Šta je novo?

Izbori 2024

Видим да се ту и тамо појави тумачење да је LRAD или неки сличан уређај коришћен из дрона. Испод је једно од њих.

Проблем са овим је што не постоји дрон који би могао да произведе ефекат струјања ваздуха који се осећа на тлу, а да истовемено остане непримећен.

У основи постоје две врсте дронова - дронови без крила, већ са низом малих елиса (од 4 до много, мултикоптери), и дронови с крилима, попут малих авиона.

Мултикоптери заиста гурају ваздух "на доле", као и хеликоптери, и то онда може да се осети као струјање на земљи. Међутим, да би мултикоптер произвео такав ефекат, мора да буде доста велик и да лети прилично ниско (не више од петог спрата). Истовремено, мултикоптери све и да су им мотори потпуно нечујни производе јако велику аеродинамичку буку (од струјања ваздуха) која не може никако да се сакрије, и та бука је јако високе фреквенције, као зубарска бушилица, не може да се не примети, и долази из лако препознатљивог извора. Такав лет, нарочито у достојанственој тишини, би сви чули и непогрешиво детектовали. Мултикоптер може да неутралише ефекат буке ако лети јако високо (више од 300 м изнад тла), међутим, у том случају не може да произведе ефекат струјања ваздуха на доле (downwash). Такав ефекат се на земљи не осећа ни од хеликоптера који лети на истој висини.

С друге стране, дронови са крилима (попут малих авиона) производе турбулентно струјање иза себе. Ово струјање може да осети само неко ко непосредно лети иза њих, али то струјање се расипа у околној атмосфери и не може да дође до земље (осим у екстремним случајевима, нпр. А380 у јако јако јако ниском лету).

Зато мислим да теорија са дроном није објашњење. Међутим, ја немам дилеме да је неко употребио нешто опако и недозвољено, и корак по корак утврдићемо тачно шта, пошто режиму очигледно није стало да се сазна истина (штавише, очигледно му је стало да се истина систематски сакрива, али колико су способни да систематски ураде било шта, толико је успешно и сакривају).

1742463671288.png

• Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Наш протест је стигао и до Јапана. Телевизија Токио је извештавала о овоме.

Како је кренуло, и биће тако.
1742465244895.png

Poslednja izmena:
Vrh