Ne znam ko ti je ta Latinka, da je neki odlučujući igrač koji je direktno odgovoran ili za zlo, ili za dobro, za nju bi znao. Odnosno, očigledno neko nebitan, nedostojan poguglati. Ako je ta Latinka, recimo, možda, govorila "Kosovo formalno dati Albancima", tu ima isto onoliko izdajničkog kao kada mama sinu kaže "ubiću te što si mi slomio vazu". Sa druge strane, u pravnoj državi se mami koja ubije sina sudi za ubistvo, a potpisniku "Briselskog sporazuma" se sudi za izdaju. Ako je ta Latinka i govorila to što sam napisao, očigledno je to Srbija protiv nasilja ignorisala na njenim časovima. Premda, znajući lično mnogo aktera NDMBGD i MORAMO, i da se u njima skupilo mnogo ne-turbo, nego pravog patriotizma, koji se ostvaruje kroz usmereno građansko delovanje vezano za biciklizam, ekologiju i još gomilu drugih relevantnih tema. Znam da tu ne postoji ni jedan ni dominantan učitelj u toj dosta samoukoj skupini, koja je učila pipanjem po mraku najviše.
Prvo, da definišemo pojmove, izdaja, nevinooptužena izdajolikost, i državotvornost, pre nego što krenemo da se razbacujemo teškim rečima.
Izdaja: Bez-ratno-prisilno odricanje od svoje državne pozicije na delu teritorije (na primer, potpisati "Briselski sporazum"), rasturanje Četvrte armije u paramparčad ukidanjem nacionalne železničke stanice, pretapanje u stari metal upotrebljivih vagona i drugih sredstava iste, naglo smanjenje kadrovske baze iste, preskakanje cele jedne namenski školovane generacije za zapošljavanje u istoj, ustupanje sa ili bez materijalne nadoknade rudnika strancima, ustupanje aerodroma stranoj kompaniji, prodaja poljoprivredne zemlje ne-državljanima, ugrožavanje gradnjom strateške zone vodoizvorišta (Tesla grad u Makišu, Nacionalni stadion takođe na vodoizvorištu).
Nevinooptužena izdajolikost: Javno razmatranje pristupanja različitim političko-ekonomsko-vojnim savezima, pogotovu za malu državu. Srbija je istorijski maltene neprekidno vazalna država, pod Vizantijom, Austrijom, Mađarskom, Turcima... i samo istorijsko-politički potpuno nepismen čovek bi vazalne vladare po kojima se nazivaju skoro sve glavne ulice u Beogradu nazvao izdajnicima. Imamo par vladara (na primer Karađorđe, S.Milošević) koji su i lično nastradali zato što nisu shvatili ili nisu želeli da shvate kako pravilno voditi politiku male države i malog naroda. Takva sudina čeka i Vladimira Zelenskog, koji je svoju zemlju doveo u srpsku poziciju ničijeg saveznika na nekoliko decenija.
Državotvornost: To je sve ono što je suprotno od izdaje, a u moru političke nepimenosti u Srbiji, neke znake pismenosti pokazuju tek NDMBGD, po neko iz Dveri i Narodne stranke. Pa čak je i Preletačević Beli zastupao bar nešto od državotvornosti za razliku od radikalsko-zavetničke turbo desnice.