@filip14586
Jeste da je dosta toga propisano što se ne primenjuje ili se svesno krši ali ima i dosta toga loše propisanog, gde je ostavljena prevelika mogućnost zloupotrebe, različitog tumačenja ili političkog upliva tamo gde bi upliv politike mogao biti neuporedivo manji.
Navodio sam već primer da Narodna skupština bira članove REMa, a oni biraju UO RTS koji bira direktora RTSa...
Dakle jasna je povezanost vladajuća partija (u našem slučaju jedan čovek jer je dodatno obesmislio ustav i zakone) = RTS
I taj čovek se onda nama podsmeva kad se buni na RTS da mu nije po volji, da bi stvorio privid demokratije, a bukvalno šta stavi na papir na svom radnom stolu, to sutra bude sprovedeno jer svi u lancu zavise od sns-sps većine tj. jednog čoveka. Ako kaže hoću tebe za direktora, kandiduj se moji će te izabrati. Stvar je rešena, džabe ti zakon kad je nakaradan.
Najvažnije, nevezano za ovaj politički trenutak je da imamo što više
checks and balances, među institucijama vlasti, odnosno da se svi međusobno kontrolišu... Da je nečiji izbor najoptimalniji, predlažu jedni, biraju drugi, smenjuju treći... Sve to mora tako fino da se izvaga i podesi da niko nema previše moći... Vladajuća većina u tom delu treba da nosi minimum prevage, da uopšte ne bude tako jaka motivacija pojedincu, da učestvuje u vlasti. Da država bude sistem službe, servisa. Dok mi imamo sistem onaj ko dođe ima da potrpa sve državno blago u sopstveni džak i do viđenja. Nego došao si na vlast, u službi si građana i sem jedne pristojne plate, nemaš baš ništa od toga nikakve benefite i privilegije jer ti mreža zakonom ustanovljenih međuinstitucionalnih kontrola i provera to ne dozvoljava. RTS je javni servis svih građana i ne može da sprovodi politiku partije na vlasti. Isto kao što i predsednik države oličava sve građane i izražava državno jedinstvo i ne može da vodi kampanju partije na izborima čiji je predsednik Vučević, koga nema nigde.
Čim neko krene da vrda odmah ima neko da te šibne, čuva, blokira. U slučaju predsednika to bi mogao biti ustavni sud.
Kao u Americi, da krenemo da živimo demokratiju. Da izaberemo već jednom da li smo parlamentarni ili predsednički sistem. A ne da to zavisi na kojoj poziciji je Vučić ili Milošević u tom trenutku. Dok je druga pozicija ikebana. Slažem da je najvažnija volja, da se zakon primeni ali je bitno i sve ovo drugo o čemu sam govorio, da budu najoptimalnija moguća rešenja u pogledu izbora, imenovanja, samostalnog i stručnog odlučivanja datog organa, a ne da se otrgne kontroli, već da rad i odluke budu nadgledane od strane nezavisnih drugih tela koja imaju ingerencije da na donete odluke i njihovo sprovođenje utiču, u meri da ne prevladaju ovima prvima koje kontrolišu, jer uvek postoji i neko treći ko njih kontroliše itd.