Šta je novo?

Dvorski kompleks na Dedinju – Beli dvor i Kraljevski dvor

astrodule

Professional
Učlanjen(a)
05.08.2009.
Poruke
18.209
Pohvaljen
31.965
Lokacija
Novi Beograd, Fontana
Dvorski kompleks dinastije Karađorđević se nalazi na vrhu Dedinja. Okružen je šumom i ceo taj kompleks (dvorovi i park) se prostiru na 134 hektara, tj na površini oko 3 puta većoj od Kalemegdana (ili 268 fudbalskih terena).

Park je ograđen i posete se organizuju preko Turističke organizacije Beograda (http://www.tob.rs) ili direktnim kontaktom Kancelarije Nj. K. V. Prestolonaslednika Aleksandra 2 (http://www.royal.rs).

dvor-00-300x199.jpg


Kad se uđe u kompleks prvo se primeti ogromna šuma, tj park. Veći deo parka je u engleskom stilu gde sve raste kao u prirodi, dok je franckuski stil prisutan u neposrednoj blizini dvorova i njega karakterišu stroge simetrične forme.

dvor-1-300x199.jpg


dvor-11-300x199.jpg


dvor-13-300x199.jpg


dvor-14-300x199.jpg


Prve dve građevine koje se primete na putu ka Kraljevskom dvoru su mala zgrada dvorske žandarmerije i kasarna gardijske jedinice. Zatim sledi Slamnata kuća.

Slamnata kuća

Kao što se vidi na slici, a i da se naslutiti iz imena, to je kuća prekrivena slamnatim krovom. To je prvi izgrađeni objekat u kompleksu i u njemu je kralj Aleksandar 1. boravio dok je nadgledao izgradnju kompleksa. Jedno vreme je služila kao učionica za njegova tri sina, a takođe je bila i umetnički atelje njegove supruge, Kraljice Marije.

dvor-12-300x199.jpg


Kralj Aleksandar 1, je prvo živeo u Starom dvoru (gde je danas gradska skupština). Tu je živeo i njegov otac Kralja Petar1. Međutim, tu mu je bilo bučno, a i kažu da je bio malo ljubomoran na lepotu soje žene, pa je odlučio da izgradi svoj novi dom 4km dalje, u miru i tišini dedinjskog brda

Kraljevski dvor

Ovaj dvor čine suteren i 3 etaže gde se nalaze saloni, trpezarija, biblioteka i apartmani. Gradnja je započeta 1924. i trajala je 5 godina. Glavni arhitekta je bio Živojin Nikolić, a saradnici su bili Nikola Krasnov i Viktor Lukomski emigranti iz Rusije. Najlepše mesto je dvorski podrum koji nije tipičan podrum sa buradima.

dvor-3-300x199.jpg


dvor-15-300x199.jpg


dvor-5-300x199.jpg


dvor-4-300x199.jpg


Dvorska kapela

Ova kapela je posvećena Svetom Andreju Prvozvanom i nalazi se odmah uz Kraljevski dvor. Izgrađena je po uzoru na Kraljevu crkvu u Studenici i crkvu Svetog Andreja na Tresci u Makedoniji. Oslikali su je ruski majstori koji su prvo obišli srpske manastire da bi freske što više ličile na freske iz tih manastira.

Kapela je posle 2. svetskog rata služila kao magacin, a prvi put je očišćena uoči posete etiopskog cara Hajla Selasija 1953 koji je bio pravoslavac. Na vrhu kapele je Hrist koji ima rupu od metka u čelu (verovatno od nekog partizana) - klikni na sliku da vidiš uvećano.Dvor i kapela izlaze na terasu sa koje se pruža predivan pogled na obližnji Košutnjak

Beli dvor

Kralj Aleksandar 1. je želeo da izgradi ovaj dvor za svoja tri sina. Samo 2 meseca po početku izgradnje, Kralj je ubijen u Marseju, a dvor je završen 2 godine kasnije, 1936. U njega se uselio knez Pavle, kao namesnik.

dvor-10-300x199.jpg


dvor-8-300x199.jpg


dvor-2-300x199.jpg


dvor-6-300x199.jpg


U oba dvora se nalaze brojna umetnička dela (slike, nameštaj, vaze, porcelan). Koga zanima više umetničkih detalja neka pogleda brošuru u TOB-u (na dnu teksta, može i da se klikne i uveliča).U kompleksu se nalaze i neke kasnije izgrađene zgrade. Po Titovom naređenju je tu trebalo da bude neki kao banjski kompleks, međutim, zbog brzine radova glavna zgrada tog kompleksa nije dobro izgrađena i služi kao magacin. Takođe se tu nalazi i bazen, koji je oštećen bombardovanjem 1999. (nije pogođen, ali je napukao od gađanja obližnjeg vojnog objekta) i nije uspela njegova rekonstrukcija.

dvor-7-300x199.jpg


U šumi je sahranjena Titova prva ljubav Davorjanka Paunović (u blizini staze koja vodi ka Belom dvoru).

Ni Tito, ni Slobodan Milošević nisu živeli u ovom kompleksu. Koristili su ga samo za posete stranih državnika. Svi znamo za Slobin kanabe i kamin ispred kojeg je dao ostavku koji se nalaze u Zlatnom salonu Kraljevskog dvora.

Opšti, lični, utisak, je da bi ovaj ceo kompleks trebalo da bude više komercijalizovan. Naime, Beli dvor je pomalo zapušten. Prisutna je vlaga, krov od belog stakla prokišnjava, pa samim tim sve polako propada u njemu. Kraljevski dvor je u boljem stanju jer tamo živi Prestolonaslednik Aleksandar 2.

Ceo kompleks pripada državi Srbiji, a Aleksandru 2. je dozvoljeno da ga koristi.

Po mom mišljenju bi trebalo prekopirati način na koji funkcionišu slični kompleksi u inostranstvu. Time bi država dobila novac da ceo kompleks održava. Trenutno održavanje je na minimumu. Na prvi pogled izgleda blago zapušteno, a potencijal je ogroman.

Tekst je malo moj, malo od vodiča, a malo iz brošure. 
Odlicno obicno se rasprava pokrece oko nedovljnog odrzavanja
 
Plusić, za temu. Da li se zna koliku su štetu crveni nakon II svetskog rata naneli na objektima i stvarima unutar dvora?

Pod uslovom da su je naneli.
 
Pa prilicno su vodili racuna osim sporadicnih izliva njeznosti , jer im je trebalo za njihovog kralja bravara jbt ,cak su ga odrzavali za razliku od ovih poslije
 
Ne previše.
U podrumu su prefarbani grbovi Karađorđevića. Tito je tražio da dođu Rusi i to prefarbaju sa stilom. Na jednom mestu je počeo da izbija grb preko nove farbe.

Takođe su na nekim stubovima urezane petokrake, ali to se jedva primećuje

Iz kapele je ukradena jedna ikona odmah posle oslobođenja.

Mislim da su još neke dragocenosti ukradene, ali strukturalno ništa nije oštećeno osim onih rupa u Hristu u kapeli.

Trenutno je u održavanju zaposleno 20-ak ljudi. Nekad ih je bilo 150 (ne znam da li je to nekad bilo pre ili posle 90-ih).

Na žalost, najveća šteta se nanosi neodržavanjem :(

Poslato sa telefona
 
dru-belidvor_620x0.jpg


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... liona-evra

dru%20belidvor_620x0.jpg


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dr ... elog-dvora

BELI-DVOR-(1).jpg


BELI-DVOR-(2).jpg


BELI-DVOR-(4).jpg


BELI-DVOR-(3).jpg


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... nas-razume

dru-beli-dvor_620x0.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-23.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-43.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-49.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-28.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-7.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-9.jpg


BELI-DVOR-OSTECENJA-13.jpg


beli-Aleksanda.jpg


NOVAC I VLASNIŠTVO
Kraljevski dvorski kompleks na Dedinju, koji su izgradili Karađorđevići, danas koristi prestolonaslednik Aleksandar sa porodicom kao stanar, jer su Beli i Stari kraljevski dvor od kraja Drugog svetskog rata vlasništvo Republike Srbije.
- Neka država vrati dvorove porodici Karađorđević od koje su oteti, plati naknadu za njihovo korišćenje ovih 60 godina i biće para za izbavljenje Belog dvora od propadanja - kategoričan je Dragomir Acović.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... elog-dvora
 
Sad mi je jasno zašto prvi sprat Belog dvora nije otvoren za posete :(

Stvarno naše vlasti ne mogu ni da okreče ono što su prethodnici napravili (još jedan tužan smajli)

Poslato sa telefona
 
Vlaga i propali izdovi se vidjela cak u par kadrova , u serij kraj dinastije obrenovic ,
1DLETN.jpg

hiO2k5.jpg
 
А зашто им не враћају двор и комплекс?
 
A sto ne vrate Miticima makar rupu na Slaviji?
Zato sto je bilo lakse prodavati oteto i nacionalizovano, a sada dizati kredite za finansijsko obestecenje starih vlasnika. Naravno, kredite ce vracati gradjani Srbije, a (moj) procenat bilo od prodaje, bilo od kredita, maznu podobni i 'sposobni' (kontraverzni) biznismeni.
 
Pitanje vraćаnja ove imovine je vrlo pipavo i ne bih želeo da tema ode u tom pravcu.

Inače, ovaj izlet košta 450 dinara i ako je Prestolonaslednik tu, pozdravi se sa grupom, održi monolog o svojim fondacijama, odgovara na pitanja (zabranjena su o politici) i slika se sa celom grupom, a može i pojedinačno (slika 150 dinara). Vodič ne zna da li je Prestolonaslednik tu. To se sazna tek kad se dođe u kompleks.

Takođe je moguće slikati se svuda (dvorski fotograf prati celu grupu) - slike u podrumu su verovatno najlepše.

Izlet je dobro organizovan - kreće se ispred gradske skupštine (ona plava stajališta) Lastinim autobusom i za oko 2.5h vas vrate na isto mesto. U toku vožnje, vodič priča neke zanimljivosti.
 
Miticeva rupa bi trebala biti vracena jer na srecu naslednika nikad nije privedena namjeni
 
Jutros videh na Prvoj da su sinoć u Belom dvoru imali neku promociju svoje jesenje šeme. Ispred je bio koncert i bina, a videle su se zvanice kako iz dvora izlaze sa čašama, pa verujem da je unutea bilo služeno piće.

Baš me zanima koja je cena iznajmljivanja Belog dvora?

Poslato sa telefona
 
http://www.royalfamily.org
Почетна страна сајта српског престолонаследника на енглеском.
Јел он претендује на Британску круну или Српску?
 
На британску круну, званично, претендује (не знам који је по реду), а надам се да ће остати подалеко од српске.
 
Луд човек. Не знам како мисли овако да приволи народ уз круну. Не волим комунисте, и њихов систем расподеле свега, али не волим ни овакве вуцибатине које самим рођењем мисле да су привилеговани. Нити одржава тај двор, нити доприноси неком бољитку Србије, нити уједињује нити га народ воли. Урадио би све што му она енглеска бабетина каже, јер се зна да је свим европским ројалистичким породицама главно седиште у Лондону. У принципу издао би тај и Србију и Србе исто као и његов отац само да се дочепа круне!
 
Знам дишо да има промена језика на сајту, али почетна страна је на енглеском. Зашто www.royalfamily.com а није рецимо српскакруна или карађорђевићи. Не би ми сметало да се ради о Ђоковићу, али овај дрвосеча претендује на српски престо. Сад како говори кад се искључе камере то не знам, али знам да већ десетак година или више живи овде. Или је тотални дудук или га мрзи да се исцима да научи. У оба случаја Србији такав човек не треба, а још мање то што узурпира државну имовину. Неко ће можда рећи да је краљ Александар Први Карађорђевић личним средствима сазидао краљевски комплекс. Само да питам одакле му лична средства? Радио негде? Критичари Тита кажу узео за себе оно најбоље. Да, а зар Карађорђевићи нису? Зар Обреновићи нису? Зар моји омиљени Немањићи нису. Бити краљ значи преузети обавезу од оца краља и служити народу животом и промишљеним потезима зарад добробити свог народа. А не наследити неке привилегије , јер је неки далеки предак извојвао ту титулу и предао даље као ратни плен. Надам се да се слажеш.
 
Zanimljivo, kada u google ukucam "royal family" izadje prvo britanska ofic. stranica, pa srpska, pa skandinavske (a izmedju, naravno, puno zute stampe).

Nisam monarhista, naprotiv, i znam kako je nepopularno reci nesto pozitvno o aktuelnim Karadjoprdjevicima, ali ja stvarno nemam nista protiv njih. Cak mi ne smeta to sto pricaju los srpski, a sinovi im se cak i ne trudi da nauce, niti izgleda kao da imaju pretenzija da sede na prestolu jednog dana. Vise su mi degutantni ljudi oko prestolonaslednika, i popovi sa kojima se redovno slika, mislim cak da nije ni posebno religiozan, ni da je posebno nacionalista, niti da misli da to sve mora da ide u skladu sa krunom, ali eto, prihvata podrsku gde mu se pruza.

Ono sto vidim jeste nebrojeno puno humanitarnih akcija (i neke vrlo povrsne stvari tipa to sto je Katarina neatraktivna i nereprezentativna zena u smislu fizicke pojave), izjave su im umerene, imaju prilicno liberalan politicki stav, dobro kucno vaspitanje, promovisu i podrzavaju univerzalne vrednosti koje ovdasnji politicari nemaju ni u tragovima. Takve kod nas obicno smatraju budalama, pa im onda traze mane na drugim mestima tipa ne zna dobro srpski (sto nije potpuno sasvim njegova krivica, a i kad covek nije talentovan za strane jezike, sta ce).

To sto deo naseg poreza ide u njihovu kasu ili bi tek trebao da ide ako postanemo monarhija takdoje mi nije previse problematicno u ovom momentu, barem vidim gde ide i kako se trosi, za razliku od ostalog ogromnog procenata poreza koji nam jedu znani i neznani paraziti.
 
A zašto je ova tema smeštena u "Bulevari, ulice i ostala gradska infrastruktura"?
 
Okupirani dvor?? To ti tata sazidao pa oni usli u njega,
 
Uh, jako dobar re-post. Svidja mi se kontrastav zasnovan na licnoj uvredi, tako da mi se uvek stoprocentno cini da ga je lako opovrgnuti jer se zasniva na iracionalnom i krajnje subjektivnom. S'obzirom na javni diskurs koji sa sobom nosi Beobuild forum ali i kao reputaciju da je krajnje tolerantan i emancipovan prostor mladih i talentovanih ljudi, gledacu ovaj ispad kao izolovan slucaj. U svakom slucaju bilo je ovde i javnih izvinjenja sto ja u ovom slucaju niti trazim niti na to poentiram jer je vazno od koga to izvinjenje i dolazi. Sto se tice familije Karadjordjevica kao pretedentima na kraljevski presto u krajnje suprotno politicki orijentisanoj drzavi o njima se moze diskutovati. Moja poenta cisto da pojasnim se ne odnosi na oteto od drzave, vec od naroda. Drzava nazalost u totalitarnim rezimima nije uvek objektivni stav naroda, jer je drzava u jednom momentu bila totalitarna tvorevina Kralja a u drugom Titova totalitarna tvorevina na putu ka komunizmu (nepostojecoj utopiji). I jedna i druga stvar deluju pogubno za jedno drustvo u savremenim okvirima. U Ujedinjenom Kraljevstvu postoji cak podzakon da se u interesu titulara (britansko-engleske kraljice) sva privatna imovina moze oduzeti i staviti mu/joj na raspolaganje. Sto se tice toga ko je kome sta ostavio u nasledje posto vidim da je to bilo pitanje, samo u drugacijem pisanom stilu objasnicu u par recenica kroz moj stav o rojalizmu. Moj stav je da je svaka gradjevina koja je izgradjena za vreme ili od para (odakle mu te pare ako ne od naroda ili barem delimicno stecenim dominantnim ekonomskopolitickim uticajem kojim vrsi kroz svoju poziciju) odredjenog titulara, koji ne pripada demokratskom korpusu izabranih vodja, treba da pripada i da se vrati narodu (u demokratskoj tvorevini drzava je najpribliznija narodu). Karadjordje je taj koji je jedan od zasluznih za oslobodjenje Srbije. Hvala mu na tome. I drzava i narod ga se secaju kroz istoriju, ali to sto je ostavio posle sebe a to su njegovi potomci medju kojima se u najgorem svetlu vlastodrzavnikovanja i terora nad sopstvenim narodom istakao Aleksandar je neoprostivo. On je ucinio da ovaj narod propati na greskama koje su ga kostale kako nacionalnog identiteta tako i demografskog sunovrata. Samim tim neposteno je da jedno nasledje nicim opravdano dobija privilegiju nasledjivanja lovorika i plodonosnog uzivanja u necemu sto je u krajnoj liniji izgradjeno od para i na muci ovog naroda.
 
Vrh