Šta je novo?

Izbori 2024

Излазак на изборе је тек основ свих основа. Ако вам је Србија у срцу:
- Будите контролори/посматрачи
- Овладајте неким софтвером корисним за преглед резултата избора и откривање евентуалних нелогичности и сумњивих ствари. Нећете веровати шта све може да се спозна паметним коришћењем Ексела, а да не помињем напредније програме за статистичку анализу
- Детаљно прођите кроз списак за ваше бирачко место и укажите на то ко је мртав, одавно ван земље, сигурно одсутан на дан избора итд.
- Темељно упознајте изборни механизам, а нарочито његове слабе тачке
- ....

Будите контролори/посматрачи
Sa ovim sam hteo da odgovorim na onaj deo diskusije da je "glasanje uzaludno jer dovlače glasače iz regiona". Na prethodnim izborima sam glasao, u Beču, gde je bio ogroman odaziv ljudi i čekao sam bar sat vremena u redu, ako ne i više. Tu sam pričao sa jednim kontrolorom neke od opozicionih stranaka, koji je rekao da ih ima tek par i da se praktično bore protiv naprednjačkih kontrolora koji pokušavaju sve kako bi nekako uticali na glasanje i varali. Tada je rekao da je to i najveći problem u Srbiji, jer se malo ljudi informiše, malo ljudi poznaje prava i malo njih zna da mogu biti kontrolori na glasanju. Zbog toga je naprednjacima vrlo lako da bilo kako nameste izbore, posebno u manjim mestima gde sigurno ima bar jedan naprednjak na visokoj poziciji. I zbog nedostatka kontrolora, a i generalne bezbednosti istih, su izbori takvi kakvi su i zbog toga su birački spiskovi... u kur...

Koji kontrolori, kakvi birački spiskovi? Imamo vlast po meri ovog ludog naroda... I možete ovde da razglabate do decembra da sigurno pada, ja smem da se opkladim da nema ništa od toga. Gledajte taj čemer opozicione scene, pet stranaka jedva prebacuje bedni cenzus od 3%, od toga pola koketira sa Vučićem...

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Nešto mi je zapalo za oko gledajući ovo istraživanje.

Podržava ulazak Srbije u EU - 20.5%
Podržava ulazak Srbije u NATO - 7.5%
Misli da je Rusija najviše kriva za rat u Ukrajini - 11.5%
Podržava uvođenje sankcija Rusiji - 9.2%.

Dakle, postoji ozbiljan broj birača izrazito prozapadno, pro-NATO i antiruski orijentisan. Na osnovu ovih brojeva je minimum 7.5%, ja bih rekao da tu ima i celih 10%.

Na političkom spektru ne vidim nijednu stranku koja otvoreno i tvrdo zastupa sve ovo. Bukvalno kompletna opozicija levitira između dva ekstrema, ne bi li napabirčila malo i od jednih i od drugih. Čuveni catch-all. Sve političke organizacije i činioci, koji možda privatno i dele ove stavove, se plaše da se opredele i jasno se profilišu, u strahu od onih 90%, umesto da budu mudri i uhvate tih 10%, pa da grade odatle.

Poslednja stranka tog tipa je bio LDP, koji je jedno vreme osvajao i respektabilan broj glasova, ali je od starta bio bezveze i nije imao nikakvu budućnost - zato što Čeda Jovanović i ekipa. Da ne trošim reči o njemu :D

Poslednja izmena:
Inace, izbori se moraju bojkotovati jer nisu ispunjeni zahtevi protesta. Zar to nije jasno kao dan, neka me ispravi neko ako gresim?

Zasto smo onda protestovali i koja je poenta svega? Spiskovi nisu sredjeni, mediji nisu oslobodjeni...

Valjda je ideja ako se ne ispune zahtevi, Srbija staje, odnosno bojkot? Zatvaramo autoputeve, ne izlazimo na izbore, gradjanska nepuslosnost...

Ima li iko hrabar iz opozicije da to kaze? Ili su namirisali svi da ce dobiti jos mandata, a i negde neku opstinu?

• Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Nešto mi je zapalo za oko gledajući ovo istraživanje.

Podržava ulazak Srbije u EU - 20.5%
Podržava ulazak Srbije u NATO - 7.5%
Misli da je Rusija najviše kriva za rat u Ukrajini - 11.5%
Podržava uvođenje sankcija Rusiji - 9.2%.

Dakle, postoji ozbiljan broj birača izrazito prozapadno, pro-NATO i antiruski orijentisan. Na osnovu ovih brojeva je minimum 7.5%, ja bih rekao da tu ima i celih 10%.

Na političkom spektru ne vidim nijednu stranku koja otvoreno i tvrdo zastupa sve ovo. Bukvalno kompletna opozicija levitira između dva ekstrema, ne bi li napabirčila malo i od jednih i od drugih. Čuveni catch-all. Sve političke organizacije i činioci, koji možda privatno i dele ove stavove, se plaše da se opredele i jasno se profilišu, u strahu od onih 90%, umesto da budu mudri i uhvate tih 10%, pa da grade odatle.

Poslednja stranka tog tipa je bio LDP, koji je jedno vreme osvajao i respektabilan broj glasova, ali je od starta bio bezveze i nije imao nikakvu budućnost - zato što Čeda Jovanović i ekipa. Da ne trošim reči o njemu :D
То је ограничен домет и са тиме може само да се паразитира у парламенту, евентуално држи нека мала општина у Војводини и то је то. Већ виђено са Чедом и ЛДП. Појео их СНС очас.
Али ево имамо сада Зоку коридорку са Шормазом и Пак. :)

Хтедох да наведем ЛДП пре твог едита. На папиру, ту су и ЛСВ, СПО, неке мањинске странке и пар опскурних опција (у смислу видљивости). Да, таквих људи има више него што мислимо, они су тихи. Међутим, то је ипак „господа”, „ноблес”, многи од њих ни не излазе на изборе, а они који излазе су као бирачко тело строги и често је потребно много тога да би им се извукао глас, тако да се не исплати „улагати” у тај део плебса.

Да не помињем да би се избијање ЛДП-а 2.0 косило са идеалом укрупњавања политичке сцене.

Poslednja izmena:
1696172789183.png

Opet…dugo ga nije bilo 🤪
Izaš’o novi snimak pa mora da smišlja priču.

Koji kontrolori, kakvi birački spiskovi? Imamo vlast po meri ovog ludog naroda... I možete ovde da razglabate do decembra da sigurno pada, ja smem da se opkladim da nema ništa od toga. Gledajte taj čemer opozicione scene, pet stranaka jedva prebacuje bedni cenzus od 3%, od toga pola koketira sa Vučićem...

cenzus ze biti 5% ja mislim.
jasan je beznacaj svih osim Djilasa

Inace, izbori se moraju bojkotovati jer nisu ispunjeni zahtevi protesta. Zar to nije jasno kao dan, neka me ispravi neko ako gresim?

Zasto smo onda protestovali i koja je poenta svega? Spiskovi nisu sredjeni, mediji nisu oslobodjeni...

Valjda je ideja ako se ne ispune zahtevi, Srbija staje, odnosno bojkot? Zatvaramo autoputeve, ne izlazimo na izbore, gradjanska nepuslosnost...

Ima li iko hrabar iz opozicije da to kaze? Ili su namirisali svi da ce dobiti jos mandata, a i negde neku opstinu?
oni se nadaju nekoj opstinici gde bi lepo krali, izdali su protest, izdali su gradjane, izdali su zrtve, bas kao i Hulja.

Bas tako. Stavljanjem cenzusa na 5% opozicija ce biti eleiminisana.

Што се тиче бојкота, ево видимо како пролазе срби на Косову у покушају бојкота куртијевог система - намеће се власт, тренира се строгоћа, примењује се насиље и правно и физичко, и формално и неформално. И НАТО протекторима је све то ок. Исто би било и код нас да нпр. 90% Врачара бојкотује изборе и победи неки СНС баја са 7%.

Што се тиче бојкота, ево видимо како пролазе срби на Косову у покушају бојкота куртијевог система - намеће се власт, тренира се строгоћа, примењује се насиље и правно и физичко, и формално и неформално. И НАТО протекторима је све то ок. Исто би било и код нас да нпр. 90% Врачара бојкотује изборе и победи неки СНС баја са 7%.
Ne treba uzaludno bojkotovati nego se vratiti na zahteve protesta i ponovo aktivirati i intenzivirati proteste dok se zahtevi ne ispune. U slucaju male izlaznosti, jos jace protestovati i osporavati legitimitet vlasti.

Za to sve nije kasno, ima jos vremena da se vrati fokus na zahteve i dobije vise prostora u medijima i dobiju koliko toliko slobodni izbori.

Na političkom spektru ne vidim nijednu stranku koja otvoreno i tvrdo zastupa sve ovo.
Ovo sam ja pričao za prošle izbore i generalno pričam kao neko ko je tog usmerenja.

Izrazito pro-zapadnu stranku mi nemamo.

Svi sede na dve stolice.

Postoji sad onaj pokret/stranka/štaveć GLAS! koji ima taj prozapadni program ali u ovoj situaciji sada ne bih mogao da glasam za njih jer nemaju šanse da naprave rezultat koji bi ugrozio Vučića što je sad bitnije od programa

Ne treba uzaludno bojkotovati nego se vratiti na zahteve protesta
Zahtevi protesta oslikavaju sav manjak talenta za bavljenje politikom. Treba nam jedan jedini zahtev, izvesnost sankcionisanja krivičnog dela. Kad te uhvate da si uradio nešto protivzakonito ne može da te spasi ni bog otac. Ideš u zatvor pa makar bio Danilo. To nama treba, a ne rijaliti i peta frekvencija...

Zahtevi protesta oslikavaju sav manjak talenta za bavljenje politikom. Treba nam jedan jedini zahtev, izvesnost sankcionisanja krivičnog dela. Kad te uhvate da si uradio nešto protivzakonito ne može da te spasi ni bog otac. Ideš u zatvor pa makar bio Danilo. To nama treba, a ne rijaliti i peta frekvencija...
Zaista veruješ da si jedini koji ovo kapira?

Poslušajte, ovo je realnost kad su izbori u pitanju

Dvadeset hiljada
razloga da glasam
za priliku do sanse
da se eventualno nadam

Ostajem ovde da se
u radosti gusim
da sa dusom u nosu
nosim sebe na dusi

Dvadeset hiljada
razloga za listic
kako da prelomim
svi ste tako isti

Kako si došao do takvog zaključka?
Pa je l' zaista misliš da se niko iz opozicije nije setio da nam ovde treba izvesnost sankcionisanja krivičnog dela? Moš misliti. Genijalno.

Od mafije da zahtevaš da sama sebe kažnjava? Pa ti imaš deluzije. Zahtevanje izvesnosti sankcionisanja krivičnog dela u državi kojom vlada SNS je isto što i zahtev da u svetu bude mir, da se ne prolije nijedna dečija suzica i da nema gladnih. Isto što i zahtev za ostavkom Vučića. Potpuno nerealno i gubljenje vremena. Čak i ako je srž mnogih problema.

Uostalom, kako se tačno ispunjava takav jedan zahtev? Vlast kaže "OK braćo nema frke, ispunjavamo" i sutra uzme i osudi sve koji treba da budu osuđeni? Kako zamišljaš to?

Primedba prethodnim talasima protesta je upravo bila ta da postoji previše nekonkretnih i apstraktnih zahteva. Ukidanje rijalitija i peta frekvencija su konkretni zahtevi. Ako ne razumeš njihov značaj, onda ne razumeš baš mnogo šta.

Poslušaš pesmu kao što rekoh i prepoznaćeš barem 50% ljudi u državi koji tako žive i koji se dvoume da li izaći na izbore ili ne
Nije bilo upućeno tebi. :)

Pa je l' zaista misliš da se niko iz opozicije nije setio da nam ovde treba izvesnost sankcionisanja krivičnog dela? Moš misliti. Genijalno.

Od mafije da zahtevaš da sama sebe kažnjava? Pa ti imaš deluzije. Zahtevanje izvesnosti sankcionisanja krivičnog dela u državi kojom vlada SNS je isto što i zahtev da u svetu bude mir, da se ne prolije nijedna dečija suzica i da nema gladnih. Isto što i zahtev za ostavkom Vučića. Potpuno nerealno i gubljenje vremena. Čak i ako je srž mnogih problema.

Uostalom, kako se tačno ispunjava takav jedan zahtev? Vlast kaže "OK braćo nema frke, ispunjavamo" i sutra uzme i osudi sve koji treba da budu osuđeni? Kako zamišljaš to?

Primedba prethodnim talasima protesta je upravo bila ta da postoji previše nekonkretnih i apstraktnih zahteva. Ukidanje rijalitija i peta frekvencija su konkretni zahtevi. Ako ne razumeš njihov značaj, onda ne razumeš baš mnogo šta.
Izvesnost kažnjavanja je merljiva i lako proverljiva kategorija. Kum ti je drogiran napravio udes, ajde da vidimo da li je i koliko kažnjen. Kumče ti divlja po gradu, ajde da vidimo da li su mu oduzeli auto. Ministar ti je plagirao doktorat, ajd da vidimo kako je sankcionisan. A provodi se tako što se insistira na vladavini prava, tužilaštvo i sudstvo dobiju odrešene ruke i istinsku nezavisnost.

Trenutni zahtevi su sviranje k...

Ma čoveče kako zamišljaš da se to sprovede u realnosti? :D Da odgovaraju kum, kumče i ministar? Jesi li pri sebi? :D Pa cela ova piramida je i stvorena na principu "dam ti da radiš šta hoćeš ali zauzvrat za mene radiš šta god ti kažem".

Mislim... lepo je što si pravdoljubiv ali...

tako što se insistira na vladavini prava
Kako?

tužilaštvo i sudstvo dobiju odrešene ruke i istinsku nezavisnost.
Kako?

Ekipa koja je te poluge sistema i zarobila će sad da ih oslobodi, zato što... šta? Mi tako hoćemo? Zašto bi oni to uradili? To im je samoubistvo.

Vrh