Šta je novo?

Izbori 2024

Da me niko ne shvati pogrešno, to što su u skupštinskom restoranu cene kao u narodnoj kuhinji je p**anje po sirotinji. Tačno je da su plate narodnih poslanika u Srbiji manje nego u većini zemalja sveta, ali su i prosečne plate običnih građana na evropskom dnu. Neko ko šoljicu kafe sa osnovnom platom od 70.000 dinara plaća 10 puta jeftinije nego neko sa platom od 40.000 dinara, teško može zastupati interese tog naroda koji jedva sastavlja kraj sa krajem, jer njegov život ne živi čak ni kada su u pitanju svakodnevni troškovi. Cene u skupštinskom restoranu trebaju biti iste kao u svakom restoranu u Srbiji, i neka prihod ide u dobrotvorne svrhe. Isto tako, ne može guverner NBS sa platom od 650.000 dinara voditi računa o ekonomskim interesima većine naroda koja zarađuje 20 puta manje. Sada čak nije ni bitno ko se personalno nalazi na toj funkciji, radi se o principu. Ovo bi po slovu ustava trebala biti socijalna država, ne znam samo na šta bi tek ličila kada bi u ustavu slučajno pisalo da je neoliberalna?

Ali ovde botovi SNS-a napadaju opozicione poslanike kao da će jedino oni ručati jeftino. Moralne i ljudske "gromade" Martinović, Orlić, Rističević, Langura, Kebara sigurno ručaju u brzoj hrani gde pljeskavica košta 300 dinara, jer ne žele da se rugaju siromašnim građanima koji su ih birali. Neki od gore nabrojanih u ovom trenutku primaju po 7 plata.

Možda najizraženija karakterna osobina SNS botova je da u tuđem oku vide mušicu, a u svom oku ne vide balvan.
 
Poslednja izmena:
Ali kako se lik uznemirio što sam pomenuo Boleta ćevapa pa ovo je hit 😂
Znači, u redu je kada jeftine ćevape jede preletački lemur Martinović, a nije u redu kada ih jede Bole? Da se ja pitam, ćevapi u skupštinskom restoranu bi koštali koliko i u svakoj ćevapdžinici. Ali te cene određuje Vlada Srbije, ona bi sada mogla da ih poskupi, da joj je zaista stalo do socijalne pravde u ovoj zemlji.
 
Eto da se složimo ti i ja jednom u životu. Cene u restoranu bi stavio kao u Maderi a sav prihod bi uplatio narodnoj kuhinji.
 
Koliko bi tek teško bolesne dece u ovoj zemlji moglo biti izlečeno, da je Acina kamila od 2 miliona evra otišla u humanitarne svrhe.
 
Што се тиче плата званичника које помену @Užice , сматрам да плате свих министара, директора јавних установа вршиоца одговорних функција у државним институцијама и слично треба да буде значајно већа од просечне у тој мери да буде јак мотив свим изабраним да одговорно раде свој посао. Све ово мора да прати јака контрола и одговорност за постигнуте резултате. Прича да држава треба да штеди на тим платама је чист популизам. Недостатак високе плате политички послушници надокнађују коруптивним деловањем, лошим радом, пристуством у беспотребним управним одборима и на милион других начина који ће на крају бити много лошији по државни буџет него што би биле високе плате.
Што се тиче посланичких плата и њих треба повећати, стим што не видим икаквог смисла да скупштина броји преко 100 посланика.
 
Што се тиче плата званичника које помену @Užice , сматрам да плате свих министара, директора јавних установа вршиоца одговорних функција у државним институцијама и слично треба да буде значајно већа од просечне у тој мери да буде јак мотив свим изабраним да одговорно раде свој посао. Све ово мора да прати јака контрола и одговорност за постигнуте резултате. Прича да држава треба да штеди на тим платама је чист популизам. Недостатак високе плате политички послушници надокнађују коруптивним деловањем, лошим радом, пристуством у беспотребним управним одборима и на милион других начина који ће на крају бити много лошији по државни буџет него што би биле високе плате.
Што се тиче посланичких плата и њих треба повећати, стим што не видим икаквог смисла да скупштина броји преко 100 посланика.
Sudije ustavnog suda imaju vrlo velike plate, pa da li odgovorno rade svoj posao? Proglasili su se nenadležnim da odlučuju o ustavnosti Briselskog Sporazuma, a otimanje stečenih penzija su proglasili za ustavno, navodno jer je ta mera privremena ?!! Čast izuzecima, bilo je sudija koje su izdvojile svoje mišljenje, ali većina ih je glasala za veleizdaju Kosova i Metohije.

Članovi REM-a takođe imaju velika primanja, pa Pinku i Hepiju i dalje nisu oduzeli nacionalnu frekvenciju, iako te televizije svojim pljuvačkim kampanjama i gebelsovskim izveštavanjem svakodnevno krše zakon o radiodifuziji.

Članovi agencije za borbu protiv korupcije isto masno zarađuju, pa su poverovali Vučiću na reč da je kamila koju je dobio od šeika "plastična", a nisu poverovali svojim očima gde se na svim fotografijama vidi da je u pitanju zlatna kamila milionske vrednosti.

Pečenjarska klošarčina Grčić je imala ogromnu platu, pa je svojim "stručnim i odgovornim" gazdovanjem uništio EPS i napravio milijardu evra štete, koju ćemo platiti svi mi, a ne on i još veća klošarčina koja ga je na to mesto postavila.

Možda bi trebalo povećati poslaničke plate, ali nema nikakvog smisla da i sa sadašnjim platama jedu i piju kao da su socijalni slučajevi u narodnoj kuhinji. Mada ovce na zvonce koje glasaju za zakone koje nisu ni pročitali, ne zaslužuju ni da im država iz budžeta svih nas plaća putne troškove, a kamoli platu. Takvi će na zvonce priznati i secesiju KiM, i uvesti sankcije Rusiji, i uvući Srbiju u NATO, i legalizovati istopolne brakove sa usvajanjem dece, i još milion drugih gadosti koje njihov veliki vođa nikada pre izbora nije obećao svojim biračima.
 
Poslednja izmena:
Па проблем је у контроли. Уколико има злоупотреба на свим новима и позицијама и по вертикали и по хоризонтали онда је илузорно очекивати да постоји нека ефикасна државана контрола. Уколико су злоупотребе акта појединаца пре или касније ће ти појединци бити ухваћени и на неки начин кажњени, барем губитком позиције. Поред државне контроле постоји и контрола јавности. Она код нас постоји и ради свој посао али нема могућност кажњавања, а како смо видели чак ни на изборима тешко долази до кажњавања.
Ево на пример вечерас гледам Вука Цвијића, по ко зна који пут износи податке о махинацијама приликом продаје оружја из Крушика и Петолетке Украјини преко разних посредника. Цена коју Крушик добије је таква да фирма полако пропада али се негде успут дупло повећа а цео кајмак ко зна ко покупи. После овакве вести неко би морао да иде у затвор, највероватније наши вешти политички трговци наоружањем, али ако не они ода барем доушници који су Вуку доставили потенцијално лажне вести, или Вук ако се покаже да је све измислио. Али не код нас се ћути, власти ако их баш притисну кажу да су страни плаћеници све измисли али не пада им на памет да то докажу и пошаљу те "издајнике" у затвор за озбиљна кривична дела. Не истражује се ни кад неко по њима украде 625 милина евра.
Сама висока плата на одговорним функицјама је по мом мишљењу неопходан фактор за систем који функционише, на жалост не и довољан.
 
Članak iz Danasa koji se bavi misterijom nestanka skoro 10.000 glasačkih listića u Beogradu (9.693)


To su listići koji su biračima dati, ali su ih oni odneli sa sobom umesto da ih ubace u kutiju. Problem je što je na izborima 2018. takvih "nestalih" listića bio samo 350, ili 27 puta manje. Pošto je te izbore opozicija bojkotovala, može se smatrati da su oni koji su na njih tada izašli ili glasači vlasti, ili oni opozicioni birači koji su na izbore otišli zato što veruju da je to građanska dužnost ali sa idejom da ne daju važeći glas za bilo koga. Tj ili da ga učine nevažećim ili iznesu bez ubacivanja. Dakle, tih 350 tada nestalih listića, u bojkotovanim izborima, je gornja granica koja bi se i ubuće mogla očekivati na broj tada izašlih (to je dakle zbir slučajnost + namera). Pa krajnje neobično imati neverovatnih 27 puta više nestalih listića u izborima koji NISU bojkotovani, već suprotno, gde su SVI nedeljama pričali koliko je važno da svako da svoj glas. Kako uz takav konsenzus i tako veliku motivaciju pripadnika SVIH političkih opcija objasniti nestanak glasova čitavog 1% Beograđana izašlih na izbore?

Članak Danasa ne nudi odgovor na to pitanje, a ponuđeni pokušaji objašnjenja nisu uverljivi. Naprimer, ako je neko nezadovoljan političkom ponudom, zašto je uopšte gubio vreme da odlazi do biračkog mesta samo da bi listić odneo kući? Ili, možda je neko mislio da će imati za koga da glasa, ali je tek na biračkom mestu shvatio da nema, pa odneo listić bez ubacivanja? Međutim to je neverovatno zato što osobe koje su toliko osetljive na to kome bi njihov glas smeo da ide, teško da nemaju predstavu kakva je politička ponuda, pa da to otkriju tek kad izgube vreme odlazeći na biračko mesto, motivisano čekajući u ogromnim redovima, pa tek onda čitajući listić. Neko ko svom glasu daje takav politički značaj zna šta se na političkoj sceni dešava, pa ili ne bi ni izašao, ili bi izabrao "najmanje zlo" ako je već izašao i izgubio silno vreme. Pa je nemoguće da dve tako nekompatibilne karakteristike ličnosti poseduje čak 1% izašlih na izbore (izašlo je 925.898, a nestalo je 9.693 listića, tj njihovih glasova).

Međutim ipak postoji vrlo jednostavno objašnjenje. Nestali listići su ucenjene osobe.

Recimo, ako neko na radnom mestu trpi pritisak da glasa za vlast, pa je prisljen da se tamo ponaša kao da je lojalan i da glasa za vlast, ne sme da NE izađe na izbore jer vlast može tačno da zna svako ime i prezime osobe koja jeste ili nije glasala. Pa ako ne izađe, njegovi šefovi postavljeni po partijskoj liniji mogu SIGURNO da znaju da on laže da je za njih, pa recimo gubi posao ili poziciju u firmi, a ako izađe, onda ipak ne znaju za koga je glasao. Takva osoba bi onda iz protesta mogla da izađe na izbore (zato što toliko mora da uradi), a da ipak ne glasa, recimo zato što nije ni za opoziciju.

Druga grupa su recimo penzioneri koji se dobro sećaju ranijeg perioda Titove vlasti, pa znaju šta su sve tada "službe" mogle da urade samo ako se na bilo koji način izdvoje iz mase. Pošto su mladi aktivisti SNS-a zakucali na maltene svaka vrata u Beogradu nudeći poklone ("Šta bi smo mogli da učinimo za vas" je tipičan nastup), dobar broj penzionera će zahvaljujući takvom iskustavu to automatski prevesti kao izjavu "Mi znamo gde vi stanujete. Vodite računa šta radite". Logična reakcija bi onda bila obavezno izaći na izbore da bi ste bili upisani u baze podataka kao neko ko "vrši svoju građansku dužnost", ali da tamo iz protesta ne ubace listić u kutiju, recimo zato što takođe veruju propagandi da je opozicija u najmanju ruku "ista" kao i vlast.

Treća grupa bi bili svi eksplicitno ucenjeni od kojih se dodatno traže i dokazi da su glasali za vlast. To je obično snimak mobilnim telefonom "ispravno" popunjenog glasačkog listića koji posle moraju da pokažu nekom šefu. Tako da i oni MORAJU da izađu na glasanje, i još moraju da popune glasački listić zaokruživanjm onog broja liste koji im je dat, i zatim moraju to da slikaju da bi imali dokaz ispunjene obaveze. Međutim posle toga, iz protesta prema uceni, mogu da taj listić ne ubace u kutiju. Za opoziciju više ne mogu da glasaju jer bi na listiću bila zakružena dva broja, pa bi ionako bio nevažeći. Onda, da ne bi razmišljali kako bi se takav listić računao, prosto ga stave u džep i iznesu napolje. Ili im jednostavno ne padne na pamet da naknadno mogu da zaokruže još neki broj i tako listić učine nevažećim. U svakom slučaju izbegavanje da se listić uopšte ubaci je sigurniji izbor jer eventualno ostavlja manji prostor za manipulacije tokom brojanja.

Meni izgleda da je ovo objašnjenje "misterije" sasvim logično i verovatno, pa da nikakve misterije tu nema. Tako, sasvim usput, dobijamo i prvu grubu aproksimaciju broja ucenjenih glasača. 1% broja izašlih na izbore je onaj deo svih ucenjenih koji je smogao snage da prkosi ucenjivačima i da rizikujući egzistencijalne posledice ipak ne uradi ono što se od njih traži.

Koji bi to deo mogao biti? Svaki deseti ucenjeni? Svaki peti? Svaki drugi? Teško je reći, ali te mogućnosti daju, respektivno, 10% ucenjenih, 5% ucenjenih i 2% ucenjenih u Beogradu. A svakako ih nema manje od 1%, jer je to donja granična vrednost. Uzevši u obzir koliko su izbori bili bliski po rezultaima, ovo je ogroman broj, dovoljan da promeni pobednika. To je još jedan razlog zašto novi izbori imaju smisla.
 
Постоји начин да се то мало математички истражи. Могу се поставити упити да ли је расподела ових "несталих" листића равномерна по изборним јединицама уз наравно очекивана статистичка одступања, или је неравномерна. У овом другом случају видети да ли је расподела гласова по листама значајно различита за места где је број несталих листића мали или га нема у односу на она бирачка места где је број ових листића већи, наравно водећи рачуна да се пореде места у истим или сличном општинама тј изборним местима, што ће рећи градско језгро са градским језгром, а рурални део са руралним делом.
Уколико дакле имамо неравномерну расподелу и различите односе гласова на листама на местима са малим бројем несталих листића од оним места са великим бројем, тек онда се може поуздано тврдиди да постоји основана сумња да су некаквим мистериозним махинацијама са несталим листићима изборни резултатаи у некој мери модификовани, а то може бити језичак који ће прекренути вагу при оваквим резултатима
 
naslovnice.jpg
 
U pravu si, to bi se moglo uraditi. Međutim to su dva različita problema. Jedno su eventualne mahinacije prilikom čuvanja ili brojanja listića, a drugo su ucenjeni birači. Glasovi ovih poslednjih su formalno validni, bar kod onih koji listiće nisu odneli kući, pa se to ne može otkriti matematikom. Možemo proceniti koliko takvih ima, ali to je granica do koje matematika može da pomogne.
 
🤣🤣🤣🤣

Nisam ni video da im/nam uvalio Putin hahahahahahaaha.
 

To više liči da naša vlast traži opravdanje da uvede sankcije Rusiji pošto nam je zapad postavio ultimatum. Putin nema nikakav problem sa time da ne bude dosledan. Da u principu podržava pravo na otcepljenje, a da ipak i dalje štiti naše interese protiv prava da se Kosovo otcepi od nas. Pošto ni zapad nije dosledan, ni on nema nameru da time bude ograničan. Na kraju, sve što sada radi sa Ukrajinom je skoro direktna kopija akcija zapada u Srbiji. Rusi to čak i ističu svakom prilikom. Ovo je samo dosledan nastavak, sada u kopiranju zapadne neprincipijelnosti. To ne znači da on ne bi nastavio sa podrškom nama ako mi nastavimo sa podrškom njima. Naravno da bi. Već sam par puta napisao da se svet nepovratno promenio i da sa odlaskom globalizma u istoriju treba zaboraviti i na sve preostale iluzije o čak i formalnom poštovanju bilo kakvih pravnih ili etičkih normi. Ekstremni desničari i ostali borci protiv "zlog globalizma" i "duboke države" će tako dobiti tačno ono što su i tražili: "Plitku državu", tj potpuno otvorenu represiju u međunarodnim odnosima i pravo da izaberu gospodara među najjačima.
 
To više liči da naša vlast traži opravdanje da uvede sankcije Rusiji pošto nam je zapad postavio ultimatum. Putin nema nikakav problem sa time da ne bude dosledan. Da u principu podržava pravo na otcepljenje, a da ipak i dalje štiti naše interese protiv prava da se Kosovo otcepi od nas. Pošto ni zapad nije dosledan, ni on nema nameru da time bude ograničan. Na kraju, sve što sada radi sa Ukrajinom je skoro direktna kopija akcija zapada u Srbiji. Rusi to čak i ističu svakom prilikom. Ovo je samo dosledan nastavak, sada u kopiranju zapadne neprincipijelnosti. To ne znači da on ne bi nastavio sa podrškom nama ako mi nastavimo sa podrškom njima. Naravno da bi. Već sam par puta napisao da se svet nepovratno promenio i da sa odlaskom globalizma u istoriju treba zaboraviti i na sve preostale iluzije o čak i formalnom poštovanju bilo kakvih pravnih ili etičkih normi. Ekstremni desničari i ostali borci protiv "zlog globalizma" i "duboke države" će tako dobiti tačno ono što su i tražili: "Plitku državu", tj potpuno otvorenu represiju u međunarodnim odnosima i pravo da izaberu gospodara među najjačima.
Kako to mislis ''globalizam ide u istoriju''?

I dalje ce postojati internet, medjunarodni letovi na vecini postojecih aviolinija, multinacionalne kompanije koje posluju u drugim zemljama (sto kao fabrike, sto kao predstavnistva/R&D centri) , pop-kultura koja utice i na druge zemlje, razna internacionalna takmicenja itd.
 
Ovi naslovi režimskih sanitarnih listova govore samo jedno: Vučić će ispuniti želju Dobrice Veselinovića i uvešće sankcije Rusiji, a ovo je artiljerijska priprema javnog mnjenja za to.

Neko ko čita ovo smeće bi pomislio da je Putin priznao secesiju KiM, čime se kod naroda stvara utisak "pa eto, nemamo prijatelje, sve je relativno, što im sad ne bismo uveli sankcije, što onda ne bismo i mi priznali nezavisnost, pa što ne bismo ušli u NATO". Zapravo, istina je da je Putin samo ukazao na ogavno licemerje i dvostruke aršine zapada, i to mu nije prvi put. A da je hteo da "istrguje" Kosovom, to je mogao da uradi još 2008. kada je bio Rat u Osetiji, a pogotovo 2014. kada je pripojio Krim. Mada, posle tolikih antiruskih poteza Vučićevog režima, sa moralne strane ne bih čak mogao ni da ga osuđujem kada bi stvarno prestao da podržava Srbiju.

Ovakvo brutalno medijsko dezinformisanje u ovoj zemlji već poprima razmere zločina protiv čovečnosti. Kada SNS padne sa vlasti, sve ove "novine" moraju biti zabranjene, a njihovi urednici krivično procesuirani zbog udruženog zločinačkog poduhvata ispiranja mozga narodu u svrhu izdaje zemlje i narušavanja ustavnog poretka.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
🤣🤣🤣🤣

Nisam ni video da im/nam uvalio Putin hahahahahahaaha.
Ne ložite se bre ljudi, još jedna od milion laži i spinova Gebelsovog žvalavog učenika, kojom će pokušati da opravda uvođenje sankcija Rusiji u narednih mesec dana.

Čuvajte energiju za masovne proteste kada se to desi.
 
Kako to mislis ''globalizam ide u istoriju''?

I dalje ce postojati internet, medjunarodni letovi na vecini postojecih aviolinija, multinacionalne kompanije koje posluju u drugim zemljama (sto kao fabrike, sto kao predstavnistva/R&D centri) , pop-kultura koja utice i na druge zemlje, razna internacionalna takmicenja itd.

To nije ono što se obično podrazumeva pod globalizmom. Nabrojane stvari su više tehnički orjentisane, tj to je omogućivanje međunarodne interoperabilnosti na nižem nivou mašina, uređaja, finansija, tehničkih protokola i standarda. Pravi globalizam je nešto slično, ali na bitno višem nivou ideja, globalnih sistema vrednosti, međunarodnih zakona, nacionalnih politika, univerzalnih ljudskih prava, vladavine zakonitosti itd. Detalji su komplikovani i previše van ove teme.
 
Demonizacija Rusije je jednostavan zadatak, kada se uzme u obzir mentalitet prosecnog gradjanina Srbije.
Same sankcije Rusiji nisu toliko odvratne, one su iznudjene.
Odvratno je to sto za uzvrat ne dobijamo nista i naicn na koji se populacija priprema za njih.
Najodvratnija je apsolutna poslusnost vlastima/sili, od urbanih ispijaca kapucina iz Njegoseve, do najbednijeg seljaka.

Nece biti nikakvih protesta. Vecina je spremna da prihvati sve.
Rio Tinto zaista treba da pojaca busenje.
 
Ovi naslovi režimskih sanitarnih listova govore samo jedno: Vučić će ispuniti želju Dobrice Veselinovića i uvešće sankcije Rusiji, a ovo je artiljerijska priprema javnog mnjenja za to.

Neko ko čita ovo smeće bi pomislio da je Putin priznao secesiju KiM, čime se kod naroda stvara utisak "pa eto, nemamo prijatelje, sve je relativno, što im sad ne bismo uveli sankcije, što onda ne bismo i mi priznali nezavisnost, pa što ne bismo ušli u NATO". Zapravo, istina je da je Putin samo ukazao na ogavno licemerje i dvostruke aršine zapada, i to mu nije prvi put. A da je hteo da "istrguje" Kosovom, to je mogao da uradi još 2008. kada je bio Rat u Osetiji, a pogotovo 2014. kada je pripojio Krim. Mada, posle tolikih antiruskih poteza Vučićevog režima, sa moralne strane ne bih čak mogao ni da ga osuđujem kada bi stvarno prestao da podržava Srbiju.

Ovakvo brutalno medijsko dezinformisanje u ovoj zemlji već poprima razmere zločina protiv čovečnosti. Kada SNS padne sa vlasti, sve ove "novine" moraju biti zabranjene, a njihovi urednici krivično procesuirani zbog udruženog zločinačkog poduhvata ispiranja mozga narodu u svrhu izdaje zemlje i narušavanja ustavnog poretka.
Brt, covek od reci do reci rekao to, ne citaj nase medije.

Lik vodi rat i kao primer da Donbas, u kom se nalazi njegova vojska, treba da bude van Ukrajine navodi Kosovo. Sam kao opravdanje za svoju agresiju navodi Kosovo.

Mislim ne kapiram, ako zapad povuce priznanje Kosova, Putin ce izaci iz Ukrajine?
Ili ce pripojiti Donbas, a nastaviti sa branjenjem Kosova u Srbiji, a sam je rekao da je to licemerno i da po principu Kosova i Donbas ima pravo da izadje.

Mani domace medije, objektivno lik nas s....ao, rusofili u Srbiji na aparatima 🤣🤣🤣🤣

To sto Vucic koristi to sad da bi pripremio teren za uvodjenje sankcija je druga prica i ne menja cinjenicu da nam Putin zabio noz u ledja 🤣🤣🤣
 
Tj. nije nikom zabio noz u ledja, Rusija se kao i svaka imperija u istoriji vodi samo i iskljucivo sopstvenim interesima.

To sto je ovde ozbiljan deo naroda spreman da poveruje u drugacije i da ga baca na Putina je za ozbiljnu analizu psihologa 🤣

Reci, lozis se na Putina hahahahahhahaa.
 
Vrh