Šta je novo?

Forumski kviz

Претпостављам да је у питању време потребно да Млечни пут изврши своју пуну револуцију. А, ако питаш колико то износи у некој јединици времена, претпостављам да је непојмљиво много.

Zanimljvo. Čisto iz radoznalosti, oko čega se vrti naša galaksija?

Tacno. Htedoh reci da je to vreme potrebno nasem Suncu da napravi pun krug oko galaksije, ali mu dodje na isto.

A vreme potrebno je izmedju 225 i 250 miliona godina. Pre otprilike galaktickih godinu dana je bilo u toku najvece masovno izumiranje na nasoj planeti gde je izumrlo preko 90% zivog sveta.

Ех онда мој одговор може бити тачан само ако сматрамо да су ротација и револуција Млечног пута једно те исто. :)

Zanimljvo. Čisto iz radoznalosti, oko čega se vrti naša galaksija?
Ona se okrece oko svoje ose. Vrti se oko drugih galaksija koje cine lokalnu grupu galaksija, ali ne bas kao sto to rade planete oko jedne “tacke”. U buducnosti ce se sudaruti sa Andromedom. Moja je greska sto sam prihvatio odgovor kao tacan, ali sada nema nazad 😀

Ех онда мој одговор може бити тачан само ако сматрамо да су ротација и револуција Млечног пута једно те исто. :)
U pravu si, tek sam naknadno video da si napisao revolucija a ne rotacija

У близини ког града на простору данашње Србије се налазила Мала Барселона коју су у 18. веку настањивали Шпанци?

У духу форума наведите најмање три песме у којима се помињу познате грађевине Београда.

Добро јутро
Тополска 18
Светозара Марковића 39
Има и онај стих Славија и Вуков споменик...

И нико да помене најочигледнији пример.
Ццц 🙂

Изволи @Beki

Poslednja izmena:
Nikad čuo.

Ja da pitam, m?

Pa ok, navedite najmanje 20 pesama u kojima se navode poznate građevine Beograda.

Možete navesti i pesme koje je neki prethodni forumaš naveo, ajde da ne bude toliko takmičenje nego taman i da popišemo te pesme.

Dakle, ako se neko seti jedne ili koliko god pesama, nek napiše.

Ako neko zna 20 odmah, nek roka!

Богами, уопште није лако наћи толики број. Пада ми на памет Бајага и пева Маракана.

Ако се траже познате грађевине, онда ни моја Тополска 18, ни Светозара МАрковића 39, не би прошле. Ето, до сада смо скрпили 6, 7. У духу и даље гигапопуларних алферских 6, 7.

Vrh