Šta je novo?

Izbori 2024

Ono što je nekim ljudima Đilas u domaćoj politici (vladar iz senke i kočničar Srbije na putu ka zlatnom dobu), to je drugima NATO u stranoj politici.

Verujem da je taj sporazum na snazi već 5 godina u Srbiji, a još više po drugim zemljama. I, koliko incidenata sa prolazećim ili gostujućim NATO vojnicima je bilo do sad? Mislim i u Srbiji i u drugim zemljama članicama tog saveza. Ja ne znam ni za jedan.

A uvek možemo da odemo i pitamo i na MyCity Military forumu, gde većina peni iz usta na pomen NATOa a onaniše na sve Rusko i istočnjačko.
Bio sam tamo par godina, ne sećam se da sam naleteo na neku takvu vest. Na brojne paranoje i ŠBB KBB scenarije svakako, toga im nikad nije manjkalo. Ali da je bilo gde došlo do NATO divljanja, pa oni tamo bi prvi pisali disertacije o tome. Jer ono tamo je esencija Srbovanja kombinovana sa JNA pogledima na svet (osim što mrze JNA opasače na vojnicima, u čemu se svi potpuno slažemo :LOL:) , i dobro poznatim iluzijama da je Srbija neka tačka prekretnica i glavni adut otimanja između zapada i istoka, most istoka zapadu i slične pamflete... I naravno, sve Rusko je vrh, sve zapadnjačko je... pa ok je, ali ono... Rusko je Rusko. I Rusija je najbolja i najpoštenija, za njom ide ''bratska'' Kina, pa tek onda svi ostali. A zapad je zlo nad zlom, koje samo čeka da nas raskanta i porobi.


Nema spora da smo svi ovde kivni na NATO, što se mene tiče, taj savez ne treba ni da postoji. Ali eto, ipak postoji. I mnogi su ušli u njega pod pritiskom i ultimatumom hoće li da budu deo njega ili da budu okruženi njime. I mada je razumljivo da smo besni na njih, dok prolazi 23. godina od sukoba sa njima i mi se ovde ljutimo, oni o tome više ne misle, a drugi oko nas idu napred i ne bave se prošlošću.

Da, ostaje bojazan da ako sutra dođe do nečega sa Rusijom, da bi NATO pritiskao sve članice da šalje ljude. Mada evo danas čitam kako Milanović - koji mi inače žešće ide na k... ali se ponekad i sa njim u nečemu složim - reče da Hrvatska nikako neće slati svoje vojnike u rat sa Rusijom. Sad bi neko rekao ''ma slaće ko bele lale kad im zavrnu ruke Ameri''. Da, ali ako je u ovim vremenima širom NATO odnosno Evrope mala podrška intervencijama van saveza i EU, teško da će Ameri zavrnuti ruke čak 10,20 zemalja i terati ih u sukob sa Rusijom. Prosto iz godine u godinu ljudima je sve manje do ratovanja. I mogu i NATO oficiri i Vašington da cimaju koliko hoće, ovde i sada nikome u Evropi nije do ratovanja i kaubojisanja. A mislim da neće biti ni u narednim godinama, jer treba ceo svet da se oporavi prvo od kovid krize, a onda i ove veštačke sa nekretninama, energentima i sirovinama.
 
Poslednja izmena:
Ovo klizi u opozicioni fijasko, prvo nisu jasno i glasno izašli i pozvali narod da kaže NE na Vučićevom nelegitimnom referendumu, a sada mu serviraju metiljavog protivkandidata kog će pojesti za doručak.

Zatvaraj radnju, gotov pos'o..
Bas stako. Ja mislim da je Djilas jednostavno uslovljen svojim stranim sponzorima da omoguci sto laksu pobedu glavnom coveku svih kolonizatora - Vucicu.
SNS je glavni igrac EU u Srbiji. Djialas prati tu poltiku.
Svi se opozicionari osim mozda Cute nadaju kohabitaciji i zajendickom kraduckanju na nekoj centralnoj bgd, opstini.
 
Vulin, tj nase bezbednosne sluzbe bukvalno rade za Putina, sto je kao verni psic ovaj i dokazao odnevsi detalje o pracenju ruske opozicije po Beogradu. To je izgleda "normalno" ponasanje nasih drzavnih sluzbenika i nas kao gubernije. I opet se provlaci to da "idemo u Nato" i slicne gluposti.
MIslim da mi radimo za svakoga ko trazi nesto od nas.
Mi smo sluge po vokaciji.
U ludackoj zelju da sluzimo nekog gazdu, nemamo granica.

Evo primera.
Coveka koji je trazio azil u Srbiji smo izrucili Bahreinu,
Beogradski centar za ljudska prava saopštio je ranije da je državljanin Bahreina od novembra prošle godine bio u pritvoru u Srbiji, iako je pred nadležnim organima u postupku za izručenje izrazio nameru da traži azil u Srbiji, tvrdeći da mu u državi porekla preti opasnost od mučenja, političkog i verskog progona.
Deportacija državljanina Bahreina, uprkos odluci Evropskog suda za ljudska prava, predstavlja "sraman potez vlasti" u Srbiji, ocenio je advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.
 
Poslednja izmena:
Rusija pre svega gleda svoje intere. Njihov interes je da Srbe prodaju što skuplje. Lepo reče Putin da ako može Kosovo da stekne nezavisnost bez kršenja međunarodnog prava, onda može i Krim da se pripoji Rusiji (parafraziram). Sve sami rusofili, a deca im odu u omrzle NATO države da rade za "fašiste". Svi toliko vole tu nacističku Nemačku, niko da ode u slobodarsku Rusiju. Mi smo evropski narod i mesto nam je u Evropi, a ne u Aziji.
Što se tiče reze da je NATO usmeren protiv Srba, to nije tačno. Njihovi interesi se ne poklapaju sa interesima Srba. Odgovaraju im male i slabašne zemlje, a Srbija se tu našla nenadano. Sigurno ne razmišljaju po ceo dan o Srbiji. Nisam ni za NATO, ni za Rusiju. Volim rusku književnost, jezik, volim Moskvu, volim Ruskinje :), ali to ne znači da sam slep pred očima.
NATO je apsolutno usmeren protiv Srba, jer u nama vidi male Ruse, ali ne zbog ove ili one vlasti, već zato što smo istorijski, etnički i verski bliski Rusiji. NATO neće prestati da vodi antisrpsku politiku ako mi vodimo mazohističku pro-nato politiku kakva se ovde i vodi već 20 godina, i vidimo koji su njeni rezultati. NATO nebi odustao od okupacije Kosova i Metohije ako bi Srbija ušla u NATO, niti bi prestao da krši Dejtonski Sporazum na srpsku štetu ako bi Dodik pustio da BiH uđe u NATO. Milošević je hteo da uđe u NATO ako je to uslov da nas ostave na miru, pa zašto su ga onda odbili?

Rusija je genetski i civilizacijski evropska zemlja, a ne azijatska. Sigurno od njih nisu više evropljani Šiptari i Turci koji su deo NATO.

Ne mogu se banalizovati stvari i tvrditi da Amerikanci rade protiv nas samo zato što žele da na Balkanu bude što više malih i slabih državica. Da je tako, onda bi nakon rasturanja SFRJ po republičkim granicama podržali i odvajanje RSK I RS od Hrvatske i BiH, ili se barem nebi mešali. Ako bi podržali nezavisnost Kosova i Metohije, podržali bi i odvajanje severnog dela gde je 99% srpska većina. Ali, iz svega ovoga se vidi da je jedini princip kojeg se oni drže taj da srpska strana mora uvek biti oštećena. Prvo su se pozivali na odluke Badinterove Komisije po kojoj su međurepubličke granice konačne, a onda su došli do KiM, pa im više ni Badinterova Komisija nije važila. Tako će doći i do Raške i Vojvodine, ako vlast u Beogradu nastavi da mazohistički ispunjava sve njihove naloge. Da je Milošević branio Knin, nebi mu se desilo Kosovo.
 
Ko ima harizmu? Na prvu loptu - Vanja Grbić. Da sam na mestu onih koji odlučuju u ime opozicije, pokušao bih da kandidujem nekog takvog.
Druga je stvar što oni nemaju mozga, zbog čega uostalom i prolaze tako kako prolaze već 10 godina, a i ubuduće će ako nastave da protiv Vučića ističu kilavce i anemične babe.
I Voja Kostunica je bio kilavac pa je jedini mogao da pobedi Milosevica.
Nisu valjda trebali da kandiduju Bodirogu.
 
Bas stako. Ja mislim da je Djilas jednostavno uslovljen svojim stranim sponzorima da omoguci sto laksu pobedu glavnom coveku svih kolonizatora - Vucicu.
SNS je glavni igrac EU u Srbiji. Djialas prati tu poltiku.
Svi se opozicionari osim mozda Cute nadaju kohabitaciji i zajendickom kraduckanju na nekoj centralnoj bgd, opstini.
Jasno je ko dan da se Đilasova politika ne razlikuje od Vučićeve, ali ako mu je zaista cilj smena vlasti, goreg predsedničkog kandidata od ovog nije mogao izabrati: kandidovati otvorenog atlantistu Ponoša protiv AV koji je takođe atlantista, ali se i dalje donekle prikriva uspomoć propagande Informera,Pinka,Hepija,itd. može samo neko ko je politički nepismen ili lažni opozicionar. Sa takvim protivkandidatima AV verovatno neće imati problema da pobedi u prvom krugu, a ako sa njim u drugi krug slučajno uđe Tadić ili Ponoš, ja tog dana ostajem kod kuće i ne izlazim na izbore: zašto bih birao između NATO-a i NATO-a ? Između EU i EU ?

Za pobedu u drugom krugu bi moglo biti šanse ako bi baš cela patriotska opozicija istakla zajedničkog nestranačkog kandidata, npr. Bodirogu, Malagurskog ili Kusturicu, ako bi neko od njih hteo da se kandiduje i izlaže toplom zecu koji bi mu svakako priredili režimski mediji. Ali sada je već kasno da se traži zajednički patriotski kandidat, i izvesno je da će većinsko patriotsko biračko telo u ovoj zemlji opet izaći na izbore podeljeno u 10 lista i 5 predsedničkih kandidata. Svaka lista koja ne pređe cenzus od 3%, po Dontovom Sistemu će pokloniti svoje glasove SNS-u. A nekolicina patriotskih kandidata koji su najavili kandidaturu teško mogu da računaju na ulazak u drugi krug, jer su im finansijska sredstva za kampanju minimalna, a u režimske medije ih i dalje ne puštaju, uprkos potpisanom sporazumu o izbornim uslovima od pre par meseci. Koliko god se pro-EU opozicija suštinski ne razlikovala od vlasti, oni će svakako imati ogroman novac u kampanji, a mediji kao što su N1 i NOVA će upravo njihove kandidate favorizovati.
 
Poslednja izmena:
Imate vulina kao ministra policije, i razmišljate da l je Ponoš baš najsavršeniji? Da l ste realni
Ovo je možda najkraće a najbolje sumiranje političke situacije u Srbiji.
Narodom vladaju imbecili i mentalno oboleli, a on čeka savršenstvo i svakom protivniku pomenutih nalazi neku manu.
Jbt koji smo mi carevi od naroda...
 
Ja mislim da je bitka za predsednika već odlučena, tako da je potpuno nebitno ko će koga kandidovati. Zašto tako mislim - pa zato što je i na referendumu bilo jasno da veći deo Srbije bira Vučića. S druge strane opozicija treba dobro sa se fokusira na gradonačelnika Beograda jer tu ima velike šanse za pobedu. SNS realno nema nijednog dobrog kandidata za to poziciju, pa je čak i to nebitno ko će. Vesića ama baš niko ne voli, Šapić je bukvalno nešto sa javne scene otkako je prešao u SNS, a trenutni gradonačelnik, pa ni njega nema. Svako drugi bi bio neki anonimus za javnost, pa će biti teže ubediti bilo koga da za tu osobu glasaju, a snaga SNSa u Beogradu je očigledno dovoljno pala da nemaju dovoljno jaku podršku bilo koga.

Za to se treba boriti, jer znak da SNS gubi jednu veliku oblast je ogromna vest, na šta ni ostatak Srbije ne može zatvoriti oko.
 
E, stvarno kad čujem da neko anemičnog Ponoša brani pozivanjem na 2000. godinu i isto tako anemičnog Koštunicu - bude mi zlo.
Pa je l' vi stvarno mislite da su opoziciono nastrojeni ljudi u Srbiji 2000.godine glasali za Koštunicu zato što su njime bili oduševljeni? Dajte da se ne zezamo. Glasali su za njega zato što im se konačno smučio Milošević nakon 10 godina haosa, a i zato što su se svi živi ujedinili u DOS, ne bi li nekako skrpili dovoljan broj glasova. Tu Koštuničina ličnost nije igrala nikakvu ulogu.
A sadašnja opozicija, ako nema boljeg od Ponoša- ne treba ni da postoji, a Vučić neka vlada još 30 godina.
 
E, stvarno kad čujem da neko anemičnog Ponoša brani pozivanjem na 2000. godinu i isto tako anemičnog Koštunicu - bude mi zlo.
Pa je l' vi stvarno mislite da su opoziciono nastrojeni ljudi u Srbiji 2000.godine glasali za Koštunicu zato što su njime bili oduševljeni? Dajte da se ne zezamo. Glasali su za njega zato što im se konačno smučio Milošević nakon 10 godina haosa, a i zato što su se svi živi ujedinili u DOS, ne bi li nekako skrpili dovoljan broj glasova. Tu Koštuničina ličnost nije igrala nikakvu ulogu.
A sadašnja opozicija, ako nema boljeg od Ponoša- ne treba ni da postoji, a Vučić neka vlada još 30 godina.
Za Kostunicu je moglo da glasa najvise ljudi, jer je on bio umereno desno, kapiras, ne zato sto se meni ili tebi najvise svidja.
Da je kandidovan Djindjic, koji je meni licno neuporedivo bolji, najverovatnije bi ogromna vecina desno orijentisanih ili glasala za Milosevica ili ne bi ni izlazili.

Cuj, Vanja Grbic, kakve covek veze ima sa politikom ???
Daj neki realan predlog, i to nekoga ko se nije izjasnio da ce da odbije kandidaturu, ajd da cujemo koji je taj.

Meni licno su odlicni kandidati Milan Protic ili Vladeta Jankovic, ali oni rekose da nece.
 
Ne radi se ni o kakvom traženju savršenog kandidata, nego kandidata koji može da privuče bar 15% glasova. A čovek sa ovog snimka ne može da privuče ni glasove sopstvene familije.

Je l' ovako treba da izgleda čovek koji će se suprotstaviti Vučiću? Ovako smušeno da govori i da emituje nultu energiju? Pa mogu samo ironično da se nasmejem..
 
Sta fali snimku ?
Covek pristojan, obrazovan, emituje smirenost i ozbiljnost (koju ti zoves "nulta energija"), sad ako ti ocekujes da prica viceve i da te zabavlja, imas suvise velika ocekivanja.
Ima i takvih, npr Tramp mislim da se uklapa u tvoj prototip.

Nego daj neko ime, ajd cekamo tog "zabavljaca" ...
 
Pa ispravite me ako grešim, ali ne suprotstavlja se Ponoš sam Vučiću, niti direktno njemu. Svaka stranka ima sijaset ljudi, ja čak i za SNS nekad kažem da i tamo ima normalnih i poštenih ljudi, samo što su gurnuti u stranu od psihopata i primitivčina.

Da se sutra napravi debata na RTSu, pa ne bi Ponoš išao na Vučića. Ponoš je samo deo kolektiva koji mu se suprotstavlja, ali nije on vođa.

Tako isto bismo mogli i za Ćutu da kažemo i odmah dignemo ruke - ''Ćuta je super u odbrani ekologije i odbrani sebe, ali nema on šanse protiv Vučića u političkim temama''. I šta sad, onda daj da batalimo sve jer Ćuta jedan ne može da bude obučen za sve i svašta? Pa ne ide to tako...
 
Inače, ruku dajem da sad (mislim ne ovog momenta, ali generalno) neko iz SNS čita ovo i misli se ''samo se vi nećkajte, što duže to bolje''. Ali potpisujem.
Jer već je dokazano da prate forum u drugim kontekstima (predlozi i kritike oko grada i dešavanja u njemu), to može i Igor da potvrdi kao neko ko jelte ima nadzor i upućenost u sve što se dešava na i oko foruma. Uostalom, videli smo kako neki predlozi Zexlanda sa foruma dobiju kopije i realizacije u stvarnosti ili kako npr posle meseci našeg kukanja na temi o displejima autobusa, vremenom sve više njih postane ispravno. Dakle, prate forum što se gradskih tema tiče.

Ali siguran sam da isto tako prate i sa političke strane, odnosno i političke teme i aspekte, i da im se jako sviđa što mnogi tako čekaju savršenstva, i da se oduševljavaju kad vide sve ovo.

A delimično i sami rade na tome, jer naprave stranke trojanske konje koji služe da razočaraju njihove neistomišljenike i naprave tu bolesnu atmosferu i ideju - Đilas zlikovac, Zelenović lopov, POKS me ispalio, Beli me ispalio, ko zna, mora da je onda i ovaj i onaj neki trojanski konj... ili je samo zlikovac... maaaa, najbolje onda da ni ne glasam i mirna Bačka. Ne dam glas nikome, i samim tim nisam odgovoran ako nešto bude loše.

A u realnosti, svaki neizjašnjeni glas je zapravo glas za SNS. I oni pucaju od sreće zbog tog idiotskog zakona i političkog uređenja. I tako i vladaju Srbijom bez ikoga da ih zaustavi.
 
Poslednja izmena:
Chiko, 'ajde molim te uozbilji diskusiju i mani se ličnih kvalifikacija, mrsko mi je da raspravljam na takvom nivou.

Ako ti ne vidiš problem u ovom snimku i osobi na njemu - ja tu nažalost ne mogu da pomognem. I nisi ti jedini, i moj otac isto to kaže- čovek, fin, miran, obrazovan, smiren.. Može on da bude sve to i koliko hoće, ali on nema harizmu vođe, predvodnika, tu energiju kojoj se ti čudiš.

Ovakva ličnost je mogla da dospe na odgovorne položaje- samo i jedino u državnoj službi. Nijedan privatnik na rukovodeće mesto ne bi postavio ovakvu personu. Na mesto gde stvarno nešto treba da se uradi, a ne da se presipa iz šupljeg u prazno.

A što se tiče personalnih rešenja u opozicionom taboru - ne poznajem ljude koji su tamo, prema tome ni kakav im je ljudski potencijal. Ako je Ponoš najbolji, kakvi li su tek ostali. Vanja Grbić je primer, kao što sam rekao. "Kandidovati nekoga poput njega", u smislu harizmatičnosti i energičnosti, ne njega lično. Mada ne znam šta bi i njemu falilo da bude predsednik. Za to nije potrebno nikakvo političko iskustvo, a predsednička ovlašćenja su nikakva.

A što se tiče izbora 2000.godine, za Miloševića i Koštunicu nisu glasali levičari ili desničari, nego budale ili normalni ljudi. Desnica i levica je nepostojeća podela.
 
Nijedan privatnik na rukovodeće mesto ne bi postavio ovakvu personu. Na mesto gde stvarno nešto treba da se uradi, a ne da se presipa iz šupljeg u prazno.
A čovek bio načelnik Generalštaba.

Sad, ne želim da kažem da srpski državni aparat bira uvek racionalno, niti da ljudi na takvim pozicijama moraju da se ubijaju od posla i kvaliteta da bi se popeli tu. Ali ono... lik nije bio predsednik mesne zajednice, ili neki tamo Čučković, ili savetnik u nekom odboru... lik je bio načelnik GŠ.

To nešto znači. Ne mora da bude Ajnštajn, jer je to političko mesto. Ali ne može baš... pardon - nije baš ni mogao (prošlo vreme) da bude Vulin. Vidi se da ima dosta toga u toj glavi. Za razliku od Julinove koja je samo puna zmajeva i lekića.

Inače, ne znam zašto ali sad se setih Jovice Stanišića. On kada priča pred kamerama, deluje sav povučen i nesposoban. A zapravo je držao konce cele zemlje jedno vreme, i bio i ostao opasan igrač. Ovde ne ulazim u njegove moralne i etičke principe, koji su očigledno bili nikakvi. Samo kažem da nije ni prva ni poslednja osoba koja u govoru pred kamerom izgleda tunjavo, i ti kažeš da ''nijedan privatnik je ne bi zaposlio'' a zapravo rukovodi bolje nego razne ove bukadžije i zvezde srpske politike.


Mada razumem tvoj argument ako je napisan u smislu ''džaba sve i da je Nobelovac, ako ima takav nastup, kada jedan tuplji deo naroda ovde voli bukadžije i primitivčine''. S tim se slažem. Samo što ti ideš malo u ekstrem pa misliš da svaki član neke opozicione stranke mora da bude rođeni vođa. Ne mora.
 
Poslednja izmena:
Protivkandidat AV valjda treba u nečemu da se politički razlikuje od AV. Po kom to pitanju se Ponoš ili Tadić ne slažu sa njim? Isto misle o EU, NATO, Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Mini Šengenu, migrantskoj politici, makroekonomskoj politici, socijalnoj politici........teško je naći političko pitanje o kojem ne dele isto mišljenje.

Jedino se ne slažu oko toga da li je Đilas lopov ili nije. Ako im je to jedino neslaganje, trebali bi biti u istoj stranci. Da li je neko lopov, to bi trebalo biti pravno, a ne političko pitanje.
 
Jbt ko o čemu ti o NATO i Kosovu...
Nisu li to glavna krupnopolitička pitanja u državi , pored ostalih stvari koje sam nabrojao? Evrofanatična opozicija oko Đilasa i Zelenovića smatra da bi AV bio idealan, samo kada nebi bilo Jovanjice i kupljenih diploma. Pošto se oni jedino time kao opozicija i bave, a ovim pitanjima visoke politike se namerno ne bave, jer tu misle isto što i AV.

Kamo sreće da su kupljene diplome najveće zlodelo AV prema ovoj zemlji. Zeleni se doduše bave još i Rio Tintom, ali nisam siguran koliko su u tome iskreni. Setili su se Rio Tinta pre otprilike pola godine, a on je ovde već dosta dugo.
 
Čekajte, vi se šalite kada kažete da mešam funkciju predsednika i premijera, tj. njihova ovlašćenja? Lepo napisah da su predsednička ovlašćenja nikakva-to ja kao diplomirani pravnik sa masterom iz ustavnog prava opet potvrđujem. Druga je stvar što su i Tadić i Vučić kršili ustav pa se to ignoriše.

Stoga da- predsednik komotno može da bude i Vanja Grbić, i Ceca Bojković, i Siniša Kovačević. To je simbolična, a ne primarno politička funkcija. Predsednik tako treba da bude neko ko simbolizuje državu. Lično, volim energične i harizmatične ljude, ne smušenjake i kilavce.
Benderu, to što je Ponoš dospeo na mesto načelnika Generalštaba baš ništa ne znači. Kada su u ovoj zemlji sposobni ljudi bili na važnim funkcijama? Ja se toga ne sećam.

Sit sam državnih parazita, ljudi koji u životu nisu stvorili ništa bitno, a hteli bi da sede na čelu države. Kakav je Ponošev rezultat? Šta njega kvalifikuje za predsedničko mesto, čime je on zaslužio da bude simbol države?Ja to ne vidim.

Opet, ne znam kako si zaključio da ja smatram da svaki član opozicione partije treba da bude vođa? To niti je normalno, niti potrebno. Takvi ljudi su prilično retki. I zato treba dobro da proseju svoje članstvo, ne bi li našli pogodnu ličnost za predsedničkog kandidata.
 
Nisu li to glavna krupnopolitička pitanja u ovoj zemlji , pored ostalih stvari koje sam nabrojao?
Naravno da nisu

30 godina slušam o tom Kosovu. 31 tačnije. I svaki naš pokušaj da se tu išta uradi je uvek rezultovao samo još većom štetom i gubitkom na tom polju. U svaki rat u koji smo uleteli jašući talas euforije Slobinog cirkusa na Gazimestanu za 600 godina Kosovskog boja (gde smo isto pukli ko zvečke) je uvek rezultirao još jednim smanjenjem Srbije ili Srpske teritorije, pa još jednim, pa još jednim, pa tako nekoliko puta... Ne želim više uopšte da cela država i društvo stoje u mestu zbog te teme i problematike.
A NATO je svuda oko nas, pitanje više nije da li ćemo postati član, nego kada. Ili ćemo nastaviti ovako da teramo i dalje ali će onda i zapad da nastavi da nas ograničava i steže za ruku zbog toga.
 
Nije li sama situacija u kojoj Vucic radi sve to sto radi i ne moze da mu se nadje protivkandidat jako cudna?
 
Vrh