Šta je novo?

Finansijska tržišta (trgovina akcijama, obveznicama i dr. instrumentima)

Što, da bi bio kvant? 😅
Ako želi time da se bavi, mislim da je to nužno da uči programiranje. Naravno, uvek može da bude discretionary trejder, ali takvi uspešni su veoma retki.

Ako ciljaš na eksperte za technical analysis, imam samo da poručim: TA is astrology for men...

Zlato je diskutabilno, po meni je keš King i treba imati u nesigurna vremena uvek veliku porciju u kešu. Govorimo o portfoliju koji relativno često trejduje, tj. kvartalno, (nije long only sa compounding-om) naravno, što se tiče ličnih finansija, to je već malo složenija stvar i ima različitih opcija koje zavise od preferencija i spremnosti za preuzimanje rizika, koji je kod svakog drugačiji, kao što je i znanje drugačije. Ne postoji sigurna formula za uspeh...a, svakako ne preporučujem nikakve gurue koji kažu da se investira u tačno određeni aset, bez obzira na kvalitet analize. Uvek obavezno sprovesti sopstvenu analizu.
Naravno, svakako ne bih ni direktno poslušao nekoga sa foruma koga i ne poznajem.
Više skupljam mišljenja, pa često čujem i za ne nešto što ne znam, da ubacim u razmatranje.
Ja sam najviše u tim baš long pozicijima, a delom u pozicijama koje su namenjene da stoje bar godinu-godinu ipo.
Odaberem nišu u nekom sektoru u koju verujem, i onda tražim ETF koji je dobro pokriva, a nije previše skup. Nemam full time vremena da idem pojedinačne akcije.

A za rizik, opet vidim dva tipa rizika:
- Potop u kome će mnogo, pa čak i velikih firmi da propadne, mnogo toga ide 0
- Ozbiljan pad berze, možda koja banka ljuljne, ali ostatak se lagano oporavi. Glavni rizik je da moraš da prodaš iz nekog razloga (tu se štitiš nekom zalihom keša), i gubitak mogućnosti da kupi

Svi pricaju da je zlato odlicno za krizna vremena, medjutim zaboravljaju da je ono izuzetno neprakticno. Zavisi o koliko kriznim vrmenima pricamo.
Ako se drzi zbog ratnih vremena, pretpostavka je da se cuva fizicki, a ne na IoU papiricu. A to cuvanje je em rizicno em kosta. Drugo, tesko je deljivo i razmenjlivo, mora se imati u dovoljno malim gramazama (uncama ili koji je vec naziv). Ako je svrha da kupim brasno za vreme rata, ne bih bas da dajem celu polugu za dzak, pre bih jedan dukat 😄. Ako treba da bezim pred neprijateljem, treba tegliti toliku tezinu sa sobom.

Ako se pod nesigurnim vremenima misli na inflaciju i ekonomsku krizu, onda ok, relativno dobro cuva vrednost, svakako bolje od FIATa.
Mislim da se priča o čuvanju vrednosti. Za ratove postoje one pločice od kojih može da otkine mali deo, ali to je više za prepere.

Svi pricaju da je zlato odlicno za krizna vremena, medjutim zaboravljaju da je ono izuzetno neprakticno. Zavisi o koliko kriznim vrmenima pricamo.
Ako se drzi zbog ratnih vremena, pretpostavka je da se cuva fizicki, a ne na IoU papiricu. A to cuvanje je em rizicno em kosta. Drugo, tesko je deljivo i razmenjlivo, mora se imati u dovoljno malim gramazama (uncama). Ako je svrha da kupim brasno za vreme rata, ne l bih bas da dajem celu polugu za dzak, pre bih jedan dukat 😄. Ako treba da bezim pred neprijateljem, treba tegliti toliku tezinu sa sobom.

Ako se pod nesigurnim vremenima misli na inflaciju i ekonomsku krizu, onda ok, relativno dovro cuva vrednost, svakako bolje od FIATa.
Mislio sam na fizičko zlato koje može da te spasi u baš kriznim situacijama. Pa da, različite gramaže treba imati.
Jeste, nezgodno je za čuvanje, pošto u takvim kriznim situacija ne bih verovao bankama 😉
ETF koji prati zlato je za mene neki papir kojem je data vrednost i on u baš kriznim ratno-životnim situacijama nema toliku ulogu.
Svakako je bolje od čuvanja dugoročno od FIATa, bolje je i adekvatno čuvati vino koje dobija na vrednosti godinama.
Pa, ako ne zna osnove makroekonomije, teško da će mu programiranje pomoći.
Žena mi je diplomirala ekonomski i znam da je imala taj predmet 🤣
Neću ja da programiram, snašao bih se za to kada bih imao jasan plan.
Trenutno neću sigurno ulagati u berzu ali da ulažem S&P 500 i ekvivalent njemu za Azijsko tržište za long-term, dok bih u par vodećih korporacija uložio direktno Google, Nvidia, Microsoft, Tesla...
Ali eto nisam u tome niti sam izučio nešto više oko toga tako da neću ulaziti u to u skorije vreme tipa još 1-2god sigurno.

ETF koji prati zlato je za mene neki papir kojem je data vrednost i on u baš kriznim ratno-životnim situacijama nema toliku ulogu.
To mi je bas palo na pamet, zamisli npr. da treba da izvlacis zivu glavu i kazes ovom sto treba da te prokrijumcari: “evo tebi ovaj papir, ovde pise da ti banka u Cirihu cuva zlato” 😂
Karikiram i ja malo, ali ne znam ni u tim ratnim situacijama sta bi pa imalo smisla drzati.

Ali to prepersko zlato je primarno to - za ne daj bože, isto što i konzerve hrane, nije to primarno investicija.
Kako nećeš ulagati u berzu, a hožeš S&P 500 i top tech sektora? Pa to je isto to.

Drago mi je da si pomenuo Aziju.
Ako bih hteo da hedžujem sa Kinom, da li direktno ići na Hong Kong (koliko vidim to mi je dostupno kod brokera), ili neki NY ETF koji se specijalizuje za Kinu?

Kako nećeš ulagati u berzu, a hožeš S&P 500 i top tech sektora? Pa to je isto to.
Trenutno neću ulagati, a da ulažem onda bih u te navedene.
Drago mi je da si pomenuo Aziju.
Ako bih hteo da hedžujem sa Kinom, da li direktno ići na Hong Kong (koliko vidim to mi je dostupno kod brokera), ili neki NY ETF koji se specijalizuje za Kinu?
Nemam pojma, samo kažem da bih gledao neki njihov ekvivalent S&P 500.
Nikad nisam kupio nijednu akciju, razumem ja diskusiju oko toga i mogao bih da zvučim ekstra inteligentan i pametan ljudima vezano za to(pogotovo kada bih ubacivao izraze iz Chatgtp-a, na osnovu mojih zamisli), ali nisam prošao kroz tu kupovinu-realizaciju, prodaju i zaradu.
Ali to prepersko zlato je primarno to - za ne daj bože, isto što i konzerve hrane, nije to primarno investicija.
Da tako bih ga gledao, jer mi je suludo imati veću količinu fizičkog zlata.

Pa, ako ne zna osnove makroekonomije, teško da će mu programiranje pomoći
kao da je teško savladati osnove makroekonomije...pa, teža je tzv. mikroekonomija, a verovatno mnogo korisnija

veruj, programiranje je osnova i daleko osetljivija stvar. Podešavanje i unapređivanje sistema ide postepeno i godinama, a bez programiranja je nedostižno. Ne govorim o tome da se napiše jedan program i da digne ruke u vazduh. Ne, svaki dan, svake nedelje, godinama, traje proces usavršavanja, sve dok ne udariš na limit likvidnosti tržišta za svoj order 😉
jedino ograničenje je skalabilnost

Poslednja izmena:
Za naprednije ljude je preporuka IBKR, ali ako zelis samo da kupis neke akcije i ETF bez puno cimanja, onda po meni vidi Erste brokera. Ne naplacuju "odrzavanje". Provizija za transakciju (bilo prodaja, bilo kupovina) je oko 1%. Nije povoljno u poredjenju s IBKR, ali manje nego agencija za nekretnine. Jednostavno otvoris racune u banci, doneses svoj novac i kupis akcije. Posle prodas i podignes kad hoces. Mozes da koristis njihovu web aplikaciju koja nije bas sjajna, a mozes i samo da posaljes mejl brokeru sta da kupi. Bukvalno kazes kupi mi NVDA po toj ceni, tu kolicinu. Oni kupe, posalju ti potvrdu i gotovo.

Vrh