Šta je novo?

Izbori 2024

Ja bih pre rekao plemensko nasleđe. Doduše tome svakako jesu doprinele i mnoge godine pod turcima.

Postoji i onaj fenomen o kom sam pisao ranije, da mi spadamo u društva u kome sve mora da se personifikuje (ne humanizuje, nego personofikuje, nije isto). I onda imaš mase ljudi koji, kada bude idealno vreme i lepo rodi njiva, oni se zahvaljuju Vučiću zbog toga. Ili kad im država ''''''da'''''' po 100 evra, oni se zahvaljuju Vučiću i državi, poglavicama. Iako su to zapravo njihove pare koje je država ranije otela. A s druge strane, kada bude suša ili padne grad i ode sve u propast jer genijalac nije stavio mreže i uzeo osiguranje... onda opet mora neko da bude kriv. Pa često budu krivi razni Đitleri, HAARPovi, Vatikani, ovi oni...

Za mnoge ljude ne postoji premisa i tok misli ''kako radim, tako će mi se - uglavnom - i vratiti''. I da ako mu se desi nešto loše, u 70% slučajeva je sam kriv, a ako mu se desi nešto dobro u 70% slučajeva je to njegovom zaslugom. Ne. Nego ili je zasluga/krivica Vučićeva ili je zasluga/krivica Đitlera.

To onda dalje vodi u sledeću psihološku fazu, a to je da čovek prestane da razmišlja o sebi, o tome šta ON radi, za šta je ON zaslužan, na šta ON može da utiče i šta ON sme, može i treba da misli o tome i tome. Ne. U njegovoj glavi, za sve se pitaju i za sve su odgovorni ili aktuelni vladar, ili onaj prošli, ili strane sile, ili Bog lično.

Ne postoji premisa ''šta ja mogu da uradim?'' A kamoli premisa ''šta mi, zajedno možemo da uradimo?'' Nego samo šta kažu vladar i šta kaže Bog. Odnosno njegova (seljačka) interpretacija Boga, koja može da nema veze ni sa mozgom ni sa pravoslavljem, ali eto, on tako zabetonirao u glavi.

A ti MC voliš da braniš upravo takve ljude. I onda se po 20 puta vraćaš na forum i postavljaš jedno te isto pitanje 21. put očekujući da čuješ ne znam ni ja šta drugačiji odgovor...

Ko Užice kada ode na neku temu pa tamo iznova postavlja pitanja ''A što ne zamenimo autobuse električnim?'', ''A šta ako bismo uveli tramvaj u Niš?'', ''A šta ako bismo ovo, a šta ako bismo ono...'' Što i mogu da razumem donekle ako se radi o upotrebi ovog praćenog foruma da se utiče i apeluje na nadležne, pa kao mic po mic, tiha voda i breg roni, možda se jednog dana i pokrene neka javna rasprava o tome. Ali ne razumem svrhu postavljanja istog pitanja ''zašto su Srbi ovakvi?'' po 20 puta i svaki put očekujući drukčiji odgovor. A još više ne razumem postavljanje i pokretanje takvih filozofskih pitanja, a onda posle branjenje onog glupljeg i zatucanijeg dela naroda samo zato što žive na selu pa su time šatro automatski moralniji, pravičniji i vredniji od Beograđana koji šmrču kokain od 10 ujutru...

A sad se izvinjavam, idem da i ja šmrknem, nisam ništa od sinoć, upadam u krizu, treba mi dnevni dop pre nego što odem u kafić da ispijam Makijato... Jer to Beograđani rade jelte... Samo šmrču i ispijaju kafe po kafićima... I tako Beograd ima 40% celokupnog BDPa Srbije... Mda...
 
Poslednja izmena:
Da, vlast vide kao priliku za bogaćenje.. za lečenje kompleksa, trauma iz mladosti... ne mogu, ili ne žele da grade karijere u oblastima za koje su se školovali, već se hoće prečicom do cilja.. moć isto tako, verovatno opija.

Porodične prilike isto igraju neku ulogu.. Miloševiću su i otac i majka izvršili samoubistvo. Kako takav čovek da bude normalan.. Onda i majka Mire Marković, koju su partizani optužili da ih je izdala... a Mira onda celog života vukla komplekse.. Kako su decu vaspitali, Mariju i Marka.. dvoje debila.. i sad je neko trebalo da očekuje nešto dobro od te užasne porodice.

Inače, Draža Marković, koji je sa Mirom bio u rodbinskim vezama, je Stamboliću rekao da mu istorija neće oprostiti što je dozvolio Miloševićev uspon, i da će on sve da upropasti..

Kod Vučića se takođe uočava patologija.. Kompleksi, frustracija iz mladosti, toliki porazi na izborima, opsednutost politikom, željom da se kontroliše stanje u poslednjoj mesnoj zajednici... pa onda postavljanje brata i kumova na bitne pozicije.. držanje poluga moći van ustavnih i zakonskih okvira.. pa onda njegov sin koji se druži sa kriminalcima... u nekoj normalnoj zemlji bi predsednik morao da podnese ostavku ako bi mu dete uslikali u društvu krimosa.

Ovaj naš kuka, ne dirajte mi dete... koje dete, 25 godina.. halo, o čemu pričamo.

Kad je tebi bitnija vlast od vaspitanja sopstvenog sina, taj mozak ne može da bude normalan.
 
1663328992664.png
 
степен демократије био виши него у СФРЈ 60-их или 70-их.
Stepen demokratije nas oduvek muči, a naročito po osnivanju Kraljevine SHS. Ta država je formirana na nedemokratskim i (što je još važnije) potpuno neracionalnim temeljima. Vidovdanski ustav je donet pukim preglasavanjem. Nametnuli smo monarhiju i unitarno uređenje Hrvatima i Slovencima i time je sudbina Jugoslavije zapečaćena. Sve dalje političke tenzije su bile proizvod toga. Zaista treba biti zaslepljen željom za vlašću da toliko u svakom smislu heterogenu zemlju napraviš unitarnom. U sloveniji 90% pismenih, a u Makedoniji i na Kosovu 90% nepismenih. Gomila različitih naroda, veroispovesti, kultura, tradicija, istorijskih okolnosti. Jasno je da se ta prva Jugoslavija pokazala kao neuspeh.

Druga Jugoslavija je imala bolje osnove. Samo je trebalo da se oslobodi komunizma kada je to bilo neophodno. Ne ulazeći u vrednosni sud o komunističkom sistemu, već 89. je bilo jasno da nema više šta da se traži u komunizmu, jer su se snage u svetu menjale u sprotnom smeru. Ne samo što nije hteo da se oslobodi komunizma, Milošević je hteo da napravi tzv. modernu federaciju, odnosno jačanje saveznih nadležnosti nauštrb republičkih. Prvim je okrenuo Zapad (tada jedinu silu) protiv sebe, a drugim dao vetar u leđa separatizmu u zapadnim delovima države. Nisu oni bili ludi da se plaše unitarizma koji dolazi iz Srbije jer su sa time već imali iskustva.

Ono za šta smo mi krivi je što previše obožavamo vođu. Posle 50-ak godina smo dobili mogućnost izbora i glasali smo za vlast, i to u svakom smislu retrogradnu. To nas je koštalo i Jugoslavije i odnosa sa zapadnim svetom. Da smo smenili vlast kad je trebalo, zapad bi zadržao svoj stav o nepromenjivosti granica SFRJ, separatisti bi bili bez podrške i na kraju ućutkani, ne bismo imali rat i sankcije, i danas bismo živeli u nekoj labavoj federaciji sa duplo većim standardom života. Ali avaj..

Није промењено набоље зато што се овдашњим паразитима није хтело. Пољаци су одмах по паду берлинског зида основали Институт националног сећања. Тако је требало и овде у Србији. Али овде се појавио СМ, да би земљу издао, опљачкао и уништио. Правдао се својевремено да му неке ствари једноставно нису пале на памет, што је безочна лаж. Јер како није могао да предвиди пораз ЈНА у Словенији, када је ТО Словеније била боље опремљена и обучена и када је мобилисала тридесетогодишње регруте, док су у ЈНА слата малтене деца? То јесте била комунистичка издаја али је дужност СПСоваца била да исту раскринкају. Милошевић је такву девастирану и неспремну ЈНА гурнуо у суманути рат са далеко опремљенијим непријатељем, и тако се редом губило све да је на крају изгубљена читава држава.
JNA je bila u svakom smislu nadmoćna i mogla je neutralisati slovenačku TO za tri dana, da je htela.
 
Lepo se diskutuje, mogao bih i ja što šta dodati, ali mislim da je tema IZBORI, pa bi možda trebalo otvoriti temu oko naše istorije, kraljevina, komunizma, Miloševića, dos(manlija) (kojima sam pripadao jedno vreme), možda i tema o ratovima. Da ipak ovu temu ne zatrpavamo svim i svačim.
 
Inače, neko je pitao šta je to do 1991. bilo drugačije nego ovo posle, da bismo sad toliko kukali..

Evo npr. jedne duže, ali odlične priče o samoupravljanju. Iskustvo čoveka iz Jugoremedije:
Sad se o tom sistemu govori sa podsmehom, u fazonu-neradnici, pijandure i čistačice umislili da mogu da odlučuju o poslovanju firme... Realno stanje je ipak bilo drugačije, a neke elemente tog sistema su npr. Slovenci zadržali.

U tekstu se govori o zrenjaninskom poljoprivredno-industrijskom gigantu Servo Mihalj... Sa kojim su sarađivale i fabrike iz Čikaga, Veliki mlinovi Pariza, koji je sa nemačkom firmom podigao Jugoremediju itd... samo da preduhitrim one koji bi sad odmah skočili da kažu kako je to bila krš firma.. a godišnje proizvodila hrane više nego CG, Makedonija i Bosna zajedno.

E pa taj kombinat je imao npr. finansijsku nezavisnost i svoju internu banku.. koja je finansirala izgradnju, ulaganje u pogone itd.

I šta se dogodilo sa Miloševićem? Smetao mu tako jak i nezavisan kombinat, kao i druge slične firme po Srbiji, pa Beograd ukinu njihovu internu banku i odjednom-nema više samostalnosti, sad se za sve pita direktor koga postavi Beograd, tj. Milošević.

Pa onda, ukidanje radničkih saveta i formiranje Upravnih odbora.. uz važnu odredbu da član Upravnog odbora ne mora da bude lice zaposleno u firmi.. Nego neki anonimus iz političke vrhuške iz Beograda, koji je tu samo delegiran da uzima pare i sprovodi naloge sa vrha vlasti.. i kreće slobodan pad i propast..
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Lepo se diskutuje, mogao bih i ja što šta dodati, ali mislim da je tema IZBORI, pa bi možda trebalo otvoriti temu oko naše istorije, kraljevina, komunizma, Miloševića, dos(manlija) (kojima sam pripadao jedno vreme), možda i tema o ratovima. Da ipak ovu temu ne zatrpavamo svim i svačim.
Dobro, i šta kažu vesti o izborima, jel formirana Vlada? A da... nije još... :unsure: Ima tek 5 meseci otkako su bili izbori...

I, o čemu onda dalje da pričamo na ovoj temi? :unsure: I to u ovoj zemlji gde, priznao to neko ili ne, sve zaista JESTE povezano sa politikom i sve zaista jeste jedan te isti tok događaja koji se ponavlja iznova i iznova, kroz decenije i vekove. Pa stoga i događaji iz prošlosti imaju itekako veze s ovim što se sad dešava. Kao što, analogno tome, i pucanje cevi u 27. marta ima veze sa politikom, i ne može da se priča o tom i sličnim događajima bez osvrtanja na politiku. Jer ovom zemljom vladaju političari, i to debili. A ne institucije ili stručnjaci. Tako da kada pukne cev u sveže rekonstruisanoj ulici, to jeste politika. I isto tako, kada Srbiji treba 5 meseci da dobije vladu, to jeste politika i to jeste nasleđe iz prethodnih decenija pa i vekova. Jer je sve povezano i neodvojivo.


No dobro, evo, ako neko ima predlog o čemu pametnije da se priča na ovoj temi, neka kaže...
 
Lepo se diskutuje, mogao bih i ja što šta dodati, ali mislim da je tema IZBORI, pa bi možda trebalo otvoriti temu oko naše istorije, kraljevina, komunizma, Miloševića, dos(manlija) (kojima sam pripadao jedno vreme), možda i tema o ratovima. Da ipak ovu temu ne zatrpavamo svim i svačim.
da. Molimo moderatara da razmotri otvaranje takve teme.
 
Svim ukljucenima prvo kompliment za kvalitet diskusije...

Hajde da se ne rasplinjavamo. Znamo sta se desilo.
Pokusajmo da se skoncentrisemo na dva pitanja:
- Zasto se desilo ()
- Kako prevazici ovu situaciju

jer ako je plemenski aspekt u pitanju izlazi se iz njega na jedan nacim ako se takvo ponasanje reprodukuje u porodici, na drugi nacin.

Hteo bih, pre svega @Benderu da pojasnim. MOj naapd na "urbane" i "gardjaniste" zapravo je vid provokacije. On sluzi da bi istakao da su nosioci ovih tendencija kod nas fake i da se takodje radi o samovolji i sultanizmu. MIslim da je najbolja ilustracija tog ponasanje progresivista, cak i na ovom forumu. (Sada bih molio progresiviste da se, za trenutak, prave da nisu culi ovo i da se fokusiraju na pitanja)

Budimo analiticni. Fokusirajmo se na @Benderov primer:

1. dakle, seljak koji za dobru zetvu zahvaljuje Vodji i vlasti
2. dodajem ovde primer coveka koji je doktor nauka elektrotehnike i kaze "Ja imam problema u zivotu, kako li je tek Vucicu?"

to je isto ponasanje. Dakle, odakle ta zahvalnost Vodji. Da li je to neka patrijarhalna svest i obozavanje Oca. I ALbanci su patrijarhalno drustvo, ipak Taci, Rugova, Kurti nisu velike Vodje kao u nasem slucaju,
Otkud u nama zelja da imamo svemoguceg pomagaca?
Je li to zelja da umilostivimo Boga-Oca?
Nije moguce da je to u genima. Mora da se uci, ali kako se uci?
Da li smo slicni velikim patrijarhalnim drustvima Istoka (Kina i Japan)?
 
Ti podji od sebe pa vidi sto drzis tog lika na avataru pa nam prenesi sta si otkrio 🤣
Dva su razloga sto drzim Orbana.
1. Suverenista je
2. Nervira urbane gradjaniste, LGBT aktiviste, brisellsi sljam, mlade, lepe, uspesne, Mariniku Tepic itd
 
Isti taj Orban je Vučić na mađarskom.
Jel Orban postavlja Brnabu za premijera i pljuje u lice biračima koji su za njega glasali? Jel Orban od Mađarske pravi slivnik za sve migrante i Rome koje neće u EU, čime postepeno menja njenu demografsku strukturu na štetu domicilnog stanovništva? Jel Orban postavlja kadrove iz pečenjare da mu vode elektroprivredu? Jel Orbanu bitniji LGBT od biološkog opstanka svog naroda?

Ako ove stvari radi svojoj zemlji, onda se može porediti sa Vučićem.
 
Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Taj Orban je razlog zašto je Srbija jedno vreme bila preplavljena zaglavljenim migrantima i incidentima vezanim za njih. I dalje je, samo ne u tolikoj meri. Ali iako po Beogradu više ne slušamo o ubadanjima u Karađorđevoj ulici ili masovnim krađama u Milovana Milovanovića, ili napastvovanjima devojke u Kameničkoj, siguran sam da tamo negde po Suboticama, Apatinima, Kikindama i drugim mestima uz granicu neko sada uveliko muču muku s njima. Bilo zbog toga što mu upadaju u kuću, bilo zbog toga što mu brste zasade.

Hajde sad MC i Užice vidite pa iskonstruišite sebi priču da je taj čika zapravo dobar čika i prijatelj Srbije.
Jer znam ja, u vašim glavama, neprijatelj vašeg neprijatelja je vaš prijatelj.

Ne zaboravite onda isto tako da kličete i kada jedan Erdogan odluči da se aktivnije umeša u Rašku i BiH. Naravno, ne sumnjam da Kim Džonga, Asada, Sadama i Bin Ladena već uveliko podržavate odnosno odajete im poštu. Ipak su to neprijatelji Amerike, a samim tim veliki prijatelji i srpska braća...
Pa i Orban je fašista.
Realno jeste, to sam i ja hteo da napišem.
 
Taj Orban je razlog zašto je Srbija jedno vreme bila preplavljena zaglavljenim migrantima i incidentima vezanim za njih.
Razlog je onaj ko te migrante pušta da ovde ulaze van svake kontrole, a još više onaj ko ga 10 godina održava na vlasti da bi na taj i još podmuklije načine biološki satirao ovaj narod. Nije Orban kriv što brani granicu Mađarske od migrantske invazije, kada Vučić pušta te migrante da kroz granice Srbije prodiru kao kroz puter.
Hajde sad MC i Užice vidite pa iskonstruišite sebi priču da je taj čika zapravo dobar čika i prijatelj Srbije.
Jer znam ja, u vašim glavama, neprijatelj vašeg neprijatelja je vaš prijatelj.

Ne zaboravite onda isto tako da kličete i kada jedan Erdogan odluči da se aktivnije umeša u Rašku i BiH. Naravno, ne sumnjam da Kim Džonga, Asada, Sadama i Bin Ladena već uveliko podržavate odnosno odajete im poštu. Ipak su to neprijatelji Amerike, a samim tim veliki prijatelji i srpska braća...
Orban je blokirao uvođenje sankcija EU protiv Dodika. Ne radi se o prijateljstvu, on je državnik koji brani interese svoje zemlje, interes Mađarske nije da ima vehabijsku tzv. RBiH kao ispostavu Zelene Transverzale 100 kilometara južno od svoje granice, niti da zbog Amerike prekine energetsku saradnju sa Rusijom. U datim slučajevima nam se interesi poklapaju. Odakle ti ideja da je Erdogan geopolitički protivnik Amerike? Možda tu i tamo imaju poneko taktičko neslaganje, ali turska strateška politika prema BiH, Raškoj, Kosovu i Metohiji, Makedoniji, Crnoj Gori je u dlaku istovetna atlantističkoj. Erdogan je otvoreni neoosmanista, koji gaji neoosmanske pretenzije kako prema Balkanu tako i prema Kavkazu, zbog čega nikada neće biti iskreni partner Rusije, a još manje saveznik. Turska može da se aktivnije umeša na ovom delu Balkana jedino posredstvom NATO-a(kao devedesetih). Sama, ona nema kopnenu granicu ni sa jednom srpskom zemljom na koju je bacila oko.
Realno jeste, to sam i ja hteo da napišem.
Ako je Orban fašista, šta je onda Zelenski koji vrši etnocid nad desetinama miliona Rusa koji su se 1991. posle 1100 godina ruske države jednog jutra samo probudili u nekakvoj Ukrajini? Sada će u Harkovskoj Oblasti slati na 15 godina robije nastavnike koji su se usudili da predaju na ruskom jeziku, maternjem za 80% stanovnika te oblasti. Briselsko-vašingtonska "demokratija" na delu.
 
Poslednja izmena:
Покојни премијер ЗЂ: Међу државама не постоје пријатељства, већ само интереси.
 
Užice,
Ne kažem da je Orban zlonameram prema Srbiji, samo kažem da nije takav anđelak kako vi volite granično da predstavljate.
Ide mi na živac ta srpska plemenska isključivost i granično razmišljanje ''neprijatelj mog neprijatelja je sigurno moj prijatelj''.

Gledam ljude koji se prže na Kimove, Asade, Sadame, Sijeve, Putine... I tačno primećujem koliko Srba nakon početka ovog globalnog njesra na relaciji zapad - istok se sve dublje zakopava u svoje teorije i u svoje iluzije. Šta god da desi ili kaže, fanatici nađu način da okrenu priču u korist Rusije.

Par primera, i sa foruma i ovako iz događaja uživo:
- Jbt psihopate i otpad i i na zapadu i na istoku uveše ceo svet u blato
- Ne ne... Rusija se samo brani, ništa ona nije kriva

- Rusi masovno odlaze iz Rusije, razumeš li ti šta to znači? Razumeš li koliko im zemlja propada?
- Ma šta masovno, odlaze samo pi**e buržujske kao što su kod nas odlazili oni što nisu smeli u vojsku. Rusija je jača i srećnija nego ikad. Samo još što Ameri ne pohrle u nju.

- Rusi se brukaju na ratištu, osvajaju gradove tako što sravne sve, i neprijatelja i grad i civile, pa onda uđu i hvale se kako su maestralno oslobodili grad
- Ma niiiijeeee breeee, pa gledao sam ja na Happy TVu emisiju gde su stručnjaci (''''stručnjaci'''') rekli da sve ide po planu, a bio je i insert iz nekog velikog mesta u Ukrajini gde su snimili čak 10 ljudi kako pozdravljaju kolonu Rusa. Šta ti je bre, Ukrajinci su nikad srećniji sad kad ih ovi oslobađaju. Ne slušaj zapadnjačku propagandu, survaće ti se mozak


Ne vredi, šta god se kaže, ima se spreman neki izgovor, neka teorija, neko opravdanje ili neko ''da ali...'' I tako svaki jbni dan ili svaki drugi.
Kim Džong ne voli Amere, haha brat naš zaobljeni, joj kako ga volim. Kime Srbine! 🖖:D
Putin tera inat zapadu, kraljina naša slovenska. Jes da će prsti na nogama da nam otpadaju ove zime od hladnoće i kriza ali nema veze, bar će nam otpasti za srpstvo, slovenstvo i pravoslavlje. 😊
Orban komša naš dragi, nema veze što nam je nekoliko puta uvaljivao, on tera inat Briselu i samim tim on je naš brat. 😊


Sve što je protiv EU, NATO i SAD => naši prijatelji. Čak i onda kada su sami deo NATO, kao npr taj Orban. 😄 :rolleyes:
Muka mi je više od takvog rezonovanja i tih priča. Kako vam bre više ne dosade takva loženja i takvo življenje u iluzijama... I dokle ćete tako da se samozavaravate... :rolleyes:
 
Poslednja izmena:
Шта је згрешио Садам Хусеин?
Ирак је био жртва УСА злочинаца.
 
A pre toga, svi Iračani su bili njegove žrtve. Narod koji je toliko naviknut na bedu, diktaturu i jednoumlje da kada su Ameri 2003. poobarali statue Sadama, prilazili su im Iračani da pitaju čijim statuama da ih zamene (čijim likom). Jer oni ne mogu, prosto ne umeju bez vođe koga će da obožavaju dok ih gazi i tlači. Slično kao i neki Srbi.

Sad će ovi dežurni ''neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj'' iz ovoga da izvuku kako ja branim Amere. A ne branim ih uopšte, osuđujem ih isto kao i ostatak normalnih ljudi na svetu. Samo kažem da to što su Ameri đubrad ne znači da Sadam nije bio. Niti da ovi ostali pobrojani nisu takođe.
 
Али ипак није толики гмаз као Ким Џонг Ун.
Тај је побио не само део родбине него и милионе још.
 
Vrh