Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Ja se slažem, generalno, da bolja infrastruktura i železnica, itekako pomažu u opstanku tok šireg okruga Bg-a. Pored železnice, mora da se kompletno srede saobraćajnice u gradu i sami pristupni putevi iz ovih mesta.
Ne zaboravite da sama železnica nije dovoljna (pogledajte Švajcarsku - vozovi budi puni radnim danima kada se ide do/od posla, a takođe i auto putevi).
Takođe u tim mestima moraju da se srede institucije i da se doda novi sadržaj - možeš ti ići do i od posla sat vremena, ali da li možeš kasnije da izdvojiš isto toliko da bi ih odveo na neki trening, privatnu dodatnu školu, bisokop?

Да ли знате да се у периоду од 1991 - 2002. године, дакле оном који су обелижила ратна дешавања у непосредном окружењу, тешко сиромаштво, хиперинфлација, екстреман раст криминала, борба против тероризам на Косову и Метохији, бомбардовање наше земље и сва пратећа зла, број Срба у Србији смањио за 233.757, односно 21.250 годишње?
А да ли знате да се број Срба у Србији у периоду од 2002 - 2011, оном који је обележен владавиним политичких снага које су победиле Слободана Милошевића у разноразним коалицијама са његовим наследницима, а које су од стране садашњег режима проскрибоване (у доброј мери с разлогом) као лоповске, пљачкашке, корупционашке, тајкунске и томе слично, смањио за 224.688, односно 24.965 годишње?
Хајде сада да саберемо бројеве и видимо како стоје ствари. Дакле, за 20 година власти "црвених бандита" и "жутих лопова", Србија је изгубила укупно 458.445 Срба односно, у просеку, 22.922 припадника српског народа годишње. А за 11 година Вучићевог "златног доба", Срба у Србији је мање за 627.911, односно у просеку 57.082 годишње!

Iskreno, ja bih prvi iskoristio svaku priliku da popljujem po ovima, ali, ruku na srce, kad krene pad, potrebno je mnoooogo, mnogo vremena da ti samo prelomiš f-ju pada, znači ne da krene rast, nego da krene da opada sporije. Ako pretpostavimo da neko danas na vlasti zaista radi sve najbolje za demografiju, benefite toga će imati vlast za 2, 3 izborna ciklusa.

Dalje, ima tu mnogo više varijabli koje utiču na to i koje su uvežene, npr lakoća i barijere migracija. Realno, mi smo savršen kulturološki i intelektualni materijal za njih i izvor jeftine radne snage. Pre svega toga i sistem vrednosti koji se forsira. Nije to samo kod nas, samo su zapadnjaci uspešniji u privlačenju imigracije, pa se to pegla sa negativnim priraštajem.

Аутор чланка је заборавио да је у резултате овог пописа убачено 218 хиљада људи из тзв. административних извора. За њих немамо податак о националној припадности.

Већ сам писао овде у теми, уколико се у потпуности елиминише ових 218 хиљада људи, удео пописаних који су се изјаснили као Срби идентичан је оном из 2011. године (83.3%). Због тога мислим да можемо претпоставити да би удео оних који би се изјаснили као Срби да су заиста пописани такође био око 83%. Другим речима, за ових 11 година број Срба се није смањио за 627 хиљада, колико пише у чланку, већ за отприлике 446 хиљада.

Vrh