Šta je novo?

Hotel Jugoslavija [ Hotel ]

Ovo je baš zanimljivo. Po zvaničnim statistikama top 1% dohodak domaćinstva u Americi je 700k bruto, ili oko 400k neto (zavisi od države, broja dependants i slično). Znači ti ceniš da top 1% u Srbiji ima 33% veći take home više nego top 1% u Americi? https://finance.yahoo.com/news/rich-enough-top-1-heres-213018631.html

Druga stvar su cene nekretnina. Recimo u Beogradu na prste jedne ruke možeš da nabrojiš stanove koji se prodaju preko milion EUR godišnje. U razvijenijim gradovima u USA (NY, SF, BOS, LA) bukvalno je nemoguće lupiti bilo kakav two bedroom ispod milion godišnje. Na Manhattan-u čak iole bolji one bedroom apartmani idu preko milion dolara.
Српска нелогичност је у томе да модерне зграде цене квадрат 12000 евра, а да 50 метара преко улице постоје социјалистичке зграде старе 60 година са хордерским терасама, неуређеним фасадама, дивљим паркингом и пензионерима са примањима од 50 хиљада динара. Минска поља од керова да не помињемо. Највећа смислена критика пројекта јесу прегабаритне куле, претерана урбанизација парка у који желе да усаде бесмислене музеје којима ту место није. Поштовање природе и контекста неког простора је проблем савременог урбанизма. Да никну такве зграде на другој страни обале нико се не би бунио. Солитерима је више место поред пруге него поред реке.

Ogromna gomila đubreta iz Informera i sličnih treš "glasila" kojima nas zasipaju decenijama pre ili kasnije izaziva odgovor na istom nivou. Dok je u narodu bilo puno obrazovanih iz perioda dok su školstvo i mediji nešto vredeli, imalo je smisla biti džentlmen u đubretu. Otprilike "mi nećemo da se spuštamo na taj nivo, mi smo bolji od njih". Ali to ima smisla samo dok u narodu postoji dovoljan broj onih koji znaju kako bi demokratska i pravna država TREBALA da izgleda, i koji zato misle da takav džentlmenski stav ima neku političku vrednost. Da je "džetlmen u blatu" i dalje dostojanstvena slika, a ne smešna. Ali kad više nema puno onih koji to cene, jer je opšti kulturni nivo svih srozan nadole, duboko u isto to blato, deo opozicije je počeo da korisiti slične metode uticaja na birače kao i vlast. Nije bitno koliko je nešto istina, ako bi moglo biti istina, onda je to po njima dovoljno da se plasira u javnost. To važi i za rušenje mosta i za azbest. Pošto im vlasti nisu ostavile puno drugih mogućnosti, koriste ono što misle da im je jedino preostalo. Iako mogu da razumem njihove motive, ipak mislim da je taj pristup opasan i sumnjam da će se tako puno postići.

Poslednja izmena:
Ovo je baš zanimljivo. Po zvaničnim statistikama top 1% dohodak domaćinstva u Americi je 700k bruto, ili oko 400k neto (zavisi od države, broja dependants i slično).
Smatram da je tih top 1% domaćinastava po prihodima u većini zemalja (neračunajući izuzetke poput Lihtenštajna, Monaka i tako to) uvek prihoduje u tom nekom nekom iznosu, par stotina hiljada eur/usd godišnje neto pa naviše.

S druge strane, značajne razlike su u nekoj nižoj srednjoj i klasi ipod te. Porodice koje odu iz Srbije u neku zemlju višeg standarda, poput Amerike, najviše dobijaju ukoliko im je pozicija u Srbija bila da su medijana, jer se upravo medijane u Srbiji i Americi (i drugim razvijenim zemljama) najviše razlikuju i pružaju skok u kvalitetu života.

Top 1% porodica u Srbiji, Americi, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, ili Bugarskoj žive manje ili više sličnim životnim stilom i imaju slične prihode i tu su razlike nepostojeće. O tome se radi.

Manje je bitno da li je top 1% u Srbiji od 300K godišnje pa naviše ili od 500K pa naviše. Poenta je da ljudi u tim socijalnim kategorijama su manje više u celom svetu sličnih prihoda i stilova života.

U nekoj zemlji sa 300M stanovnika, tih 1% je u apsolutnim brojevima daleko veći broj ljudi u odnosi na zemlju sa 7M stanovnika

Smatram da je tih top 1% domaćinastava po prihodima u većini zemalja (neračunajući izuzetke poput Lihtenštajna, Monaka i tako to) uvek prihoduje u tom nekom nekom iznosu, par stotina hiljada eur/usd godišnje neto pa naviše.

S druge strane, značajne razlike su u nekoj nižoj srednjoj i klasi ipod te. Porodice koje odu iz Srbije u neku zemlju višeg standarda, poput Amerike, najviše dobijaju ukoliko im je pozicija u Srbija bila da su medijana, jer se upravo medijane u Srbiji i Americi (i drugim razvijenim zemljama) najviše razlikuju i pružaju skok u kvalitetu života.

Top 1% porodica u Srbiji, Americi, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, ili Bugarskoj žive manje ili više sličnim životnim stilom i imaju slične prihode i tu su razlike nepostojeće. O tome se radi.

Manje je bitno da li je top 1% u Srbiji od 300K godišnje pa naviše ili od 500K pa naviše. Poenta je da ljudi u tim socijalnim kategorijama su manje više u celom svetu sličnih prihoda i stilova života.

U nekoj zemlji sa 300M stanovnika, tih 1% je u apsolutnim brojevima daleko veći broj ljudi u odnosi na zemlju sa 7M stanovnika
Pa upravo govorim o lifestyle-u. U Americi, u bilo kod iole pristojnijem gradu neki prosečan stan košta par milona dolara. U BNV od 7000 stanova koliko je prodato, nema ni deset stanova da su otišli preko milion EUR. To mozda jeste opcija za tvoje zaposlene koji prave 5k eur I uzmu kredit za stan, ali za tebe ili bilo kog vlasnika firme koji ima milionske prihode, jednostavno nema odgovarajućih projekata u Beogradu. To je suština, sve je prilično jeftino, cak i u odnosu na evropske gradove, a kamoli top projekte u UAE, Americi i slično. Zato mi je čudno da bogati u Srbiji (top 1%) zarađuju isto ili više nego bogati u Americi.

@Analitičar nisam siguran u kom pravcu želiš da ti odgovorim (na šta aludiraš) ali činjenica je da u Americi čak i bogate porodice imaju "mortgage", tj. stambeni kredit, baš iz razloga koji si naveo a tiče se mnogo većih cena nekretnina. Pre par godina drugar koji živi u Americi i koji se bavi finansijskim savetovanjem za sportiste i ljude iz entertaiment biznisa (klijenti su mu između ostalog NBA, NFL i NHL igrači) mi je spomenuo specijalizovane kreditne proizvode za high income porodice.

Jasno je da tamo top earneri neće gledati kuće od 1M USD, koje mogu da priušte u kešu, nego verovatno kuće od 10-20M USD koje će uzeti na mortgage. Dok kod nas top earner (uzmimo da je to tih 500K eur godišnje pa naviše) većinu stanova i kuća u ponudi moći će da uzme za keš ili plati u nekoliko rata u izgradnji bez ikakvih problema.

A što se tiĉe lifestyle-a top earnera tamo i ovamo, mislim na kompletan lifestyle (putovanja, izlasci, oblaĉenje, automobili...) koji se ne razlikuje ma koliko se lifestyle ljudi koji rade za medijanu razlikuje među tim zemljama

@Analitičar nisam siguran u kom pravcu želiš da ti odgovorim (na šta aludiraš) ali činjenica je da u Americi čak i bogate porodice imaju "mortgage", tj. stambeni kredit, baš iz razloga koji si naveo a tiče se mnogo većih cena nekretnina. Pre par godina drugar koji živi u Americi i koji se bavi finansijskim savetovanjem za sportiste i ljude iz entertaiment biznisa (klijenti su mu između ostalog NBA, NFL i NHL igrači) mi je spomenuo specijalizovane kreditne proizvode za high income porodice.

Jasno je da tamo top earneri neće gledati kuće od 1M USD, koje mogu da priušte u kešu, nego verovatno kuće od 10-20M USD koje će uzeti na mortgage. Dok kod nas top earner (uzmimo da je to tih 500K eur godišnje pa naviše) većinu stanova i kuća u ponudi moći će da uzme za keš ili plati u nekoliko rata u izgradnji bez ikakvih problema.

A što se tiĉe lifestyle-a top earnera tamo i ovamo, mislim na kompletan lifestyle (putovanja, izlasci, oblaĉenje, automobili...) koji se ne razlikuje ma koliko se lifestyle ljudi koji rade za medijanu razlikuje među tim zemljama
Ne aludiram ni na šta, samo pokušavam da shvatim koji su nivoi bogatstva prisutni i kakav to lifestyle o kome govoriš. Što se tiče ljudi koji igraju u NFL, NBA, MLB i slično mislim da oni nisu predmetni tamo je prosek plata preko 10 miliona godišnje, tako da oni nisu top 1%, već pre 0,1% ili u slučaju ovih boljih igrača, 0,01% prihoda. Što se kreditnih proizvoda za tu grupu ljudi tiče naravno da postoje, ali to je pretežno iz razloga poreske optimizacije a ne jer ljudima na tom nivou prihoda treba da pozajmljuju novac. američki poreski sistem takav da stimuliše investiranje novca, u slučaju mortgage-a kamata se opisuje od zarade koja činu poresku osnovicu pa se samim tim smanjuje iznos poreza.
U Srbiji mi je čudno da neko pravi pola milke godišnje neto i živi u stanu u BNV, samo sam to hteo reći. U Beogradu po zvaničnom popisu ima 653.000 domacinstava, 1% od toga uopšte nije zanemarljiv broj. Pitam se gde ti ljudi žive, to je sve.

Ček, jel ti stvarno misliš da top 1% u srbiji ima prihode reda veličine 500K (ili 300K) EUR godišnje?
Evo na primer:
Ipak, naših najbogatijih jedan odsto u evropskim okvirima stoji nešto bolje. U 2022. godini prihod stotog percentila iznosio je 36.182 evra. To je značajno više od crnogorskih 22.929 evra i slovačkih 24.755 evra. Izvor: link
Alternativno ovde vidimo brojke za 2018, ali za disposable income: link

Neka su sve te procene debelo off, možemo da pogledamo i ukupno bogatsvo da neko bude u top 1%: link
Nas nema, ali u Ruminiji je $587K. I sad misliš da neko u top 1% zaradi svake godine otprilike isto koliko je ukupna vrednost nekog u 1% u Rumuniji?
Možda su Rumuni veliki pa je i 1% mnogo, ali eno u Češkoj je taj borj $880K, opet neće biti da top 1% Srbin svake druge ili treće godine zaradi ukupnu rednost top 1% Čeha.

1000005308.jpg

I lazi i manipulacije se nastavljaju. Sada srecom dolazimo do onog pocetnog dela šta najviše žulja ove iz organizacije. Izgradnja kula na tom mestu. Sve ovo ostalo se izgleda pokazalo kao laz. Pocevsi od manipulacija sa navodnim otvorenim parking mestima na postojecim zelenim povrsinama pa do navodnih tona oblaka azbesta u vazduhu. Zato ce i skupiti jedva stotinak ljudi, sami sebi su pucali u nogu u startu sa lazima.

I lazi i manipulacije se nastavljaju. Sada srecom dolazimo do onog pocetnog dela šta najviše žulja ove iz organizacije. Izgradnja kula na tom mestu. Sve ovo ostalo se izgleda pokazalo kao laz. Pocevsi od manipulacija sa navodnim otvorenim parking mestima na postojecim zelenim povrsinama pa do navodnih tona oblaka azbesta u vazduhu. Zato ce i skupiti jedva stotinak ljudi, sami sebi su pucali u nogu u startu sa lazima.
Zaklanja gospodi pogled na reku

Kad se ovo desilo?
,,Градски завод за јавно здравље обавио је истраживања када је започето рушење објекта и након мерења вредности утврдио да нема трагова азбеста у околини хотела ,,Југославија".".
Nesto se ne secam. Videh samo natpis na vratima vrtica gde se ispitalo nesto drugo. Ispravite me ako gresim.
Toliko sam izgubio poverenje u drzavne institucije, da lagano mogu da zamislim neku muljazu sa rezultatima.

Voleo bih da upoznam ljude koji se bave ovim botovskim poslovima. Na B92 ih ima milion, sve debil do debila

Prilozi

• Screenshot 2024-11-30 at 05.21.38.png
    Screenshot 2024-11-30 at 05.21.38.png
    685,5 KB · Pregleda: 56
Kad se ovo desilo?
,,Градски завод за јавно здравље обавио је истраживања када је започето рушење објекта и након мерења вредности утврдио да нема трагова азбеста у околини хотела ,,Југославија".".
Nesto se ne secam. Videh samo natpis na vratima vrtica gde se ispitalo nesto drugo. Ispravite me ako gresim.
Toliko sam izgubio poverenje u drzavne institucije, da lagano mogu da zamislim neku muljazu sa rezultatima.

Voleo bih da upoznam ljude koji se bave ovim botovskim poslovima. Na B92 ih ima milion, sve debil do debila
U potpunosti se slažem. Jedino mesto gde sigurno nema azbesta je izveštaj Gradskog zavoda za javno zdravlje. Niti reči o azbestu u izveštaju.

Izgleda da je jedino rešenje da se ovo sruši što pre, pošto priče o azbestu, sa ili bez analiza, neće prestati dok traje rušenje.

To je rešenje, ako su priče problem.

Međutim priče nisu problem, već potencijalna opasnost od azbesta.

Pa ne znam, da li ga ima? Ako se pokažu rezultati ispitivanja, kaže se to nisu relevantna ispitivanja ili da su lažirana... Imaš i ovde objavljene rezultate merenja, ali nisu dovoljno dobra po ovima što bi voleli da se ipak nađe tamo neki azbest.

Zbog toga treba to srušiti što pre i da se završi sa time, dok ova razna udruženja ne smisle nešto novo da opravdaju budžete koje dobijaju. Imaju čime da se zaluđuju: stari most, blokade ulica, posle će opet doći na red priča o litijumu i tako u krug.

Pa ne znam, da li ga ima? Ako se pokažu rezultati ispitivanja, kaže se to nisu relevantna ispitivanja ili da su lažirana... Imaš i ovde objavljene rezultate merenja, ali nisu dovoljno dobra po ovima što bi voleli da se ipak nađe tamo neki azbest.

Zbog toga treba to srušiti što pre i da se završi sa time, dok ova razna udruženja ne smisle nešto novo da opravdaju budžete koje dobijaju. Imaju čime da se zaluđuju: stari most, blokade ulica, posle će opet doći na red priča o litijumu i tako u krug.
Polako. I druga ispitivanja traju. Videćemo rezultate.

Država je neprijatelj. Njoj svakako ne treba verovati. Po defaultu.

А где су резултати испитивања која показују да нема азбеста? Питам ово без поруге, нисам видео на теми могуће је да сам пропустио, стварно ме интересује

А где су резултати испитивања која показују да нема азбеста? Питам ово без поруге, нисам видео на теми могуће је да сам пропустио, стварно ме интересује

Zakačio je neko ovde zvanične rezultate merenje koje je tražila Predškolska ustanova i kada ih je dobila, iste je objavila na oglasnim tablama nekoliko vrtića u okolini.
Te rezultate su preneli i pojedini mediji.

Trebalo bi da je to i dalje u ovoj temi, nekoliko stranica ispred.

Vrh