Šta je novo?

Ekoloska svest - Edukacija građana o važnosti životne sredine

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Poruke
18.726
Pohvaljen
37.624
Edukacija građana, mladih prevashodno o bitnosti očuvanja žvotne sredine. Stvaranje ekološke svesti kod ljudi i načini na koji se to može najefikasnije postići.


101016-ZELDEB-01.gif
 
Nema nikavog pomaka ukoliko ne postoje tri elementa:

1. Svest o postojanju problema i njegova priroda
2. Potreba i odlukas da se problem resi
3. Nacin kako ce se pomenuti problem resiti

Za sva tri elementa potrebna je razvijena svest koja se stice kroz znanje i razumevanje. Iz ovoga proistice da je edukaciaj od presudnog znacaja. Edujkacija se moze i treba da odvija na nekoliko nivoa

1. Redovno skolovanje
2.Alternativnu edukaciju
3. Kroz sredstva javnog informisanja
4. Kroz promotivne kampanje

U Srbiji su sva tri nivoa nedovoljnio razvijena iako postoje neki pomaci u odnosu na period od pre desetak godina. Ali tada nije bilo skoro nicega pa je bilo kakav pomak od nista, nesto. Prosle godine je unekoliko pojacana edukacija u osnovnim skolama ali sasvimne neadekvatno i nedovoljno. Srednje skole nemaju skoro nista a pootvarano je nekoliko fakulteta koji se bave ovom problematikom, ali je sve to sasvim nedovoljno.

Alternativna edukacija se sprovodi kroz razlicite ad-hoc projekte NVO ili skupeve po posebnim prilikama, dok sredstva javnog informisanja i promotivne kampanje tek u poslednje vreme cine poneki n apor u tom pravcu, vise kao kriticki pristup nego kao afirmativni doprinos, osim ako on nije u politicke svrhe...
 
Edukacija o ocuvanju zivotne sredine vazna je u svakom gradu, ali nazalost ni jedan grad se ne moze pohvaliti da njegovi gradjani imaju pobudjenu svijest o ekologiji i zivotnoj sredini, nazalost :(
 
Euro7":37ydxbkp je napisao(la):
ali nazalost ni jedan grad se ne moze pohvaliti da njegovi gradjani imaju pobudjenu svijest o ekologiji i zivotnoj sredini, nazalost :(
Kod nas da, ali u mnogim svetskim gradovima, ekologija je bitnija od bilo cega. A o svesto gradjana da i ne govorim.
 
Euro7":2soct3x3 je napisao(la):
Edukacija o ocuvanju zivotne sredine vazna je u svakom gradu, ali nazalost ni jedan grad se ne moze pohvaliti da njegovi gradjani imaju pobudjenu svijest o ekologiji i zivotnoj sredini, nazalost :(
Ali moramo priznati da se stvari poooooolako menjaju.
Lichno primecujem sve vishe eko akcija,nevladinih organizacija,udruzhenja,radionica....sve je to veoma malo,slabo primetno,bez neke medijske pratnje ali ipak se neshto deshava.
 
Interesuje me na koji nacin ce reagovati sekretarijat za zastitu zivotne sredine grada Beograda na eventualne probleme koji ce biti izlozeni na ovom forumu? Kakva je moralna odgovornost Zelenog stola i Beobuilda ako niko ne odreaguje na probleme na koje ukazujemo na forumu?
 
Kako ce reagovati sekretarijat za zastitu zivotne sredine to cemo tek videti jel dosta zavisi i od samih ideja i diskusije ali naravno i njihove iskrenosti da se neke stvari pokrenu i promene. Odgovornost bilo kakvu moze da ima samo onaj koji odluke i ideje sprovodi a ne onaj koji ih predlaze ;)
 
Gust saobracaj jeste jedan od glavnih zagađivača naše gradske životne sredine
Jedan od vecih emitera, jesu autobusi, upravo na ovom forumu umesto da se favorizuju trole i tranvaji , dobar deo forumaša više je zainteresovan za proširenje, izmene i sl oko autobusa (razumem otklanja trenutno probleme) ali nema takvog žara i zalaganja u pisanju, za PROŠIRENJE mreže elektro vozila (metro ne računam jer tu su drugi razlozi za i protiv)
Na ovom forumu su neprekidno prisutni umni i stručni ljudi, pa kada bi samo malo više dali akcenat na elkto saobraćaj, možda bi i rezultati bili bolji.
 
Ima li Arhusa u Srbiji?
Država Srbija je u maju 2009. godine ratifikovala Arhusku konvenciju
https://docs.google.com/Doc?docid=0AdnUxYWyIaatZGRxam5zem5fOGdydmI3eGRz&hl=en
koja građanima garantuje pravo na obaveštenost, učešće u odlučivanju i pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine?
Da li se ijedno od tih prava poštuje u Srbiji?

Država Srbije je obavezna da podnese izvešta šta (ni)je uradila na sprovođenju Arhuske konvencije. Radna grupa ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje radi na tom izveštaju.
Kao što i pretpostavljate, država će izbeći suštinu problema i samu sebe ishvaliti.
Nemojmo dozvoliti da to prođe tek tako. Ovo je jedna od prilika da kažemo šta imamo.

Pozivamo sve zainteresovane građane i sva udruženja da dostave svoje mišljenje o (ne)primeni Arhuske konvencije. Primedbe može te dostaviti radnoj grupi ministarstva (detaljnije na predlog izveštaja ili ekoForumu).
http://www.ekoplan.gov.rs/src/Predl...djenju-Arhuske-konvencije-986-c35-content.htm
http://www.ekoforum.org/index/vest.asp?vID=4692

Ukoliko želite, primerak možete dostaviti i udruženju Zaštitimo Zvezdarsku šumu na zvezdarskasuma@yahoo.com
Sve pristigle komentare ćemo u integralnom obliku objaviti na našem sajtu http://www.zvezdarskasuma.blogspot.com
 
Ekoloska svest - Edukacija građana o važnosti životne sredine .......

izvor http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6462133,00.html

E10 je bio-benzin, jevtiniji od običnog supera, najnovija tekovina Evropske unije, tečnost sveža i zdrava, sa 10 odsto bio-etanola, a svako sipanje tog eliksira u rezervoar je i novi doprinos zaštiti klime na našoj planeti. Ali, jedina mana „desetke“ za sada jeste – što ga niko ne kupuje. Jer, oko 10 odsto automobila ne može da podnese tu tečnost, pa su vozači odmah razvili generalno nepoverenje i okrenuli joj leđa. Sada vlasnici benzinskih pumpi ne znaju šta bi sa tolikim bio-benzinom, a s druge strane, jedva uspevaju da zadovolje potražnju za običnim superom za koji sada imaju - manje mesta.

Libeker nahrihten (Libek) o tome piše: „Uvođenje benzina obogaćenog agrarnim elementima bila je politička odluka iz nadležnosti ministra za ekologiju Retgena. Industrija mineralnih goriva nikada nije bila zainteresovana za to. Ona je zarađivala novac prodajom nafte i zemnog gasa, a etanol sa zdravih pašnjaka je za nju jednostavno bio konkurentski proizvod. Prebacivanje brige o tom proizvodu baš na tu branšu bilo je politički naivno. To bi bilo kao kada bi industrija mesnih prerađevina morala da radi na širenju vegetarijanske ishrane“.
 
Buka kao izvor obnovljive energije

Izvor: http://www.alterenergija.com/?p=382

Novi izvor obnovljive energije mogao bi da bude običan razgovor, tvrde južnokorejski naučnici koji su uspeli da zvučne talase pretvore u električnu energiju.

Otkriće, zasnovano na nanotehnologiji, moglo bi da se primenjuje u slučaju mobilnih telefona koji bi se punili u toku razgovora ili zidova za zvučnu izolaciju duž autoputeva koji bi proizvodili dopunsku elekričnu energiju iz buke tokom saobraćajnih špiceva.

“Kao što zvučnici transformišu električne signale u zvuk, moguć je i obrnuti proces – pretvaranje zvuka u izvor električne energije”, kažu Jung Džun Park i Sang-Vu Kim, autori studije, objavljene u listu Advanced materials.

Sistem koji su ova dvojica naučnika razvili zasniva se na tzv. piezoelektričnim materijalima. U saradnji sa kolegama, oni su pomoću cink-oksida stvorili mrežu nanovlakana zbijenu između dve elektrode koja na zvuk od 100 decibela proizvede 50 milivolti energije.

To je malo, priznaju južnokorejski naučnici, ali navode da je to tek početak i da će nastaviti da rade na razvoju materijala koji će moći da proizvede više energije.

U toku nekoliko poslednjih godina, naučnici su ostvarili veliki napredak na polju proizvodnje električne energije pomoću piezoelektričnih uređaja. Većina tih uređaja, koji još nisu komercijalizovani, proizvode struju tokom hoda, trčanja ili, kao u ovom slučaju, razgovora.
 
[video]http://www.youtube.com/watch?v=5zxT-1QjXLk[/video]

Nismo se pomerili prakticno ni milimetar od tada, a izgleda da nemamo ni nameru.
 
PREDNOSTI I MANE BIOMASE

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu: http://www.alterenergija.com/?p=438

Biomasa je organska materija životinjskog ili biljnog porekla koja se pomoću različitih procesa pretvara u upotrebljivu energiju. Energija biljnog porekla predstavlja, procesom fotosinteze akumuliranu svetlosnu energiju kojom se svetlost transformisala u hemijsku energiju. Postoji mnoštvo aspekata sa privrednog i ekološkog stanovišta koji pokazuju opravdanost primene i korišćenja biomase kao energenta. Ekološki aspekti korišćenja biomase:
- biorazgradivost biomase u tlu je izvrsna jer gotovo 95% materije biomase se razgradi za 28 dana.
- biogoriva sadrže neznatne količine sumpora pa u produktima nema sumpor – dioksida (to je
neizbežan produkt sagorevanja fosilnih goriva)
- prilikom sagorevanja biomase dobia se tzv. čisti pepeo
- nema emisije ugljovodonika, kao nepotpunih produkata sagorevanja
- u potpunosti je biomasa obnovljiv izvor energije
- sva ta biomase već postoji na planeti Zemlji i nije je potrebno stvarati , već je treba samo planski iskoristiti, i pomoći joj u regeneraciji.
Međutim, i pored mnogih prednosti koje poseduje biomasa kao izvor energije u eksploataciji biomase postoje i odreñene nepogodnosti za primenu. Neka od njih su:
• manipulacioni i ekonomski problemi sa sakupljanjem, pakovanjem i skladištenjem biomase
• periodičnost nastanka biomase
• mala zapreminska masa i toplotna moć biomase svedena na jedinicu zapremine
• razuđenost u prostoru
• nepovoljan oblik i visoka vlažnost biomase
• visoke investicije za postrojenja za preradu, pripremu, sagorevanje biomase, itd.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu: http://www.alterenergija.com/?p=438
 
Nazalost u Srbiji je ekoloska svest na jako niskim granama, a i ono malo od toga se svelo na marketinske poteze. Nekada mi se cini da je samo vazno staviti na kesu znak da je reciklirana , i da to za neke resava sve. A to sto u istoj toj kesi bace djubre na ulicu to nema veze.
Evo jedan novi ekoloski sajt. Posto nije komercijalan nadam se da ne remeti pravila ovog sajta

www.ekopedia.rs
 
Sutra počinje međunarodna energetska konferencija. Biće održana 3. i 4. aprila u Beogradu i Kragujevcu. Glavne teme konferencije, koju organizuju američka nevladina ogranizacija Atlantski savet i Vlada Srbije, biće budućnost srpskog energetskog tržišta, energetska bezbednost i održivost, investicije i mogućnosti saradnju SAD i Srbije u energetskom sektoru.


Izvor: http://www.alterenergija.com/?p=529
 
Mislim da bismo trebali malo razviti svest kod građana Srbije o uštedi energije. Evo, na primer, toplotna izolacija. Koja je njena svrha?
Toplotna izolacija smanjuje toplotne gubitke zimi, pregrevanje prostora leti, ali i štiti noseću konstrukciju od spoljnih uticaja i jakih temperaturnih razlika. Toplotno izolovani objekat je prijatniji, produžuje mu se životni vek i doprinosi zaštiti sredine.

PS. Ne bi bilo loše otvoriti diskusiju o ovoj temi, u okviru koje bi posetioci ovog foruma mogli da razmenjuju informacije i iskustva iz ove oblasti.
 
svest o uštedi energije će u srba da se razvije kada cena kWh dođe na neki iole razumniji nivo u odnosu na ovaj skandalozno niski sadašnji.
 
Cena struje nije nerazumna vec problem predstavlja sto postoje tri tarife umesto jedne.
 
Možemo uštedeti na energiji, dobrom izolacijom. Toplotni gubici kroz pod, na primer, čine 10% od ukupnih toplotnih gubitaka kuće. Ako se pod izoluje sa 10 cm toplotne izolacije, onda ti toplotni gubici kroz pod mogu biti smanjeni za 60%. Debljina izolacije poda zavisi od temperature hladne prostorije, a iznosi 8 cm za podove iznad prostorija koje se greju, 10 cm za podove prema spoljašnjem vazduhu, a ako se radi i o podnom grejanju onda te veličine treba uvećati za 3 cm.
 
Moram da postavim jedno pitanje, koje me kopka vec godinama, jer zivim blizu jedne, sada zatvorene, deponije u Batajnice. U cijem je vlasnistvu otpad na deponijama? razmisljam sta bi sve moglo da se uradi od stotine tona, barem plastichnog i metalnog otpada koji tamo lezi. Da imam nekoliko miliona evra, ulozio bih u neki reciklazni centar i samo prekopavao beogradske deponije. Ocigledno niko ne sprecava pojedince da rovare po deponijama, ali nisam siguran da bi ista reakcija bila kada bi neko organizovano, kroz preduzece, prisao tom problemu i eventualno profitirao.
 
barrcode11":3cz39ko9 je napisao(la):
Takva situacija je verovatno na dosta reka, slicno je bilo i na Mlavi, ne znam da li se ista promenilo tamo.
Neko je lepo napisao tamo na komentarima, da postoji samo jedan profesor, ucitelj, u svakoj skoli, u tog kraja, koji bi deci pustio ovaj filmic i porazgovarao sa njima, siguran sam, da bi dosta dece vise razmisljalo o zastiti zivotne sredine.

Kao dobar primer ljudi koji imaju zelju nesto da urade, i cak uspeju i od ove drzave nesto da izdejstvuju, moze da posluzi sledeci primer, kanjon reke Uvac.

http://www.uvac.org.rs/sr/vesti/44-ocistimo-srbiju
 
Evo sada i na b92 :kk:

DRUŠTVO | UTORAK 5.04.2011 | 19:28 -> 21:34
Ko je nadležan za "tužnu Moravu"?
IZVOR: B92
Vranje -- Obale Južne Morave prekrivene plastičnim kesama i flašama. Odgovornost ne prihvataju ni Ministarstvo, ni lokalne samouprave. Sutra inspekcija izlazi na teren.


Južna Morava - reka smeća
Nakon emitovanja priloga B92, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje.

Odgovornost za takav prizor ne prihvataju ni nadležne inspekcijske službe, ni lokalne samouprave. Deponije duž Južne Morave dominantan su prizor za putnike na auto-putu, koji je od Leskovca skoro do Vranja uz samu reku.

Na internetu se pojavio snimak koji su napravili članovi rafting kluba kada su pre desetak dana pokušali da se bave ovim sportom na Južnoj Moravi. U toj nameri sprečila ih je ogromna količina smeća:U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su lokalne samuprave u obavezi da na svom području identifikuju i očiste divlje deponije kako velike bujice ne bi povlačile smeće u korito reke.

Svaka lokalna samuprava bi preko svojih inspekcijskih službi, kažu u Ministarstvu, trebalo da se bavi rešavanjem ovakvih problema.

U Javnom preduzeću "Srbija vode" kažu da je ovo uobičajen prizor na mnogim rekama širom Srbije, jer nadležnosti nisu precizno definisane, a kaznena politika je slaba.

Iako su najveće količine smeća snimljene na potezu kod Vranjske banje, u Vranju nismo uspeli da saznamo ko je za to nadležan.

U Sekretarijatu za inspekcije i zaštitu životne sredine Vranja kažu da oni nisu zaduženi za kontrolu Južne Morave, ali u kabinetu gradonačelnika saznajemo da bi upravo ova inspekcijska služba trebalo da kontroliše odlaganje otpada u blizini reke.Reakcija: Ministarstvo sutra šalje inspekciju
Nakon emitovanja ovog priloga, resorno ministartvo za životnu sredinu najavilo je da će već sutra poslati inspekciju u Vranje gde će zajedno sa predstavnicima lokalnih vlasti pokušati da uklone naslage đuberta na Južnoj Moravi.

Oni kažu da je u ovom slučaju reč o uklanjanju komunalnog otpada koji se može trenutno sanirati. Ipak kako bi ubuduće prestali da gledamo ovakve slike po domaćim rekama neophodno je da svi građani đubre odlažu na postojećim i zvaničnim a ne divljim deponijama.

Milan Kinđić, direktor akcije "Očistimo Srbiju", kaže za B92 da formalno gledano to nije nadležnost ministartva jer je reč o komunalnom otpadu za koje su pre svega zadužene lokalne vlasti.

"Akcija 'Očistimo Srbiju' služi tome da pokušamo da zajednički rešimo probleme. Zato ćemo sutra u Vranju identifikovati ne samo mesto u kome se to nalazi i kako je moguće rešiti taj problem, nego ćemo identifikovati i šta je uzrok tome. Znamo tačno da su neke od divljih deponija na obali reke i verovatno je zbog porasta nivoa došlo do probijanja nasipa ili obaloutvrda koje su omogućile da taj otpad uđe u reku", kaže Kinđić.

"Dugoročno rešenje za ovakve slike na gotovo svim rekama u Srbiji je da se otpad odlaže na određenim i postojećim deponijama a ne divljim. Takođe veliki problem je što su i zvanične deponije u Srbiji uglavnom na obalama reka i svaki veći vodostaj odroni te deponije i dugoročno gledano jedino rešenje je kvalitetno deponovanje na sanitarnim deponijama koje će biti izgrađene po svim propisima", kaže direktor akcije "Očistimo Srbiju".

info sa - http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=05&nav_category=12&nav_id=504305
 
vucko":1wvtbsq0 je napisao(la):
Cena struje nije nerazumna vec problem predstavlja sto postoje tri tarife umesto jedne.
Cena struje jeste nerazumna, kao i ponašanje države oko mnogih stvari vezanih za energetiku. Da je ova cena struje razumna, ne bi u svim drugim zemljama struja bila toliko skuplja.

U perspektivi će samo biti još više tarifa, a ne unifikacija. Planiraju se tarife koje će se menjati zavisno od trenutne situacije, tarife slične onima koje postoje u mobilnoj telefoniji, ozbiljnije merenje maksimalne trenutne snage kod privatnih korisnika.. radio sam dugo na projektima vezanim za daljinsko merenje, pisaću nekad o tome kad budem imao vremena, pošto je tema mnogo zanimljiva i opširna..
 
Vrh