dragan
Professional
Vračar":pwfup7n9 je napisao(la):Zvuči interesantno! Jesi li mislio na zgradu ili kompleks od par kuća sa npr. zajedničkim bazenom ili nešto treće?niki":pwfup7n9 je napisao(la):Mislim da je najbolje da uzmemo negde plac u okolini BG i projektnim finansiranjem sebi napravimo stanove koji ce
biti u lux kvaltetu za po 800-900eur/kvm, ako nista makar cemo znati da ce komsije biti normalne...Ima li zainteresovanih?
Ja vec imam neke ideje,nazalost ne dovoljno vremena da se angazujem.
Urbani život u ruralnom okruženju - Gated community ( Garden City, Parkplace Village,..)Nikola":pwfup7n9 je napisao(la):Skoro sam ja i neki moji prijatelji razglabali na tu temu onako laicki.
Neki zakljuci bez nekog dubokog ulazenja u problematiku:
Svidela nam se ideja "gated community" (valjda Ameri to tako zovu). Ono kao zajednicki teren za basket, mozda bazencic,
neka vrsta kuca u nizu(ili vise duplexa), svi imju garaze itd.
Znaci lux stanovanje za nase uslove za cenu 800-900 eur/kvm sa sve zemljistem.
Ne bi nam bi problem da je to 15-20 km od Beograda ali, pod uslovom da je blizu auto-put, jer zbog razlike u ceni mozes sebi
priusti i jaca kola i vise bezina za vozikanje koje bi opet bilo 20 minuta do grada. Ipak trebao bi da imas i autobusku liniju
(redovnu na pola sata ili na sat) na daljini do maximalno 1km (10 minuta peske).
Problemi:
Tesko skupiti toliki broj ljudi sa tom idejom(racunamo da je minimalan broj 20 domova) mada smo sigurni kad bi se
to napravilo ne bi bilo problema naci kupce. Tesko je naci lokaciju pogodnu za to. Tj. da bude dovoljno jeftina, a da
ne bude u nedodjiji nekoj i da ima one gore navedene osobine kao i mogucnost lakog prikljucenja infrastrukture.
A da sa druge strane ne bude ni u nekom ruznom okruzenju(da budu industrijski objekti okolo, ili da budu stracare itd.).
Prvo su nam na pamet pali Dobanovci. Ne znam koliko bi tamo bilo tesko naci takav plac(ne samo potrebne velicine
veci oblika ), koliko bi bilo tesko isposlovati dozvole za tako nesto jer bi tu kuce zalazile duboko u plac).
Kao sto rekoh nismo strucni i ne znamo sta moze a sta ne moze ali znamo da bi to super izgledalo.
Jaako interesantna tema, živeti u urbanom viked naselju sa zajedničkim 'javnim površinama', nap.
sportskim terenima, bazenom, trgom sa prodavnicama, poštom/bankom,.... i sl.
Verujem da će ovakva naselja imati lepu perspektivu i zainteresovanost kupaca i kod nas.
Na sremskoj strani Bgd. ( a, možda i na avalskoj) ima pogodnih lokacija za ovakva naselja.
Jedno od njih je Radiofar između aerodroma, autoputa i privredne zone u Surčinu.
U sadašnjem GUP celo naselje je 'stambena zona' (označena žutim), a sada izgleda ovako :