Šta je novo?

Izbori 2024

Taj bugarski voz je naučna fantastika.
Ko garantuje da taj koji poseduje unapred pripremljen listić neće poništiti isti?

Niko. To sam i napisao. Međutim,

- ucenjeni ne može da glasa za koga želi, već samo da spreči da njegov glas tamo gde on ne želi (a to je često dovoljno ako je poželjna politička opcija blizu granice)
- većina ucenjenih nije ni previše obrazovana ni previše informisana, pa mnogima prosto i neće pasti na pamet da uopšte imaju opciju da listić učine nevažećim. Drugima, recimo starijima, će izgledati da je namerno uništavanje validnosti glasačog listića verovatno krivično delo, pa se neće usuditi da to rade
- u manjim mestima preveliki broj nevažećih listića je jasan i trenutno vidljiv znak da su ucenjeni pokušali da se izvuku, pa mogu uslediti kolektivne sankcije protiv svih potencijalnih bundžija, a tamo se obično dobro zna koji bi ti mogli biti. To će i njima biti jasno, pa ako imaju mnogo da izgube, neće se usuditi da varaju ucenjivače.

Sve ovo zajedno garantuje pristojan procenat uspešnosti Bugarskog voza kad je u pitanju kontrola glasanja onih koji su na listi ucenjenih (a kompletan ostatak glasova, tj glasovi neposlušnih, bar nisu otišli neprijateljima ucenjivača).
 
Poslednja izmena:

„Ništa ne može da dođe“​

Predsednik Srbije takođe se osvrnuo na praktične posledice činjenice da je Srbija okružena NATO zemljama. Kako je kazao, isporuke plaćenog inostranog naoružanja vazduhom nisu moguće:

– Kupili smo mnogo oružja i oruđa i ništa ne može da dođe do nas. Platili pošteno. Razmišljamo sad da tužimo sve te koje nam ne dozvoljavaju prelet. Ne pričam samo o ruskom oružju, pričam o svakojakom. – rekao je Vučić.

Ovo je prva zvanična potvrda da je isporuka plaćenog oružja iz Rusije onemogućena vazdušnim putem. Takođe je moguće da se ne radi samo o ruskom naoružanju već i o onemogućavanju isporuke PVO sistema FK-3 iz Kine, takođe vazdušnim putem. Isporuka ovog sistema očekuje se već nekoliko nedelja.
 

"Ђиласа нисам ни видео ни чуо годинама"​

Нисам га ни видео ни чуо годинама, рекао је лидер СНС-а одговарајући на питање да ли је имао контакте са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом.


Đilas: Nisam se čuo sa Vučićem, u normalnoj zemlji vlast i opozicija razgovaraju​


Ko je objavio da su Vučić i Đilas razgovarali?
Jel "Večenje novosti"? :)
 
Nije mi jasno zašto bi se sastajali Vučić i Đilas u vezi beogradskih izbora, jer ni jedan ni drugi nisu nosioci lista na beogradskim izborima, nego Šapić i Janković. Za Vučića još i mogu da razumem, jer se nikakve odluke u SNS ne donose bez Vučićeve saglasnosti, ali za Đilasa mi je potpuno nejasno zašto bi baš on od svih opozicionih prvaka išao da pregovara sa Vučićem.
 
Sjajna vest, Srbija izbegla sankcije EU a Vučić i Putin se bratski dogovorili dva dana pre da pro forme Srbija glasa protiv Rusije.
Tako se to radi, nema EU sankcija a Rusija nas voli. Prolazimo između dve velike sile kao Herman Majer na veleslalomu u Garmišu.
ma lukaviji je Pinokio od druga Tita
 
Vučićeva najava spremnosti da se odreknemo prva preče kupovine NIS-a je izrazito pogrešna i štetna.

Ovi što pričaju da je rat u Ukrajini promeno svet su sasvim u pravu. O tome bi se moglo puno pričati, ali ovde je važno razumeti da je globalizam mrtav, ali i da je on imao niz prednosti, a ne samo mana. Jedna od njegovih prednosti je bila potreba da se i pored sve dominacije Zapada, ta dominacija ipak uglavnom ostvarivala kroz neki međunarodni pravni sistem, na uređeni način, a ne isključivo arbitrarnom golom silom bez ikakvog objašnjenja ili čak i samo formalnog pokrića. Dakle zbog tragičnih iskustava drugog svetskog rata i maltene globalnog nuklearnog uništenja tokom hladnog rata, donošeni su i manje-više poštovani opštevažeći međunarodni ugovori, globalni standardi, finansiran je sistem Ujedinjenih Nacija, Savet Bezbednosti, Unesko itd. To ne znači da Zapad nije mogao da sledi svoje interese, pošto je upravo on i smislio ceo taj sistem, ali je makar značilo da se dobrovoljno obavezao da prvo mora da sledi neku formu da bi ih ostvario, a nju često nije bilo moguće brzo i lako ispuniti, što je bar omogućivalo kupovinu vremena za one koji su ugroženi.

Međutim sada su obe strane odustale od poštovanja svake pravne forme koja je ranije ipak bar donekle ograničavala samovolju. Rusija je prosto vojno napala zemlju gde joj se nešto nije dopalo (doduše Amerika je to isto radila odavno, ali samo u "trećem svetu"), a zapad je svoj izrazito dominantan uticaj u nauci, ekonomiji i trgovini rešio da uopotrebi kao oružije, i to sasvim bukvalno, kao da su u pitanju puške i tenkovi. Uskratiti nekoj zemlji sve sopstvene proizvode bez kojih ona ne može normalno da funkcioniše, uprkos važećim ugovorima, je postalo prihvatljivo. Pa i pretiti trećim zemljama ako ONE ugrožavaju efikasnost embarga. Dakle ni treće, neumešane zemlje, više nisu samostalne u donošenju odluka! To međutim znači i da je sam koncept "suvereniteta", kako je on do sada shvatan u dokumentima UN, takođe uglavnom mrtav.

Zbog čega sada ovo spominjem? Zato što će od sada pa nadalje svaka zemlja koja to može težiti da bude u što je moguće većoj meri samodovoljna. Da u najvažnijim oblastima što manje zavisi od drugih. Dakle sigurno SVE velike zemlje, a i niz malih, bar u domenima gde to mogu ili je najvažnije.

A to znači da i mi ubuduće moramo raditi na tome da pod sopstvenu kontrolu ponovo stavimo sve fundamentalne proizvodne i razvojne kapacitete. Dakle, energiju, proizvodnju hrane, osnovne sirovine, komunikacije i informatiku, lekove kao i proizvodnju maksimalnog broja bazičnih proizvoda koji ulaze u sve ove grane. Zbog toga je prodaja PKB-Beograd tragična greška (o čemu sam ovde pisao još kad se to dešavalo), zbog toga moramo vratiti NIS pod našu kontrolu, razvijati izvore energije, sprečiti prodaju Telekoma i drugih bazičnih komunikacija, videti šta su osnovni ili strateški proizvodi u oblasti hemije i biologije. Prepustiti nekom strancu da nam kontroliše naftu je u ovakvim uslovima ludost. Ako i nismo znali do sad (a jesmo), bar sada znamo.
 
Bravo Zuma.

Sada ce sve zemlje morati sto pre da se rese pogubne neoliberalne ideologije.
Ko to ne uspe, taj je propao.
Medjutim elita stvorena u zadnjih 20 godina je ideoloski zaslepljena, oni jos uvek veruju u globalizaciju. Oni kao mali pioniri ponavljaju ideoloske floskule, pozivaju se na autoritete tipa hajeka, kao sto su se nekada pozivali na Staljina i Lenjina.

Sto se tice ternutka u kome je medjunarodni pravni sistem prestao da vazi to je svakako bombardovanje SRJ bez odluke Saveta bezbednosti, posle koga su sledila isto bespravna bombardovanja Iraka. (Rat u Iraku odneo je direktno i indirektno oko 1000000 ljudi)

Sto se tice NIS-a mi ga necemo vratiti pod nasu kontrolu jer mi smo kolonija.

Kada je GAZPROM preuzeo NIS poceo je da maksimalno vadi gas iz nasih nalazista u Banatu. Do tada je Srbija/SRJ/SFRJ pokusavala da maksimalno sacuva svoja nalazista.
Sa stanovista GAZPROM-a, njihova strategija je potpuno ispravna, jer bili su tu da otmu i uzmu i iskoriste i naravno da su se zurili pre nego stoim neko to uzme kao sto ce im sada uzeti.
Shell,, MOL ili bilo ko drugi radice kao GAZPROM.

Nevolja je u ideoloskoj zaslepljenosti nase tehnicke i administrativne inteligencije koja ne moze da razume da je na univerzitetima indoktrinirana liberalnim djubretom.
 
Sta bravo? Covek iz zemlje koja je bombardovana pre 23 godine bez dozvole UN-a i bilo koga pise o zapadu koji postuje pravila. Zapad jedino nije postovao u zemljama treceg sveta, ali dobro, ko njih sisa, oni su manje vredni i njihovi zivoti.
 
"Odricanje od prava preče kupovine akcija NIS-a" je bilo samo kao mogućnost u dogovorima sa rusima kako da se izbegne pretnja sankcijama EU. Bila je i opcija da tih 7% vlasništva kupi ćerka-firma Gasprom-a, pa bi se tada Srbija odrekla tog prava.

Ali, moguće je da je EU prilikom skidanja sankcija istakla i svoja "očekivanja" u vezi vlasništva NIS-a, pa bi mi trebalo da rešimo to pitanje bar nekom fiktivnom kupovinom. Pogotovu zbog preuzimanja Petrohemije.
https://forum.beobuild.rs/threads/nis-naftna-industrija-srbije.4369/post-911086
 
Poslednja izmena:
Sta bravo? Covek iz zemlje koja je bombardovana pre 23 godine bez dozvole UN-a i bilo koga pise o zapadu koji postuje pravila. Zapad jedino nije postovao u zemljama treceg sveta, ali dobro, ko njih sisa, oni su manje vredni i njihovi zivoti.

Pročitaj ponovo šta sam napisao. Postoji velika razlika uzmeđu uvek, nekada i nikada. Između ograničenosti vladara u ustavnoj monarhiji i klasičnoj monarhiji. Gledati svet kao crno beli film u kome nema ništa između između dve zamišljene krajnosti je totalni apsurd. Takav svet ne postoji. Sada su se oslobodili i delimičnih ograničenja post WWII poretka, a to ni izdaleka NIJE isto kao ono što je bilo do sada.
 
Poslednja izmena:
Napravljena je velika greška sa prodajom NIS-a, ali ni kupovina nije baš sjajna opcija u ovom trenutku. Pre svega jer zapadnoj kompaniji neće sigurno uvoditi sankcije, a za nas nisam siguran 😃
Takođe automobili sa dizel i benzinskim motorima će se proizvoditi do 2035 godine, a već 2030 EU će prepoloviti dozvoljenu emisiju što će biti gotovo neizvodljivo za klasične motore.
Dakle ovo je labudova pesma naftne industrije.
 
Причати сада о 2030 је беспресметно, у последњим пар месеци се десило толико тога, од клетве у зелене изворе и затварања термоелектрана и нуклеарки, преко проглашавања нуклеарки зеленим изворима, па дање проглашавањем гаса прелазним решењем, а потом одустајања од северног тока 2, па васкрсавања термелектрана..
 
Non stop neka s_anja.

Ne samo u Srbiji nego na celoj planeti. 15 godina iz krize u krizu.

P.S.
Kad smo kod blesavih zelenih Evropljana...

Domaćinstva treba da slabije greju i troše manje tople vode nego što su navikla, a industrija da više energije uzima iz struje, uglja ili biomase. Ekonomisti instituta procenjuju da industrija potrošnju gasa može da smanji i do trećine, mada uz žrtvovanje dela proizvodnje.


Ahahaahaha kakve kraljine. :ROFLMAO: Raja da stedi i smrzava se, a burzoazija po obicaju, da tera kako zeli.
 
Poslednja izmena:
Gospodo , treba pomoc. Na mom birackom mestu izbori se ponavljaju. Bas su brljali i to je bilo jasno svakom. Upravo me je startovala " trojka" snsa ( namerno mala slova) da im damo sigurne glasove. Lepo nas upisase uz obecanje da ce se revansirati nakon izbora. Iako neko ovo zove Beograd ovo je selo gde zivim i tu se svi znaju pa ako odbijes onda te lepo upisu za odmazdu kasnije. Naravno da necu glasati za njih i ni za koga ko me pritiska i ucenjuje tako da cemo svi u kuci glasati za onog ko ne nastupa ovako ( Citaj za OPOZICIJU). Da li neko zna kako da saznam ko su clanovi birackog odbora na mom mestu i iz kojih su stranaka? Da li ima posmatraca i kontrolora? Ako treba hocu da odbranim nase glasove i da li i kako mogu da se ukljucim na strani neke OPOZICIJE kao njihov kontrolor, posmatrac ili sta god?
 
OPZICIJO ako hoces 5 sigurna glasa onda pomagaj. Ako ih dajemo onda nam ih odbrani
 
Sjajna vest, Srbija izbegla sankcije EU a Vučić i Putin se bratski dogovorili dva dana pre da pro forme Srbija glasa protiv Rusije.
Tako se to radi, nema EU sankcija a Rusija nas voli. Prolazimo između dve velike sile kao Herman Majer na veleslalomu u Garmišu.
Kad pusti svog koalicionog partnera Kurtija u UN i kada uvede sankcije Rusiji, hoće li i to biti "pro forme" ?
 
Ovi pajaci ispred SkupSline su mi ubedljivo najjaci 😆 Niko ih ne zarezuje ni 5% ali njima to nije problem, oni pice svoju pricu i lepooo im saaamo tako 😆
IMG_20220408_213900~2.jpg
 
Потез који је показао да нисмо независни као што мислимо.
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: MC_
Сморио сам се што смо морали да играмо како запад диктира. То што нам руси ово нису узели за зло је више њихова добра воља него маестрална игра старлета које су се накотиле у МИПу.
 
Vrh