Šta je novo?

Izbori 2024

Ako postoji jedinstveni birački spisak, kako to da redni broj u izvodu iz biračkog spiska nije isti u pozivu za gradske i parlamentarne izbore?

Cuo sam neporverenu glasinu da ce se dojave o bombama koristiti u nedelju. Posto su glasaci SNS disciplinovani oni obicno glasaju ujutru. Posle 12h bice navodno te dojave i izbori ce biti prekinuti.

Drugu stvar je izrekao novinar Dejan Zlatanovic ovde:
oko 43. minuta
Navodno, u Becu su odrzani prelmininarni razgovori izmedju dela SPN i SNS, pod pokrovitelsjtvom Bebe Popovica.
Pravi se dogovor kako dalje zajedno.

Ако избори на x бирачких места буду понављани неколико пута (видети под Вељики Трновац), имајући у виду надолазеће празнике, коначни резултати могу бити објављени тек на пролеће наредне године.

С друге стране, евентуалне паузе у гласању (са или без продужетка) отварају простор за махинације и могу се лоше одразити на излазност. Питање је како би се опозициони чланови БО снашли у тим пипавим околностима.

Опет Стефке.
У последњем предизборном издању емисије „Реч на реч” опозиција јесте оставила релативно добар утисак, углавном захваљујући томе што није било режимског асистента из СПС-а и што је била бројчано надмоћна.
Највећа штета ће произићи из тога што се кључни актери деснице нису ујединили по узору на СПН.

Cuo sam neporverenu glasinu da ce se dojave o bombama koristiti u nedelju. Posto su glasaci SNS disciplinovani oni obicno glasaju ujutru. Posle 12h bice navodno te dojave i izbori ce biti prekinuti.

Drugu stvar je izrekao novinar Dejan Zlatanovic ovde:
oko 43. minuta
Navodno, u Becu su odrzani prelmininarni razgovori izmedju dela SPN i SNS, pod pokrovitelsjtvom Bebe Popovica.
Pravi se dogovor kako dalje zajedno.
Ne mora svaka glupost da bude tačna.

Šta bi sa Zloranom Mihajlović, ni traga ni glasa od nje u ovo predizborno vreme..

Изузетно лош текст, препун вађења из контекста и ослобођен тражења узрока за било шта. Пример како идеолошко лудило убије интелектуалца. Антонић се њиме сврстава на другу страну исте медаље - у основи је једнак некима од људи о којима пише (међу којима сигурно није нпр. М. Јерговић, који је чак написао роман у којем хрватски навијачи у Загребу иду по зградама и бацају Србе са прозора, а у другом сугерише да је и сам могао бити четник у Другом светском рату - вероватно би био међу првих пет закланих "домаћих издајника" да се у Хрватској врати 1941. - и истинска је и безочна дрскост или тешко незнање овакав текст почети његовим поменом).

(Маните се самозадовољавајућег, онанишућег "национализма", посебно његових "интелектуалних" форми. то није патриотизам. Само то не може никад да буде. Овај тип не жели да живи у бољој држави, он жели да д... уз своје мисли. Њему је све страва.)

Poslednja izmena:
Izuzetno dobar tekst. Katalog bede srpskih liiberala i prozapadnih intelektualaca. Oni su u pravu jada tvrde da je Srbija i dalje orijentalna drzava, ali im ne pada na pamet da izadju iz kruga dvojke i porazgovaraju sa ljudima koji tamo zive.
Egzistencoja tih intelektualnih krugova vezana he za trajno odrzavanje Srbije u bedi. Zapad je a priori dobar za njih i sve je dobro sto odatle dolazi, pa i bombe ili kopanje litijuma. U jednom uvrnutom smislu, ta napredna vokisticka Srbija noje u stanju da sakrije svoj naprednjacki mentslni sklop. I zato "svi jesu isti" i zato mi u nedelju nemamo izbora nego glasamo nadajuci se manjem zlu. Racionalno znamo da ce nas politicari izdati cim se ukaze prva prilika.

Antonić inače živi u mom kraju, ali ne bi se osvrtao na njega. Učestvovao sam u organizaciji završne konvencije Srbije protiv nasilja i bila mi je čast da nosim zastavu. Shvatio sam nošenje zastave kao vraćanje države koja nam je oteta i privatizovana. Tako isto i ljudi kada im u okviru kampanje Srbije protiv nasilja- Zeleno-levog fronta kucamo na vrata čim vide plave flajere misle da smo SNS jer su plava, bela i crvene boje boje koje je SNS srozao do te mere da ljudi misle da samo oni smeju da ih koriste.

Neobičan je osećaj kada pokucate na preko 1000 vrata i popričate sa ljudima. Deo su za vlast, deo se obraduje kada shvati da ste opozicija, a deo je i apstinenata koji smatraju kao neki forumaši da su svi isti. Naša glavna poruka je da građani izađu na izbore i glasaju za opoziciju, bukvalno sam ubeđivao nekoliko građana da glasaju za DSS umesto za Zavetnike..

Najsigurnija je promena koju sami napravite i ja to uz velike žrtve vremena i energije volonterski činim kao neko u vrhu Zvezdarskog odbora Zeleno levog fronta, i kao neko ko se nada da će uticati od ponedeljka na saobraćaj i komunalni red u Beogradu.

Izađite ljudi u nedelju na izbore i glasajte, moramo da sklonimo SNS, SPS, SVM, PUPS, JS i ostale parazite sa vlasti koje se ponašaju kao da im je vlast dedovina, posle ćemo videti ko je od nas iz opozicije sposobniji, pametniji i lepši. Jedino promenama i pokušajima nešto možemo da uradimo, to je jedina šansa da se trgnemo i pokušamo da spasimo ovo društvo i Srbiju.

vrata do vrata srbija protiv nasilja zeleno levi front mirijevo.png

Zvoniti ljudima na vrata i ubedjivati ih. Nije li to nesto odvratno i nasilno? Nesto sto rade upravo naprednjaci. Ljudi znaju da su u
izbori. Ako nece da glasaju, ostavite ih na miru.

@MC_ Polutajni ili tajni dogovori između političkih neprijatelja nisu ništa istorijski novo. I EX-JU lideri su imali tajne dogovore, a teško da bi ih mogli nazvati prijateljima. Pa u Drugom svetskom ratu, svako je sarađivao sa svakim kada mu je to odgovaralo.

Još davne 2009-te kada smo branili Zvezdarsku šumu, upozorili su nas da je Đilas izuzetno sujetan. A to je sa hrišćanske strane greh gordost. Suprotnost gordosti je smirenost, uključujući i kada te vređaju. To znači da ga uvredljive reči čak više pogađaju od običnog čoveka. Nema čoveka u Srbiji nad kim su se toliko politički iživljavali kao nad Đilasom. Neko ko nema vrlo ozbiljan integritet i dostojanstvo to ne bi izdržao, a integritet je Đilas pokazao još kao gradonačelnik. Ko je dve decenije do njega i deceniju posle njega imao toliko uspešnih i u roku sprovedenih gradskih projekata? Ko je posle njega imao integritet da kaže "za sada odustajem od metroa, zato što ne mogu da završim taj projekat". Iskreno, prezirao sam ga dok je bio na vlasti, ali sam u međuvremenu shvatio da je za Srbiju on za sada politički maksimum. Mislim da je zdravo da se makar i tajno sa Vučićem dogovori mirna primopredaja vlasti u Beogradu sa minimumom sukoba, ne zato što je to najbolje, već zato što nam ostatak opozicije nije dovoljno zdrav i zreo.

Zamisli sledeći moj razgovor pre jednog meseca sa, sada neću tačno reći kim iz opozicije:
- Šta ste smislili za Voždovac?
- Žuta traka BRT na mestu zaustavne na autoputu.
- To je ludost. Autoput je loše integrisan sa naseljima, ljudima trebaju dostupna stajališta. Krajnja desna traka se preseca sa uključenjima i isključenjima za kola. Da na svakoj opštini bar po jedan ozbiljan projekat, a što je Beogradu dostupno. Nije Beograd toliko sisromašan, da nema za ništa osim crtanja linija na putevima. Na autoputu istočno od Autokomande nije toliko problem kretanje po pravcu autoputa, već poprečna kretanja. Dakle, nova petlja Dušanovac, nadvožnjak Ljermontova sa nadovezivanjem na Mokroluški bulevar u Medaku, dodatni nadvožnjak sa 2 trake kod Plavog mosta. Bilo koji od tih projekata, sa ozbiljnom biciklističkom stazom, pri čemu prvi i treći obavezno sa žutim trakama poprečno na autoput bi bili važni i uspešni projekti. A BRT praviti po Ustaničkoj, kroz naselje. Uz to, na samom pravcu Ustaničke treba razmatrati podvožnjake. Nisu bezveze 17 i 31 kroz naselje, a ne na autoputu...
- Voždovac smo zatvorili, više ne menjamo.

Da treba imati prostiji pristup narodu od mog detaljnog, harizmu, u politici je nastup važniji od reči, to je tačno. Ali pored toga treba imati zdrav odnos prema zakonima/projektima/reformama/konkretnim sa čime nastupaš pred biračima. A ne da obećavaš metro, za koji je Đilas priznao da je preveliki zalogaj za njegov tim, a ostatak saobraćaja, kanta žute farbe? A Đilas je jedini dokazano sposoban za mostove, bulevare sa eksproprijacijom, kupovinu tramvaja i trolejbusa, naš tužni vrhunac.

Zvoniti ljudima na vrata i ubedjivati ih. Nije li to nesto odvratno i nasilno? Nesto sto rade upravo naprednjaci. Ljudi znaju da su u
Ne, zapravo nije odvratno, nezakonito niti nasilno. SNS ima sve nacionalne medije, sve resurse javnih preduzeća i jedino direktnom komunikacijom sa građanima možemo da ohrabrimo građane i pobedimo SNS i satrape. Mi koji radimo od vrata do vrata smo uglavnom kandidati, a ne neki bezimeni partijaši koji to rade jer su zaposleni preko SNS-a u opštini ili komulanom preduzeću. Ako građani ne žele da pričaju izvinimo se i idemo dalje. Nemamo spiskove građana iz biračkog spiska ili PIO fonda, ne znamo kome kucamo na vrata. Ne nosimo mito u vidu poklona već samo flajer i hemijsku. Dobar deo građana se ohrabri i žele da se komunicira sa njima jer su uplašeni i apatični jer im SNS stalno dolazi na vrata čime ih gura u apstinenciju i širi strah. Recimo kod Đerma je SNS bio 4 puta za dve nedelje.

Informiši se o praksi door to door kako se ova metoda zove na engleskom.

Nema čoveka u Srbiji nad kim su se toliko politički iživljavali kao nad Đilasom
O ne, imamo velikomučenika ava... Glup narod koji napada čoveka što je peder, što mu je ćale šiptar umesto što je uzurpirao državu. Tako je ovaj tajkun i lopov. I onda imaš polarizaciju, jedne koji ga pljuju, druge koji ga žale, a svi lopovluci i od jednog i od drugog prolaze nekažnjeno.

Ja sam u Srbiji imao dve nestranačke situacije u kojima sam kucao ljudima na vrata. Jedna je kada sam 2013. sakupljao potpise za tramvaj za Kumodraž, druga kada sam 2014. popisivao žrtve poplava u Ripnju, i zapisivao kakve probleme imaju. Oba puta, ljudi su vrlo otvoreni da prime nekoga kući, kažu mu svoje probleme. Sa ogromnim članstvom, SNS tu ima stratešku prednost, i imaju veliku bazu znanja šta narod stvarno misli. Sada kako je obrađuju to je drugo pitanje, ali sam primećujem da su u predgrađima uradili mnogo manjih relevantnih projekata, ne samo asvaltiranje ulica i osvetljenje. To je i zato što u mnogo većoj meri računaju na predgrađe kao biračku bazu. Svaka čast Vučku (Vučković ne Vučić), ali treba armija posvećenih ljudi, uključujući i predgrađe. U Meljak dan danas ne dolazi hitna pomoć, tamo ljudi umiru od nečega od čega u gradskoj zoni BG ne umiru, a to je samo jedan od elemenata lošeg odnosa prema ljudima.

zanimljiv clanak
MIslim da ce liberalna Evropa umreti. Sporo i u mukama.
Ona vise nema ni kolonijalnu ni rusku bazu resursa.
500 godina kolonijalne dominacije se zavrsava. Jedna civilizacija bazirana iskljucivo na pljacki nestaje.
Sada i Indijci i Kinezi i Iranci i Brazilci prave cipove i avione.
Moraju da se snalaze na tzv slobodnom trzistu sto je njihov recept.

@MC_ Polutajni ili tajni dogovori između političkih neprijatelja nisu ništa istorijski novo. I EX-JU lideri su imali tajne dogovore, a teško da bi ih mogli nazvati prijateljima. Pa u Drugom svetskom ratu, svako je sarađivao sa svakim kada mu je to odgovaralo.
Dobro. Djilas je mozda najveci domet sada. U odnosnu na ostatak opozicije, u odnosu na likove kao sto su Bosko O. profesor Obradovic, DObrica ili Zelenovic on deluje mnogo ozbiljnije.

ALi pregovori. Zasto bi se pregovaralo o primopredaji vlasti kad je to utvrdjeno zakonom i jasno?
Mislim da kroz te pregovore, mafije regiona i investitori zele da obezbede da se za njih nista ne promeni ako dodje do promene vlasti.

Sto se tice door to door prakse, dozivljavam je kao negativnu. Sto zbog Jehovinh svedoka (subotara) sto zbog SNS.

Sto se tice door to door prakse, dozivljavam je kao negativnu. Sto zbog Jehovinh svedoka (subotara) sto zbog SNS.

Rekao bih da je to jedna od onih stvari koja nije a priori ni pozitivna ni negativna, nego zavisi od načina na koji to radiš i sa kojim ciljem, kao i šireg konteksta.

U ovom momentu kad su manje-više svi nacionalni mediji pod kontrolom SNS-a, i većina štampanih medija, treba pronaći način da se komunicira sa narodom. Internet je suviše bezličan za političko delovanje.

Da ne idu bilo bi ‘opoziciju ne zanima narod’ ‘nemaju ljude na terenu’ ‘samo su na tviteru’.

Antonić inače živi u mom kraju, ali ne bi se osvrtao na njega. Učestvovao sam u organizaciji završne konvencije Srbije protiv nasilja i bila mi je čast da nosim zastavu. Shvatio sam nošenje zastave kao vraćanje države koja nam je oteta i privatizovana. Tako isto i ljudi kada im u okviru kampanje Srbije protiv nasilja- Zeleno-levog fronta kucamo na vrata čim vide plave flajere misle da smo SNS jer su plava, bela i crvene boje boje koje je SNS srozao do te mere da ljudi misle da samo oni smeju da ih koriste.

Neobičan je osećaj kada pokucate na preko 1000 vrata i popričate sa ljudima. Deo su za vlast, deo se obraduje kada shvati da ste opozicija, a deo je i apstinenata koji smatraju kao neki forumaši da su svi isti. Naša glavna poruka je da građani izađu na izbore i glasaju za opoziciju, bukvalno sam ubeđivao nekoliko građana da glasaju za DSS umesto za Zavetnike..

Najsigurnija je promena koju sami napravite i ja to uz velike žrtve vremena i energije volonterski činim kao neko u vrhu Zvezdarskog odbora Zeleno levog fronta, i kao neko ko se nada da će uticati od ponedeljka na saobraćaj i komunalni red u Beogradu.

Izađite ljudi u nedelju na izbore i glasajte, moramo da sklonimo SNS, SPS, SVM, PUPS, JS i ostale parazite sa vlasti koje se ponašaju kao da im je vlast dedovina, posle ćemo videti ko je od nas iz opozicije sposobniji, pametniji i lepši. Jedino promenama i pokušajima nešto možemo da uradimo, to je jedina šansa da se trgnemo i pokušamo da spasimo ovo društvo i Srbiju.
Озбиљно подржавам шта радиш и приступ који си описао. Зелено-леви фронт не може бити даљи као политичка опција од мојих ставова, једино су господа на власти даља али они и нису политичка опција, они су интересна група.

... и да, не слажем се око овога за ”дедовину”. Грешиш, власт за њих и јесте дедовина јер су многима од њих и родитељи и деде/бабе били високи чиновници КПЈ. Зато и јесмо ту где смо 23 године од 5.10. Зато је време да то прекинемо у недељу.

Da ne idu bilo bi ‘opoziciju ne zanima narod’ ‘nemaju ljude na terenu’ ‘samo su na tviteru’.

Zar se to ne radi tako sto se zakaze skup u nekoj lokalnoj sali ili kafani?
Ovako, ljudi ne vole kad im neko dolazi na vrata.

... и да, не слажем се око овога за ”дедовину”. Грешиш, власт за њих и јесте дедовина јер су многима од њих и родитељи и деде/бабе били високи чиновници КПЈ. Зато и јесмо ту где смо 23 године од 5.10. Зато је време да то прекинемо у недељу.
Zar mislis da se takva ukorenjena tradicija moze prekinuti izborima?

Zar mislis da se takva ukorenjena tradicija moze prekinuti izborima?
То је први корак али свакако не и довољан. Следећи кораци су растављање одређених служби и институција на саставне делове и састављање нових који ће заправо радити у служби народа који их и плаћа. Спровођење постојећих закона од којих је најбитнији о пореклу имовине и новца. Много тога још је потребно али за све то је потребно да 18.12. неко други има више гласова.

Zar se to ne radi tako sto se zakaze skup u nekoj lokalnoj sali ili kafani?
Ovako, ljudi ne vole kad im neko dolazi na vrata.
Мени су на врата само дошли из СНС-а. Опозицију нисам видео од како постоји СНС као странка.

Vrh