Србија је већином пореклом из Црне Горе и Херцеговине, Личани тврде да вуку порекло са Косова, итд.

Ima jedna perionica veša u koju ponekad odlazim i kad kažem prezime. "A ličko prezime", i ja htedoh da izustim da nije, al ona nastavlja "sve dobri ljudi" kao među njima nikad te neće prevariti... i ja zaćutao, nek bude ličko 😄 i uvek mi spomene ličko prezime, a ja joj namerno ne objašnjavam da sam sa granice sa Bugarskom po ocu, zanimljivo mi kako su ljudi ubeđeni da znaju tačno poreklo samo na osnovu prezimena.

I posle sam malo pretraživao, ima tog prezimena i u Lici, našao sam neka dva, tri Srbina na lokalnoj listi Milanovićevog SDP-a, tako da nas tehnički ima i u Hrvatskoj i na dobroj smo strani.

Има Срба и даље у Хрватској, ал су приморани да се не истичу пуно нажалост.

А презимена у западним крајевима су била специфичнија прича због самог система Аустрије и Аустроугарске.

Или презимена која не завршавају на "ић" већ на "ов" "ев" и "ски" па се појави нека бу**** да људе убеђује како не могу да буду Срби јер им се презиме не завршава на "ић".
Језиво.

Poslednja izmena:
Или презимена која не завршавају на "ић" већ на "ов" "ев" и "ски" па се појави нека бу**** да људе убеђује како не могу да буду Срби јер им се презиме не завршава на "ић".
Језиво.

Prezimena od preko Drine, koja zvuče pogrdno su srpska. A i druga, koliko samo ima srpskih prezimena koja se ne završavaju na ,,ić", ,,ov", ,,ev", ,,ski". Bundalo, Surla, Puzigaća, Poledica, Kostur, Kenjalo, Šuša, Pušara, Torbica, Arbutina,...Tih par mi sada padoše na pamet, a ima koliko hoćeš. Dok ima i Hrvata koji se prezivaju: Popović, Radović, Božić, Petrović,...

A i mnogo će pa pomoći te šetnje...
Eno videsmo od leta koliko pomažu.

Pomažu, odnosno pomagali su izbori, od 2012. pa do početka 2020ih. Ali ih je 2.5 miliona zombija i crva ignorisalo. Onda je režim, uz blagoslov Evrope, našao način da i njih masovno namešta, pokrade i na kraju i obesmisli.

Poslednja izmena:
Притом, уз овакву матицу која прстом не мрда за Србе у региону, до сада би једно трећина тих Срба постали Хрвати. И ово мало што их је остало се убрзано асимилију последњих 10ак година.
Ово си више пута писао, у последњих пар месеци, јасно је то свакако, али такође треба да кажеш да ми радимо сличну ствар, само на много суптилнији и мекши начин, без притиска. На Новом Београду има пуно оних с сумњивим презименима, неки су извадили ХР и Словеначке пасоше и отишли, наравно нелојални су овој држави. Други део се стопио с нама.
Суботица рецимо никад није била српска, више мађарска или шокачко-буњевачка. Од скоро је 51% Срба, тако да смо утврдили још један бастион према граници с Мађарском. Очигледно је да негде нешто губимо, а негде и добијамо системским планирањем и колонизацијом.
Отац моје супруге је чист Шокац, крштен у католичкој цкрви, као и његов отац и деда. Има ту менталитетску компоненту (ради док не цркнеш) што имају католици, која ме нервирала, али у суштини је добар човек и като црква га не занима. Човек се пре 20-30 година изјаснио Србином на попису јер се тако осећа и касније је упропастио тим чином мом шураку потенцијално вађење ХР путовнице и евентуалну емиграцију у Аустралију.
А друго, човек се 1991. плашио Хрвата, за време отаџбинско-одбрамбеног рата је био спреман да ратује с њима и да обуче нашу униформу...

Тако да, не треба бити искључив и ствари посматрати у једном правцу. Они нама у ХР отимају људе етномимикријом и притиском, 5-10% Срба је облачило ХР униформу у "Домовинском рату", док је код нас никог нико не тера и притиска, прилично смо нормалнији народ. С друге стране, Хрвати су изузетно досадни, смисао за хумор - нула, док код нас треба да упрегнеш мозак да сконташ дал се неко шали, зеза, измишља или је озбиљан... јер смо мајстори за духовитост и лагање. Коме се свиђа Србија, супер, коме не, увек може да извади пасош и проналази себи сличне, земља је велика, хвала Богу...

Vrh