Šta je novo?

Erste Bank - Kontroverzna reklama

orion":7z07y44k je napisao(la):
ови су зај**** и мегатренд, туга:violina:

"JOŠ JEDNA SKANDALOZNA PORUKA SA BILBORDA
Skandal na bilbordima: Banka uči decu da se rugaju siromašnima"

http://pressonline.rs/sr/vesti/u_fo...+Banka+uči+decu+da+se+rugaju+siromašnima.html
"Реклама" јесте одвратна, али шта сте очекивали друго од зеленашких банака ! У свету суровог капитализма сва средства су дозвољена, а као што се види из приложеног, и деца. Само је зарада битна и ништа друго.

Да видимо сад, ко ће да реагује први на ово, неко од званичних органа или нека од "хуманитарних" или " не владиних" организација, органитација за заштиту деце или већ.... !

Вероватно су и родитељи ове девојчице лепу свотицу еврића добили за ово, запитајте се и то, зар не !!!!

0815-bosko-karanovic.jpg

izvor : http://www.pressonline.rs/sr/vesti/...+Banka+uči+decu+da+se+rugaju+siromašnima.html

Pojedini mediji u srbiji su se vec osvrnuli na ovu najblaze receno kontroverznu reklamu, pa me zanima vase misljenje i dokle su pr sluzbe spremne da idu u kreiranju svojih kampanja.

Катастрофа, ужас, неукус, немам речи.. Кад сам видео рекламу на тв-у, нисам могао да верујем шта видим. Генерално се јежим од употребе деце у рекламне сврхе, ал ово уз овакву поруку и испијање кафе (!!!!) је стварно крајње неукусно :violina:

Nisam video na TV-u kako izgleda cela reklama, ali ovi printovi su strašni.

Ko sponzoruša od 8 godina...

Sta ima da se kaze i da se misli na ovako nesto? Zivimo u vremenu u kome nista vise nema nikakvu vrednost i nista nije zabranjeno ili nemoralno. Nista sem novca i materijalnog dobra nije sveto. Put u jedan vid jezive anarhije ( izivlljavanje oligarhista nad gulijom, razlicito tumacenje zakona i prava za one koji imaju novca na pretek, od tumacenja za one koji nemaju novca ni za egzistencijalne potrebe ) iz koje ce se na kraju izroditi ili totalno retardirana nacija oglupela i otupela na sve, ili jedan vid teskog fasizma u kome ce na kraju takvi oligarhisi, pr-ovi i ostali olos bukvalno zavrsiti na lomaci. Samo ja ipak verujem da ce prva verzija biti epilog dekadecije u kojoj se trenutno nalazi ljudska rasa.
Opet cu naglasiti da je moj stav da srpski narod mora podhitno da se otrezni i otvori oci. Hipnotisu i varaju nas na najgori moguci nacin.
I sto je najtragicnije u svemu. Doslovce smo svi svesni toga, ali ili ne zelimo da verujemo u to, ili jednostavno drzimo ruke u dzepovima i pravimo se kao da nas se ne tice.

A meni se reklama bas svidela, i prvo sto sam planirao nakon praznika je da odem do Erste Banke i kupim stan.

@Jazzva
Ustvari, po novom pravopisu "Jel'" je dozvoljeno. :)

Ja apsolutno ne vidim ništa skandalozno u ovoj reklami... tj. ništa skandaloznije od ekonomskog sistema u kome živimo. Nažalost, kapitalizam upravo tako funkcioniše...

BTW, @kole, ovo sigurno nije anarhija - neko vlada, zato je i moguće da neka deca imaju stanove (i mnogo više od toga), a neke ljude nema za šta pas da ujede...

Ne krivim banku uopšte, oni funkcionišu u sistemu u kome postoje...

Sta ima da bude skandalozno kad zivimo u takvom drustvu i sistemu,bice i jos gore.Nema potrebe za laznim licemerjem.

Није ово прва оваква порука само сад се мало заталасало. Сећам се да је била нека реклама за неко осигурање на ком је била полугола трудница, био је огроман билборд на аутопуту на улазу у БГ, друга варијанта те рекламе је била са сликом бебе.

Игоре, на истој овој теми, а на топику "Србија-црна страна медаље" на страни 55 имаш већ пет коментара о овом скандалозном-контравезном билбоДЕру .

Не би било лоше да их пребациш на овај топик, који си поставио !

prebaceno ;) doduse postovi su bili vremenski pre mog otvaranja teme pa su na pocetku strane sada

Ovakve "događaje" svrstavam pod "selo gori a baba se češlja". Reklama? Au!

Čuo sam da ima neki problem sa neko reklamom za kredite, ali tek kad sam video da je Igor postavio temu, odlučio sam da proguglujem.

Reklama na mene nije ostavila nikakav utisak, mislim da je promašaj. Amaterski osmišljena, ali proizedena u visokoj produkciji.
U Srbijji se marketingom generalno bave ljudi koji nemaju ni talenta niti pravog znana za to. Čast izuzecima ( na primer - "slovo "T" - nešto si 'Tela?" i sl ). A u Esrte banci je neko angažovao tu firmu i neko je odobrio ovu reklamu. Kakvi likovi dolaze na rukovodeće pozicije po bankama, ni ovo me ne iznenađuje. Ništa eobično za naše pojmove.

U početku nisam video ništa "skandalozno". Loša reklama, samo još jedna u nizu. Onda, probah da pronađem - u čemu je problem?

- Da li se banka ruga, kroz neku novu vrstu mazohističkog marketinga? - Naravno da im to nije namera.
- Da li je u pitanju zloupotreba dece? Ni manje ni više nego u 99% drugih reklama.
- Da li dete iz reklame "šalje poruku i kakvu poruku šalje"? Ne šalje ništa, reklama je bez veze, netalenovan rad bez neke dublje poruke.

A pošto već posvećujem ovoj stvari preveliku pažnju, da dodam: u stvarnom životu mala deca znaju da postave pitanja koja mogu da izblamiraju roditelje. Ako mama i tata ponavljaju "konačno imamo svoj stan", nije nije nemoguće da dete nekoga pita "da li i tiimaš svj stan?". To je sasvim normalno, deca to ne doživljavaju kao odrasli.

MIslim da je ovo suština: kada sam tražio na google-u da konačno odgledam tu reklamu, većina rezltata se nadovezivala na članak dnevnog lista "Press" : "Banka uči decu da se rugaju siromašnima". Kako i zašto je Press od jedne loše reklame uspeo da iskontruiše kompletnu teoriju? Lako, pa rade to svaki dan. List sa puno slika, velikim naslovima, malo teksta. Tekstovi mahom senzacionalistički, vređaju intelekt. U naslovu piše jedno, u tektu drugo. redovno ne navode izvor "informacije", vrlo često štampaju samo nagađanja. Tu i tamo se i dohvate neke ozbiljne teme i odrade je bolje od drugih, ali generalno, glavna preokupacija su im tračevi sa estrande i iz Farme, Brata i ostalog djubreta. Na korak su da vest o porodjaju neke pevaljke prenesu kao "POKAZALA P***U DOKTORU" (sa Vukajlije, nisam sam smislio :) ).

Pravo pitanje je - ko je od ove glupe reklame napravo senzacionalistički skandal i zbog čega?
Ne udaraju na Erste banku, to je već previše.
Možda udaraju na marketinšku kuću koja je radila reklamu zbog nekih nerašćišćenih odnosa.

Najverovatnije mi je da je u pitanju običan senzacionalizam za tri dana.

Ne smeju da pišu svakog dana o kilavoj državi i vladi, Miškoviću, Beku, urnisaju privrede, korupciji i nepotizmu, armiji nesposobnih partijskih vojnika koja praktično blokira rad u državnoj upravi, suludim porezima i iznošenju para u poreske rajeve, štrajkovima, nezaposlenima, samopovređivanjima, samoubistvima, bedi, o školama, domovima zdravlja, o vraćanju imovine, o policiji i drogi...Ceci i Džaji.....

Selo gori a baba se češlja.

@relja
Једна од могућих теорија. Нити је ова банка лошија од других нити је Прес више жута штампа од других све ове наше високотиражне новине се баве истим темама, чак није ни својствено само за Србију тако да можда не припада ни у теми о црној страни медаљи Србије. Али независно од времена и друштвеног уређења неке ствари су константа тако и потреба деце да се истакну. Сећам се кад сам био клинац било је неко друго друштвено уређење и није било агресивних реклама али клинци који су возили монт бајк су зезали ове на поникама, што је доводило до тога да родитељи потежу везе у иностранству и набављају те бајсеве само да им се деца не би осећала мање вредним. Исто је данас ,када родитељи дају и по целу плату да купе патике и телефоне од 200 евра. Чињеница је да је ово клиначко размишљање један огроман потенцијал за профит и сигурно је многи о томе воде рачуна. Нпр. доста је очева која маштају о неком добром аутомобилу а углавном га не купе или ако га купе дебро ће да размисле о свим аспектима куповине, са друге стране не могу да одоле ако виде да им је дете несрећно јер жели да има неку тотално непотребну ствар. Наравно ово је потпуно погрешан приступ васпитању али шта је ту је неко због тога трља руке.

@relja evo ti +, isto sam razmisljao kada sam video ovu temu, ali me je mrzelo da ista napisem, nisam to smatrao bitnim, pa me je cak i sama tema iznenadila. Eto tebe nije mrzelo da napises, ono sto i ja mislim, zato +

Moral je u danasnjem drustvu ne potreban. A zasto? Da bi neko negde na kraju sveta nagurao u sebe jos malko novcanica. Ako ovo nije pokazatelj koliko je moral u drustvu nizak, ja onda ne znam sta jeste? Naravno to sve prolazi pored nas jer nam svaki dan citaju i recituju mantre o necemu sto niko od nas vise nece doziveti, a narocito ne nasa deca. Zar niko ne shvata da smece koje mi danas ostavljamo da bismo zadovoljili svoju guzicu ce generacijam odjekivati u buducnost i prljati duse i zivote ljudi koji nece ni znati sta znaci normalan zivot. Za njih ce sve ono sto je danas lose i dekadentno postati svakodnevica i normalno, zato sto mi danas nemamo vise nikakav kriterijum, kodeks ponasanja, moral, strucni kadar. Zato sto ni je*******eni lik koj pravi reklamu ne zna nista pametnije da uradi i zato sto je ne obrazovan i glup, ali radi na pare. Pa kakav nam je marketinski kadar, takva nam je i vlada, takva je i religija, obrazovanje, zdravstvo i na kraju humanost. Samo ignorant moze da kaze da su takve stvari nebitne i nevazne, a da pritom ocekuje neko poboljsanje u nasem drustvu. Taj nemoral se radja upravo u tom nasem drustvu. I budemo li ga i dalje opravdavali bice ga samo jos vise i na kraju ce to postati model ponasanja. Ja se 5. oktobra nisam borio za takvu buducnost, jer ako je cena demokratije, moral. ( a demokratija je nikakva i traljava ) Onda se ja poserem i na 5. oktobar i na moju borbu u Majke Jevrosime i na svu tu desetogodisnju demokratiju.
I upravu si @relja. Selo gori, a baba se ceslja. Ali u tom selu gori kuca po kuca i ako se ne izborimo ni za jednu kucu ponaosob, onda ne moramo uopste da se borimo protiv vatrene stihije. Na svakom ko zivi u tom selu je da uzme kofu u ruke.
A inace sam ja posao iz porodice koja nikad nije imala novca na pretek. Moji su se uvek mucili da zarade svaki dinar i nikad, pa ni dan danas ne patim od zablude da cu svoju srecu i zdravlje naci u materijalnom zadovoljstvu. Jer sam naucio da zivim i sa vrlo malo novca i da mi dusa bude ispunjena drugim vrednostima sem air max patika i iphone-a. A sad neko treba mom detetu u sred bela dana, u sred bela grada da prodaje ovakvu filozofiju?!

Evo malo da se uporedi sta je nekih osamdesetih bilo vazno deci u zivotu.

http://www.youtube.com/watch?v=GQNZ7yzZMIQ&feature=related

@ Orion
tu sam opciju namerno preskočio. Reklama je namenjena osdraslima, tj roditeljima a ne deci koja bi kukala roditeljima zbog reklame.
Ako ništa drugo, zanatski nije napravljena da privuče pažnju deteta. Mislim i na bilbord i na tv reklamu.
Dete u reklami verovatno još nije krenulo u školu. Njeni vršnjaci ili ne umejuju još da čitaju, ili ne znaju latinicu. Font jr običan, crni, latinični.
Da je bilbord namenjen deci, tekst bi bio napisan nešto slično potpisu člana foruma Tinky Winky :) Ma, tnate kako izgledaju reklame za proizvode namenjene deci - šareno, veselo, kao crtani film. Isto važi i za TV reklamu.Ona nema u sebi niti jednog elementa koji može da privuče pažnju deteta tog uzrasta. Sve prikazano je namenjeno - roditeljima. Da su napravili kulisu ili animirali stan da izgleda kao u dečijim emisijama ili kao u crtaćima, neko dete bi možda to i odgledalo. Ovako, trebali bi da puštaju reklamu svaki put pre crtaća da bi deca počela da je - oponašaju :) , a i dalje je ne bi razumela.

A i ako se nekim čudom desi da dete dodje kod tate i kaže: "hoću i ja da imam svoju sobu kao Maja sa televizije", da li će otac i majka uzeti kredit za čiju otplatu će odvajati polovinu svoje plate dok mala Maja ne napuni 35 godina? :)

Inače, momci, u svemu se slažem sa vama, i prepoznajem sebe u tome što pričate.

Kole, ne budi pre stog prema sebi. Ti si svoje odradio. Šta se posle desilo, desilo se zbog mnogo čega.
Ja sam tu potrebu da učestvujem i da doprinesem izbacio iz sebe par godina pre 5.10.2000-te, i razumem te i danas a i zašto si to radio pre 10.5 godina.
I ja sam radio neke ekstremne stvari, ali srećom, imao sam zdrav razlog - razmišljao sam pogrešnom glavom na pravom mestu :) tako da mi to uvek ostaje kao lepa uspomena i korisno iskustvo. 2000-te me to nije više zanimalo, a neće ni tebe sledeći put.

@relja
Nisam ja strog prema sebi. ja sam radio ono sto sam radio jer sam verovao u paralazu koju su nam tada prodavali. Radio sam iz cisto moralnih razloga. Iz potrebe da se stvari promene na bolje i da konacno odahnemo. Bio sam i onda skeptican, ali me to ipak nije sputavalo da verujem u visi cilj i nacionalni interes. Sa ove distance sad vidim da su oni zloupotrebili nasu dobru volju i zelju da promenimo stvari na bolje. Sustinski nisam se ja poosrao nego oni. Nase je bilo da stvorimo sansu, a njihovo da je iskoriste. Ja sam izuzetno ponosan sto smo mi ipak tog 5. oktobra stvorili fantasticnu sansu ( i van svih ocekivanja, sa minimumom prolivene krvi ), ali su je oni prokockali i od mene je vise nece dobiti. Ni ds ni sps ni sns ni ceda ni niko drugi ko je poslednjih 20 god. na politickoj sceni.
Ali da ne ulazim u of topic. Ova reklama je upravo dokaz i prikaz te njihove zloupotrebe sanse koju smo im mi stvorili. Najgore od svega je to sto su takve reklame danas u svetu sasvim normalne i one se ne odnose na decu i nisu upucene deci ( jer deca nece uzeti kredit ). Ali je stvar u tome sto se deca guraju u izuzetno prljave bankarske poslove i prave od te dece neku vrstu prostitucije. To dete treba ( ako uopste ) sa soljom mleka da reklamira neku skolu, neki moralni model ponasanja. Mozda reciklazu ili da ne treba bacati djubre po ulici, ili mozda da treba podeliti nesto cega imas na pretek sa onim koj nema nista, ali nikako ne treba jedno nevino dete da reklamira demonski sistem bankarstva izgradjen na ljudjskim lesevima i propasti obicnih gradjana, koj nas sad vec skoro nezaustavljivo vuce u propast. Ipak nevino dete ne treba da reklamira takve stvari. To je satanizam, a mi smo oguglali na to. I to je ono sto mene brine, sto me tera na pitanje, kakav to svet ja ostavljam svojoj deci i da li su oni stvarno to zasluzili?! To je pitanje za svakog od nas. Ta deca ce sutra biti nasa buducnost. Novi politicari i intelektualici od kojih cemo mi ocekivati samo najbolje, a sta im pruzamo danas? Laz i prevaru? Za saku dukata?

Реља +, ја не гледам билбордЕРе, кад видим рекламу на ТВ-у одмах мењам програм итд. Међутим, твој коментар заслужује пажњу.

Само да се надовежем на Рељу и Колета, ја сам све схватио после револуције у Чехословачкој из 1989. Почетком 90их се много брзо видело, какви су ови остблокашки новокомпоновани неокапиталисти стравични лопови, у року од пар година су покрали целу државу и целокупну имовину, која се створила у доба комуњара. Наравно, да после није био проблем сазнати, шта значи цео систем Новог светског поретка. И тако сам дошао у ситуацију, да сам изгубио сво поверење у политичаре и њихове странке, ако је некада уопште и постојало.

Али да се ипак на крај надовежем на тему - ове разноразне дебилне рекламе, које се могу видети, то је само последица свега што се зове напредовање у назадном смеру.

Vrh