Šta je novo?

Izbori 2024

NAJZAD smo dobili detaljne i potpune (do sada poznate) rezultate izbora u Beogradu sređene u tabeli. Ali ne od onih od kojih su oni trebali da dođu.

Zato moram da kažem, ovo je sramota! Čitavih deset dana posle izbora, a izveštaj o glasanju na biračkim mestima nam NE DAJU, iako ga imaju, ne samo izborna komisija ili partije na vlasti, nego ni opozicione partije. Zbog čega? Nebitno što to nije konačno i što su rezultati delimični. Objavite ono što imate, šta god da imate. Umemo da razmišljamo i sami. Odgovor može biti samo zato što SVI žele da zadrže kontrolu nad izbornom propagandom. Dakle nad LAGANJEM naroda.

Partije u izbornoj noći redovno prvo objave rezultate sa mesta gde im trenutni podaci idu u prilog, sa komentarom kako početak obećava, itd. Kad se ispostavi da im sledeći rezultati ne idu u prilog, nigde nikog. Samo nestanu. Više nam kao ne treba da od njih bilo šta više saznamo?

To je sramota, a u vreme Interneta više nema razloga da trpimo takve manipulacije, bilo od koga. Zašto da u izbornoj noći po šest ili više časova čekamo na milost neke partije ili pratimo idiotsko-propagandni program neke TV stanice samo da bi povremeno videli rezultat ispred koga se neprekidno šetka novinar: Sa leva na desno, pa onda sa desna na levo, pa onda opet sa leva na desno ... ali tako da uvek zakloni deo ekrana sa rezultatima. Čemu ta tortura?

Zato predlažem da dobrovoljci polako rade na kreiranju raznih neophodnih delova nekog budućeg nezavisnog WEB portala za real-time praćenje svih izbora u Srbiji, tako da to već bude spremno za bilo koga ko se odvaži da ga organizuje i hostuje. Dakle kako kontrolor na biračkom mestu pošalje poruku posle brojanja (na bar dve adrese, našu, ako hoće i kao dokaz da ništa ne kriju, i onoga na čijoj je listi), ona se automatski konvertuje u potreban format i prikazuje na mapi WEB sajta. Dakle ODMAH. Kao što već postoji u mnogim državama sveta. Zašto da čekamo partije, njihovu milost i njihove kalkulacije? Zašto da čekamo izbornu komisiju? U čemu je problem ODMAH objaviti sliku izveštaja izborne komisije sa biračkog mesta? Pa da MI vidimo da li se brojevi slažu ili ne. Čitati i računati umemo, a nismo ni slepi. Kao što već postoji za republičke izbore na sajtu republičke izborne komisije? Kartografska osnova bi mogla biti OpenStreet map, a softver za početak obična baza podataka ili, kasnije, bilo šta od velike gomile glasačkih programa koji već postoje (open source) ili nešto bitno jednostavnije razvijeno od početka. Za početak bi bila potrebna mapa sa granicama teritorija koju pokrivaju biračka mesta, prvo u Beogradu, pa u Srbiji. Predlažem otvaranje posebne Beobuild teme za to. Bar nam izbora ubuduće neće manjkati.

Evo tabele sa detaljnim rezultatima Beogradskih izbora. Sve pohvale Serbian Spaces, ko god oni bili. Hvala! :)

Sad treba napraviti par lepih grafičkih vizuelizacija da se vidi kako je ko glasao.

 
Da li mislite da je pametno da neko od "prave opozicije" uđe u gradsku vlast?

Po meni je to OK dok god glasaju po svom programu, a ne automatski za sve što SNS predloži.

Drugi je problem što mnogi misle da ako se slažeš sa nekom odlukom SNS-a da si ti automatski za SNS.

SNS je pokazao da su i dalje dovoljno jaki, ali na sreću više ne mogu sami. Ne znam šta bi dobili novim izborima za par meseci, ne bi se tu ništa promenilo.

@vucko da li bi Moramo ušla u gradsku vlast ako bi dobila neko JKP i ako ne bi bila uslovljena da glasa za sve kako SNS kaže ili apsolutno ne vidite smisao u tome?
Minimum zahteva za ulazak "prave opozicije" u gradsku vlast sa SNS-om bi trebalo da budu 2 zahteva - struka da odredi trasu metroa i da se projekat Beograd na vodi uvede u zakonske okvire i da se prekontroliše dosadašnje poslovanje BnV. Ako ta 2 zahteva ne budu ispunjena "prava opozicija" ne bi trebala da ulazi u gradsku vlast sa SNS-om.
 
Ovo je mapa urađena za slične potrebe koja pokriva čitavu Ameriku. Ako oni mogu da nacrtaju izborne jedinice za najveći deo čitavog jednog kontinenta, možemo i mi za Srbiju.

Ovde imate link na spisak precizno definisanih područija koje pokriva svako glasačko mesto u Srbiji (mada sa referenduma o promeni Ustava, ali se valjda ništa nije menjalo?). To se eventualno može automatizovati programom koji povezuje nazive ulica iz ovog spiska sa atributima elemenata u OpenStreet map, u ovom slučaju sa atributima "Ime ulice" i "Kućni broj" (treba videti kako se ti atributi tačno zovu u OpenStreet map ), međutim za manje područije kao što je jedna Beogradska opština nije problem mapirati granice i ručno.

Glasačka mesta

Programerski OpenStreetMap Forum ( tamo bi trebalo preneti opis ovog predloga )

render.png
 
>Шта је овде лоше по Запад?
inflacija npr

Инфлација би се десила свакако као последица државног штампања пара без покрића. Руси су само изговор; кренула је да скаче и пре окупације
>добили су ветар у леђа за улагање у зелене изворе енергије
za tvoju informaciju, green energy is out, energy security is in. sada ce zelena agenda biti zaboravljena, samo prati i citaj nesto drugo osim domacih medija

Неће, управо зато што је зелена енергија (укључујући и нуклеарну) једино на шта Европа и може да се ослони. ЕУ нема довољне резерве фосилних горива па је морала да увози из Русије, сада све више престаје да ради због овог фијаска. Ево и Бугари / Грци раде на градњи заједничке нуклеарке, да не помињемо остале и много развијене земље.

Године немачког инсистирања да се нуклеарке гасе и замењују руским гасом су пале у воду за мање од месец дана.

Evropa postaje jedan autoritarni vojni logor.
Волим кад ти овако падне маска и постане јасно чему се радујеш и за шта навијаш.
 
Мене чуди да је коалиција у којој је фракција ПОКС сад као за русију, ниђе везе ако мене питате.
 
Mladenovčani i Obrenovčani su odlucili izbore u BG...nisam dugo bio u ovim mestima, verujem da je situacija bolja nego u krugu 2ke i na Trgu npr...
 
Ali ono sto je cudno je da Prestolonaslednik - koliko vidim - podrzava njih... o.O


Doduse ovo jeste vest od pre 3 godine pa mozda sam nesto i propustio u medjuvremenu, mozda je bilo nekih izmena.
 
Da li može da se kaže za članove novog patriotskog bloka protiv uvođenja sankcija Rusiji da su strani plaćenici i domaći izdajnici?
 
Sa ovakvim ljudima vracamo Kosovo, osvajamo Madjarsku i spajamo se sa Rusijom u Pravoslavno carstvo !1389

 
Interesantno je videti političke izbore, brzinu njihove promene i maksimalni opseg variranja broja glasova kada se se pomeramo po teritoriji grada. Evo probe grafika raspodele glasova po biračkim mestima za tri susedne opštine, idući sa juga na sever. Nažalost bez znanja njihovog tačnog položaja ovo nam ne govori baš puno. Da imam mapu njihovog prostornog odnosa moglo bi se videti da li se neko biračko mesto po rezultatima drastičnije razlikuje od njemu susednih, sa sličnim profilom stanovništva, što bi recimo bio dobar povod da se baš sa njega traži ponovno prebrojavanje glasova u okviru dozvoljenih 5%. Tako bi se optimizovao taj izbor. Takođe, takva mapa bi bila dobra osnova za planiranje budućih promotivnih aktivnosti. Da svako vidi u kom je tačno delu grada dobro prošao, a gde treba više da radi na promociji. U zavisnosti od pretežnog profila tamošnjeg stanovništva ponekad bi se možda moglo videti čak i koje (ili čije) su poruke, ili ljudi, tamo bolje ili lošije prošli. Ovo su procenti glasova za SNS+SPS u odnosu na broj važećih listića na tom biračkom mestu.

Beogradski izbori 2022, Vozdovac.jpg


Beogradski izbori 2022, Vracar.jpg


Beogradski izbori 2022, Zemun.jpg
 
Инфлација би се десила свакако као последица државног штампања пара без покрића. Руси су само изговор; кренула је да скаче и пре окупације


Неће, управо зато што је зелена енергија (укључујући и нуклеарну) једино на шта Европа и може да се ослони. ЕУ нема довољне резерве фосилних горива па је морала да увози из Русије, сада све више престаје да ради због овог фијаска. Ево и Бугари / Грци раде на градњи заједничке нуклеарке, да не помињемо остале и много развијене земље.

Године немачког инсистирања да се нуклеарке гасе и замењују руским гасом су пале у воду за мање од месец дана.


Волим кад ти овако падне маска и постане јасно чему се радујеш и за шта навијаш.

Ah, tipicna podmetanja liberala.
Evropa ce biti vojni logor, nije imala snage da ne bude.
Bice to tuzno mesto.
 
Немој да заборавиш Вјерицу Радету 2.0 . .
Milica i Boško su formirali "Patriotski blok" (front) i pozvali sve ostale da im se pridruže koji podržavaju njihove političke stavove. Prvi kandidat je Radikalna stranka, jer posle povlačenja starijeg V. Šešelja oni će biti zadovoljni i sa jednim odborničkim mestom za mladjeg A.Šešelja.

Radikali nisu prešli 3% u BG, ali su dobili skoro 15.000 glasova. To će teško dobiti ako bude novih izbora i jedina opcija im je da se udome u neku buduću koaliciju. A, Šarović je dobio skoro 5.000 glasova, koji bi mogli da odu u "Patriotski blok". Pitanje je šta će biti sa "Suverenistima".

Tako bi na eventualim novim izborima u BG ova nova koalicija "patriota" mogla da dobije oko 10% glasova, pa bez njih ne bi mogla da se formira većina. Jedino ako bi se napravila "Velika koalicija" od drugog dela opozicije i aktuelne vlasti.

 
Poslednja izmena:
Interesantno je videti političke izbore, brzinu njihove promene i maksimalni opseg variranja broja glasova kada se se pomeramo po teritoriji grada. Evo probe grafika raspodele glasova po biračkim mestima za tri susedne opštine, idući sa juga na sever. Nažalost bez znanja njihovog tačnog položaja ovo nam ne govori baš puno. Da imam mapu njihovog prostornog odnosa moglo bi se videti da li se neko biračko mesto po rezultatima drastičnije razlikuje od njemu susednih, sa sličnim profilom stanovništva, što bi recimo bio dobar povod da se baš sa njega traži ponovno prebrojavanje glasova u okviru dozvoljenih 5%. Tako bi se optimizovao taj izbor. Takođe, takva mapa bi bila dobra osnova za planiranje budućih promotivnih aktivnosti. Da svako vidi u kom je tačno delu grada dobro prošao, a gde treba više da radi na promociji. U zavisnosti od pretežnog profila tamošnjeg stanovništva ponekad bi se možda moglo videti čak i koje (ili čije) su poruke, ili ljudi, tamo bolje ili lošije prošli. Ovo su procenti glasova za SNS+SPS u odnosu na broj važećih listića na tom biračkom mestu.

Pogledajte prilog 133893

Pogledajte prilog 133894

Pogledajte prilog 133895
Ваљало би видети резултате и по самим бирачким местима, пошто у Вождовац нпр. спадају и Бели поток и остала села по Авали, у Земун спада и Батајница са Бусијама и тд.
 
Ваљало би видети резултате и по самим бирачким местима, пошто у Вождовац нпр. спадају и Бели поток и остала села по Авали, у Земун спада и Батајница са Бусијама и тд.
Nista zanimljivo neces videti osim da su neki umesto sns glasali za zavetnicu, Boska ili dss. Tako je recimo Milos Jovanovic dobi 60tak glasova kod mene u kraju a ranije je dobijao po 10, 15 glasova. O Mici da ne pricam. Sutra kada bi se odrzali izbori sve bi se vratiolo na svoje mesto. Koalicija Moramo je dobila veci broj glasova ali opet s druge strane Djilasova ekipa je podbacila i to mu dodje to, bivsa demokratska stranka od 30% nista se epohalno nije desilo.
 
U subotu su ponovljeni izbori, oko 5000 glasaca ima pravo glasa, odlican reper da se vidi stanje opozicije oko Boska, Zavetnika i DSS.
 
"Čini se da je na pomolu novo prekomponovanje političke scene, a razgovor o ponavljanju izbora u Beogradu zvuči samo kao izgovor, dok je primarni cilj da polako počnemo da se navikavamo na novi dvojac."
"Vladu će verovatno napraviti SNS, SSP i manjine, i u njoj će biti puno „nestranačkih ličnosti“."

 
Покрет Ослобођење:
Мафијашки режим је добио оно што му је недостајало у претходне две године и што је и био основни разлог за превремено расписивање парламентарних избора – легитимитет.
 
цео Запад се ујединио како није био уједињен деценијама
Или да будемо прецизнији, Нато у великом стилу врши своју мисију а то је да УСА буде у Европи, Русија ван Европе а Немачка на дну Европе
A pritom puna usta suvereniteta.
У државној политици не треба да се водимо ни љубављу према Русији ни страхом од запада
 
Sadasnje ujedinjenje Zapada nije ideolosko kakvo je bilo od 1945. nego se radi o ujedinjenju kolonijalnih interesa, slicno imperijalnim blokovima pre 1914.
U kombinaciji sa infantilnim ponasanjem i kriminalnim profilima americke DS. ("laptop from hell" Huntera Bajdena) situacija je vrlo opasna.
 
Или да будемо прецизнији, Нато у великом стилу врши своју мисију а то је да УСА буде у Европи, Русија ван Европе а Немачка на дну Европе

У државној политици не треба да се водимо ни љубављу према Русији ни страхом од запада
слажем се само ми није јасно шта подразумева "не треба да се водимо страхом од запада"? Не треба да се водимо илузијом о западу као неком добронамерном фактору али не треба ни да ризикујемо слабљење сопствене нације и економије због терања ината истом. Ако можемо да нешто радимо, радимо. Ако постоје реалне негативне последице које би искусили ако нешто урадимо мимо њихове воље онда то не радимо јер нам је национални интерес главни. То је мање више и мађарски/кинески/израелски модел.

На крају крајева, то ради и Русија - не знам да су они иједном кршили своје националне интересе зарад наших. Сво "савезништво" са њихове стране постоји само када нам се поклопе интереси. Ако ишта, запад је показао већу суицидалност одбраном својих савезника него Русија. Сами себе су ојадили овим санкцијама да би одбранили суверенитет Украјине док Русија ништа слично није урадила када је Азарбејџан кренуо да анексира делове Јерменије. Још су шуровали са Турцима који то спонзоришу упркос "православном савезништву" са Јерменима.

Немам ни трунчицу сумње да би и нас оставили на цедилу да им одговара. Због тога је свако инсистирање на суицидалном подржавању Руса идиотски а русофили у Србији који то заговарају се очигледно деле на издајничке манипулаторе и наивне манипулисане који још верују да је неуспела опсада престонице Украјине била "борба против нацистичке идеологије"
 
Vrh