Šta je novo?

Ekologija ...vazduh,voda,buka,zelenilo,...

kopmania

Advanced
Učlanjen(a)
02.09.2010.
Pohvaljen
848
To je ono što se sve kreće od opuška cigare, što sam pisao. Lakše je baciti ispred sebe nego u kantu da se slučajno ne bi zapalila umesto da lepo ugase od pod i bace tamo, tako isto i ovo valjda je lakše ostaviti na klupi ili pored kante ili pak odneti do sledeće prazne kante je valjda jako teško...

nensav

Higher intermediate
Učlanjen(a)
16.01.2014.
Pohvaljen
889
Često sam po parkovima zbog dece, primećujem da tinejdžeri skoro nikada ne bacaju otpatke u kantu. Iako je na metar od njih. Bunt mladosti, vaspitanje ilinešto drugo?

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
27.843
Ne vredi mi da palamudimo dok oni koji vode Grad ne urade nešto.

Na prvi pogled nelogična mera je da se uklone kante i to nekad nije loša ideja.

Najveći problem je kada ima malo kanti jer kad se prepune svačija logična reakcija je da pokuša da uglavi još malo đubreta i tada dobijamo haos.

Problem koji se može rešiti su klinci koji piju po parkovima. Samo je potrebno da Policija / Komunalna milicija / Beli malo rade svoj posao i patroliraju po takvim mestima i skrenu pažnju klincima da pokupe đubre prilikom odlaska.

Sledeći korak je da Zelenilo / Čistoća SVAKO jutro obilaze parkove, a ne 2 puta nedeljno (ako i toliko).

Ali, opet se vraćamo na prvu tačku, a to je da oni koji vode Grad hoće da reše taj problem.

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Pohvaljen
21.189
Na kraju će da reše problem tako što ćemo bukvalno pored svakog igrališta, parka, po prolazima, na trotoarima i sl. imati mini deponiju, jer nećemo imati kanti za đubre, a o kontejnerima da i ne govorim...​

boca-ica

Expert
Učlanjen(a)
02.04.2010.
Pohvaljen
4.715
Negde pročiitah da je nedavna kiša u BGDu bila bllago radioaktivna kao deo talasa iz Ukraine. Kako to nije bilo u našim vestima, , nisam nii siguran da li je to u opšte istinito.
Znali ko o tome išta ?

Ipak je istinito ☹️

Mene više brine što je ovo prvi put da na BBu se negira tako važna stvar
bez provere 💔

kopmania

Advanced
Učlanjen(a)
02.09.2010.
Pohvaljen
848
A gde ima potvrda da je Ukrajina radioaktivna, i da je to došlo do nas? Za 4 godine života tamo, retko kad se desilo da kad pričam sa mojima, da se desi da mi imamo promenu vremena pa da dodje u SRB. Uglavnom ovde su promene pa dodje u UA

nensav

Higher intermediate
Učlanjen(a)
16.01.2014.
Pohvaljen
889
niko nije potvrdio da negde curi radijacija. Osim rusa kojima se ne veruje. Kritična je nuklearka u Zaporožju, možda i u Černobilu. Osiromašeni uranijum u granatama ne može da dođe do nas, to nije tako jaka radijacija.

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
27.843
Pričam napamet, ali čak i da se desi akcident u Zaporožju, mislim da je ta nuklearka barem 2-3 generacije ispred Černobila.

A opet se preuveličavaju posledice Černobila. Da je tako kako se priča, oko te nuklearke bi trebalo da je pustoš i da tamo vladaju mutirane veverice.

solecar

Professional
Učlanjen(a)
06.12.2011.
Pohvaljen
21.189
Mutiranih veverica nema, ali ima ribe koja je nenormalno velika. Gledao sam emisiju snimanu baš u okolini.

temp852

Novice
Učlanjen(a)
18.04.2023.
Pohvaljen
29
Pričam napamet, ali čak i da se desi akcident u Zaporožju, mislim da je ta nuklearka barem 2-3 generacije ispred Černobila.

A opet se preuveličavaju posledice Černobila. Da je tako kako se priča, oko te nuklearke bi trebalo da je pustoš i da tamo vladaju mutirane veverice.
Problem je radijacija zbog koje se brzo razboliš i umreš u mukama. Što si dalje naravno manja je izloženost, mada zavisi od vetra. Vetar je naneo radijaciju od Černobilja širom Evrope, čak i kod nas ali to nije strašno. Strašno bi bilo da čuveni ventil nije zavijen i da se ljudi nisu svesno žrtvovali da sačuvaju Evropu.

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
27.843
Ta radijacija je toliko opasna samo u blizini reaktora. Da je tako kao što ti pričaš imali bismo na hiljade mrtvih koji su umirali u mukama.

temp852

Novice
Učlanjen(a)
18.04.2023.
Pohvaljen
29
Ta radijacija je toliko opasna samo u blizini reaktora. Da je tako kao što ti pričaš imali bismo na hiljade mrtvih koji su umirali u mukama.
Koliko se sećam kad sam čitao o tome radijacija izaziva rak tako što oštećuje ćelije, to je dovoljno da se zabrineš. U kojoj meri i u kom vremenskom periodu izaziva to već ne znam. Nismo blizu reaktorima srećom.

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Pohvaljen
27.843
Istina je to, ali opet ponavljam, to važi samo za ekstremne situacije i tako su umrli samo oni koji su bili u neposrednoj blizini reaktora.

Kada se pogledaju svi podaci dolazimo do toga da je 1000 ljudi bilo izloženo radijaciji koja može da izazove karcinom. To su radnici elektrane i vatrogasci. Ostali nisu dobili dovoljnu količinu radijacije.

Od tih 1000 u sledećih 20 godina umrlo je njih 19 ali nijedna smrt ne može biti dovedena u vezu sa radijacijom.

Očekivano bi bilo da je došlo do povećane incidence leukemije ali nije došlo.

Želeo bih da vidim podatke koji negiraju ove gore napisane. Na kraju ispada da se sve svodi na rekla kazala priče.

Vrh