Šta je novo?

Energetika

Последња реченица Драгане је пун погодак!
 
Poenta je da još nije odlučeno da li će biti restrikcija jer niko ne zna šta će biti ove zime. Javnost je već spremna za takvu mogućnost i to neće biti neko iznenadjenje.

Evo, juče sam kupio bateruju 12v 5Ah za napajenje modema interneta. :)
 
Zlatarsko jezero na brani Kokin Brod se i dalje smanjuje. Što je i logično, jer je neophodno puniti Radoinjsku akumulaciju iz koje se pokreće HE Bistrica, koja je značajna sa svojih 105 MW.
Gornje uvačko jezero je takođe dosta opalo, ali ne kao kao ovo ispod. Na ovoj slici iz kanjona Uvca, staništa beloglavog supa se lepo vidi.
Pozdrav
20220807_141139.jpg
 
Ako mnogo bogatije države već sada govore o štednji i mogućim restrikcijama, pa trebalo bi i mi da se pripremimo za takvu mogućnost. Cena gasa je već sada 3.000$, a to indirektno utiče preko gasnih elektrana i na cenu struje. Drugi problem je da li će gasa biti dovoljno zbog sumanute samoubilačke politike EU.
Nije lepo da ponavljas reci svog Vodje bez da mu platis autorska prava.

Uzroci nedostatka elektricne enrgije kod nas i u EU se veoma razlikuju,
Kod nas se radi o sistematskom unistavnju EPS-a od strane SNS-a.

Bice super kad budu restrikcije, bic ehladno i televizori i racunari radice krace.
Nista ljude ne dozove pameti kao mrak i nedostatak voljenog Vodje na ekranu.
 
Ovi dežurni kvazi-politikanti na svakoj temi danima i godinama pišu iste mantre. Pošto su oni sa "fabričkom greškom" njima je stalno potreban "politički protivnik" kako bi mogli da se obračunavaju i "penale".

Jednu običnu činjenicu o stanju energetike u celoj Evropi o kojoj sam pisao oni ovde svode na njihovu "politiku" i ponovo lupetaju o mojem pisanju. To nije "društvo" za mene, ni u realnom životu ni na forumu.
 
Poslednja izmena:
 
Energetska kriza u Evropi i Srbiji nemaju iste uzroke. U Evropi je glavni uzrok energetske krize nedostatak ruskog gasa, što zbog politike EU, što zbog ruske strane koja izmišlja razloge za smanjeni protok gasa. Dok Srbija, koliko nas uverava vlast i predsednik, taj problem nemamo, jer bar 80% naših potreba za gasom će biti podmireno po tzv. naftnoj formuli a ostatak po trenutnim tržišnim cenama. Glavni uzrok energetske krize Srbije jeste nemogućnost EPS-a da proizvede potrebne količine struje jer nema dovoljno lignita što je proizvod loše poslovne politike EPS-a u poslednjih nekoliko godina. Mi smo u energetsku krizu ušli u decembru 2021. od kad je krenuo masovni uvoz struje i to možda i ne bi bio toliko veliki problem da u međuvremenu nije krenuo rat u Ukrajini i energetska kriza u Evropi kao posledica toga, što je dovelo da skoka cena električne energije u okruženju odakle mi uvozimo struju. Naša energetska kriza je samo pojačana energetskom krizom u Evropi, jer sad moramo da plaćamo nekoliko puta višu cenu za struju nego što je bila cena ranije.

Može se reći da je tajming naše energetske krize ustvari najveći problem, da je naša energetska kriza nastala koju godinu ranije lakše bi je podneli jer bi nas uvoz struje manje koštao, a da je nastao koju godinu kasnije, onda bi EPS ove godine imao najveći profit ikada jer smo mi bili neto izvoznica struje poslednjih desetak godina a ove godine su cene struje na maksimalnom nivou. I onda bi posle peglali gubitke sa ovogodišnjim profitom. Tako da nas je ovaj kolaps EPS-a koštao mnogo, ne samo u troškovima zbog uvoza struje, nego i u izmakloj dobiti.

Jedino zajedničko našoj i evropskoj energetskoj krizi jeste ovogodišnja suša koja je smanjila dotok vode do hidroelektrana i kod nas i po Evropi, i to je verovatno nešto što će se u budućnosti ponavljati mnogo češće, tako da ni mi ni Evropa više ne možemo da se oslanjamo na hidropotencijal u budućem energetskom miksu, barem u letnjem periodu.
 
I kao i sa Koronom, svake nedelje ce druga grupa biti kriva. Secate se ono, kad je 2020. prvo raspalio po gastarbajterima sto se vracaju u Srbiju, pa onda po studnetima sto zive u domovima, pa po penzionerima sto idu ujutru da kupe leba, pa po lekarima sto puse ispred bolnica...

E tako ce biti za restrikcije. Jedne nedelje ce biti krivi gradjani sto se greju, druge nedelje ce biti krivi mali preduzetnici, trece nedelje ce biti krivi zabavni sadrzaji, itd...

I onda zonglira tako, sara po grupama sve dok jedan deo naroda ne pripitomi, ne navikne na restrikcije i ne ubedi ga da je on kriv. Ume on da smeksa i da zamajava mase, pogotovu svojih glasaca.
 
Bitno je da je narod toliko glup da mu sve prolazi za rukom.
Moj otac koji je diplomirani ekonomista je ubedjen da struje necemo imati naravno zbog "mrskog i zlog zapada".
Eto..... em su nam oteli Kosovo em sada zbog njih necemo imati ni struje :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Zuti unistili EPS, evo Vucic 10 godina ne moze da ga vrati u zivot koliko su ga demokrate unistile.
Oni njih time truju na Pinku i Hepiju.
O tome da je vlasnik pecenjare bio direktor je cuo od mene i ne veruje mi, kaze to je laz da bi se pljuvao Vucic.

Tako da ljudi.................. nema nama spasa.
 
1661796930468.pngDok su nam puna usta štednje i cena, po izvoru Nove(koju uopšte ne simpatišem ni po čemu), iz maja ove godine, ovako stojimo sa dužnicima.

Železara, naša zlatna koka, najveći izvoznik, gigant.... na prvom mestu.
Na drugom jakom mestu APSURD. U dobu energetske krize gde se ratuje za svaku tonu uglja nama rudnik uglja dužnik.....

Na 19, mestu solidan moj FAP, sa dugom od 2017, pošto je država te godine reprogramirala 76 000 000 evra duga FAPa da bi mu obezbedila novi početak.
 
Vrh