Mučenici gledaju zadrugu. Finansijski, intelektualni, motorički mučenici. Ne kažem mučenici uvredljivo, nego oni koji nemaju, ne znaju, ne mogu. To su oni ljudi koji slabo izlaze iz kuće, da li što nemaju ni za piće, ili su matori pa ni ne mogu, ili su oni pismeni, ali ne funkcionalno pismeni, samo pismeni, teško pokretni. Jer zadrugu gledaju na tvu, sumnjam da nose eon sa sobom. Oni što puste TV nek se čuje nešto samo, neki što se u društvu sablažnjavaju ju ju ju, a iskolače oči kad gledaju. Idi u portirske kućice, 9/10 onih čičica gleda zadrugu. Slično je i sa našom emigracijom po raznim austrijama, ogroman deo ni ne izlazi iz stanova tamo, sede, gledaju, šalju smsove, navijaju. Upravo zato zadruga nema radno vreme, nego se cepa po ceo dan. I upravo vidimo da je gledanost zadruge veća, što je veće društveno raslojavanje.
A klinci na društvenim mrežama gledaju to podrugljivo, kao onu jeremić jovanu, kao joj se smeju a daju joj publicitet. Ne hvataju da i oni gledaju zadrugu, samo parcijalno, a ovi preko tva integralno. Sve te naše mim stranice humora nisu videle, dok je vukajlija recimo postojala, najlakši poster je bio da napraviš tako što baciš šaljiv komentar na članak koji si isekao sa portala. Sad još imaš i audio, gde miljana viče "ku kuuuuu", pa ti napišeš "kad keva vidi ocene na roditeljskom", i nazivaš se duhovitim.
To da ih gledaju kao članove porodice, to su samo ekstremi, ne pravila, sećam se kad je bila afera kija kockar i đogani, nisam siguran kako išlo ali je jedna žena druga švalerka, i ljudi koji su se javljali da brane, da vređaju i slično, ali takvih je 1% gledalaca.
Što se tiče gomiletine tih poruka i svega toga, ako mogu da nagađam, rekao bih da je to vrlo moguće jedna ozbiljna perionica para pred našim očima. Poput farmi YT pregleda što imaju po kini, gde imaju desetine hiljada telefona koji samo vrte snimke da bi se zabeležio pregled, sa desetak nadničara možeš da ubaciš milione evra u legalne tokove preko pripejd/postpejd kartica gde uplaćuješ prljav keš na trafici, čije se poreklo ne kontroliše, i dobijaš ga opranog preko šatro glasa za Mikija iz Kupinova. Uplata na pripejd se ne ispituje oko porekla, čak ni za postpejd niko te ne pita odakle ti 20e, i samo slažeš na konto zadruge. Ne kažem da je to istina, i sigurno je bar deo pravih poruka, samo kažem da me ne bi čudilo. Naročito od ljudi koji "ja imam 80 hiljada, al ne mogu 80 hiljada da uplatim, pa dam tebi evo ti uplati 40 hiljada, ja 40 hiljada, da ne može niko ništa da nas pita".
Što se tiče društvenog razaranja, anesteziranja, zaglupljivanja, podizanja nivoa agresije, mržnje, nasilja u društvu, remećenja sistema vrednosti, postavljanja negativnih uzora i slično već je sto puta ispričano.