Šta je novo?

Fotografisanje i snimanje vozila javnog gradskog prevoza

Vladivoje

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.11.2017.
Poruke
1.278
Pohvaljen
2.557
Lokacija
Novi Beograd
Ja sam veliki ljubitelj ulične i urbane fotografije, tako da već više od 20 godina u slobodno vreme "ordiniram" sa foto-aparatom u ruci po beogradskim ulicama. S obzirom na činjenicu da i vozila javnog prevoza spadaju u uličnu i urbanu fotografiju, još od svoje 10-11 godine sam objektiv foto-aparata "okretao" u pravcu nadolazećih vozila GSP-a. Međutim, u tim prvim godinama mog bavljenja fotografijom (početak i sredina 1980-ih godina), više puta mi se dogodilo da su me verbalno (čak zamalo i fizički) napadali vozači autobusa koje sam fotkao. Nekima čak nije bilo teško da stanu i izađu iz vozila da bi se sa mnom "obračunavali" samo zato što pokušavam da ih fotkam. Zamalo da mi je nastradao foto-aparat u takvim situacijama. Takođe, i na mnogim okretnicama su često reagovali otpravnici, sa pitanjima zašto fotkam vozila (!?!?) Nekako, od tada sam izgubio volju i želju da fotkam vozila javnog prevoza. Ako nešto i fotkam, volim da ufotkam i vozača kao ključnu "komponentu" fotografije vozila. Meni lično, vozilo ne ide bez vozača, slika vozila bez vozača je za mene poluprazna, ne privlači me, ne znači mi gotovo ništa...

S obzirom na ova moja iskustva, kakva su vaša iskustva sa fotkanjem vozila javnog prevoza (?) Kao što vidite, moja nisu bila nimalo ružičasta i sada mi je nekako bezveze da to radim, jer su mi takve vrste neprijatnosti sa vozačima koje sam doživeo kao klinac ostale duboko urezane u pamćenje.
 

Djole Pevcanin

Advanced
Učlanjen(a)
16.11.2016.
Poruke
2.081
Pohvaljen
974
Пре 4 године сам почео да сликам а једно време сам циљано ишао на окретнице да сликам не само због аутобуса него због локације јер није баш свака за сликање. Било је одбијања и напушавања. Пре 3 године изађе сада већ бивши возач те фирме на једној линији до пекаре а бус стоји у станици. Искористио сам прилику и "опалио" фотку. Вратим се у бус и изађем на окретници, а он после неколико тренутака излази као да ће да ме бије и виче шта ме сликаш док једем са псовкама и претио ми је да ће ме видети шта ће ме снаћи. Згранут појавом од овог тзв. човека, смејао сам се у себи а вређао ми је мајку и не знам шта више. На мом потезу одавно није и сваки пут кад га видим у пролазу сваки пут изгледа надрндано. Ето. И тада сам слободније сликао све док нисам престао активно да сликам пре две године.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
 

Vladivoje

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.11.2017.
Poruke
1.278
Pohvaljen
2.557
Lokacija
Novi Beograd
@ Djole Pevcanin, hvala ti za obelodanjivanje tvog fotografskog iskustva drugima, što se tiče ove tematike, koja je vrlo osetljiva i problematična. :wink:

I dalje fotkam po ulicama zanimljive detalje, trudeći se da na jednoj fotki uhvatim što je moguće više detalja i momenata.
Naravno, naiđu i oni dani kada sam skoncentrisan na samo jedan detalj. :mrgreen:

Uglavnom, još uvek nikako ne mogu da shvatim ponašanje vozača javnog prevoza, ne samo što se tiče njihovog doživljaja kada neko pokušava da ih fotka, već i onda kada se radi o njihovom nepoštovanju drugih učesnika u saobraćaju, odnosno nepoštovanju najelementarnijih saobraćajnih propisa.

Ali, dublja psiho(patološka)-analiza ipak nije tema ove teme. :D
 

Djole Pevcanin

Advanced
Učlanjen(a)
16.11.2016.
Poruke
2.081
Pohvaljen
974
Трипују Вукшу што слика све само да би пријавио. Многи возачи су добри људи а ја их познајем неколико а неки ме пуштају са бајсом у аутобус. Један отправник ми је претио полицијом на једној окретници кад сам био малолетан.
 

Bender Rodriguez

Professional
Učlanjen(a)
12.03.2017.
Poruke
13.033
Pohvaljen
27.206
Ja ne fotografišem često, tako da nije sad kao da imam hiljadu situacija iza sebe. Ali uhvatim ponekad tu i tamo neku fotku. Nisam do sad nikad imao problema.

A nije da ih izbegavam. :) Volim ja kad mi se neko pravi pametan, pogotovu uživo i pogotovu u zadnje vreme. :)
S kakvim sam sve imao ''interakcija'' zadnjih godina, nadrndani vozač me nimalo ne uznemiruje.

Jedini i poslednji put kad sam imao ''problem'' sa fotografisanjem je bilo pre dve godine, kad sam fotografisao tadašnje gradilište onog džukačkog hotela u Takovskoj. Što je nadzidao kuću Filipa FIlipovića, uzurpirao trotoar dve godine dok se gradio i na kraju čak ugrozio okolinu kad im se kran zamalo srušio. Elem, ja 2018. prolazio ispred, dok su kuća i zgrada pored još stajale, ali prazne bez prozora i vrata. Pošto sam napravio dve-tri fotke i taman krenuo dalje, izlazi neki ''čuvar'' u civilu koji mi kaže kako ''fotografisanje tu nije dozvoljeno''. Reko jel da, a ko ga zabranio? :D Kaže - gazde. Reko važi, to pričaj nekome ko ne zna zakon, pošto stojim na javnoj površini i mogu da fotografišem šta god hoću. Pa kad je video da mu blef ne radi, samo se namršteno udaljio. :D

Upamtite, dokle god nekoga ne uhodite, ne narušavate mu privatnost i ne snimate mu u stan ili dom kroz prozor... sve što se vidi sa javne površine, ako nije ''pokriveno'' znakom za zabranu fotografisanja sme da se fotografiše i snima.

Ako u nekom momentu fotografišete ili se spremate, a vidite vozača da mu nije pravo, možete i da sami priđete i objasnite mu - e šefe, nije nikakva loša namera, slikam samo za internet, ok? I većini će to biti dovoljno da se opuste. Nisu oni kivni na fotografe nego se uprpe da neko hoće da ih prijavi. Ovako kad im kažete da samo slikate za svoj groš, ili za net, ili ''za novine''... naravno da drugačije gledaju na to. Kao i svako drugi.
 

Somi303

Expert
Učlanjen(a)
08.08.2011.
Poruke
9.551
Pohvaljen
4.741
Lokacija
Заклопача
Ја сам јуче два пута имао ситуацију да сам ухватио возаче како пуше у возилу, уопште им није било драго. Један је брзински сакрио пљугу поред ноге, а други је драматично отворио кабину и изашао напоље да пуши :lol: Смирио се када сам му рекао да на крају нисам ни фоткао :)
Било је свега и свачега, нзм да ли је неко ко фотка превоз прошао без да га напуши неки возач без разлога, али добро, свакако ме то неће удаљити од нечега што волим :gobb:
Овде имамо ситуацију где ме возач пријављује полицији. :lool: Реакција полицајца је непроцењива, игром случаја живи близу мене, лепо смо се испричали, позз за њега :sesir:
Икарбус ИК103 by Somi303, on Flickr
Овде не треба да објашњавам ништа :D
Икарбус ИК103 by Somi303, on Flickr
Лик је стао у сред брда да би он мене уфоткао, надам се да сам лепо испао, брзински сам неку позу направио :D
Икарбус ИК103Ф by Somi303, on Flickr
Овај бих издвојио како најгори пример јер ме је баш изнервирао, сто година је спр*** у дупе, а овако се понаша, притом је инструктор и као такав даје лош пример новим возачима. Због њега сам чак послао мејл њиховој ПР служби, капирам да то није имало апсолутно никаквог ефекта, али ето, толико сам могао да урадим, поред тога што сам након прављења фотке пустио фотоапарат и дупло му узвратио :mrgreen:
Икарбус ИК218Н by Somi303, on Flickr
Али наравно ту су и ови позитивни ликови који застану да виде како је испала фотка :D
Higer KLQ6129GQ2 by Somi303, on Flickr
Машу :wink:
Весели возач by Somi303, on Flickr
Блицају :kk:
Икарбус ИК112М by Somi303, on Flickr
И од срца се насмеју и улепшају ми фотку :sesir:
Икарбус ИК112ЛЕ by Somi303, on Flickr
 

Toma

Intermediate
Učlanjen(a)
24.05.2020.
Poruke
188
Pohvaljen
461
Slikam autobuse oko godinu i po dana, doduše do avgusta ove godine samo telefonom, a od avgusta foto-aparatom. Naravno da nije vozaču isto kada vidi telefon, i kad vidi foto-aparat. Mada mi se do sada nije desilo nešto preterano puno neprijatnih situacija, čak baš suprotno, u Novom Sadu su uglavnom prijatni vozači.
Najveća neprijatnost mi se dogodila posle okidanja ove fotke, kada je vozač zaustavio autobus,(bilo je možda 5-6 putnika jer je tek krenuo sa okretnice) otvorio vozački prozor i počeo da se dere na mene i da psuje sve po spisku...Samo sam se nasmejao, izignorisao i krenuo.
Mercedes Benz Conecto NGT by Conecto NS, on Flickr

Dešavalo se i da pri pravljenu fotografije ne doživim neprijatnost od vozača autobusa, nego od vozača automobila koji su upali u kadar. Par puta su se zaustavljali i pitali šta slikam i da li sam njih uslikao. Uvek im odgovorim da mi nisu oni "cilj", kažem im nameru fotografije i da ću ih blurovati ako to žele. Da ću im blutovati face kažem i vozačima autobusa koji me mirno pitaju i kažu, ali ne i i onakvim kakvim sam spomeuo malo pre. Uvek se nađu i oni koji i vole da ih ufotkam, pa mašu. Svakako, neprijatne situacije me nikada neće sprečiti da radim ono što volim. :D
 

dzonihsv

Higher intermediate
Učlanjen(a)
10.03.2011.
Poruke
1.039
Pohvaljen
754
Lokacija
Beograd
Rešenje za te za'ebane oko "znaš ti kod sam ja", "sad ću ti se na'ebem", itd likova je reflektujući prsluk. Običan, kao što u automobilima imamo. Reeetko ko će da stane tako, jer se više zentaju da nije neko iz direkcije, da nije neko od gradskih službenika, itd. Ko stane i pita, vaš odgovor je "hvala na pitanju, fotografiše se za arhiv. srećan put". Inače, reflektujući prsluk (još ako se nešto nosi u rukama, ohoho...) omogućava i "provlačenje" koje kude bez mnogo pitanja, ali je to priča za drugu temu. :)

Izi.
 

Vladivoje

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.11.2017.
Poruke
1.278
Pohvaljen
2.557
Lokacija
Novi Beograd
Hvala vam puno na svim vašim iskustvima sa vozačima javnog prevoza. :kk:

Prosto čovek nema reči kada vidi pokazivanje srednjeg prsta.
To je tako ružno, a pogotovo to ne priliči ljudima koji su srednjih godina ili čak i stariji.

Takvo njihovo nekulturno ponašanje je svojevrsni dokaz njihove totalne nezrelosti, a samim tim i neodgovornosti i bahatosti.

I šta onda od takvih persona čovek može da očekuje kada govorimo o civilizovanom i odgovornom ponašanju u saobraćaju... :roll:
 

Дошљак

Professional
Učlanjen(a)
31.10.2014.
Poruke
19.224
Pohvaljen
25.330
Има разног света. Ја фотографишем ево већ 8 година, не баш активно, али имам једно 1000 фотографија јавног превоза сигурно. И до сада сам доживео само једну непријатност од стране возача, мада и није било страшно. Отишао сам до Падинске скеле да усликам последњи ИК-111 који је тада саобраћао. Чекао сам га близу окретнице и фотографисао у вожњи. После сам отишао ка окретници, а изашао је возач који је подсећао на пирата :D ћелав са марамом на глави и кренуо да вича као што ме сликаш, али сам му брзо викнуо да не сликам њега већ аутобус, и питао га да ли је то стварно најстарији аутобус у ГСП. У секунди је променио плочу, одмах да то је најстарији аутобус, само ја знам да га терам, уђи сликај и унутрашњост слободно, чак се и похвалио колеги који је дотерао Солариса са 101 како је његов аутобус атракција :D
Moжда је мало ван теме, али пошто сликам разна возила, једном фотографисао цистерну чистоће која је била паркирана и однекуд се појавио возач који је питао што сликам, рекао сам му да скупљам фотографије старих возила, а он је био у фазону то је фирмино возило на шта сам рекао да знам и више није било приче. Имам и искуства са надлежнима који нису возачи, нпр. у Србијааутопуту је стајао један стари ФАП и ушао сам и питао смем ли да фотографишем, жена портир ме је упутила у канцеларију шефа, али сам погрешио, и ушао у канцеларију возача и радника који су ми рекли сликај слободно. Изашао сам, направио пар фотографија кад се појавио шеф који је нешто паметовао али сам га искулирао а фотографије су већ направљене :D
 

Vladivoje

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.11.2017.
Poruke
1.278
Pohvaljen
2.557
Lokacija
Novi Beograd
Овде имамо ситуацију где ме возач пријављује полицији. :lool: Реакција полицајца је непроцењива, игром случаја живи близу мене, лепо смо се испричали, позз за њега :sesir:

Druže, možeš li malo detaljnije o ovom tvom "slučaju" sa policijom.

Da li se policajac slučajno našao na licu mesta, pa se ovaj žalio kao malo dete ili je pozvao policiju i sačekao da dođu (?)

Prosto ne mogu da verujem da se ljudi koji bi trebalo da su zreli - tako nezrelo ponašaju...
 

Somi303

Expert
Učlanjen(a)
08.08.2011.
Poruke
9.551
Pohvaljen
4.741
Lokacija
Заклопача
Полицајац је ту био, заустављао возила, радио свој посао. А ја сам фоткао неких 30 метара од њега, а да га нисам ни видео. И када је наишао бус, ја уфоткам, а возач успори и разреде се нешто кроз прозор што ја нисам разумео и заустави се код полицајца да ме пријави.
Полицајац дошао, питао који је повод фоткања, тражио документа ту се распричали мало и то је то.

Послато са SM-G960F помоћу Тапатока
 

Vladivoje

Higher intermediate
Učlanjen(a)
13.11.2017.
Poruke
1.278
Pohvaljen
2.557
Lokacija
Novi Beograd
Hvala ti za info. :kk:

Klasična nezrela drukara za volanom.

Nego, policajac prilikom legitimisanja treba da navede konkretan razlog (osnov) za utvrđivanje nečijeg identiteta.
Policajac u ovom slučaju nema zakonskog osnova za legitimisanje, osim ako nije učinjen neki prekršaj.
Ti si bio na javnom mestu i nisi učinio nikakav prekršaj.
 

Bender Rodriguez

Professional
Učlanjen(a)
12.03.2017.
Poruke
13.033
Pohvaljen
27.206
Oni često imaju spremljen izanđali izgovor ''ličite na traženo lice''.
 

direktor

Professional
Učlanjen(a)
10.10.2008.
Poruke
31.704
Pohvaljen
22.606
Neki su sa ovog foruma popili batine zbog fotkanja a bogami i neki vozači otkaz
 
Vrh