Пантограф
Professional
- Učlanjen(a)
- 23.04.2012.
- Pohvaljen
- 48.714
Moram da napišem još nešto u Miloševićevu odbranu, mislim da sam to našao u jednom radu istoričara Koste Nikolića: Kaže da je u jesen 1991.na Konferenciji u Hagu Milošević pristao na Karingtonov plan o labavoj jugoslovenskoj konfederaciji.
Ono što je zanimljivo, kaže se da su mu po povratku u Beograd, hm, da kažem blago-pripretili, da li JNA, da li neke klike iza kulisa, Crkva, intelektualci, ne zna se pouzdano ko je sve učestvovao u tom sastanku vrha države-da Srbija nikako ne sme da pristane na takav razlaz i avnojevske granice, tako da je na sledećem sastanku u Hagu Milošević odbio plan.. pa je onda zaprećeno i Bulatoviću da i Crna Gora povuče svoj pristanak..
Tako da je tada propuštena poslednja prilika da se kriza završi pre onog najvećeg haosa.
Kako bilo, odlučujući faktori u vrhu Srbije hteli su da izvrše promenu granica. Nisu razumeli da to svet neće prihvatiti, da bez saveznika tako nešto nećemo dobiti i na kraju smo propali.
Z4 nije prihvaćen jer Miloševiću nije odgovarao, pošto bi takvu autonomiju morao da da Albancima na Kosovu.
Srbi u Hrvatskoj Beogradu nisu bili mnogo važni, što se i videlo pri padu Krajine, oni su samo iskorišćeni kao moneta za potkusurivanje. Bosna je bila glavni cilj.
Na kraju, ništa nismo naučili iz svega toga, deluje izvesno da ćemo opet dobiti po nosu i da je budućnost R. Srpske na staklenim nogama..
Da, potcenjuje se uloga JNA, koja je krajem osamdesetih bila jedini preostali relikt tvrdog socijalizma u zemlji. Bio je svestan Milošević toga još kako, pokušao je on, sa generalom Negovanovićem kao republičkim ministrom odbrane, da napravi i srpsku vojsku, ali nisu dali. Kasnije je preko Šešelja udario na Đeneralštab, otprilike kad i na saveznu Udbu.
Takođe se na ovim stranama prenebregava uticaj ekipe iz Simine ulice proširene za Dobricu Ćosića, koja je tvorila srpsko javno mnenje, a Milošević ga je posle 8. sednice samo uzjahao. Ti ljudi upravo nisu imali osnovna znanja o svetu u kojem žive. Nedavno sam na Trezoru RTS-a gledao intervju sa Mihizom iz 1983. i ostao sam šokiran stepenom mitomanske svesti, koji je čak i iz nepolitičkog razgovora izbijao: Savremena srpska kinjiževnost je jedna od najznačajnijih u Evropi. Pita ga novinar da argumentuje, on kaže: Pa eto, imamo npr. sjajnu književnost za decu, pomenimo Branu Crnčevića... Sramota mene bilo posle 40 godina da gledam. Naravno, to je tako kad već u susednoj zemlji poput Austrije u tom trenutku imaš dva živa velikana - Hadkea i Bernharda - od kojih si imao prevedenu jednu i po knjigu, i to u Zagrebu, a da ne pričamo o daljim jezicima - pa onda, logično, ni ne znaš kako ljudi drugde pišu. Ali Brana Crnčević! Lazanski postao vodeći ekspert tako što je, po sopstvenom priznanju, u londonskoj knjižari kupio publikaciju Jane`s all the World`s Aircraft i posle je prepisivao u zagrebačkim novinama, a narod gutao. Drugorazrednost na delu.
Nedovoljno poznavanje sveta i objektivna neukost - Vladislav Jovanović je svedočio da ministar informisanja Ratomir Vico nije znao šta je to lobiranje - jesu ono što je presudilo Srbiji. A to jeste, primarno, posledica tadašnjeg našeg političkog sistema. Možda baš taj "sopstveni put", samoupravljanje, nesvrstanost... (bar da su završili kurseve u Moskvi, nego su se `48. vratili ne položivši ispite). Jesmo li mi imali kapacitet da nosimo civilizacijske promene? Smešno velika ambicija, rekao bih, sa zastrašujućom cenom. Više nismo toliko mimo sveta, ali je društvo generalo izrazito neinteligentno. Nema originalne misli u Srbiji, samo verglanja, bandoglavljenja, istrajavanja u tuposti, to je u osnovi močvara - a močvaru ponekad neko dođe i zatrpa peskom na silu, ako mu smeta.
(Da pomenemo i da strateški genij zemlje koja se razračunava sa Hrvatima - tako što se prvo zavadi sa Slovencima - treba da se izučava na svim sveučilištima, na studiju "Mamlazi i bilmezi", ali i da su Slobi za taj idijotski manevar podlogu napravili i Mihiz, Bora Čorba, kao i Đorđe Balašević. Zdesna na levo! Malko smo retardirano društvo, ipak.)
Poslednja izmena: