Ne znam dal su Bugari divljaci (neko bi rekao da su bar bili, pošto su imali drumske razbojnike čak i u 2000im) ali da su namćori, jesu. Osim ako je tako samo u Varni i Burgasu prema strancima pa se stekne pogrešan utisak.
Kod Albanaca važi sličan princip u smislu to da su nekada, otprilike do 2000ih stvarno bili divljačka plemena. Rođak koji je išao tamo turistički sredinom 2000ih je rekao da nikakvih problema nije imao (čak su bili i ljubazni i korektni) ali jeste bila vidljiva zatucanost u pogledu stila života i razmišljanja. Išao je ponovo pre godinu - dve i naravno sada je situacija bila još bolja, jesu se promenili u odnosu na 20. vek.
Ali zato su nekada stvarno bili divljaci, jer pored iskustva rođaka koji je išao sve do Tirane kao turista, imao sam priliku da slušam ljude koji su bili graničari 80ih duž granice sa Albanijom i par drugih koji su bili u PJP. Čak i da stavimo na stranu ove iz PJP i obeležimo ih kao ostrašćene i neobjektivne, i dalje stoje svedočenja ovih što su u JNA patrolirali tim gudurama. Albanci su noću krišom polagali mine na staze na SFRJ strani granične linije. Naši su imali sreće što su koristili uređaje za noćno osmatranje (ali ne ove kao danas, nego veličine šporeta, ali radi posao) pa bi ih posmatrali noću i onda im iskopavali mine i bacali na drugu stranu. Isto tako, dok je tadašnja JNA imala M70, noćnu viziju, standardizovane uniforme (doduše ne maskirne, pre M93) i opremu, ovi njihovi su išli, 80ih, u čemu god su našli i nosili tandžare.
Pretpostavljam da se neće svako složiti sa ovime što prenosim (posebno ovo za Albaniju 80ih) i to je u redu, tačno bih se zabrinuo kada bi se svi Srbi u nečemu složili. Ja prenosim kako mi je rečeno, pa ko želi da istraži podobnije, uvek mogu da ga uputim na čoveka koji je bio na granici u sklopu JNA i u suštini njega baš briga i za Albaniju i za Srbiju i za sve redom, prosto čovek je apolitičan i mrgud prema svima, nebitno koje nacionalnosti. Stoga ne verujem da bi išta lagao ili preuveličavao o Albancima na severu Albanije 80ih. Druge nije pominjao.